• No results found

PlatOO Openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs Jaarverslag 2014 Stichting PlatOO

In document Vergaderbundel 18 mei 2015 (pagina 94-105)

Stichting PlatOO organisatie voor openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs Deurneseweg 13

5709 AH Helmond

3

--4

Voorwoord

Stichting PlatOO, bestuur openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs biedt u hierbij het Jaarverslag 2014 aan.

Het jaarverslag bestaat uit een verslag van het College van Bestuur en een verslag van de Raad van Toezicht.

Het jaar 2014 Is voor PlatOO een jaar geweest waarin verder is gebouwd op de strategische koers die in 2012 werd uitgezet. In de uitvoering hebben we te maken gekregen met de Implementatie van de Wet Passend Onderwijs. Daarnaast zijn wij in onze koers gesterkt door het in de zomer van dit jaar gesloten Bestuursakkoord tussen Regering en PO-Raad.

Het jaar 2014 was voor onderwijsland een jaar waarin we weer hardop zijn gaan nadenken over de toegevoegde waarde van ons werk. Begin 2014 gaf de onderwijsraad daar alle gelegenheid toe met de publicatie van haar rapport "Een smalle kijk op onderwijskwaliteit". In dit rapport wordt een lans gebroken voor het aandeel dat onderwijs zou moeten pakken in de "brede ontwikkeling" van kinderen.

De eenzijdige nadruk op cognitieve prestaties is ingeruild voor een focus op ontwikkeling van sleutelcompetenties waarmee jonge mensen de wereld van straks beter tegemoet kunnen treden.

Deze zienswijze sluit prachtig aan bij de manier waarop wij bij PlatOO uitvoering willen geven aan onze opdracht: Kinderen in hun kracht zetten door hen zelfvertrouwen te geven waardoor zij hun talenten ontdekken en zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige personen die zich verbonden weten met de samenleving. Dat onze opvatting van wat onderwijs vermag in 2014 nu ook breed

maatschappelijk draagvlak lijkt te krijgen, stemt ons enthousiast. Het zet ons aan om samen met ouders / verzorgers binnen de scholen bewuster invulling te gaan geven aan onze maatschappelijke opdracht.

Ook in het bestuursakkoord van medio 2014 wordt ingehaakt op de lijn die de Onderwijsraad heeft uitgezet. De besteding van de extra middelen die met dit akkoord zijn gemoeid, wordt door PlatOO beleidsmatig verantwoord In de contourennota "Op weg naar de school van 2020" waarin een koppeling is gemaakt van het vigerende strategisch beleid van onze organisatie met de majeure beleidsthema's uit het Bestuursakkoord.

De bezielde resultaatgerichtheid van onze mensen, de verantwoorde sturing op de output alsmede een collegiale monitoring op afgesproken procedures en processen hebben ook in 2014 weer een positief financieel resultaat tot gevolg gehad; er is gewerkt binnen de kaders van de begroting.

Ondanks de onzekerheden met betrekking tot o.a. bekostigingsaspecten is het PlatOO gelukt om goed onderwijs te geven getuige de inspectiebevindingen. Een resultaat om trots op te zijn!

Annemie Martens

College van Bestuur PlatOO april 2015

- 5

Inhoudsopgave

Biz.

Inleiding 9 1. L e i d e r s c h a p 11

1.1 Inrichting van de organisatie 11

1.2 Bestuur en toezicht 12 2 . S t r a t e g i e e n b e l e i d 13 2.1 Koersultspraken 2012-2016 13 2.2 Strategische beleidsdoelen 2012-2016 en

jaarplan 2012-2013 13 2.3 Marktpositie van PlatOO 16

2.4 Rijksstimulering 16 3 . M e d e w e r k e r s 17 3.1 Scholing en ontwikkeling 17

3.2 Personeelsbestand 18 3.3 Ziekteverzuim 20 4 . M i d d e l e n 21 4.1 Huisvesting 21 4.2 Financieel beleid 22 4.3 Interne risicobeheersing en controle 22

4.4 Toekomstige risico's en onzekerheden 23

4.5 Exploitatieresultaat 2014 25 4.5.1 Vergelijkend balansoverzicht 25

4.5.2 Exploitatieresultaat 26 4.6 Stuurgetallen ultimo 2014 28

4.6.1 Vermogensbeheer 28 4.6.2 Budgetbeheer 29 4.7 Treasuryverslag 2014 30 4.8 Continuïteit van de organisatie 31

4.8.1 Meerjarenraming leerlingenaantal en personele bezetting 31

4.8.2 Meerjarenraming balans 31 4.8.3 Meerjarenraming baten en lasten 32

5 . O n d e r w i j s 34 5.1 Leeriingpopulatie 34 5.2 Passend onderwijs 34 5.3 Brede schoolontwikkeling 35

6. W a a r d e r i n g 37 6.1 Leeriingen en ouders/verzorgers 37

6.2 Medewerkers 37 6.3 Maatschappij en overheden 38

7. R e s u l t a t e n 39 7.1 Score Cito eindtoets over de afgelopen 3 Jaar 39

7.2 Uitstroom voorgezet onderwijs 2014 39 7.3 Ontwikkeling leerlingenaantallen 40

7

-

8-Inleiding

Over PlatOO

Stichting PlatOO verzorgt openbaar en algemeen toegankelijk primair onderwijs op 14 basisscholen, verspreid over 8 gemeenten in de regio Helmond/Eindhoven.

De 14 scholen van PlatOO

OBS De Horizon gemeente Asten OBS Het Toverkruid gemeente Asten OBS De Bron gemeente Deurne OBS de Hasselbraam gemeente Deurne OBS 't Schrijverke gemeente Geldrop-Mierio OBS 't Einder gemeente Gemert-Bakel OBS de Kleine Kapitein gemeente Gemert-Bakel OBS De Driehoek gemeente Laarbeek OBS Het Klokhuis gemeente Laarbeek BS De Mijlpaal gemeente Nuenen c a . OBS de Rietpluim gemeente Nuenen c a . OBS de Ranonkel gemeente Someren BS De Ruimte gemeente Son en Breugel OBS de Regenboog gemeente Son en Breugel

Mission statement

In ons strategisch beleidsplan 2012-2016 hebben we een mission statement neergezet waarmee we accent leggen bij onze identiteit, onze werkwijze en het doel waar we voor willen gaan. Kort gezegd vatten we dat samen In:

iPassie - P r e s t a t i e - PlatOOl 1. Passie

Werken in het onderwijs is een vak. Een vak waar je trots op mag zijn. Bij PlatOO werken wij met trotste vakmensen. Mensen die weten wat ze doen en waarom ze het doen zoals ze het doen: NIET OMDAT HET MOET, MAAR OMDAT HET ERTOE DOET!

Deze stijl van werken brengen we over op onze doelgroep. Op de kinderen en hun ouders, maar ook op de ketenpartners en op onze omgeving. Wij doen onze dingen met passie. We werken vanuit een passie voor onderwijs; een passie voor kinderen; een passie voor leren en een passie voor het leven.

2. Prestatie

Ons doel: prestaties neerzetten. Weten wat je wilt en daar voor gaan. Wij willen breed inhoud geven aan opbrengstgericht werken. Het gaat hier om meer dan alleen verhoging van leerprestaties van kinderen. We vinden het bij PlatOO normaal dat we net dat stapje extra vragen van elkaar (van collegae, van kinderen en van ouders). Net dat stapje extra: Dat is onze tweede natuur.

3. PlatOO

Wij zijn van oudsher een organisatie voor openbaar onderwijs in Brabant. Later zijn daar scholen van bijzonder neutrale signatuur bij gekomen. Al onze scholen hebben een bestaansgrond die voor een groot deel is gelegitimeerd als alternatief voor het alom aanwezige RK-onderwijs in de regio.

Nog altijd staat PlatOO voor onderscheidend onderwijs. Onderscheidend in kwaliteit, maar ook in transparantie en tolerantie. PlatOO-scholen omarmen de cultureel-pluriforme samenleving waarin we in Nederland samen leven. We zijn pro-actief als het gaat om passend onderwijs en innovatie. We laten inbreng van ouders en andere betrokkenen bij onze scholen zwaar wegen. Tegelijkertijd staan we positief kritisch tegenover opgelegde veranderingen en zijn we eerder leidend dan volgend als we deze opgelegde veranderingen zien zitten.

9

-Indeling jaarverslag 2014

Indeling van het jaarverslag geschiedt -evenals vooi^aande jaren- analoog aan de "blokjes" uit het INK model. Aldus komen we tot de volgende hoofdstukindeling:

In Hoofdstuk 1. Leiderschap wordt aandacht besteed aan de inrichting van de organisatie: bestuur en toezicht; management; staf en GMR.

Hoofdstuk 2. Strategie en beleid gaat in op kwaliteit van onderwijs; het (bovenschools)

meerjarenbeleid en de schoolplannen. Tevens wordt aandacht besteed aan de marktpositie van de scholen.

Hoofdstuk 3. Medewerkers gaat over aspecten die te maken hebben met het personeel van de organisatie zoals scholing en ontwikkeling; personeelsbestand en ziekteverzuimcijfers.

Hoofdstuk 4. Middelen is het centrale financiële hoofdstuk. Aan de orde zijn: hulsvesting; financieel beleid; in control statement; resultaat 2013; toekomstparagraaf; kengetallen; treasuryverslag.

Hoofdstuk 5. Onderwijs handelt over het primaire proces van de organisatie. Naast een analyse van de leerlingenpopulatie geeft dit hoofdstuk informatie over o.a. het onderwijsleerproces, passend

onderwijs en brede schoolontwikkeling.

In Hoofdstuk 6. Waardering bestaat aandacht voor de waardering van leerlingen en hun ouders / verzorgers; de medewerkers en de maatschappij / overheden.

Hoofdstuk 7. Resultaten stelt de belangrijkste onderwijsresultaten van PlatOO centraal. Aan de orde komen Cito-eindscores; adviezen VO; leeriingenaantallen (marktpositie).

Hoofdstuk 8. Jaarverslag Raad van Toezicht: waarin de voorzitter de werkwijze en meest relevante activiteiten van de Raad van Toezicht verantwoordt.

10

Hoofdstuk 1 Leiderschap

1.1 Inrichting van de organisatie

PlatOO Openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs is een bestuur waaronder 14 scholen voor regulier basisonderwijs ressorteren.

De scholen zijn gelegen in de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Geldrop-Mierio, Nuenen c a . , Laarbeek, Someren en Son en Breugel.

PlatOO is een stichting samenwerkingsbestuur voor openbaar en bijzonder neutraal onderwijs.

Sinds 1 januari 2009 werkt PlatOO met een College van Bestuur - Raad van Toezicht model.

Organigram Stichting PlatOO

Raad van Toezicht

GMR College van Bestuur ondersteuning

MR

Het College van Bestuur werd in 2014 gevormd door Mw. A.M.B. Martens*;.

Het management op de scholen was in handen van de volgende directeuren:

OBS De Horizon Asten Dhr. F. Kuilder

OBS Het Toverkruid Asten Dhr. R. van Wetten

OBS De Bron Deurne Dhr. B. Otten / Mw. L. Cornelissen (m.i.v. juli) OBS de Hasselbraam Deurne Mw. I. de Hair

OBS 't Schrijverke Geldrop-Mierio Mw. N. Fentener v. Vlissingen OBS 't Einder Gemert-Bakel Dhr. G. V. d. Bruggen

OBS de Kleine Kapitein Gemert-Bakel Dhr. H. Lambert / Dhr. B. v. Lierop (m.i.v/Juli) OBS De Driehoek Laarbeek Mw. J . Orello

OBS Het Klokhuis Laarbeek Mw. S Kusters

BS De Mijlpaal Nuenen c a . Mw. M. Boschman OBS de Rietpluim Nuenen c a . Mw. L. Ringburg

OBS de Ranonkel Someren Mw. L. Cortenbach

OBS de Regenboog Son en Breugel Mw. J . Koppens BS De Ruimte**) Son en Breugel Dhr. M. van Dijck

*) Mw. Martens is sinds 2014 uit hoofde van haar functie tevens bestuurslid van het Samenwerldngsverband Passend Onderwijs regio Helmond -Peelland.

**) BS De Ruimte was voorheen BS De Gentiaan. Halverwege 2014 Is de naam gewijzigd.

Bovenschools is een staf werkzaam, bestaande uit een beleidsmedewerker, een financieel medewerker, een medewerker personele zaken, administratief medewerker en een secretariaat, samen voor 3,42 fte. De staf is zowel voor het CvB als voor de directeuren werkzaam.

Het toezichthoudend orgaan bestaat uit een Raad van Toezicht (RvT). De leden van de RvT zijn benoemd door de Colleges van BenW van de 8 gemeenten, op bindende voordracht van een

commissie bestaande uit ouder- en personeelsleden van de GMR en uit leden van de Colleges zelf. De RvT bestond in 2014 uit de volgende personen:

Dhr. M. Munnich, voorzitter tot 1 aug, daarna lid Dhr.

Dhr. P. Scheeren, lid tot 1 aug, daarna voorzitter Dhr.

Mw. K. Ali, lid Dhr, J. Pernot, lid tot 1 juli 2014

F. Hendriks, lid tot 1 november 2014 D. Zumker, lid

-11

1.2 Bestuur en toezicht

Stichting PlatOO Bestuur voor openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs functioneert volgens het Raad van Toezicht-model. Sinds 2009 wordt gewerkt met een College van Bestuur en een Raad van Toezicht. Daar is expliciet voor gekozen vanwege de voor een maatschappelijke onderneming zo

noodzakelijke scheiding van bestuur en toezicht.

Verticale verantwoordingscvcli Management - College van Bestuur

Tussen bestuur en management van de scholen zijn resultaatafspraken gemaakt die tweemaal per jaar worden gemonitord in een voortgangsgesprek tussen CvB en directie van de respectievelijke scholen.

College van Bestuur - toezichthouder

Voorts is er tussen het bestuur en de toezichthouder verantwoording in de vorm van

voortgangsrapportages per kwartaal met als basis gezamenlijk opgestelde prestatie-indicatoren. Deze indicatoren worden tevens regelmatig geëvalueerd en zo nodig aangepast aan de actualiteit.

Horizontale verantwoording

In het kader van g o v e r n a n c e is PlatOO blijvend actief in het vinden van passende vormen van ouderbetrokkenheid. Ook in 2014 hebben we ons best gedaan om de ontwikkeling en monitoring van het schoolbeleid te laten plaatsvinden in dialoog met de ouders (horizontale verantwoording). De ambities op het gebied van ouderbetrokkenheid zijn in 2010 vastgelegd in een notitie die in alle geledingen van PlatOO is besproken en die als basis dient voor beleidsvoering op schoolniveau. Ook in het strategisch beleid voor de komende jaren ligt de focus bij ouders en lokale omgeving als

belangrijke stakeholders.

"Educatieve partnership"

PlatOO is vanouds uitgesproken voorstander van een hoge ouderbetrokkenheid bij de school. In de huidige beleidsperiode willen we het partnerschap ouders-school intensiveren en een eenduidige betekenis geven. We zijn bereid om hier ver In te gaan. We willen de mogelijkheid onderzoeken van een te sluiten "overeenkomst" tussen ouders en school waarmee de kaders van het "educative partnership" helder worden geëxpliciteerd. Wij hebben de ambitie om ouders optimaal te bedienen (bijvoorbeeld door introductie van een "ouderportal"), om ouders een afgesproken aandeel te geven in de leerontwikkeling van hun kind en tenslotte om ouders slimmer in te zetten door specifieke

aanwezige expertise beter te benutten.

Lokale verankering

PlatOO vindt het belangrijk dat privé- en schoolwereld op elkaar aansluiten. Brede schoolontwikkeling, dag-arrangementen en structurele samenwerking met wijk- en buurtorganisaties juichen wij toe. Onze scholen worden gestimuleerd om zich hecht te verankeren in de lokale samenleving en hier ook proactief in te zijn.

- 1 2

Hoofdstuk 2 Strategie en beleid

2.1 Koersultspraken 2012-2016

Het strategisch beleid van PlatOO is gebaseerd op een aantal -binnen de organisatie breed gedragen-koersuitspraken.

Koersultspraken Onderwijs

Het basisonderwijs heeft steeds meer te maken met een heterogene populatie. De wetgever dwingt ons om een veelheid van "problematieken" in de school op te pakken. Dat willen we zelf ook en dat doen we ook al. We realiseren ons dat dit vraagt om hoogwaardig onderwijspersoneel.

De l-zorgroute en de koppeling met de referentieniveaus vraagt om intensief samenwerken met ketenpartners, we kunnen het immers niet alleen.

ICT-gebruik in het onderwijs loopt nog altijd uit de pas met de digitalisering van de maatschappij. We moeten er naar streven om zowel in de randvoorwaardelijke sfeer van ICT als wat betreft

E-learning bij de tijd te zijn. Tegelijkertijd dienen scholen zich terdege bewust te zijn van de schaduwzijden van digitalisering.

Prestaties en resultaten hebben een hoog maatschappelijk aanzien. Opbrengstgericht werken is daar een onderwijskundige component van. Scholen dienen uit te gaan van een plannend aanbod. Dat vereist meer dan voorheen innovatiegerichtheid.

Koersultspraken Vakmanschap

PlatOO wil blijvend Investeren in een professionele leergemeenschap. Het is de enige weg waarlangs we de actuele uitdagingen als organisatie kunnen aangaan.

PlatOO wil werken aan veranderingsmotivatie bij leerkrachten. Dat Is nodig om kansen te zien binnen de opdracht die ons is gesteld (passend onderwijs, opbrengstgericht werken, e t c ) , hiertoe is het noodzakelijk om na te denken over en werk te maken van alternatieve vormen van onderwijs en optimale ontwikkeling en inzet van expertise van de individuele leerkracht.

Koersultspraken School en omgeving

Participatie van ouders in het onderwijs wordt steeds belangrijker. Het is dan ook noodzakelijk om blijvend invulling te geven aan effectieve ouderbetrokkenheid. Daarbij dient rekening te worden gehouden met een heldere afbakening van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden.

Interactie tussen school en omgeving kan zeer waardevol zijn voor de schoolontwikkeling. PlatOO is een regionale organisatie. Haar scholen staan in dorpen met verschillende sociaal-culturele

kenmerken. Het is verstandig om deze te erkennen en er In actieve zin aan tegemoet te komen.

2.2 Strategische beleidsdoelen 2012-2016 en jaarplan 2013-2014

Meerjarenbeleid 2012-2016

In het strategisch beleidsplan zijn de beleidsopbrengsten van de vorige planperiode geëvalueerd.

PlatOO heeft op grond van de trends en de genoemde beleidsevaluatie een beleidsprogramma voor de volgende vierjaarsperiode opgesteld. De ambities zijn neergelegd in jaarplannen die uiteraard

dynamisch zullen worden uitgevoerd.

De beleidsdoelen zijn gegroepeerd rondom een viertal thema's:

1. Onderwijs

2. Vakmanschap en lerende organisatie 3. School en omgeving

4. Effectieve monitoring van beleid

13

1^ Onderwils Strategisch doel 1

Behalen van maximaal leerrendement / ontwikkeling onderzoekende houding Strategisch doel 2

Ontwikkeling van Interne expertise Strategisch doel 3

Versterken van innovatief vermogen Strategisch doel 4

Onderwijskundige toepassing van informatie- en communicatietechnologie

In document Vergaderbundel 18 mei 2015 (pagina 94-105)