• No results found

AGENDANUMMER: 5 COMMISSIE Burgers op 18 mei 2015

In document Vergaderbundel 18 mei 2015 (pagina 171-176)

Vaststelling iaarrekenina cn iaarvcrslaa 2014

AGENDANUMMER: 5 COMMISSIE Burgers op 18 mei 2015

Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering

van:

Agenda-nummer:

p.h.:

1. Vaststellen Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente asten 2015 onder gelijktijdige intrekking van de verordening voorzieningen huisvesting onderwijs 2011

2. Vaststellen Verordening materiële financiële gelijkstelling onderwijs gemeente Asten 2015

Per 1 januari 2015 worden de wet Primair Onderwijs, wet Voortgezet Onderwijs en wet op de Expertisecentra gewijzigd op het gebied van onderwijshuisvesting. Vanaf dat moment krijgen de schoolbesturen de verantwoordelijkheid voor het totale onderhoud (binnen én buiten) van de onderwijsgebouwen. Het Rijk neemt geld uit ons

gemeentefonds en zet het door aan schoolbesturen met de bijbehorende

verantwoordelijkheden. Dit vraagt om een aanpassing van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Asten 2015.

Beslispunten

1. Vaststellen Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs 2015 gemeente Asten; onder gelijktijdige intrekking van de verordening voorzieningen huisvesting onderwijs 2011 gemeente Asten;

2. Vaststellen Verordening materiële financiële gelijkstelling onderwijs gemeente Asten 2015.

Inleiding

1. Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Asten 2015

De aanleiding voor het vaststellen van de nieuwe Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Asten 2015 is de wijziging van de Wet op het primair onderwijs en de Wet op de expertisecentra. Door deze wijziging worden taak en budget voor het buitenonderhoud en aanpassingen van onderwijshuisvesting voor scholen voor primair onderwijs overgeheveld van gemeente naar het schoolbestuur.

De nieuwe verordening is gebaseerd op de door de VNG opgestelde modelverordening.

Deze modelverordening is ontwikkeld in samenwerking met de door de VNG ingestelde klankbordgroep onderwijshuisvesting. De modelverordening is vervolgens aangepast op tekstueel vlak en waarnodig zijn lokale afspraken uit de Verordening voorzieningen

2/4 huisvesting onderwijs 2011 gemeente Asten overgenomen. Het betreft o.a. de termijn van indiening, afstandscriteria en de prognosetermijn. Voor deze regels is aangesloten bij de regels in de oude verordening, dit staat los van de wetswijziging.

Wijzigingen door wetswijziging:

Aanpassingen en buitenonderhoud aan schoolgebouwen vallen met ingang van 1 januari 2015 onder de verantwoordelijkheid van het schoolbestuur. Het betreft o.a.:

Aanpassingen:

- wijzigingen bij ingebruikneming van een gebouw dat niet geschikt is voor basisonderwijs

- integratieverbouwing om bv. 2 scholen samen te voegen - creëren van een speellokaal

- voorzieningen voortkomend uit eisen van wet- en regelgeving - vervangen van oliegestookte verwarmingsinstallaties

- terrein toegankelijk voor rolstoelgebruikers en/of aanbrengen van een traplift Onderhoud:

- vervangen dakbedekking, buitenberging, rijwielstalling, brandtrap, erfscheiding - vervangen/herstellen riolering en bestrating

- vervangen buiten/binnenkozijnen en –deuren, radiatoren en leidingen, dakpannen en boeiboorden.

In de oude verordening zijn dit de artikelen:

- artikel 2, onderdelen b en c - artikel 7, lid 2, onder c2

- bijlage I, deel A, onder 1.9, 1.10, 2.9, en 2.10 - bijlage I, deel B, onder 1.9, 1.10, 2.9, en 2.10 - bijlage V, onder 1, 2.2 en 2.3

Tot de verantwoordelijkheid van de gemeente Asten blijft voor het aanwezige primair en voortgezet onderwijs:

- nieuwbouw (incl. terrein) - uitbreiding

- medegebruik - ingebruikgeving

- eerste inrichting onderwijsleerpakket en meubilair - herstel constructiefouten

- huur van sportterreinen indien niet in eigendom bevoegd gezag (alleen Voortgezet Onderwijs)

- verzekeringen en kosten OZB

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs gemeente Asten 2015

Op grond van de Wet op het primair onderwijs is het college van burgemeester en wethouders verantwoordelijk voor het vaststellen van het aantal klokuren

bewegingsonderwijs voor het basisonderwijs. Bijgaande beleidsregel kan hiervoor

vastgesteld worden. In Asten is voldoende ruimte en uren beschikbaar voor deze scholen om uren bewegingsonderwijs te verzorgen. Directe noodzaak om jaarlijks hiervoor een besluit te nemen is (nog) niet aanwezig. Wel is het goed om de formele lijn vast te leggen in deze Beleidsregel voor de situatie waarbij een afweging gemaakt moet worden tussen vraag en beschikbare ruimte en uren.

Bijgaande beleidsregel is hiervoor in de collegevergadering van 7 april 2015 vastgesteld en vervangt de Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor basisonderwijs (vastgesteld in de collegevergadering van 22 februari 2011).

3/4 2.Verordening materiële financiële gelijkstelling onderwijs gemeente Asten 2015

Onderwijswetgeving schrijft voor dat een gemeente alleen uitgaven ten behoeve van het onderwijs mag doen als daarvoor een wettelijke grondslag bestaat. De Verordening Materiële Financiële Gelijkstelling Onderwijs biedt een dergelijke grondslag en maakt het hiermee mogelijk om voorzieningen voor specifieke doeleinden beschikbaar te stellen.

Om subsidie toe te kennen aan de schoolbesturen voor de zorg voor leerlingen in en om de school, is het daarom nodig om deze verordening vast te stellen.

De gemeente Asten heeft tot op heden nog geen Verordening Materiële Financiële Gelijkstelling Onderwijs. Deze verordening moet vastgesteld worden door de Gemeenteraad.

Artikel 140 van de Wet op het primair onderwijs geeft de mogelijkheid tot het vaststellen van deze verordening voor aanvullend eigen beleid van de gemeente voor uitgaven die niet door het Rijk worden bekostigd.

Voorziening haalbaarheidsonderzoek

In de oude verordening was in artikel 3 opgenomen dat het schoolbestuur een krediet voor haalbaarheidsonderzoek c.q. bouwvoorbereiding kon aanvragen. Dit krediet werd niet verrekend met het later beschikbaar te stellen krediet voor de bouw van de school.

Aangezien een krediet voor bouwvoorbereiding eigenlijk geen voorziening huisvesting onderwijs is, is dit niet meer in de nieuwe verordening opgenomen. Alleen via de Verordening materiële en financiële gelijkstelling onderwijs kan dit geregeld worden.

Wat willen we bereiken

Met de doorgevoerde wijzingen is de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs 2015 gemeente Asten in overeenstemming gebracht met de veranderde wetgeving van de Wet op het primair onderwijs en de Wet op de expertisecentra. Net zoals de

Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs 2011 gemeente Asten, is de nieuwe verordening geactualiseerd in samenwerking met de gemeente Someren.

De Verordening materiële en financiële gelijkstelling onderwijs gemeente Asten 2015, geeft de gemeente mogelijkheden voor aanvullend eigen beleid. Met het vaststellen van de verordening wordt op een rechtmatige manier subsidie verleend aan

de schoolbesturen.

Wat gaan we daarvoor doen:

Omdat de wetgeving van hogere orde is, treden beide verordeningen met terugwerkende kracht in per 1 januari 2015. Met de schoolbesturen is (d.d. 06 maart 2015) Op

Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO) geweest. Beide verordeningen zijn door de besturen akkoord bevonden.

Mogelijke alternatieven:

N.v.t

Risico’s:

Er is geen sprake van stelselwijziging. Het betreft alleen een verschuiving van geldstroom en verantwoordelijkheden. De gemeente blijft uiteindelijk verantwoordelijk voor de zorg van de onderwijshuisvesting.

De overheveling betreft een koude overdracht, dat wil zeggen dat de gemeente niet verplicht is om de onderhoudsreserve voor de schoolgebouwen over te dragen. Wel heeft de mate en kwaliteit van onderhoud door de schoolbesturen directe gevolgen voor de gemeente. Een slechter onderhouden school kan leiden tot vroegtijdige vervanging. De schoolbesturen in het primair onderwijs krijgen door de wetswijziging dus een grotere autonomie ten aanzien van hun taak rondom de instandhouding van de schoolgebouwen.

Wij zullen ons als gevolg van de grotere autonomie van schoolbesturen moeten

heroriënteren op onze rol ten aanzien van de onderwijshuisvesting, daarom wordt dit jaar

4/4 gestart met het opstellen van een Strategisch huisvestingsplan (SHP) voor het primair onderwijs 2016-2026 in de gemeente Asten.

Het begrip renovatie ontbreekt in de verordening. Dit is een bewuste keuze van de minister. De minister vindt dat een discussie over levensduur van schoolgebouwen op lokaal niveau moet plaatsvinden. Het betreft dan de discrepantie tussen het treffen van onderhoud (schoolbestuur) en het treffen van vervangende nieuwbouw (gemeente).

Wat mag het kosten:

De gemeente Asten ontvangt vanaf 2015 minder in de algemene uitkering omdat het budget voor onderhoud van scholen rechtstreeks naar de schoolbesturen gaat. Hier tegenover staat dat bij de gemeente de kosten voor onderhoud van scholen vervallen.

Per saldo levert dit een voordeel op van ruim € 34.000,-. Dit is in de begroting van 2015 naar voren gebracht.

De beschikbare onderhoudsvoorziening voor basisonderwijs kan hierdoor ook vervallen.

Het restant saldo van deze voorziening van € 140.000,- wordt bij de jaarrekening 2014 ten gunste van het resultaat gebracht.

Het komende jaar wordt inzichtelijk gemaakt welke financiële consequenties het

heroriënteren op onze rol ten aanzien van de onderwijshuisvesting heeft. Dit komt naar voren in het Strategisch huisvestingsplan (SHP) voor het primair onderwijs 2016-2026 in de gemeente Asten.

Bijlage(n)/ter inzage (incl. AST-nr):

- Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs 2015 gemeente Asten (AST/2015/3134)

- Bijlagen Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs 2015 gemeente Asten (AST/2015/3158)

- Toelichting Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs 2015 gemeente Asten (AST/2015/3161)

- Verordening Materiële financiële gelijkstelling onderwijs gemeente Asten 2015 (AST/2015/3163)

- Beleidsregel bekostiging bewegingsonderwijs basisonderwijs Asten (AST/2015/3218)

dict: RV.MO.15.tk.008 typ: b.vanhouts@asten.nl coll:

RAADSBESLUIT

Zaaknummer AST/2015/003163

Onderwerp:

Dagtekening: Agendanummer:

Verordening materiële financiële gelijkstelling onderwijs

gemeente Asten 2015 9 juni 2015 15.06.

De raad van de gemeente Asten;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 18 maart 2015;

gehoord het advies van de Commissie Burgers van 28 mei 2015;

gelet op artikel 140 van de wet op primair onderwijs;

b e s l u i t:

Vast te stellen de Verordening materiële financiële gelijkstelling.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Asten van 9 juni 2015.

De raad voornoemd,

de griffier, de voorzitter,

mr. M.B.W. van Erp-Sonnemans mr. H.G. Vos

*150003163

*

2/7

In document Vergaderbundel 18 mei 2015 (pagina 171-176)