• No results found

A PPENDIX 2: I NTERVIEWS

A PPENDIX 2.12: R ESPONDENT

Questions Anwers

1. Zou u uzelf kunnen introduceren? Mijn naam is Mustafa Remet en ik ben 28 jaar jong. Ik ben geboren en getogen in ’s- Hertogenbosch. Mijn Ouders zijn van Turkse afkomst, hierdoor heb ik de Turkse & de Nederlandse nationaliteit. Ik ben bijna 6 jaar getrouwd en heb een zoon van 2 jaar. Ik ben proces expert bij de Businessbalie van PostNL.

2. Hoevaak per dag/week heeft u contact met mensen van uw formele netwerk?

Om die vraag te beantwoorden kan ik beter eerst uitleggen hoe mijn werk er uit ziet. Als procesexpert ben je degene die een bepaald proces overziet binnen PostNL en leiding geeft aan de mensen binnen dat proces. Dat betekent dat ik continu met de mensen onder

118 Heeft u buiten uw werk om nog contact met

uw collega’s of met mensen van uw werk?

me, dus van het proces, in contact sta. Binnen PostNL werk je uitsluitend in groepsverband, tenzij je een hogere pief bent, dus je werkt nooit alleen. Ik ben dus tijdens mijn werk continu in contact met mensen van mijn werk, of het nou mijn mensen zijn of mede procesexperts van andere afleidingen. Bij de post werk ik iedere avond, van ongeveer 6 tot 10 uur ’s avonds. In die tijd ben ik dus in contact met anderen.

Ja, dat wel. Ongeveer een half uurtje per dag. Na het werk blijf ik nog wel eens op het sorteercentrum hangen om met collega’s te ouwehoeren.

3. Zijn deze mensen meer van Nederlands komaf, uw eigen komaf of een ander komaf?

Ongeveer de helft is Nederlands. De andere helft is verdeeld over andere afkomsten. 4 Hoevaak per dag/week heeft u contact met

mensen van uw informele netwerk?

Buiten mijn gezin om ben ik gemiddeld 10 uur per week in contact met familie, vrienden en kennissen. Overdag en na mijn werk probeer ik vooral tijd door te brengen met mijn vrouw en zoontje. Daarna komen mijn ouders. In het weekend ga ik 1 of 2 keer iets met vrienden doen, naar een café ofzo.

5. Zijn deze mensen meer van Nederlands komaf, uw eigen komaf of een ander komaf?

Ze zijn uitsluitend Turks. Mijn vrouw is Turks, mijn ouders zijn allebei Turks en mijn vrienden zijn allemaal Turks.

6. Hebt u meer contact mensen van uw formele netwerk, uw informele netwerk of is dit in evenwicht?

Ik heb meer contact met mensen van mijn werk. In de ochtend werk ik ook nog ergens anders dan de post, dus ik werk wel gewoon fulltime, maar niet aan één stuk door op een werkdag. De meeste tijd ben ik wel aan het werk en heb ik contact met mensen van mijn

119 werk. Na het werk en in het weekend heb ik contact met mensen van mijn informele netwerk, maar zoals ik al zei is dat maar 10 uur per week.

7. Met welke mensen van uw formele netwerk bent u het meest in contact? Zijn deze mensen meer van Nederlands komaf, uw eigen komaf of een ander komaf?

De mensen over wie ik de leiding heb. Met hun run ik het proces. Deze zijn voor de helft Nederlands en voor de helft van allerlei allochtone afkomsten.

8. Met welke mensen van uw informele netwerk bent u het meest in contact? Zijn deze mensen meer van Nederlands komaf, uw eigen komaf of een ander komaf?

Mijn vrouw en kind op de eerste plaats, daarna mijn familie en daarna mijn vrienden. Ze zijn uitsluitend Turks.

9. Kruis aan hoe groot de onderstaande etnische groepen zijn in uw formele netwerk: niemand Een kleine

minderheid Een grote minderheid Een kleine meerderheid Een grote meerderheid Allem aal Dezelfde etnische achtergrond hebben als u X Een andere migratie- achtergrond hebben X Autochtone Nederlanders zijn X

Table 7: Ethnic diversity of formal network

10. Kruis aan met hoeveel verschillende personen u buiten uw werk om (na werktijd) en in een gewone, gemiddelde week een gesprek heeft (eigen gezinsleden niet meegerekend!). Maak een schatting.

120 X

Table 8: Weekly contact with people from informal network

11. Identificeert u uzelf meer met mensen van uw eigen afkomst of met autochtone Nederlanders? Waarom?

Met Turken, absoluut. We delen dezelfde cultuur, de taal (Turken spreken onderling uitsluitend Turks), dezelfde normen en waarden, etc. Het Turkse volk is net één grote familie, dan identificeer je jezelf sneller met hun dan met autochtone Nederlanders.

12. Voelt u zich geaccepteerd door de autochtone Nederlanders en door de maatschappij in het algemeen? Waarom wel/niet?

Ja, ik heb geen problemen met autochtone Nederlanders. Ik krijg met ze te maken op het werk. Zij accepteren mij en ik accepteer hun gewoon. Door de maatschappij voel ik me minder geaccepteerd, als je kijkt naar hoeveel haat er wordt gezaaid op tv en social media richting moslims.

13. Heeft u waardering voor de autochtone Nederlanders, het land en de maatschappij? Waarom wel/niet?

Ja zeker. Ik heb super collega’s waarbij het niet uitmaakt welke afkomst je ook hebt. En over het algemeen heb ik nooit echt problemen gehad. Bij de geboorte van mijn zoontje hebben ze allemaal geld ingelegd en samen een zelfbestuurbare auto gekocht, waar hij in kan rijden als ie een paar jaar oud is. Dat laat wel zien dat we een hele goede en dichte vriendschap hebben.

14. Voelt u zich thuis in Nederland? Waarom wel/niet?

Absoluut. Ik ben hier geboren en getogen, maar ik hou mijn Turkse identiteit. Ik voel me een Nederlander en Turk tegelijk.

15. Mist u, of heeft u heimwee voor, uw land van herkomst? Waarom wel/niet?

Ik mis mijn vaderland, omdat ik daar veel familie heb wonen, maar omdat ik hier ben geboren denk ik dat ik buiten Nederland

121 nergens anders kan wonen. Ik ga sowieso elk jaar op vakantie naar mijn vaderland.

16. Vertrouwt u de Nederlandse instituties, zoals het rechtssysteem en schoolsysteem? Waarom wel/niet?

In bepaalde delen van het systeem wel, in andere weer niet. In het belastingsysteem heb ik geen vertrouwen. In de politiek ook niet. Ze roepen van alles, maar er gebeurt niets. Althans, de burgers zien er weinig van. Wij betalen ons rot voor dingen die vroeger veel beter waren geregeld. Aan de andere kant heb ik wel vertrouwen in het schoolsysteem, bijvoorbeeld. Dat is gewoon heel goed geregeld. School is bijna gratis, al vanaf de basisschool wordt bijna alles vergoed. Ik weet nog toen ik op de middelbare school zat, toen hoefde ik nooit voor boeken te betalen. Dus dat is allemaal goed geregeld. Andere dingen kunnen weer beter.

17. In hoeverre denkt u dat u de Nederlandse taal beheerst?

Ik denk wel zeer goed. Misschien maak ik nog weleens fouten met grammatica en spelling, maar ik spreek de taal gewoon vloeiend.