• No results found

Plaatsing

In document STERKTELEER EN BALKLAGEN (pagina 38-41)

5. CONSTRUCTIE VAN BALKLAGEN

5.3. Plaatsing

5.3.1. Horizontaal

Horizontale verankering dient om de stabiliteit van bouwmuren (tegen het uitknikken) te verhogen. Daartoe worden de houten balken van de verdiepings-, zolder- en dakvloer gebruikt om de muren te koppelen.

Het uitwijken van muren evenwijdig aan de balken wordt voorkomen door deze muren met muurankers aan balken te koppelen. Deze ankers worden van gegalvaniseerd staal

vervaardigd en grijpen achter minimaal twee balken en moeten dus voor ieder werk apart gemaakt worden. De muurankers worden iets langer gemaakt dan de afstand tussen de balk en de muur, zodat er ruimte overblijft om wiggen aan te brengen. Hierdoor kan het anker strak worden aangespannen tussen de balk en de muur. Om te voorkomen dat bij enige krimp de wiggen weg zouden vallen, worden deze vastgemaakt aan de balk.

Vooraf moeten stempels worden aangebracht om de afstand tussen de balk en de muur te bewaren.

Muurankers kunnen weggelaten worden als de muur steun vindt in haaks op de muur staande muren, bijvoorbeeld hoeken. Is de afstand tussen twee steunpunten groter dan 3 meter, dan dienen er om de 1,5 m nog muurankers aangebracht te worden.

Ongeacht hun opbouw brengen hellende dakconstructies horizontale krachten over op hun vaste steunpunten. Deze horizontale krachten kunnen via diverse methoden opgenomen worden, zoals bv. trekankers die de voeten van de spanten met elkaar verbinden.

Wanneer balken van een balklaag boven een muur vergaard worden, dienen deze balken aan elkaar te worden gekoppeld met koppelankers.

Bij woningscheidende muren mogen de balken vanwege mogelijke branddoorslag en geluidsoverdracht nooit doorlopend worden aangebracht.

De verankering van houten balken aan een I profiel kan eenvoudig gebeuren met op de flens gelaste ankers. In deze ankers zitten gaten voor het vastschroeven van de houten balk aan het I-profiel.

H O U T 6.3 STERKTELEER EN BALKLAGEN ConStruCtie Van balklagen

5.3.2. Verticaal

Verticale verankering van een balklaag wordt aangebracht om weerstand te bieden aan de zuigkracht door windbelasting, bv.

op een plat dak. Om dit opwaaien tegen te gaan, wordt deze balklaag van opwaai- of stormankers voorzien. Deze ankers worden vervaardigd van gegalvaniseerd staal en grijpen, afhankelijk van de grootte van het dak, 0,5 tot 1 m lager in een lintvoeg van het onderliggend metselwerk aan. Deze ankers kunnen in de spouw worden weggewerkt en zijn door hun platte vorm niet hinderlijk bij het aanbrengen van spouwisolatie. Wel moeten deze ankers van te voren in het metselwerk worden ingemetseld.

5.3.3. Stellen van een balklaag

Om een vlakke vloer te krijgen en om tijdrovend stelwerk te voorkomen, worden alleen op dikte en breedte geschaafde balken aangevoerd. Afhankelijk van de overspanning dienen de balken op lengte te worden afgekort met behulp van een bouwcirkelzaag.

Als de balken voor het verwerken op de bouwplaats moeten worden opgeslagen, dienen ze daarbij vrij van de grond te worden opgestapeld en tegen weersinvloeden te worden afgedekt.

Bij verdiepings- en platdakbalken worden de balkkoppen en de zijkanten van de strijkbalken bijkomend behandeld met een houtbeschermingsproduct vóór de plaatsing. Indien de balken binnen de warme thermische schil zitten, is het gevaar voor

condensaat en capillair vochttransport kleiner en hoeven de balken niet bijkomend behandeld te worden.

Nadat het metselwerk voldoende is uitgehard, worden de balken plat op de muur uitgelegd. Bij het plaatsen van de balken, worden deze met de bolle kant naar boven geplaatst om de buigspanningen preventief op te vangen.

Komen er raveelconstructies in deze balklaag voor, dan worden deze nu gerealiseerd. Hierna leggen we de balken precies op hun plaats met behulp van een koppellat die we van te voren hebben afgetekend, rekening houdend met de vereiste hart-op-hart-afstand.

Voordat de balklaag wordt ingemetseld dienen de balkankers te zijn aangebracht.

Als de balklaag wordt gesteld voordat de muur is gemetseld, kunnen de balken tijdelijk worden ondersteund.

Deze ondersteuning bestaat uit schroefstempels met draagbalken.

Het spreekt voor zich dat de ondersteuning goed moet worden geschoord om uit zichzelf te blijven staan. Op deze ondersteuning kunnen nu de balken worden gelegd tot de muur is gemetseld.

Ook kan deze methode worden gebruikt voor het stellen van geprefabriceerde houten vloerelementen die dan met behulp van een kraan op de tijdelijke ondersteuning kunnen worden gelegd.

H O U T 6.3 STERKTELEER EN BALKLAGEN Verklarende woordenlijSt

woord omschrijving

Balkanker Anker waarmee balken aan de muur bevestigd worden Dimensioneren De gepaste afmetingen bepalen (van bouwwerken) 

Elasticiteitsmodulus De verhouding tussen de uitgeoefende spanning en de specifieke vervorming

ETA-goedkeuring Europese technische goedkeuring (ETA, European Technical Approval) voor bouwproducten  Gording Houten balk of ligger aangebracht in de lengterichting van het dak

Koudebrug Een verbinding waarbij de koude zonder weerstand van de buitenzijde naar de binnenzijde van een constructie geleid wordt 

Lintvoeg Horizontale doorlopende specievoeg bij metselwerk Membraan Dun vlies dat twee ruimtes van elkaar scheidt 

Oppervlaktetraagheidsmoment Eigenschap van constructiedelen die de weerstand tegen doorbuiging in een bepaalde richting bepaalt

Polystyreen Een kunststof van petrochemische oorsprong. Het is waterafstotend en kan in beperkte hoeveelheid een bepaalde last dragen.

Polyurethaanschuim Polyurethaan - een chemisch expanderende stof die in twee handelsvormen verkrijgbaar is: in zachte schuimen, o.a. in matrassen en kussens, en in harde schuimen, zoals voegvullende lijmen en stijve isolatiematerialen

Schroefstempel Een stalen buisconstructie met schroefdraad om tijdelijke ondersteuning te geven bij bouwwerken

Stormanker Ingemetselde lange haak die balken en muren met elkaar verbindt Thermische geleiding Is de geleiding van de warmte of koude door een stof/materiaal

Weerstandsmoment Wordt in de constructieleer gebruikt om de maximale spanningen in een doorsnede van een balk te bepalen

In document STERKTELEER EN BALKLAGEN (pagina 38-41)