• No results found

5. Resultaten

5.3 Woonomgeving en locatie aan de stadsrand

5.3.4 Parkeren

Voor een aantal respondenten was het belangrijk om genoeg parkeerruimte voor de deur te hebben. Zij geven ook aan dat dit in de stad vrijwel onmogelijk is, waardoor je daar veel tijd kwijt bent aan het zoeken van een parkeerplek. Voor respondent 13 (man, samenwonend, een kind, geboren buiten Amsterdam) was een parkeerplek ook een van de criteria bij het zoeken naar een woonlocatie.

“Maar dan maak je de keuzes, we werken allebei in de automatisering, we hadden

vaak werk buiten Amsterdam, dan moet je je auto ergens kunnen parkeren. Met twee auto’s is dat al een stuk moeilijker om in het centrum te zitten, soms krijg je maar één vergunning.”

De respondent geeft aan dat het moeilijk is in het centrum te parkeren, helemaal met twee auto’s. Wat vrijwel alle respondenten opmerken is de stijgende parkeerdruk in Nieuw Sloten. Respondent 7 (vrouw, samenwonend, geen kinderen, geboren buiten Amsterdam) zegt daarover het volgende.

“…behalve dat het parkeren steeds lastiger wordt, het wordt steeds drukker. Vroeger

konden we altijd voor de deur staan, maar tegenwoordig moeten we best vaak even zoeken.”

Vrijwel alle respondenten vermelden de hogere parkeerdruk die zij opmerken. Mogelijke oorzaken die zij daarbij noemen, zijn het stijgende aantal auto’s per huishouden, het betaald parkeren vanaf de Johan Huizingalaan en toeristen en vakantiegangers die tijdelijk hun auto in de wijk parkeren om hoge parkeerkosten te vermijden.

5.3.5 Architectuur

Een aantal respondenten valt zelf de architectuur van de wijk op. Zo weten enkele respondenten dat de wijk onder andere is ontworpen door een groep jonge architecten en dat de dichtheid van de woningen redelijk hoog ligt. Respondent 11 (man, samenwonend, geen kinderen, geboren buiten Amsterdam) geeft bijvoorbeeld zijn waardering van de opzet van de wijk aan.

“Toen ik hier kwam, ik vond die wijk heel mooi aangelegd en dat vind ik nog steeds.

Dus ik vond het mooi en de huizen die we konden krijgen, we gingen kijken met het budget enzovoorts, enzovoorts en het is precies uitgekomen zoals we wilden.”

35

Een paar respondenten had zelfs een of meerdere boeken in de boekenkast staan over het ontstaan en het ontwerp van Nieuw Sloten. Dit waren dan de eerste bewoners die al in Nieuw Sloten wonen sinds de bouw van de wijk.

5.4 Woning- en arbeidsmarkt

Aan de hand van de mogelijkheden op de woningmarkt en de arbeidsmarkt hebben de respondenten de keuze gemaakt om in Nieuw Sloten te gaan wonen. De situatie op de woningmarkt en de arbeidsmarkt worden in deze paragraaf afzonderlijk van elkaar besproken.

5.4.1 Situatie op de woningmarkt

Uit de vorige paragraaf is al gebleken dat vrijwel alle respondenten zich hebben georiënteerd op hun mogelijkheden in verschillende stadswijken en omliggende gemeentes. Een opvallende statistiek onder de respondenten is dat veel mensen hiervoor gehuurd hebben. Slechts een aantal respondenten was al in het bezit van een eigen woning. Het merendeel van de respondenten heeft een koopwoning in Nieuw Sloten weten te verkrijgen door zich in te schrijven bij de projectontwikkelaar. Respondent 1 (Vrouw, alleenstaand, een kind, geboren buiten Amsterdam) heeft zich bij de oplevering ingeschreven op een aantal woningen in Nieuw Sloten.

“Toen kwam dit gedeelte en hebben wij wel specifiek gekeken aan welke kant de tuin

lag, heb je doorkijk met een straatje en is er een speeltuintje. Dus we hebben toch wel echt gekeken naar welk huis we het liefste wilden. We hebben dus voor die avond op de plattegrond aangegeven van, nou die op nummer 1, die op nummer 2, dus al die huizen zo genummerd en het buurhuis was onze eerste keus en dit was onze tweede keus.”

Uit haar beschrijving van het toewijzingsproces blijkt dat er per woning ingeschreven kon worden. Uit enkele interviews kwam naar voren dat Nieuw Sloten in gedeeltes is opgeleverd, waarbij men zich bij elke oplevering kon inschrijven. Voor de woning van respondent 14 (vrouw, samenwonend, vier kinderen, geboren buiten Amsterdam) was destijds nog geringe belangstelling.

“Dit was een nieuwbouwwijk wat hier gebouwd werd. We reden toen hier langs de

Plesmanlaan en toen zagen we een bord staan met dat hier nieuwbouwwoningen gebouwd zouden worden nog, terwijl de rest van de wijk, dit deel, al klaar was. Hier op dit stuk werden nog nieuwbouwwoningen, koopwoningen gebouwd en toen heb ik gebeld. Er was nog ruimte, dus we konden nog kiezen.”

Deze respondent had nog de keuze tussen een aantal woningen. Respondent 13 (man, samenwonend, een kind, opgegroeid buiten Amsterdam), die eerst gehuurd heeft in Nieuw Sloten, geeft als verklaring de onbekendheid van Nieuw Sloten.

36

“Nou ik had wel geluk, volgens mij was Nieuw Sloten redelijk nieuw en onbekend. De

wachtlijst was daardoor vrij kort. We hebben een half jaar gewacht denk ik. We hebben ons ingeschreven bij die makelaar, Jacobus Recourt. Daar hebben we ons ingeschreven, zijn op de wachtlijst gekomen en na twee maanden kregen we al een aanbieding voor langs het fietspad.”

Uit deze opmerking blijkt dat ook op de huurwoningen maar korte wachtlijsten stonden, wat de geringe belangstelling destijds van woningen in Nieuw Sloten illustreert. De respondent geeft zelf aan dat Nieuw Sloten redelijk nieuw en daardoor onbekend was.

Zes van de tien respondenten woont al in Nieuw Sloten sinds de oplevering en is eerste bewoner van de woning. De overige respondenten hebben hun woning op verschillende momenten gekocht, waarbij de situatie op de woningmarkt anders was. Vrijwel geen een respondent heeft aangegeven rekening te hebben gehouden met de situatie op de woningmarkt op het moment dat zij kochten. Wel heeft de woningmarktsituatie invloed gehad op de mogelijkheden die men had. Respondent 12 (vrouw, samenwonend, twee kinderen, geboren in Amsterdam Osdorp) die in 2007 de woning gekocht heeft, zegt het volgende.

“We kenden dit huis op zich, want we kenden iemand die verderop in deze straat

woont dus we waren al een beetje bekend hier met deze huizen. Het viel nog binnen ons budget zeg maar. Dus toen was het, van nou, die moeten we dan maar doen. We hebben er wel lang over nagedacht, maar niet erg lang. We konden het ons niet permitteren om heel lang na te denken, want in die tijd gingen de huizen echt als broodjes over de toonbank.”

In 2007, vlak voor de crisis, was de woningmarkt krap. Uit haar uitspraken blijkt ook, dat ze niet lang de tijd hadden om na te denken over de keuze voor de woning, doordat in die periode woningen snel verkocht werden.. Een aantal respondenten geeft aan dat zij de hypotheek op de woning op één inkomen hebben gezet. Respondent 13 (man, samenwonend, een kind, opgegroeid buiten Amsterdam), heeft dit ook uit noodzaak moeten doen.

“Ik denk dat 2008 het moeilijke jaar was. 2006 was dus eigenlijk net voordat het

misging, toen heb ik het gekocht. Twee jaar later moest ik het alleen gaan doen en toen was het eigenlijk al heel moeilijk om dat geregeld te krijgen zeg maar.”

Nadat de respondent in 2006 de woning heeft gekocht, heeft hij vlak na de crisis de hypotheek op zijn naam moeten zetten. De situatie op de woningmarkt was na de crisis, die uitbrak in 2008, anders, onder andere door de strengere eisen die de banken stelden. Hierdoor was het voor de respondent moeilijker de hypotheek op zijn naam en inkomen te zetten.

37

Uit de interviews blijkt dat maar één respondent hoofdzakelijk voor het krijgen van een nieuwe baan in Nieuw Sloten is komen wonen. Op de vraag hoe de respondent (man, samenwonend, twee kinderen, geboren in Amsterdam Slotermeer) weer in Amsterdam is beland gaf hij het volgende antwoord.

“Ook werk gerelateerd. Mijn vrouw werkte toen niet, want de kinderen waren jong,

maar zij zorgde voor de kinderen in die periode. En ik kreeg een nieuwe baan in Amsterdam. Dus toen zijn we gaan zoeken in Amsterdam en omstreken.”

De voormalige woon- en werkplaats van de respondent was in regio Rotterdam. Na het aanbod van een baan in Amsterdam heeft hij besloten om weer in Amsterdam te gaan wonen. Het merendeel van de respondenten werkte al in Amsterdam of heeft hier een baan gezocht na de keuze om in Amsterdam te gaan wonen.

Respondent 12 (vrouw, samenwonend, twee kinderen, geboren in Amsterdam Osdorp) benoemt een andere verandering op de arbeidsmarkt als belangrijke factor wat betreft de mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

“Toen we hier uiteindelijk gingen kopen werkte ik daar een jaar. Dat was ook de

reden dat we toen een iets duurder huis konden kopen omdat ik eindelijk eens een vaste baan had.”

De respondent geeft aan dat ze eindelijk een vaste baan kreeg. Haar man had al een vaste baan, maar door haar vaste aanstelling hadden zij gezamenlijk meer budget en dus ook meer mogelijkheden op de woningmarkt. Ze hebben toen besloten een iets duurder huis te kopen. Wat betreft het budget blijkt uit een aantal uitspraken dat men een afweging heeft moeten maken in de eisen die zij hadden wat betreft de woonlocatie. Zo merkt respondent 7 (vrouw, samenwonend, geen kinderen, geboren buiten Amsterdam) het volgende op.

“Ik zou het liefst gewoon in het centrum willen wonen maar dan wel zeg maar met

alle dingen die we hier hebben. En dat met een betaalbare prijs, of dat we geld genoeg hebben om dat te kunnen doen. In die zin is het wel een compromis dat we hier zitten. Daar is niks mis mee, maar ik heb niet echt het gevoel dat ik in een stad woon.”

Wat de respondent duidelijk maakt is dat ze de dingen die ze in Nieuw Sloten waardeert, doelend op onder andere de ruimte, parkeerplaats voor de deur en een tuin, graag in het centrum had willen hebben. Maar de betaalbaarheid van Nieuw Sloten heeft doen besluiten om hier te gaan wonen. Zodanig benoemt ze het als een compromis, maar de respondent beseft wel dat het beste van twee werelden moeilijk te combineren valt. Overigens noemen meerdere respondenten het woord compromis wanneer het gaat over de eisen die zij stelden, maar men realiseert zich wel keuzes te moeten maken tussen de gestelde eisen wanneer niet

38

aan elke eis kan worden voldaan. Men heeft derhalve over het algemeen wel een helder beeld van het contrast tussen de eisen die zij stellen en de mogelijkheden die zij hebben.

Ook uit de volgende opmerking van respondent 15 (man, samenwonend, een kind, geboren buiten Amsterdam) blijkt betaalbaarheid en ruimte niet op elke locatie samen te gaan.

“Plus dat je hier natuurlijk wel een redelijk betaalbare woning kan krijgen met

redelijk wat vierkante meters. Als je dat binnen de ring wilt gaan doen is dat niet te doen.”

5.5 Tevredenheid / woonervaring

In de interviews is ook ingegaan op de ervaring van het wonen in Nieuw Sloten en de eventuele woontoekomst. Over het algemeen geven de respondenten aan dat zij heerlijk wonen in Nieuw Sloten en de relatieve rust ten opzichte van de stad waarderen. Met name de rustige, groene en kindvriendelijke woonomgeving wordt direct genoemd in het antwoord op de vraag hoe men het wonen in Nieuw Sloten ervaart. Respondent 8 (man, alleenstaand, geen kinderen, geboren in Amsterdam Noord) vat zijn positieve ervaringen samen.

“Maar qua comfort, laat ik het zo zeggen, dus de woning, de veiligheid, de

bereikbaarheid, het groen, de kalmte of de rust vergeleken met de drukte in de stad. Dat zijn denk ik wel de goede items.”

Vrijwel elke respondent geeft aan aspecten als rust, ruimte en groen te waarderen aan het wonen in Nieuw Sloten. Deze aspecten van de woonomgeving kwamen ook al naar voren in paragraaf 5.4 over de woonlocatie en –omgeving. Een aantal andere positieve, maar ook negatieve aspecten van het wonen in Nieuw Sloten kwam ook aan bod in de interviews. Deze worden in deze paragraaf stuksgewijs besproken.