• No results found

4 MVB- instrumenten

4.4 Positieve selectie, impact beleggen en manager selectie

Deze paragraaf is onderverdeeld in drie beleidsdelen, positieve selectie, impact beleggen en ESG-integratie in manager selectie en beoordeling.

4.4.1 Uitgangspunten

Uit de SPH beleggingsovertuiging volgt dat het lange termijn belang van SPH gebaat is bij

maatschappelijk verantwoord ondernemingsbeleid. Dat kan SPH niet alleen bereiken. SPH probeert daarom invloed uit te oefenen op andere beleggers, vermogensbeheerders en ondernemingen, onder andere door duurzaamheidscriteria een rol te laten spelen bij de vaststelling van het

beleggingsuniversum en in het selectieproces van vermogensbeheerders. Daarmee heeft SPH een signaalfunctie en laat zij zien dat zij een verduurzaming van ondernemingen, de

vermogensbeheerindustrie en de maatschappij steunen.

Uitgangspunt 7: MVB speelt een rol bij de vaststelling van het beleggingsuniversum.

Uitgangspunt 8: Zoeken naar investeringsmogelijkheden die naast een marktconform rendement ook een maatschappelijke impact beogen (impact beleggingen).

Uitgangspunt 9: SPH oefent invloed uit op vermogensbeheerders door MVB integraal onderdeel te laten zijn van selectie & monitoring.

4.4.2 Argumentatie

SPH heeft de ambitie om geleidelijk toe te groeien naar een beleggingsportefeuille van bedrijven die producten en diensten aanbieden die per saldo een positieve bijdrage leveren aan:

- een duurzame ontwikkeling

- die in hun productieprocessen tot de duurzamere bedrijven behoren in hun sector of - die open staan voor verbeteringen op het gebied van duurzaamheid.

MVB een rol laten spelen bij de vaststelling van het beleggingsuniversum is daarbij een eerste stap.

Daarmee geeft SPH ook de eerder genoemde signaalfunctie af aan de vermogensbeheerindustrie en naar het bedrijfsleven. Dat moet uiteindelijk leiden tot beleidswijzingen bij bedrijven en past

daarmee bij de MVB beleggingsovertuiging van SPH. Belangrijk om te vermelden is dat SPH ook geen reden ziet om deze stap niet te zetten. Ook met een kleiner aantal bedrijven in portefeuille is een goed rendement en een goede risicospreiding te bereiken.2 Daarbij geldt de randvoorwaarde dat er voldoende diversificatie en mogelijkheden tot het implementeren van gewenste

beleggingsstrategieën overblijven.

SPH onderzoekt actief de mogelijkheden om te investeren in beleggingsproducten (impact beleggingen) die een marktconform risico/ rendement combineren met het doelgericht en

meetbaar bijdragen aan oplossingen van maatschappelijke thema’s op het gebied van gezondheid.

Door actief open te staan voor en in gesprek te treden met aanbieders van beleggingsproducten die een meetbare bijdrage willen leveren aan ons thema gezondheid kunnen we onze impact ambitie vormgeven. Zo helpen we de assetmanagement industrie om betere producten met impact en passend binnen onze randvoorwaarden te ontwikkelen.

SPH kan positieve verandering niet alleen realiseren. Door haar vermogensbeheerders te beïnvloeden kan een grotere impact worden behaald en de MVB-ambities beter worden gerealiseerd.

4.4.3 Consequenties

Positieve selectie

- SPH belegt niet in bedrijven die weliswaar geen internationale verdragen schenden, maar wel tot de laagst scorende van hun sector behoren op het gebied van omgaan met milieu, arbeids-/

mensenrechten en goed bestuur. De werkelijke invulling van deze positieve selectie varieert door de tijd op basis van data van gespecialiseerde externe partijen. Deze aanpak onderscheidt zich van het uitsluitingenbeleid omdat het hier niet noodzakelijkerwijs om moreel normatieve uitsluitingen gaat met beperkte waarschijnlijkheid tot verbetering. SPH maakt gebruik van een ESG rating bureau. Elk bureau kent haar eigen methodiek omdat er nog geen

standaardmethode is. Nadeel daarvan is dat afhankelijk van de bron er andere samenstellingen

2 Scientific Beta, een onderneming ontstaan vanuit de EDHEC Business School stelt op basis van onderzoek dat “to maintain a high degree of diversification ….. excluding companies that score below one-third of their sector average.. would be … appropriate”.

kunnen resulteren. Momenteel moet dit gegeven geaccepteerd worden, maar harmonisatie wordt verwacht in de toekomst.

- Bij het bepalen van het percentage “laagst scorende van hun sector” is het uitgangspunt dat er voldoende diversificatie en mogelijkheid tot het implementeren van gewenste

beleggingsstrategieën overblijft. Per assetcategorie kan dit percentage daarom verschillen.

- Onderdeel van de investmentcase en het implementatievoorstel is daarom een inventarisatie van het verschil tussen de huidige en de nieuwe voorgestelde portefeuille samenstelling (o.a. op diversificatie, factor exposure, volatiliteit, beta etc.).

- De themakeuze van SPH (Gezondheid, Klimaat) heeft anders dan door de uitgesloten sectoren en bedrijven geen directe gevolgen voor de samenstelling van de aandelen en credit

portefeuilles, omdat we niet zien hoe dat zou bijdragen aan onze MVB-ambities. Wel onderzoekt SPH in het kader van positieve selectie de mogelijkheid om de relatieve CO2 uitstoot ten opzichte van branchegenoten in de toekomst een rol te laten spelen. Ook kan onsuccesvol engagement op de thema’s tot een uitsluiting leiden.

- Bij gelijke overige voorwaarden heeft SPH een voorkeur voor zogenaamde Green Bonds. SPH stelt geen specifieke eisen aan het percentage Green Bonds in de beleggingsportefeuille. Wel geeft SPH aan haar vermogensbeheerders de opdracht mee om bij gelijke geschiktheid de voorkeur te geven aan Green Bonds. SPH realiseert zich dat de geschiktheid ook deels afhangt van aanverwante factoren, zoals bijvoorbeeld liquiditeit. De verwachting is dat deze markt zich verder ontwikkelt en de mogelijkheden navenant toenemen.

Impact beleggen

Impact beleggingen, ook wel beleggingen in oplossingen genoemd, zijn beleggingen die naast een marktconforme financiële doelstelling ook een concreet meetbare maatschappelijke doelstelling hebben. Veelal zijn dit niet beursgenoteerde investeringen. Impactbeleggingen wijken vaak iets af van de huidige gebruikelijke beleggingsproducten en komen daardoor minder snel naar voren bij reguliere selectieprocedures voor vermogensbeheerders en producten.

Jaarlijks wordt er door de coördinerend vermogensbeheerder een onderzoek uitgevoerd naar beschikbare impact beleggingen. SPH en haar coördinerend vermogensbeheerder beoordeelt vervolgens of een impact belegging passend is voor SPH. Deze beoordeling is gebaseerd op de uitgangspunten uit het bijbehorende implementatiekader.

Als SPH besluit niet te investeren omdat de producten niet voldoen aan de risico/

rendementsdoelstelling of governancevereisten geeft SPH de aanbieder daar een uitgebreide toelichting op. In bijlage 2 is het selectieproces voor impact beleggingen opgenomen.

Manager selectie en beoordeling

Het selectie en monitoringraamwerk van SPH bevat zowel eisen (implementatie van het uitsluitingsbeleid en het accommoderen van het engagement en stembeleid als voorkeuren/

gewenste verbeteringen (eigen engagement en stembeleid van de vermogensbeheerder,

onderschrijven van investor statements die SPH relevant acht) richting vermogensbeheerders op het gebied van duurzaamheid.

Alle mandaten en vermogensbeheerders worden jaarlijks gescoord op deze criteria en de resultaten en gewenste verbeteringen worden met hen besproken. Hierbij wordt ook de extern bepaalde PRI score met de vermogensbeheerder besproken.

Voor de nadere beschrijving van het proces wordt verwezen naar het selectie-, monitoring- en evaluatiebeleid van SPH.

4.4.4 Research- en dataproviders

SPH realiseert zich dat er een grote afhankelijkheid schuilt in de kwaliteit van de research en data die het fonds van zijn derde partijen krijgt aangeleverd en dat deze zich kan manifesteren binnen elk van de verschillende MVB-instrumenten. SPH streeft ernaar hier zorgvuldig en kritisch mee om te gaan, en committeert zich ertoe mogelijkheden te onderzoeken om een divers aanbod van gegevens na te streven binnen de mogelijkheden van het fonds.