• No results found

A PPENDIX 2: I NTERVIEWS

A PPENDIX 2.7: R ESPONDENT

Questions Anwers

1. Zou u uzelf kunnen introduceren? Ik ben Hanane Amnouh, ik ben in Tetouan geboren. Tetouan ligt in het noorden van Marokko. Ik ben een onderneemster: Ik ben de huidige directrice van een welzijnsorganisatie in Nieuwegein, waarvan ik ook de oprichtster ben.

2. Hoevaak per dag/week heeft u contact met mensen van uw formele netwerk?

Ik schat het op ongeveer 25 uur per week.

3. Zijn deze mensen meer van Nederlands komaf, uw eigen komaf of een ander komaf?

En in percentages?

De meesten zijn Nederlanders en een aantal zijn van mijn eigen afkomst.

Ik heb meer contact met Nederlanders dan met Marokkaanse mensen. Ik zou zeggen: 70 procent Nederlanders en 30% Marokkaans. 4. Hoevaak per dag/week heeft u contact met

mensen van uw informele netwerk?

Ik schat dat contact ongeveer op 20 à 25 uur per week, exclusief gezin. Inclusief contact met mijn gezin zou dat contact veel hoger liggen.

5. Zijn deze mensen meer van Nederlands komaf, uw eigen komaf of een ander komaf?

Dat zijn meestal Marokkaanse mensen. Ik zou zeggen 70 procent Marokkaans en de overige

91 30 procent is verdeeld over meerdere nationaliteiten.

6. Hebt u meer contact mensen van uw formele netwerk, uw informele netwerk of is dit in evenwicht?

Mensen van m’n werk.

7. Met welke mensen van uw formele netwerk bent u het meest in contact? Zijn deze mensen meer van Nederlands komaf, uw eigen komaf of een ander komaf?

Ik ben het meest in contact met mensen van de gemeente, omdat de gemeente Nieuwegein ons subsidies verschaft. Dus met hun ben ik dagelijks in contact om de subsidies te regelen en die mensen zijn bijna alleen maar van Nederlandse afkomst. Verder ben ik vaak in contact met de leden van mijn stichting, die voornamelijk op vrijwillige basis werken en deze mensen komen uit mijn directe kring en zijn voornamelijk Marokkaans.

8. Met welke mensen van uw informele netwerk bent u het meest in contact? Zijn deze mensen meer van Nederlands komaf, uw eigen komaf of een ander komaf?

Met mijn gezin op de eerste plaats. Daarnaast met mijn vriendinnen en kennissen en af en toe spreek ik ook op informele basis af met de vrijwilligers van mijn stichting. Al deze mensen zijn voornamelijk van Marokkaanse afkomst.

9. Kruis aan hoe groot de onderstaande etnische groepen zijn in uw formele netwerk: niemand Een kleine

minderheid Een grote minderheid Een kleine meerderheid Een grote meerderheid Allemaal Dezelfde etnische achtergrond hebben als u X Een andere migratie- X

92 achtergrond hebben Autochtone Nederlanders zijn X

Table 7: Ethnic diversity of formal network

10. Kruis aan met hoeveel verschillende personen u buiten uw werk om (na werktijd) en in een gewone, gemiddelde week een gesprek heeft (eigen gezinsleden niet meegerekend!). Maak een schatting.

0-3 4-5 6-8 9-10 11-15 Meer dan 15

X

Table 8: Weekly contact with people from informal network

11. Identificeert u uzelf meer met mensen van uw eigen afkomst of met autochtone Nederlanders? Waarom?

Ik herken mezelf meer in Marokkaanse Nederlanders of mensen van mijn eigen afkomst, absoluut, omdat we de dezelfde gewoontes hebben. Ook al woon ik hier 22 of 23 jaar, ik herken mezelf niet zo in autochtone Nederlanders, vooral als het gaat om normen en waarden.

12. Voelt u zich geaccepteerd door de autochtone Nederlanders en door de maatschappij in het algemeen? Waarom wel/niet?

Gelukkig kom ik heel veel slimme mensen tegen op mijn werk en buiten mijn werk om ook, gelukkig. Die slimme mensen waarderen wie je bent en je achtergrond, vooral als ze een gesprek met je hebben. Zulke mensen leven niet met vooroordelen naar buitenstaanders, dus die zijn heel open als ze een onbekend iemand leren kennen. Ik ben wel een paar mensen tegengekomen in het leven, waarvan ik dacht: Die is vervelend. Maar over het algemeen gelukkig niet.

93 13. Heeft u waardering voor de autochtone

Nederlanders, het land en de maatschappij? Waarom wel/niet?

Absoluut. Ik ben blij dat ik de mogelijkheid heb om hier te zijn en als ik zie dat ik op mijn werk leuke collega’s heb die mij af en toe ondersteunen, dan waardeer ik deze doelgroep. 14. Voelt u zich thuis in Nederland? Waarom

wel/niet?

De laatste jaren best wel. Ik heb een vaste baan, ik heb een leuke baan, ik heb een mooie netwerk opgebouwd, ik heb leuke buren, vrienden ... Ik voel mij gewoon thuis de laatste jaren.

15. Mist u, of heeft u heimwee voor, uw land van herkomst? Waarom wel/niet?

Dat ook, ja. Het blijft gewoon mijn land, mijn vaderland. Daar ben ik geboren en dat vergeet je niet makkelijk, maar Nederland kan makkelijk een tweede land voor mij zijn.

16. Vertrouwt u de Nederlandse instituties, zoals het rechtssysteem en schoolsysteem? Waarom wel/niet?

Ja. Ik vind dat de mensen hun recht hebben hier in Nederland. Dat als ze willen, dat ze het ook krijgen. Ze worden niet gediscrimineerd. Als je een klacht heb dan ga je naar de politie en ze luisteren naar jou. De instanties, als je iets hebt waar je het niet mee eens hebt, dan krijg je ook antwoorden op je vragen en er wordt gewoon naar je geluisterd, vind ik.

17. In hoeverre denkt u dat u de Nederlandse taal beheerst?

Ik denk, voor iemand die hier niet is geboren en pas laat naar Nederland is gekomen, dat ik de taal wel heel goed spreek.