• No results found

5. Resultaten

5.3 Woonomgeving en locatie aan de stadsrand

5.3.1 Locatie aan de stadsrand

Nieuw Sloten ligt op een bijzondere locatie aan de rand van de stad Amsterdam, buiten de ringweg A10. Aangezien de wijk aan de rand van de stad ligt, heerst er een ander woonmilieu dan in het centrum van Amsterdam. Van dertien van de vijftien geïnterviewde huishoudens lag de voormalige woning ook al in Amsterdam. Van een groot deel van de huishoudens is een van de volwassenen geboren in Amsterdam. De meeste respondenten wilden ook graag in

30

Amsterdam blijven wonen, maar zeker niet in het centrum. Uit opmerkingen uit de interviews zijn een aantal pushfactoren om de woning in het centrum te verlaten en de pullfactoren om naar Nieuw Sloten te komen te onderscheiden.

Respondent 8 (man, alleenstaand, geen kinderen, geboren in Amsterdam Noord) geeft aan dat destijds de overlast in de stad, Oud West, een reden was om naar de stadsrand te vertrekken.

“Je had toen, het was toch een intensief bewoonde buurt he, die Kinkerbuurt, bij de

Jacob van Lennepkade. Je had hondenpoep, geluidsoverlast, drukte, onveiligheid ook wel, inbraken. Het was een push en een pullfactor. Pushfactor was toch de negatieve woonervaring die wij hadden, veiligheid, lawaaiig, hondenpoep, vervuiling zeg maar.”

De respondent geeft hier een aantal redenen voor de keuze om Oud West te verlaten. Meerdere respondenten noemen de geluidsoverlast door de dichtheid van mensen op elkaar als een belangrijke reden om te verhuizen naar een rustigere woonomgeving. Respondent 12 (vrouw, samenwonend, twee kinderen, geboren in Amsterdam Osdorp), die met haar partner voorheen al in een huurwoning in Nieuw Sloten woonde, geeft ook aan dat de geluidsoverlast een belangrijke aanleiding was om het centrum te verlaten.

“Nee, want toen we eenmaal erbuiten zaten hier, toen hadden we zoiets van dat doen

we niet meer. Toch vanwege de drukte. We zijn uiteindelijk ook weggegaan vanwege de geluidsoverlast, wij vonden dat echt vervelend. Dat ons werkritme niet meer strookte met het studentenritme. Dat is lastig als je in gehorige huizen woont. Toen we eenmaal hier woonden hadden we zoiets van, het is wel lekker rustig hier met een tuintje.”

Ook deze respondent benadrukt de geluidsoverlast en benoemt daarnaast ook het verschil tussen de levensstijlen van bewoners in het centrum. Blijkbaar vindt de respondent de eigen levensstijl niet meer passen tussen de drukte, zoals ze dat benoemt, in het centrum.

Naast de pushfactoren die de respondenten verwoorden, zijn er ook factoren die mensen naar een locatie als Nieuw Sloten toe trekken. De meeste respondenten hebben zich georiënteerd op de woningmarkt door verschillende woonlocaties te bezoeken. De Aker, Diemen, Buitenveldert en Noord zijn veel gehoorde locaties als antwoord op de vraag op welke locaties men gekeken heeft naar woningen. Een aantal respondenten hoefde niet per sé in Amsterdam te wonen, zij noemen locaties als Badhoevedorp, Amstelveen, het Gooi, Haarlem, Ouderkerk aan de Amstel en Weesp. Uiteindelijk is Nieuw Sloten als woonlocatie gekozen. Een van de respondenten (vrouw, samenwonend, twee kinderen, geboren in Amsterdam Osdorp) die per sé in Amsterdam wilde blijven wonen zegt hierover het volgende.

“Het is een kindvriendelijke buurt, als je met een gezin hier komt wonen dan is er

31

En je hebt de voordelen van de stad. Als je een gezin wilt starten en je wilt toch een connectie met de stad houden, dan woon je hier ideaal.”

Uit deze opmerking blijkt dat de connectie met de stad een belangrijk aspect is van het wonen in Nieuw Sloten. Ook bij respondent 8 (man, alleenstaand, geen kinderen, geboren in Amsterdam Noord) speelt de connectie met en de nabijheid tot het centrum van Amsterdam mee.

“We waren toch verknocht aan Amsterdam, Amsterdam met al zijn voorzieningen en

ja, toch de enige internationale stad in Nederland.”

De nabijheid van de stad met haar voorzieningen blijkt voor deze respondent, en voor bijna alle respondenten erg belangrijk te zijn geweest voor de keuze om in Amsterdam te blijven wonen. Veel respondenten geven aan de stad erg dichtbij te vinden en erg goed bereikbaar met zowel de fiets als het openbaar vervoer. Dit blijkt ook uit de opmerking van respondent 12 (vrouw, samenwonend, een kind, geboren in Amsterdam Osdorp).

“En toch ook wel dat je heel dicht bij de stad zit. Binnen een halfuur sta je gewoon op

de Dam. Binnen twintig minuten ben je eigenlijk overal in de stad. Tenzij je naar Oost moet fietsen, dan ben je 40 minuten bezig, maar ook dat is te doen, alles is nog te fietsen…. Je zit er buiten, maar toch nog wel heel dicht bij de stad.”

Ze geeft aan dat ze zelfs fietsend naar Amsterdam-Oost kan, ook al is dat langer dan een half uur. Ze geeft wel aan dat het mogelijk en doenlijk is. Vrijwel alle respondenten geven aan gemakkelijk met de fiets, lopend of het openbaar vervoer naar de stad te kunnen, maar niet elke respondent ervaart dit zo. Respondent 15 (man, samenwonend, een kind, geboren buiten Amsterdam), die sinds een aantal jaar in Amsterdam woont en hier voorafgaand in regio Utrecht heeft gewoond vindt de afstand tot het centrum juist ver.

“Daarbij vind ik Amsterdam gewoon een hele leuke stad, hoewel dat ver van hier is,

maar goed, het is wel bereikbaar.”

De opmerking dat de stad ver van Nieuw Sloten is, is tegenstrijdig met de mening van de rest van de respondenten. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat de overige respondenten bijna allemaal al in Amsterdam zijn opgegroeid of hebben gewoond, waardoor zij meer gewend zijn aan de relatief grote afstanden tussen verschillende wijken in de stad. Dit kan voor iemand die pas recent in Amsterdam is komen wonen tegenvallen.