• No results found

Het volgen van de ontwikkeling van leerlingen

In document SCHOOLGIDS HELIOMARE COLLEGE ALKMAAR (pagina 21-29)

4. Leerlingresultaten

4.1 Het volgen van de ontwikkeling van leerlingen

Er wordt op onze school gestreefd naar een optimale stimulering van de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling, de praktische- en werknemersvaardigheden van elke individuele leerling.

Ontwikkelingsperspectief (OPP)

Om de uiteenlopende werkzaamheden op elkaar af te stemmen en optimale kwaliteit te bieden aan de individuele leerling, wordt er gewerkt met een ontwikkelingsperspectief voor elke leerling (OPP).

Het OPP wordt binnen 6 weken na de start van een leerling op school opgesteld. Na overleg met ouders en leerlingen stelt de Commissie voor de Begeleiding het document vast.

In het OPP speelt de mentor een centrale rol, maar ook andere professionals beschrijven wat zij willen bereiken met een leerling. Deze doelen worden in het OPP genoteerd en geëvalueerd en met ouders en leerling besproken. Het OPP is tevens het instrument waarin de professionals op onze school hun werkzaamheden verantwoorden en bijstellen, om de ontwikkeling van de individuele leerling te optimaliseren.

Met behulp van het OPP wordt gestreefd naar:

● goed zicht op vorderingen van de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van de leerling;

● goed zicht op de resultaten die de leerkracht met zijn of haar leerling bereikt;

● bieden van betere kwaliteit door meer verantwoording;

● systematische controle op werkafspraken;

● afstemming tussen diverse medewerkers;

● afstemming met ouders en instellingen.

Leerlingvolgsysteem (LVS)

De toetsresultaten worden opgeslagen in Parnassys. De globale voortgang van de leerlingen (o.a.

aanwezigheidsregistratie, OPP’s & evaluaties, rapporten, voortgangs- rapportages, incidentregistratie etc.) worden hier ook in opgenomen. De ontwikkeling van leerlingen voor de sociaal emotionele ontwikkeling wordt vastgelegd in de module ‘Zien!’ van het leerlingvolgsysteem Parnassys.

Schoolstandaard

De afgelopen periode heeft het HCA, in het kader van de ontwikkeling naar opbrengstgericht werken, een nieuwe schoolstandaard opgesteld. De schoolstandaard geeft aan naar welke niveaus we met ons onderwijs toe werken. Alle leerlingen worden ingeschaald en voor iedereen wordt een verwacht uitstroomniveau bepaald. Bij elke evaluatie van het OPP wordt gezamenlijk bekeken en besproken of de leerling nog goed op koers zit. En dat bepaalt de onderwijsinhoud voor de komende periode en werkt HCA op deze wijze aan een zo optimaal uitstroomniveau voor elke leerling.

Schoolgids 2021 - 2022 * HCA * www.heliomare.nl 22 / 65

4.2 Eindresultaten

HCA heeft de schoolstandaarden gebaseerd op het doelgroepenmodel, de landelijke VSO-leerlijnen (didactiek/leerlijnen) en het leerlingvolgsysteem Zien!

Naast de leerlijnen is het competentie overzicht een leidend document. Hierin worden de

competenties (praktische- en werknemersvaardigheden) m.b.t. interne, groeps- en individuele stages gepland en gevolgd.

Het HCA heeft als school ambities opgesteld op sociaal-emotioneel en didactisch gebied ofwel de leerlijnen.

Ambitie met betrekking tot leergebieden:

Criterium 1: Per leerlijnen willen we dat minstens 70% van de leerlingen het streefniveau heeft behaald.

Criterium 2: Per leergebied willen we dat 70% van de leerlijnen voldoet aan criterium 1.

Ambitie op gebied van sociaal-emotioneel functioneren:

Bij Zien! (leerlingvolgsysteem sociaal-emotioneel functioneren) wordt de schoolnorm ieder jaar opnieuw vastgesteld op basis van het aantal leerlingen dat in een bepaalde leerroute geplaatst is. We willen dat we op schoolniveau minimaal de schoolnorm behalen (met een afwijking van 2%) voor alle sociale vaardigheden en graadmeters binnen Zien!.

De leerling wordt per vak in een passende leerroute geplaatst. Het inschalen van een leerling in meerdere leerroutes is van belang omdat de prestaties van een leerling voor verschillende vakken uiteenlopend kunnen zijn. Op deze wijze wordt de streefplanning en het aanbod aangepast aan het niveau van de leerling.

De streefplanning geeft per leerroute aan op welk niveau de leerling doelen moet behalen in een bepaald leerjaar. Deze streefplanning is uitgangspunt voor het plannen en evalueren van de doelen.

De streefplanning is vastgelegd in het zogenaamde ‘gouden briefje’.

Op het gouden briefje staat per leerroute per leerjaar vermeld welke doelen behaald moeten zijn aan het einde van het betreffende leerjaar. Het gouden briefje geeft richting in planning en evaluatie van de doelen. De streefplanning is gebaseerd op landelijke richtlijnen/doelgroepenmodel. Meer informatie en uitleg over het gouden briefje kunt u opvragen bij de intern begeleiders van het HCA.

Schoolgids 2021 - 2022 * HCA * www.heliomare.nl 23 / 65

De vaststelling van de opbrengsten VSO leerlijnen en Zien! brengen de IB-ers brengen aan het eind van het schooljaar per groep per leerlijn in kaart. Voor elke leerling wordt de uitstroombestemming jaarlijks besproken met ouders, kernteam en CVB (Commissie van Begeleiding) en eventueel

aangepast. Bij aanpassing hoort een uitleg in het OPP. De CVB stelt jaarlijks de uitstroombestemming formeel vast.

In de praktijk blijkt op het HCA dat er verschillen bestaan tussen de leerroute die wordt gekozen voor het werken met de VSO-leerlijnen en de daadwerkelijke uitstroom.

Deze verschillen ontstaan o.a. door:

- Fysieke beperkingen.

- Beperkte zelfstandigheid in adl (activiteiten dagelijks leven).

- Niveau van sociaal emotioneel functioneren.

Toetsen en cognitieve leerlingresultaten

Op het HCA worden de opbrengsten van de leerlingen op de volgend manier gepland en gevolgd:

Voor alle leerlingen:

VSO leerlijnen: mondelinge taal, schriftelijke taal, mens en maatschappij, leren functioneren in sociale situaties, leren leren, leren taken uitvoeren, voorbereiding op dagbesteding en arbeid, mens, natuur en techniek, rekenen voor zml (zeer moeilijk lerend).

Deze tweejaarlijkse scoring is bedoeld om te kunnen meten of leerlingen voldoen aan de

ontwikkeling zoals vastgelegd in de didactische schoolstandaard en op die manier goed op weg zijn om hun beoogde uitstroomperspectief te behalen.

Competentieoverzicht (werknemersvaardigheden: sociale competenties, competenties m.b.t.

zelfbeeld, communicatieve competenties, algemene werkcompetenties).

Schoolgids 2021 - 2022 * HCA * www.heliomare.nl 24 / 65

Voor de leerlingen met didactisch niveau M3 (midden groep 3 basisonderwijs of hoger):

CITO-toetsen: technisch lezen, begrijpend lezen, spelling, rekenen/wiskunde. Indien zinvol voor onderwijsplanning kunnen toetsen lees- en rekenvoorwaarden worden getoetst bij leerlingen met een niveau lager dan M3.

Jaarlijks, worden deze toetsen als didactische meting gebruikt: is de leerling vooruitgegaan in het opdoen van theoretische kennis op het gebied van taal en rekenen? En is deze ontwikkeling passend bij de leerroute van de leerling?

Voor de leerlingen die kunnen gaan voldoen aan de examennormen van het IVIO:

• IVIO-examens: Nederlands, Rekenen/wiskunde, Engels, Burgerschap, Sociale vaardigheden op het werk.

Deze examens worden gebruikt om de leerlingen de succeservaring van het behalen van een diploma/certificaat te gunnen (en in tweede instantie om het beeld van de leervorderingen van de leerling op theoretisch gebied al dan niet te kunnen bevestigen).

De opbrengsten zijn op schoolniveau zijn verwerkt volgens de handleiding van ParnasSys. Het gouden briefje uit het inrichtingsdocument geeft de streefplanning aan.

De verzamelstaat geeft een schooloverzicht van de leerlijnen waar 100% van een niveau behaald moet zijn. In de leerjaren 12 en 13 moeten de leerlingen respectievelijk 50 en 80% van de streefplanning behalen (zie gouden briefje). Op advies van ParnasSys zijn deze leerjaren niet meegenomen in de opbrengsten.

Resultaten schooljaar 2020-2021:

De opbrengsten van dit schooljaar van de leergebieden, praktijk en sociaal-emotioneel functioneren, staan vermeld in het schoolverslag HCA 2020-2021. Onderstaand de resultaten van het schooljaar 2020-2021. Meer informatie over de analyse en conclusies van deze resultaten is te vinden in het schoolverslag HCA 2020-2021 hoofdstuk 1.3.

Opbrengsten VSO-leerlijnen 2020-2021 Ambitie met betrekking tot VSO-leerlijnen:

Criterium 1: Per leergebied behalen minstens 70% van de leerlingen het streefniveau, passend bij hun leerroute. (Percentage op groepskaart is 100% of hoger)

Criterium 2: Per leergebied voldoen 70% van de leerlijnen aan criterium 1.

Schoolgids 2021 - 2022 * HCA * www.heliomare.nl 25 / 65 Leergebied Percentages leerlijnen

waarbij minstens 70% van de leerlingen het streefniveau heeft behaald.

Analyse en conclusies

Mondeling taal >70%

Voldoende

Leerlijn “iets zeggen tegen iemand” scoort laag. Door Corona is er minder interactie in de groep geweest; dit betekent minder oefentijd voor dit onderdeel.

Leren functioneren In

Omgaan met mogelijkheden en beperkingen scoort zeer hoog.

Omgaan met gevoelens, omgaan met conflicten en respectvol en verantwoordelijk omgaan met anderen scoren laag. Ook daar speelt minder interactie door lockdown en onderwijs op afstand. Volgens schooljaar wordt een inhaalslag verwacht.

Schriftelijke taal (t/m leerroute 3)

>70%

Voldoende

Stellen, Woord/tekst lezen en begrijpend lezen zijn behaald. Leerlijn spellen scoort <70%.

De digitale Cito-toets spelling laat hogere scores zien. IB onderzoekt waar de discrepantie vandaan komt en of er extra aandacht voor het onderdeel spellen nodig is.

Leerlingen in leerroute 4 en hoger worden gevolgd via Deviant/IVIO.

5 van de 8 leerlijnen worden >70% gescoord.

Extra aandacht is nodig voor: omgaan met tijd/kalender, meten/wegen en handig rekenen. Na extra inzet worden de meeste resultaten verwacht op de eerste twee genoemde leerlijnen. Materiaalkisten hiervoor staan al klaar.

Leerlingen in leerroute 4 en hoger worden gevolgd via Deviant/IVIO.

Slechts 1 van de 7 leerlijnen scoort >70%. De stages hebben door Corona vrijwel stilgelegen waardoor leerlingen niet konden werken aan het behalen van hun doelen. Op dit leergebied is een grote inhaalslag nodig in schooljaar 2021-2022. NPO gelden zullen hiervoor worden ingezet.

Schoolgids 2021 - 2022 * HCA * www.heliomare.nl 26 / 65

Uitkomsten CITO 2021 en vergelijking met 2020.

leerstof Aantal afgenomen

toetsen

Vooruit/ conform leerroute en streefniveau

Gelijk gebleven Achteruit

Avi technisch lezen 68 42 62 % 26 28% -

Examens afgenomen door IVIO 2020

2019 2020

Examens afgenomen door KPC 2020-2021

De examens afgenomen door KPC hebben dit schooljaar plaatsgevonden in oktober 2020 en januari 2021.

Schoolgids 2021 - 2022 * HCA * www.heliomare.nl 27 / 65

Sociaal-maatschappelijke resultaten 2020-2021:

Elk schooljaar wordt de observatielijst ZIEN! afgenomen. De leerlingenvragenlijst van Zien! wordt 2 x per schooljaar afgenomen bij de leerlingen: in november én april. Op basis van de gegevens van november worden tijdens groepsbesprekingen de individuele- en groepsdoelen aangepast.

Observatielijsten mentoren ZIEN 2020

ZIEN meet twee onderdelen: de pedagogische graadmeters (betrokkenheid (BT) welbevinden (WB) en de sociale vaardigheden: sociale autonomie (SA), sociaal initiatief (SI), sociale flexibiliteit (SF), impulsbeheersing (IB) en inlevingsvermogen (IL). Hieronder worden de scores van deze onderdelen nader geduid en dan met name afgezet tegen de groepsnorm: elke groep heeft een eigen normscore, gebaseerd op de leerroute van de leerlingen in die groep.

In schooljaar 20-21 is de schoolnorm 61%, gebaseerd op de populatie (=leerroute) van dit schooljaar.

Betrokkenheid (BT) en Welbevinden (WB) op schoolniveau:

De gemiddelde scores van de gebieden betrokkenheid en welbevinden, zitten ruim boven de schoolnorm (respectievelijk 69% en 74%).

Wijziging uitstroomperspectief - Uitstroombestemmingen Percentage ongewijzigd OPP laatste 2 schooljaren

Vanaf het moment van het inwerking treden van het nieuwe onderzoekskader (2017) is een school verplicht om aan te tonen dat zij bij minimaal 75% van het aantal schoolverlaters het benodigde niveau voor de uitstroombestemming uit het ontwikkelingsperspectief heeft bereikt. Dit houdt in dat in de laatste twee schooljaren 75% van de OPP’s ongewijzigd moeten zijn. Anders dient de school daar een verklarend antwoord voor te hebben.

In onderstaande tabel wordt weergegeven welk percentage leerlingen uitstromen volgens het OPP-uitstroomniveau zoals dat 2 jaar voor het verlaten van de school is vastgesteld.

>, =, < 2019-2020 (100%=37) 2020-2021 (100% = 15)

Hoger 3% (1) 13% (2)

Op niveau 78% (29) 87% (13)

Lager 19% (7) 0%

Schoolgids 2021 - 2022 * HCA * www.heliomare.nl 28 / 65

Uitstroom 2020-2021 + bestendiging afgelopen drie schooljaren

De schoolstandaard voor uitstroom is: 80% dagbesteding, 15% beschut werk/arbeid, 5%

vervolgonderwijs.

Uitstroom

2018-2019

Percentage 2019-2020

Percentage 2020-2021

Percentage 2021-2022

Percentage

Dagbesteding 17 lln. 81% 22 lln. 81,5% 13 lln. 86,8%

Arbeid/beschut werk

4 lln. 19% 1 ll 3,7% - -

Vervolgonderwijs - 0% 4 lln. 14,8% 2 lln. 13,2%

Zonder vervolgplek 2 lln. n.v.t. - -

Schoolgids 2021 - 2022 * HCA * www.heliomare.nl 29 / 65

In document SCHOOLGIDS HELIOMARE COLLEGE ALKMAAR (pagina 21-29)