• No results found

Dit hoofdstuk beschrijft de ambities en beleidsuitgangspunten van SPH op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Beleggen. Achtereenvolgend worden de ambitie, gekozen thema’s, beleggingsovertuiging,

beleidsuitgangspunten en het gehanteerde interne en externe normenkader behandeld.

3.1 MVB-ambitie, thema’s en uitgangspunten

3.1.1 MVB-ambitie

SPH, het pensioenfonds van, voor en door huisartsen, is ervan overtuigd dat het nodig is dat huisartsen zich goed voorbereiden op hun financiële toekomst.

Omdat we zelf huisartsen zijn, kunnen wij ons inleven in het professionele leven en de persoonlijke financiën van onze collega’s. Wij luisteren goed naar de wensen en behoeften van onze collega-huisartsen en spelen in op ontwikkelingen in de maatschappij en de wereld van pensioenen.

Daarom organiseren wij een eigen pensioenregeling en ondersteunen de huisarts met financiële planning, nu en in de toekomst.

Binnen deze missie heeft SPH de volgende ambitie ten aanzien van maatschappelijk verantwoord beleggen:

SPH ziet maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB) als een logisch onderdeel van haar kerntaak

”zorg voor later”. Het behalen van de (SPH) ambitie gaat namelijk duidelijk met maatschappelijke bijdrage.

Door in elke beleggingskeuze rekening te houden met milieu-, sociale en bestuurlijke risico’s (ESG criteria) willen we bijdragen aan een goed leefklimaat en een duurzame wereld. SPH legt daarbij de focus op gezondheid en klimaat.

SPH past het MVB beleid toe met beschikbare en toepasbare oplossingen. Het bestuur weegt daarin de inzichten en mening van de deelnemer mee.

SPH hanteert daarbij de normen en waarden die passen bij een verantwoord bestuur van een pensioenfonds (het algemeen normenkader), maar ook bij het beroep van huisarts (het specifieke normenkader). Het beleggingsbeleid van SPH dient binnen deze kaders te passen. Deze

normenkaders komen in paragraaf 3.2 verder aan bod.

De keuze voor het thema gezondheid sluit goed aan bij de deelnemers (het specifieke

normenkader). In de huisartsenpraktijk ziet men de vele aspecten van gezondheid en wat daarop van invloed is. Er is een intrinsieke motivatie ook in het pensioen daar rekenschap aan te geven. Op dit thema wil SPH initiatief nemen om verbeteringen/oplossingen tot stand te brengen. De scope van het thema is breed en wordt aan de hand van mogelijkheden in de praktijk ingevuld.

Het thema klimaat heeft een grote maatschappelijke en financiële risico relevantie (algemeen normenkader). Dit thema wordt ook door de deelnemer herkent. Voor de scope van het thema klimaat sluiten we ons aan bij de verenigde naties en de door hun benoemde sustainable development goal (SDG) 13.

3.1.2 Beleggingsovertuiging MVB

Het MVB-beleid volgt uit en hangt samen met het strategisch balansbeheer en beleggingsbeleid. Bij de uitwerking van het MVB-beleid als integraal onderdeel van het balansbeheer en beleggingsbeleid zijn de beleggingsovertuigingen dan ook allemaal van toepassing. In dit document behandelen we alleen de specifieke beleggingsovertuiging met betrekking tot MVB.

Beleggingsovertuiging 7

SPH ziet maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB) als een logisch onderdeel van haar kerntaak: zorg voor later.

Argumentatie

 Elke belegging van SPH heeft naast een rendement/risico effect ook een beoogd of onbeoogd effect op de maatschappij/economie. SPH veronderstelt1 dat er geen negatief effect is op de rendement/ risicoverhouding door MVB aanpassingen in de

beleggingsportefeuille, op de lange termijn waarvoor wij beleggen.

 SPH houdt met haar beleggingen rekening met milieu-, sociale en bestuurlijke kwesties (ESG criteria) om te voorkomen dat we bijdragen aan het ontstaan of vergroten van maatschappelijke problemen.

 SPH vult MVB in op basis van beschikbare en toepasbare oplossingen die passen binnen het kader van normen en waarden en wet- en regelgeving. Het bestuur is daar transparant over en weegt de inzichten en mening van de deelnemer mee.

Consequentie

 SPH zet haar invloed in om bedrijven waarin zij belegt maatschappelijk verantwoord te laten ondernemen.

 Ons MVB-beleid is van toepassing op alle beleggingen en beleggingskeuzes van SPH.

 We communiceren met de deelnemer over onze MVB afwegingen en dilemma’s.

Beleggingsovertuiging 7 vermeldt de veronderstelling dat MVB op de lange termijn geen negatief effect heeft op de rendement/risicoverhouding. Het beleggingsbeleid richt zich op de lange termijn, maar SPH realiseert zich dat op korte termijn wel degelijk effecten kunnen optreden die bedoeld of onbedoeld kunnen voortkomen uit keuzes die voor de lange termijn worden gemaakt.

Beleggingsovertuiging 7 impliceert eveneens dat SPH veronderstelt dat het uitvoeren van het MVB-beleid past binnen de kerntaak van het fonds om zorg voor later te bieden en dus verenigbaar is met het uitvoeren van de missie van het fonds. Het is niet zo dat SPH haar missie breder definieert als gevolg van de keuze voor het voeren van een MVB-beleid.

1 Meta-studie DWS - Digging deeper into the ESG – corporate financial performance relationship

Het beleid resulteert in een aantal kostenposten welke nodig zijn om de verschillende MVB-instrumenten te implementeren. Deze kostenpost is niet significant en is noodzakelijk om te voldoen aan wet- en regelgeving en normen en waarden waar SPH onderhevig aan is.

3.1.3 Uitgangspunten MVB-beleid en instrumenten

Het bestuur van SPH heeft beleidsuitgangspunten en -kaders gesteld voor de implementatie van de ambitie en de te hanteren instrumenten. Deze uitgangspunten en kaders volgen uit de MVB-ambitie, beleggingsovertuigingen van SPH en de normen en verplichtingen waaraan SPH zich heeft gecommitteerd.

2

De belangrijkste instrumenten zijn:

 Actief Aandeelhouderschap (Stemmen en Dialoog)

 Uitsluiten

 Positieve selectie, Impact beleggenen Manager Selectie.

De onderstaande beleidsuitgangspunten worden in hoofdstuk 4 per MVB-instrument verder uitgewerkt, beargumenteerd en van consequenties voorzien.

De inzet van MVB instrumenten heeft steeds tot doel om positieve verandering te bereiken. Het hanteren van de instrumenten is geen doel op zich. Het MVB-Beleid wordt geïntegreerd toegepast door het gehele beleggingsproces en waar toepasbaar consistent over de verschillende

beleggingscategorieën op basis van beschikbare en kosteneffectieve oplossingen.

Actief Aandeelhouderschap

1. SPH oefent invloed uit op ondernemingen als actief eigenaar.

2. Dat doet SPH door de MVB-dienstverleners namens SPH en andere beleggers in gesprek te laten gaan met ondernemingen.

3. Ook maakt SPH gebruik van haar stemrecht.

Uitsluitingsbeleid

4. SPH is terughoudend met uitsluitingen.

5. SPH sluit sectoren, landen en bedrijven uit als ze niet voldoen aan het normenkader en als positieve verandering niet waarschijnlijk is.

6. Bedrijven die op grove en structurele basis internationale verdragen schenden, sluit SPH uit.

Positieve selectie, impact beleggen en manager selectie

7. MVB speelt een rol bij de vaststelling van het beleggingsuniversum.

8. SPH zoekt naar investeringsmogelijkheden die naast een marktconform rendement ook een maatschappelijke impact beogen.

9. Ook op vermogensbeheerders oefent SPH invloed uit door MVB integraal onderdeel te laten zijn van selectie & monitoring.

Communicatie

10. SPH maakt haar MVB-keuzes zichtbaar.

3.1.4 Onderzoeksdoelstellingen

SPH zou bij voorkeur haar beleggingsuniversum opbouwen uit beleggingen die zij ook vanwege goede duurzaamheidsprestaties of -verbeteringen graag in portefeuille zou willen hebben. Naar mening van SPH zijn de standaarden en methoden om dit efficiënt toe te passen momenteel nog onvoldoende ontwikkeld om dit volledig door te voeren. Daarom stelt SPH zich deze wens als lange termijn ideaaldoel voor en zal ontwikkelingen die het mogelijk maken om dichter bij dat doel te komen volgen en gebruiken zodra ze voldoende getest en bewezen zijn.

3.2 Normen en verplichtingen

Er is geen eenduidige definitie van wat verantwoord is en wat niet. SPH hanteert daarom nationale en internationale verdragen op het gebied van verantwoord ondernemen en beleggen als algemeen normenkader. Daarnaast houdt SPH specifiek rekening met de normen van de deelnemers zoals deze onder andere blijken uit deelnemersonderzoeken.

De verdragen en investor statements die SPH heeft ondertekend en de van toepassing zijnde wetgeving worden, in meer detail, in bijlage 1 beschreven.

3.2.1 Doelstellingen en normenkader van deelnemers (specifiek normenkader)

Het behouden en vergroten van het draagvlak onder deelnemers is zowel een doelstelling als een randvoorwaarde. Het is dus van groot belang dat deelnemers zich herkennen in het MVB-beleid van SPH. Om die reden legt het beleid extra nadruk op het thema gezondheid om daarmee aan te sluiten bij de missie van SPH om een pensioenfonds, voor en door huisartsen te zijn.

De ambitie en thema’s van het MVB-beleid zijn voorgelegd aan de deelnemers van SPH. De

deelnemers onderschrijvende gekozen richting. Tegelijkertijd moedigt een deel van de deelnemers aan om tijdens de implementatie van het beleid actief mee te gaan in de elkaar opvolgende

ontwikkelingen in MVB-inzichten en oplossingen.

3.2.2 Verankerd in (inter)nationale verdragen (algemeen normenkader)

SPH heeft het Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (IMVB) Convenant

onderschreven. Met dit convenant kiezen wij voor een aanpak waarbij de OESO - richtlijnen voor multinationale ondernemingen en de UN Guiding Principles on Business and Human Rights als basis worden genomen om de risico’s voor samenleving en milieu te identificeren, prioriteren en

adresseren. Het convenant is een samenwerking tussen de Nederlandse pensioenfondsen, non-gouvernementele organisaties (hierna: NGO’s) , vakbonden en overheid.

3.2.3 Verankerd in wetgeving

In toenemende mate worden er ook vanuit wetgeving eisen gesteld aan MVB beleid. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de Code Pensioenfondsen, de Wet verplichte beroepspensioenregeling (Wvb), de Nederlandse Corporate Governance Code, de Shareholder Rights Directive II, het

investeringsverbod clustermunitie en de sanctiewet. Pensioenfondsen moeten bijvoorbeeld in hun jaarverslag vermelden hoe zij rekening houden met klimaat en milieu, mensenrechten en sociale verhoudingen.

3.2.4 Specifieke vrijwillige commitments

Naast wettelijke verplichtingen en internationale verdragen heeft SPH als specifieke commitment de Access to Medicine Investor Statement onderschreven.

De Acces to Medicine Foundation stelt tweejaarlijks een index samen waarin de inspanningen van de twintig grootste geneesmiddelenproducenten om de beschikbaarheid (en betaalbaarheid) van medicijnen te vergroten worden weergegeven. In het engagementbeleid besteedt SPH aanvullende aandacht aan deze Access to Medicine Index.