• No results found

A PPENDIX 2: I NTERVIEWS

A PPENDIX 2.10: R ESPONDENT

Questions Anwers

1. Zou u uzelf kunnen introduceren? Mijn naam is Burak. Ik ben 54 jaar oud en ik ben van Turkse afkomst. Ik ben de eigenaar van een autogarage, die ik run met een Turkse compagnon. Ik woon nu bijna 30 jaar in Nederland.

2. Hoevaak per dag/week heeft u contact met mensen van uw formele netwerk?

Op een normale werkdag ongeveer 5 uurtjes per dag. Mijn compagnon en ik zijn de eerste aanspreekpunt van klanten, dus met hun praten we vaak. Ook met leveranciers ben ik veel in contact, als ik onderdelen moet

109 bestellen. Dan heb je nog mijn werknemers met wie ik ook vaak overleg. Normaal gesproken doen zij de fysieke arbeid, maar als ze iets niet weten dan kijk ik zelf even mee of ik kan helpen.

3. Zijn deze mensen meer van Nederlands komaf, uw eigen komaf of een ander komaf?

Heb je buiten jouw werk om nog contact met uw collega’s of met mensen van uw werk?

Dat is heel gemixt. We hebben een paar Marokkaanse jongens die hier fulltime stage lopen. Verder hebben we één vaste werknemer, die Pools is. Onze klanten zijn verschillend: Van Nederlands tot Marokkaans, Turks, Surinaams. Noem het maar op. De leveranciers zijn vooral Nederlands, zoals sloperijen en de groothandel in auto onderdelen.

Alleen met mijn compagnon. Dat is een hele goede vriend van me. Met hem ga ik weleens in de avonden en weekenden weg.

4 Hoevaak per dag/week heeft u contact met mensen van uw informele netwerk?

Zou u het in uren uit kunnen drukken?

Redelijk vaak. Na het werken ben ik een paar uur thuis, bij mijn gezin. Daarna ga ik de deur en ga ik met vrienden naar een café. Op zaterdagen zijn we ook geopend, dan is het hetzelfde als doordeweeks. Op zondagen ben ik altijd weg met het gezin.

Ik denk zo’n 20 uur per week. 5. Zijn deze mensen meer van Nederlands

komaf, uw eigen komaf of een ander komaf?

Van mijn eigen komaf, allemaal Turken.

6. Hebt u meer contact mensen van uw formele netwerk, uw informele netwerk of is dit in evenwicht?

Ik heb meer contact met mensen van mijn werk, omdat we zes dagen per week geopend zijn en we vaak overuren maken. Dus ik zie mijn informele contacten niet zo veel.

110 7. Met welke mensen van uw formele netwerk

bent u het meest in contact? Zijn deze mensen meer van Nederlands komaf, uw eigen komaf of een ander komaf?

Mijn werknemers, daarna komen mijn klanten en daarna de leveranciers. Mijn werknemers zijn Marokkaans en Pools, klanten zijn gemixt en leveranciers zijn vooral Nederlands.

8. Met welke mensen van uw informele netwerk bent u het meest in contact? Zijn deze mensen meer van Nederlands komaf, uw eigen komaf of een ander komaf?

Mijn familie en daarna komen mijn vrienden. Maar het verschil tussen hun is niet zo groot. Ze zijn allemaal Turks.

9. Kruis aan hoe groot de onderstaande etnische groepen zijn in uw formele netwerk: niemand Een kleine

minderheid Een grote minderheid Een kleine meerderheid Een grote meerderheid Allemaal Dezelfde etnische achtergrond hebben als u X Een andere migratie- achtergrond hebben X Autochtone Nederlanders zijn X

Table 7: Ethnic diversity of formal network

10. Kruis aan met hoeveel verschillende personen u buiten uw werk om (na werktijd) en in een gewone, gemiddelde week een gesprek heeft (eigen gezinsleden niet meegerekend!). Maak een schatting.

0-3 4-5 6-8 9-10 11-15 Meer dan 15

X

111 11. Identificeert u uzelf meer met mensen van

uw eigen afkomst of met autochtone Nederlanders? Waarom?

Met Turken, natuurlijk. Nederlanders hebben een hele andere denkwijze dan Turken, of allochtonen in het algemeen. Ik ben voor een groot deel opgegroeid in Turkije en ben pas op late leeftijd naar Nederland gekomen. Ik ben dus opgegroeid met de Turkse taal, normen en waarden. Dan is het makkelijker om jezelf daarmee te identificeren.

Voelt u zich geaccepteerd door de autochtone Nederlanders en door de maatschappij in het algemeen? Waarom wel/niet?

Aan de ene kant wel, maar aan de andere kant weer niet. Aan de ene kant voel ik me geaccepteerd door de Nederlandse mensen die mij kennen. Mijn buren en klanten zijn altijd heel goed tegen mij en mijn familie geweest, dus door hun voel ik me zeker geaccepteerd. Maar in Nederland hoor je steeds meer over Turken. Een paar maanden geleden, bijvoorbeeld, met die hele heisa om Erdogan. Toen hoorde je ineens heel veel Nederlanders slecht praten over Turken. Ik zag ook een paar Nederlanders die voor de eerste keer naar onze garage kwamen, die opeens heel vreemd naar ons keken. Dat was wel apart. Als zulke dingen gebeuren, dan voel je je minder geaccepteerd. Dat is wel jammer.

13. Heeft u waardering voor de autochtone Nederlanders, het land en de maatschappij? Waarom wel/niet?

Voor de meesten wel. Het gaat er om of ze mij ook waarderen. Als ze me respecteren en me mijn ding laten doen, dan heb ik ook respect voor hun. Als ze gewoon vriendelijk zijn, dan ben ik vriendelijk terug. Zo gaat dat. Ik waardeer ze wel, de mensen die ik ken. Die zijn allemaal lief en aardig en accepteren mij als Turk.

112 14. Voelt u zich thuis in Nederland? Waarom

wel/niet?

Nu wel. Toen ik net naar Nederland kwam was dat moeilijk, want alles was anders dan Turkije. Maar nu ik er al zo lang woon is dat veranderd.

15. Mist u, of heeft u heimwee voor, uw land van herkomst? Waarom wel/niet?

Dat heb ik zeker. Turkije blijft mijn land. Ik ben daar geboren, opgegroeid en het grootste deel van mijn familie woont daar. Ook mijn ouders wonen daar. Ik wil heel graag ooit terug. Misschien als mijn kinderen oud genoeg zijn en ze uit huis gaan.

16. Vertrouwt u de Nederlandse instituties, zoals het rechtssysteem en schoolsysteem? Waarom wel/niet?

Ik denk het wel. Ik heb er niet veel ervaring mee. Ik heb wel het gevoel dat alles goed is geregeld in Nederland. Je weet wel: Geen corruptie, enzovoorts. Ik heb er in ieder geval geen slecht beeld bij.

17. In hoeverre denkt u dat u de Nederlandse taal beheerst?

Best goed. Ik praat wel met een accent, maar ik kan me goed verstaanbaar maken. Mijn Turks is wel beter dan mijn Nederlands.