• No results found

A PPENDIX 2: I NTERVIEWS

A PPENDIX 2.15: R ESPONDENT

Questions Anwers

1. Zou u uzelf kunnen introduceren? Dat kan ik zeker doen, mijn naam is Volkan. Ik ben 24 jaar oud en ben geboren in Waalwijk. Mijn afkomst is Turks. Na het behalen van mijn HBO diploma ben ik sinds september 2016 aan het werk als Medewerker Inside Sales waar ik verantwoordelijk ben voor de verkoop van een security software merk.

2. Hoevaak per dag/week heeft u contact met mensen van uw formele netwerk?

Dat kan ik niet exact aangeven. Ik werk fulltime en iedere dag spreek ik wel mijn netwerk, dus 40 uur. Ik heb een eigen klantenportefeuille en daarnaast heb ik vaak mailcontact met ze. Ook spreek ik mijn collega’s in mijn team heel vaak.

3. Zijn deze mensen meer van Nederlands komaf, uw eigen komaf of een ander komaf?

Voornamelijk Nederlands, maar ik spreek soms ook mensen van een ander afkomst, bijvoorbeeld uit Polen, India, Marokko, Ierland en België.

Heeft u buiten uw werk om nog contact met uw collega’s of mensen van uw werk?

Ik houd mijn werk en privé gescheiden, dus na kantooruren spreek ik ze niet meer.

139 4 Hoevaak per dag/week heeft u contact met

mensen van uw informele netwerk?

Dat is meestal na werktijd, als ik weer thuis ben na werk eigenlijk en totdat ik ga slapen. Dus ga maar uit van ongeveer 30 uur doordeweeks en zaterdag en zondag spreek ik ze vaker omdat ik dan thuis ben of bijvoorbeeld met vrienden.

5. Zijn deze mensen meer van Nederlands komaf, uw eigen komaf of een ander komaf?

Vooral Turks, mijn familie is Turks en mijn vrienden zijn Turks.

6. Hebt u meer contact mensen van uw formele netwerk, uw informele netwerk of is dit in evenwicht?

Ik denk dat ik meer contact heb met mensen buiten mijn werk om, vooral met mijn eigen familie en vrienden. Ook al zit ik bij mijn werk in een team, ik merk dat ik mijn eigen familie en vrienden toch vaker spreek, vooral in het weekend en na werktijd. Zelfs tijdens werktijden kun je tegenwoordig nog Whatsappjes ontvangen en versturen naar je informele netwerk, hè.

7. Met welke mensen van uw formele netwerk bent u het meest in contact? Zijn deze mensen meer van Nederlands komaf, uw eigen komaf of een ander komaf?

Mijn collega’s en klanten. Zoals ik al zei heb ik een eigen klantenportefeuille. De relatie met hun moet ik dus ook onderhouden, wat betekent dat ik regelmatig contact met ze moet zoeken. En met je collega’s ben je dagelijks bezig op de werkvloer. Deze twee groepen zijn voornamelijk van Nederlandse afkomst. 8. Met welke mensen van uw informele

netwerk bent u het meest in contact? Zijn deze mensen meer van Nederlands komaf, uw eigen komaf of een ander komaf?

Mijn familie en vrienden, die allemaal van Turkse komaf zijn.

140 niemand Een kleine

minderheid Een grote minderheid Een kleine meerderheid Een grote meerderheid Allemaal Dezelfde etnische achtergrond hebben als u X Een andere migratie- achtergrond hebben X Autochtone Nederlanders zijn X

Table 7: Ethnic diversity of formal network

10. Kruis aan met hoeveel verschillende personen u buiten uw werk om (na werktijd) en in een gewone, gemiddelde week een gesprek heeft (eigen gezinsleden niet meegerekend!). Maak een schatting.

0-3 4-5 6-8 9-10 11-15 Meer dan 15

X

Table 8: Weekly contact with people from informal network

11. Identificeert u uzelf meer met mensen van uw eigen afkomst of met autochtone Nederlanders? Waarom?

Ik denk vooral meer met mensen van mijn eigen afkomst. Dat heeft ook meer met mijn cultuur te maken. Ik merk dat ik met mensen van mijn eigen cultuur dezelfde interesses deel. Nederlanders zijn over het algemeen heel erg nuchter. “Doe normaal, dan doe je al gek genoeg”. Zo denken ze. Turken zijn wat traditioneler en leven meer met bepaalde regels, zoals het huwelijk enzo. Daar identificeer ik mezelf meer mee.

12. Voelt u zich geaccepteerd door de autochtone Nederlanders en door de

Over het algemeen voel ik me wel geaccepteerd, maar heb ik wel eens momenten

141 maatschappij in het algemeen? Waarom

wel/niet?

gehad waarop ik me gediscrimineerd voelde. Bijvoorbeeld op de middelbare school waar ik door twee docenten werd gediscrimineerd. Dan vraag ik me af: Waarom? Of ik heb regelmatig het gevoel gehad dat ik bij sollicitatiegesprekken werd afgewezen om wel hele rare redenen. Dan denk ik van: Zeg gewoon direct dat je liever een Nederlander wil. Dit zijn een aantal voorbeelden geweest maar al met al voel ik me over het algemeen gewoon wel geaccepteerd.

13. Heeft u waardering voor de autochtone Nederlanders, het land en de maatschappij? Waarom wel/niet?

Uiteraard heb ik waardering, niet alleen voor Nederlanders maar voor ieder mens zolang we iedereen maar gelijk en met respect behandelen. Niet iedereen is hetzelfde en ik heb geleerd om nooit snel te oordelen over mensen.

14. Voelt u zich thuis in Nederland? Waarom wel/niet?

Ik voel me zeker thuis in Nederland. Ik ben hier geboren, heb hier gestudeerd en ik ben in Nederland opgegroeid. Mijn familie en vrienden zijn hier dus ik zie geen reden om me hier niet thuis te voelen.

15. Mist u, of heeft u heimwee voor, uw land van herkomst? Waarom wel/niet?

Tijdens vakanties ga ik naar mijn vaderland toe. Voorgoed terugkeren zie ik nu nog zeker niet zitten. Alles van mij is hier in Nederland. Ik weet niet hoe dat later zal zijn. Mijn vader zei ook altijd dat hij vroeger toen hij jong was niet wilde terugkeren naar Turkije, maar nu denkt hij daar anders over. Ik denk dat het komt omdat hij daar is geboren en ook zijn familie daar is.

142 16. Vertrouwt u de Nederlandse instituties,

zoals het rechtssysteem en schoolsysteem? Waarom wel/niet?

Ik houd me daar bepaald niet bezig mee, omdat ik vind dat ik daar zelf toch geen verandering in kan brengen. Als ik kijk naar de afgelopen jaren is alles duurder geworden. Dus bepaald vertrouwen heb ik er niet echt meer in. Tegenwoordig draait alles om geld. En dat is jammer.

17. In hoeverre denkt u dat u de Nederlandse taal beheerst?

Ik merk dat ik mijn eigen vrienden vaak verbeter met spelling en grammatica. Dat is toch wel een teken dat ik de Nederlandse taal wel erg goed beheers.