• No results found

Dit hoofdstuk beschrijft de governance en implementatie van het MVB Beleid

5.1 Governance

SPH heeft de rollen en verantwoordelijkheden voor beleidsbepaling, coördinatie, uitvoering en monitoring en evaluatie (Bestuursbureau en Bestuur) ondergebracht bij verschillende partijen. Dit zorgt voor een ingebouwde countervailing power.

Beleidsbepaling, uitbesteding, monitoring en evaluatie zijn de verantwoordelijkheden van het bestuur, daarbij ondersteund door het bestuursbureau. De technische invulling daarvan kan plaatsvinden door externe adviseurs.

De daadwerkelijke implementatie wordt gecoördineerd door de MVB coördinator, op basis van de beleidsdocumentatie en mandaten die SPH heeft opgesteld.

De MVB coördinator stelt gedetailleerde implementatievoorstellen op die aan het bestuur ter accordering worden voorgelegd. Naast de mandaatstelling voor de verschillende assetcategorieën gaat het daarbij in ieder geval ook om implementatievoorstellen voor het uitsluitingenbeleid, het stembeleid, het engagementbeleid en het manager selectie- en evaluatiebeleid.

De MVB coördinator stuurt de verschillende MVB dienstverleners en vermogensbeheerders aan. De randwaarden stemmen en engagement zijn een dienst die niet rechtstreeks aan uitvoering van vermogensbeheermandaten raakt. Op dat vlak is het aan de MVB coördinator om uitvoering te geven aan de door SPH gestelde opdracht.

De voorgestelde uitsluitingenlijst op basis van de vastgestelde criteria wordt samengesteld door een gespecialiseerd bedrijf. De coördinerend vermogensbeheerder verzorgt de verdere implementatie van de uitsluitingenlijst bij de onderliggende managers. Iedere zes maanden wordt de

uitsluitingenlijst geactualiseerd.

Monitoring van het uitsluitingsbeleid wordt verzorgd door de bewaarder (“custodian”) van SPH, die op dag-basis controleert of het uitsluitingenbeleid van SPH door de beheerders wordt nageleefd.

Zowel de coördinerend vermogensbeheerder als ook de bewaarder en de beheerders controleren of de portefeuille van SPH aan de uitsluitingenlijst voldoet. Monitoring van de overige

MVB-instrumenten zal worden verzorgd door een derde partij, waarvoor nog geen keuze gemaakt is.

Het bestuursbureau ziet tot slot toe op de implementatie van strategie en beleid.

Niet alles kan in beleid gevangen worden; van tijd tot tijd komt nieuwe informatie over de beleggingen van SPH naar boven die nieuwe inzichten en dilemma’s opleveren. Bij twijfel en/of dilemma’s maakt SPH een afgewogen keuze op basis van haar MVB-beleid. De MVB coördinator buigt zich primair over MVB-dillema’s die uit de praktijk naar boven komen.

5.2 MVB kaderstelling

Het MVB-beleid is van toepassing op alle beleggingscategorieën. Bij de behandeling van de investmentcases en implementatievoorstellen wordt aandacht besteed aan eventuele assetclass specifieke invulling van het MVB-beleid. In bijlage 2 zijn de kaders voor de implementatie

opgenomen.

6 Communicatie

6.1.1 Uitgangspunt

Uitgangspunt 10: SPH maakt haar MVB-keuzes zichtbaar.

6.1.2 Argumentatie

SPH is transparant over haar keuzes in het beleggingsbeleid en daarmee ook over de MVB-keuzes.

In de MVB-ambitie en Beleidsuitgangspunten wordt, ook op basis van wettelijke verplichtingen, het belang van het creëren en bewaken van draagvlak en communicatie met de deelnemer over het MVB-beleid duidelijk uitgesproken.

6.1.3 Communicatieaanpak

Maatschappelijk verantwoord beleggen is een actueel thema. SPH heeft het Maatschappelijk Verantwoord Beleggingsbeleid (MVB-beleid) doorontwikkeld. De mening van de deelnemers is hierin meegenomen. MVB is van invloed op het imago en de reputatie van SPH. Als datgene waar SPH in belegt op draagvlak kan rekenen bij de deelnemers en overige belanghebbenden en

-stellenden heeft dat een positieve invloed op het imago. Daarnaast ligt MVB onder een vergrootglas in de media. Het is belangrijk om open en transparant te zijn en goed uit te kunnen leggen waar en waarom SPH belegt, welke keuzes zij daarin maakt en hoe zij dit uitvoert.

Uit het deelnemersonderzoek weten we dat 87% van de huisartsen het belangrijk vindt dat SPH het pensioengeld maatschappelijk verantwoord belegt. Ruim 75% van alle deelnemers vindt dat zelfs belangrijker dan het behalen van een maximaal rendement. En ruim 60% vindt dat SPH een voorbeeldfunctie heeft op het gebeid van MVB. Gezien deze onderzoeksresultaten is het van groot belang om maatschappelijk verantwoord te beleggen en dat ook te vertellen en te laten zien.

Met communicatie laten we zien wat we doen en leggen we onze keuzes uit. Hier heeft SPH verschillende communicatiemiddelen voor.

Communicatiestrategie

 Geef openheid van zaken en communiceer proactief en publieksvriendelijk.

 Maak de MVB-keuzes zichtbaar, geef heldere uitleg waarom je bepaalde keuzes maakt en wat dit betekent.

Communicatiemiddelen

SPH publiceert haar beleggingen en vermogensbeheerders (zie hoofdstuk 6). SPH communiceert transparante en relevante informatie, zoals CO2 footprint en ESG score van de portefeuilles, naar de deelnemers en externe stakeholders en deelt afwegingen en dilemma’s. SPH communiceert op verschillende momenten via verschillende kanalen over haar MVB-beleid en uitvoering.

De volgende communicatiemiddelen worden ingezet:

Bestaande communicatiemiddelen

 Website https://www.huisartsenpensioen.nl/over-sph/maatschappelijk-verantwoord-beleggen/

o Op de pagina over MVB leggen we uit wat het beleid is, welke afwegingen zijn gemaakt en dat deelnemers hierin gehoord zijn en hun mening is meegenomen.

korte Q&A. Het document MVB-beleid 2019 plaatsen we als downloadbare PDF op de website. Daarnaast komt er een verkorte en publieksvriendelijke versie (digitale brochure/ factsheet) die men ook kan downloaden. Ook worden het jaarverslag, de uitgesloten ondernemingen en overheden, het stemgedrag en de

engagementactiviteiten gepubliceerd. De tekst die er nu staat moet gecontroleerd worden op wijzigingen in het beleid.

 H&P: Zodra het beleid definitief is plaatsen we een kort interview met de voorzitter of de verantwoordelijk bestuurder over het MVB-beleid. De H&P gaat naar alle deelnemers.

 Jaarverslag: in het jaarverslag wordt, naast de wettelijke verplichtingen, het MVB-beleid toegelicht met daarin de bedragen, de beleggingsfondsen, mandaten en de ‘why’.

Daarnaast stelt Achmea een separaat MVB-jaarverslag van SPH beschikbaar die ook gepubliceerd wordt op de website van SPH.

 Halfjaarbericht. Elk half jaar wordt kort verslag gedaan over de belangrijkste MVB ontwikkelingen.

Nieuw te ontwikkelen communicatiemiddelen

 Infographic: overzichtelijke plaat wat in een oogopslag aangeeft wat de speerpunten zijn van het MVB-beleid. Geeft visueel een soort samenvatting van het beleid weer. Plaatsen op de website en in het H&P blad.

 Brochure/ Factsheet: ontwikkeling van een digitale brochure of factsheet over MVB.

Eventueel kan dit middel ook op papier gedrukt worden om uit te delen op beurzen en bijeenkomsten en voor extra attentiewaarde.

Bijeenkomsten en evenementen

 Beurzen: SPH is altijd aanwezig op de Huisartsbeurs, georganiseerd door de LHV. Indien er wordt besloten om de eerstvolgende keer in het tweede kwartaal van 2020 weer deel te nemen is dit een mooie gelegenheid om ook te laten zien wat je doet op het gebied van MVB.

 Regiobijeenkomsten: tijdens de regiobijeenkomsten is MVB een van de agendapunten om deelnemers te informeren over dit onderwerp. Ook is er ruimte voor het stellen van vragen en te beantwoorden en om input te ontvangen van de deelnemers.

 Financieel planners: de financieel planners hebben regelmatig bijeenkomsten en adviesgesprekken. Dit is een goed moment om de deelnemers te informeren over het beleid.

 Waarnemersgroepen (Wago’s): SPH probeert aan te sluiten bij de zogenaamde Wago’s. Dit overlegorgaan van huisartsen komt op gezette tijden bijeen. SPH kan een keer tijdens dit overleg aansluiten om het MVB-beleid toe te lichten.

Media

Indien er persvragen komen zal afgewogen wat er geantwoord wordt. Er wordt zoveel mogelijk openheid van zaken gegeven. In sommige gevallen wordt de pers proactief benaderd. Dit is met name op het gebied van het thema ‘gezondheid’ waarin SPH ook een statement wil maken. Per issue wordt bekeken of een proactieve persbenadering wenselijk is.

Er wordt een algemene woordvoeringslijn opgesteld met een kernboodschap en Q&A. Daarnaast is het van belang dat de deelnemers via SPH informatie ontvangen en niet via de media.

Deelnemersonderzoek

Het behouden en vergroten van het draagvlak onder deelnemers is zowel een doelstelling als een randvoorwaarde. In het beleid wordt gesteld dat het daarom van groot belang is dat deelnemers zich herkennen in het MVB-beleid van SPH. SPH voert regelmatig deelnemersonderzoeken uit om de mening van de deelnemers te inventariseren.