• No results found

4.9 Verkeer en parkeren

4.9.2 Parkeren

Als gevolg van onderhavig planvoornemen zal er een extra verkeersaantrekkende werking ontstaan ten opzichte van de bestaande situatie. Er wordt mogelijk meer individueel geparkeerd dan in de bestaande situatie met de groepsaccommodatie het geval is. Derhalve voorziet het planvoornemen in ruim voldoende parkeerplaatsen (zie bijbehorende tekeningen). Met de voorziene 47

parkeerplaatsen wordt ruimschoots aan de norm voldaan van 0,6 parkeerplaats per persoon (44 parkeerplaatsen benodigd).

Het terrein is van een dermate grote omvang (ook buiten de parkeervakken zoals aangeduid op de tekening) dat er ook voldoende opstelruimte is voor aankomst- en vertrekbewegingen in de ochtend en avond op het terrein. Tevens zijn de intensiteiten op de Timmermannsweg niet dusdanig dat er grote opstoppingen te verwachten zijn op het terrein of op de Timmermannsweg.

Vanwege de omvang van het erf met ruimte om te parkeren behoeft er geen parkeeroverlast verwacht te worden op de openbare weg als gevolg van het planvoornemen.

Het aspect parkeren vormt daarom geen belemmering voor onderhavig planvoornemen.

Uitsnede situatietekening met aanduiding parkeerplaatsen en interne routing

5 Communicatie met de omgeving van ‘de Peelhaas’

5.1 Inleiding

Mede op verzoek van het College van B&W van de gemeente Venray heeft de initiatiefnemer in het kader van de te voeren Omgevingsdialoog vroegtijdig contact gezocht met de direct omwonenden van ‘de Peelhaas’ en de nabij gelegen agrarische bedrijven, alsmede met het Dorpsforum Ysselsteyn teneinde hen te informeren over zijn plan en hen ook de mogelijkheid te bieden hun zienswijzen en suggesties kenbaar te maken. In voornoemd kader hebben 7 activiteiten plaatsgevonden, te weten:

1) Vooreerst is er in september 2015 overleg geweest met de Dorpsraad Ysselsteyn, die geadviseerd heeft een toelichting op de plannen te geven tijdens een ledenvergadering van het Dorpsforum Ysselsteyn.

2) Op 24 oktober 2015 is op de locatie van ‘de Peelhaas’ een eerste informatiebijeenkomst georganiseerd voor de omwonenden: 20 van de 27 uitgenodigde huishoudens hebben

hieraan deelgenomen. De te benaderen huishoudens zijn in overleg met de gemeente Venray geselecteerd.

3) Nadien is door de initiatiefnemer een schriftelijke enquête onder de omwonenden gehouden, waaraan 8 van de 27 benaderde huishoudens hun medewerking hebben verleend. Het vragenformulier is in overleg met de gemeente opgesteld en kon door de respondenten opgestuurd worden naar de gemeente. De verkregen gegevens zijn geaggregeerd ter

beschikking gesteld aan de initiatiefnemer en het College van B&W. De persoonlijke gegevens en antwoorden zijn daarmee vertrouwelijk gebleven.

4) Vervolgens zijn de plannen gepresenteerd tijdens een bijeenkomst met de leden van het Dorpsforum Ysselsteyn op 16-12-2015. Circa 70 inwoners van Ysselsteyn waren daarbij aanwezig.

5) Op 15 januari 2019 is een infoavond georganiseerd voor de omliggende agrarische bedrijven, waarbij specifiek is ingegaan op de resultaten van het door adviesbureau Aelmans

uitgevoerde geuronderzoek naar de voor- en achtergrondbelasting. Deze bijeenkomst is door 6 ondernemers bijgewoond.

6) Op 16 januari 2019 is een 2de infobijeenkomst voor de omwonenden georganiseerd, waaraan 10 huishoudens hebben deelgenomen.

7) Op 24 april 2019 heeft initiatiefnemer op verzoek van de heer J. Loonen, wethouder van de gemeente Venray, nog gesproken met een afvaardiging van de omwonenden en van de nabijgelegen agrarische bedrijven. Hieraan is door vertegenwoordigers van 6 bedrijven en huishoudens deelgenomen.

Van alle bijeenkomsten zijn gedetailleerde verslagen opgemaakt (inclusief de door de initiatiefnemer verstrekte toelichting, de door de aanwezige personen gestelde vragen en de antwoorden daarop) welke verslagen ter goedkeuring zijn voorgelegd aan de aanwezige personen. Het verslag van bijeenkomst met de leden van het Dorpsforum Ysselsteyn is voorgelegd aan haar presidium .

De verslagen van deze bijeenkomsten en de op de enquête gebaseerde rapportage zijn bijgevoegd.

In de loop van de Omgevingsdialoog zijn door de omwonenden tal van suggesties gedaan die geleid hebben tot een bijstelling c.q. optimalisering van het businessplan voor ‘de Peelhaas’.

De verkregen input

De inbreng vanuit de gevoerde Omgevingsdialoog op het initiatief tot herontwikkeling van ‘de Peelhaas’ is te rubriceren rond onderstaande thema’s. Bij elk ingebracht thema is een reactie van de initiatiefnemer geformuleerd.

1) Het gemeentelijke locatiebeleid.

Omwonenden en ondernemers zijn de mening toegedaan dat (ook in het kader van een vermindering van het woon-werk verkeer) arbeidsmigranten het beste gehuisvest kunnen worden

* op grootschalige huisvestingsprojecten aan de rand van de bedrijventerreinen in Venray;

* in leegstaande complexen;

* op slecht functionerende verblijfsrecreatieve accommodaties;

* op locaties aan de randzones van de stad Venray en de dorpen;

* bij agrarische bedrijven voor de eigen aldaar werkzame arbeidsmigranten

Opmerking: de accommodatie ‘de Peelhaas’ is een grootschalig leegstaand complex en had als voormalig verblijfsrecreatieve groepsaccommodatie geen enkel bestaansrecht meer.

2) Omwonenden vrezen een tekort aan parkeerplaatsen op eigen terrein van de ‘de Peelhaas’

waardoor arbeidsmigranten hun auto mogelijkerwijs in de bermen van de Timmermannsweg zullen parkeren.

Opmerking: Initiatiefnemer voldoet op eigen terrein ruim aan de door de gemeente Venray gehanteerde norm van 0,6 parkeerplaats per arbeidsmigrant. Arbeidsmigranten reizen vanuit het land van herkomst gemeenschappelijk (meerdere personen per auto) en komen niet individueel (ieder met hun eigen auto) naar Nederland. Mocht in de praktijk onverhoopt blijken dat er een tekort aan parkeerplaatsen zou zijn dan bestaat de mogelijkheid om achter de gebouwen nog een aantal parkeerplaatsen als overloop te realiseren. Op verzoek van de omwonenden zal de beheerder van ‘de Peelhaas’ er op toezien dat geen auto’s geparkeerd worden langs de Timmermannsweg.

3) De parkeerplaatsen liggen te dicht op de verblijfsunits van de arbeidsmigranten met alle brandgevaar van dien.

Opmerking: het inrichtingsplan van ‘de Peelhaas’, incluis de parkeerlocatie, is op verzoek van de gemeente door de initiatiefnemer afgestemd met de Veiligheidsregio Limburg Noord (lees de brandweer) welke organisatie heeft ingestemd met de wijze waarop het parkeren is/wordt geregeld.

4) Veel omwonenden vrezen dat de kwaliteit van hun woon- en leefklimaat onder druk komt te staan. Onder hen is er onder meer angst voor diefstal, inbraak, vernielingen, ongewenst gedrag jegens omwonenden (vrouwen en dochters die niet meer veilig zijn in de openbare ruimte), geluidsoverlast en overmatig alcoholgebruik door arbeidsmigranten. De beoogde functiewijziging van ‘de Peelhaas’ van een seizoensgebonden recreatieve

groepsaccommodatie naar een jaarrond geëxploiteerde logiesaccommodatie voor

arbeidsmigranten betekent dat de denkbare vormen van overlast zich gedurende het gehele jaar kunnen voordoen, aldus meerdere omwonenden.

Opmerking: Rond het gedrag van arbeidsmigranten leven in den lande veel (onterechte) vooroordelen. De praktijk wijst evenwel uit dat veel veronderstellingen gelukkig niet bewaarheid worden.

Er gaan voor de arbeidsmigranten tal van (stringent geformuleerde) gedrags- en huisregels gelden, opgesteld in de taal van het land van herkomst van de arbeidsmigrant. In de gedrags-regels zal op verzoek van de omwonenden een bepaling worden opgenomen dat de

arbeidsmigrant geen overlast voor de naaste omgeving mag veroorzaken. Het reglement omvat ook de sancties bij overtreding van deze regels, waaronder verwijdering uit ‘de Peelhaas’.

5) Eigenaren van woningen vrezen den vermindering van de waarde het onroerend goed als gevolg van de aantasting van het algehele woon- en leefklimaat.

Opmerking: voornoemde bewering van de omwonenden is een onbewezen stelling. En een aanzienlijk deel van de woningen in de omgeving van ‘de Peelhaas’ is aan te merken als een dienstwoning van een agrarische onderneming.

6) De verkeersveiligheid op de (onverlichte) Timmermannsweg en de Paardekopweg is volgens meerdere bewoners in het geding door een toename van het verkeer als gevolg van de komst van 73 arbeidsmigranten, die harder zullen rijden dan de toegestane snelheid van 60

kilometer. Deze situatie is onder meer gevaarlijk voor wandelaars en de fietsende jeugd, aldus omwonenden: zij vragen de gemeente derhalve om snelheidscontroles, het aanbrengen van openbare verlichting en de aanleg van een fietspad.

Opmerking: de verkeerscapaciteit van beide wegen is meer dan toereikend om de verkeers-bewegingen van de arbeidsmigranten op te vangen. Het aantal auto’s per etmaal op de Timmermannsweg zal na de functieverandering van ‘de Peelhaas’ niet stijgen boven de 1500, hetgeen ver onder de maximale norm van een erftoegangsweg ligt. De door omwonenden aan de gemeente gerichte verzoeken liggen buiten de competentie van initiatiefnemer en zijn ter beoordeling van de gemeente.

7) Een functiewijziging van ‘de Peelhaas’ ten behoeve van de huisvesting van arbeidsmigranten zal/kan leiden tot een beperking van de ruimtelijke ontplooiingsmogelijkheden van de omliggende agrarische bedrijven.

Opmerking: het door adviesbureau Aelmans uitgevoerde onderzoek naar de geuremissie toont aan dat bij de beoogde functiewijziging van ‘de Peelhaas’ er geen sprake is van een aantasting van de rechten van de omliggende veehouderijen of van een verandering van de ontwikkelingsmogelijkheden van deze bedrijven.

8) Er is door de komst van arbeidsmigranten een grote kans op de besmetting van de veestapel van de rond ‘de Peelhaas’ gevestigde bedrijven met het virus van de Afrikaanse varkenspest, die momenteel in Oost-Europa heerst. Het virus verspreidt zich onder meer doordat

arbeidsmigranten etenswaren uit hun thuisland meenemen naar Nederland.

Opmerking: In Nederland werken meer dan 370.000 arbeidsmigranten uit Oost Europese landen. Op tal van locaties binnen de gemeente Venray zijn arbeidsmigranten werkzaam en gehuisvest, die zich elke dag meerdere keren binnen de gemeente Venray verplaatsen. De mogelijke verspreiding van de varkenspest is daarmee niet een probleem dat gekoppeld kan worden aan de locatie van ‘de Peelhaas’. Op verzoek van de omwonenden zal in het huishou-delijk reglement een bepaling worden opgenomen, dat het verboden is om etenswaren uit het thuisland mee te nemen naar ‘de Peelhaas’.

9) De geringe recreatieve ontspanningsmogelijkheden op ‘de Peelhaas ‘ zal volgens de omwonenden leiden tot veel verblijf van de arbeidsmigranten in de openbare ruimte rond deze accommodatie met alle nadelen van dien (bijvoorbeeld overlast).

Opmerking: er komt op ‘de Peelhaas’ een grote gemeenschappelijke recreatieruimte met diverse speltoestellen. Er wordt ruimschoots voldaan aan de norm die de gemeenten in Noord-Limburg en de Stichting Normering Flexwonen in deze stellen. Achter de gebouwen liggen ook speel- en sportvelden, welke velden door de eigenaar van ‘de Peelhaas’ van de gemeente gepacht worden. Bij ongeoorloofd gedrag van arbeidsmigranten in de naaste omgeving van ‘de Peelhaas’ kan/zal de beheerder op basis van de voor de arbeidsmigrant geldende gedragsregels passende maatregelen nemen.

10) Omwonenden spreken hun zorg uit over de samenstelling van de te huisvesten arbeids-migranten: er moet in hun ogen sprake zijn van een bepaalde binding/cohesie tussen de arbeidsmigranten.

Opmerking: De eigenaar van ‘de Peelhaas’ zet in op het aangaan van vaste contracten met 4 à 5 bedrijven en/of uitzendbureaus. De beheerder onderhoudt de relatie met de werkgevers en de uitzendbureaus, die hun arbeidsmigranten willen huisvesten op ‘de Peelhaas’. Een goed contact tussen de beheerder en de werkgevers draagt bij aan het voorkomen van problemen met de arbeidsmigranten . Voorts kiest de eigenaar niet om een veelheid aan nationaliteiten in ‘de Peelhaas’ onder te brengen.

11) Omwonenden hebben tijdens de Omgevingsdialoog veel aandacht gevraagd voor de organisatie van het (dagelijkse) beheer en zijn in dit verband de mening toegedaan dat de beheerder permanent moet wonen op ‘de Peelhaas’.

Opmerking: Deze materie komt uitgebreid aan de orde in hoofdstuk 6.

Tot slot zij nog het volgende opgemerkt.

In de Omgevingsdialoog met de omwonenden en de rond ‘de Peelhaas’ gevestigde bedrijven is sprake geweest van een open gesprek en gedachtewisseling tussen de initiatiefnemer enerzijds en de belanghebbenden anderzijds. Omwonenden hebben tal van wensen geuit, die hebben geleid tot een bijstelling van het planidee. Men onderkent dat de regionale economie gebaat is met de komst van arbeidsmigranten uit de EU, maar veel omwonenden huldigen in de huisvesting van deze werknemers het standpunt dat verwoord is in het gezegde ‘not in my backyard’. Een enkeling is van mening dat er veel onterechte vooroordelen zijn over het gedrag van arbeidsmigranten en de effecten ervan op de kwaliteit van de naaste woonomgeving.

Op de druk bezochte bijeenkomst met de leden van het Dorpsforum Ysselsteyn was er in de breedte draagvlak voor het planidee om ‘de Peelhaas’ aan te wenden voor de huisvesting van

arbeidsmigranten. Er waren nauwelijks kritische geluiden hoorbaar. Omwonenden van ‘de Peelhaas’

plaatsen hierbij de kanttekening, dat de accommodatie van ‘de Peelhaas’ ver buiten de bebouwde kom van Ysselsteyn is gesitueerd: als directe buren van ‘de Peelhaas’ ervaren zij wel de overlast van de arbeidsmigranten terwijl de inwoners van Ysselsteyn (die op afstand wonen) daar minder hinder van zullen ondervinden.

Voor meer gedetailleerde info over de gevoerde Omgevingsdialoog zij verwezen naar de verslagen van de bijeenkomsten en de rapportage over de gehouden enquête onder de omwonenden.

6 De organisatie van het (dagelijks) beheer

De schaalgrootte van het project (lees 73 arbeidsmigranten) biedt meerdere voordelen, te weten:

- een betere mogelijkheid voor de gemeente inzake de uitvoering van de controle en handhaving

op de van toepassing zijnde wet- en regelgeving;

- meer en betere voorzieningen ter plekke (bijvoorbeeld de gemeenschappelijke recreatieruimte);

- de mogelijkheid voor het opzetten van een professioneel beheer.

Het beheer zal door de initiatiefnemer bij voorkeur in handen van een echtpaar gelegd worden.

Er zal sprake zijn van een fulltime dienstverband.

In de Omgevingsdialoog hebben omwonenden laten weten dat de beheerder bekend moet zijn met de onder hen levende gevoelens en met de plaatselijke situatie en omstandigheden, hetgeen de initiatiefnemer onderschrijft.

Niet wonen, wel verblijven

De omwonenden hebben in de Omgevingsdialoog erop aangedrongen dat de beheerder op ‘de Peelhaas’ gaat wonen. Het vigerende bestemmingsplan staat wonen ter plekke evenwel niet toe, ook niet in de vorm van een dienstwoning. Gehoord hebbende de wens van de omwonenden heeft initiatiefnemer besloten dat de beheerder frequent ter plekke zal verblijven maar elders zijn woonadres heeft. De reistijd tussen het woonadres van de beheerder en ‘de Peelhaas’ zal evenwel niet meer dan 15 minuten gaan bedragen. Meerdere gemeenten in den lande hanteren dit criterium.

De beheerder is trouwens 24 uur per dag telefonisch bereikbaar voor arbeidsmigranten én omwonenden.

Ook wordt voldaan aan de wens van omwonenden om camerabewaking aan te brengen, zowel in de gemeenschappelijke recreatieruimte als op het buitenterrein. Er is dus permanent toezicht op het gebeuren in ‘de Peelhaas’.

Veelzijdige functie van de beheerder.

Deze beheerder zorgt voor het dagelijks onderhoud (afvalverwijdering, schoonmaken ruimten, de linnenkamer, etc.).

Hij is de contactpersoon voor de arbeidsmigranten, de omwonenden met eventuele klachten, en instanties waaronder de gemeente en de politie.

De beheerder is verantwoordelijk voor het bijhouden van het nachtregister en van een klachten-register.

De beheerder wijst de arbeidsmigranten op de verplichting zich in het BRP van de gemeente Venray in te schrijven bij een (beoogd) verblijf van meer dan 4 maanden.

Nieuwe verblijfsgasten worden door de beheerder geïnformeerd over de algehele gedrags- en huisregels, die door hen in acht genomen dienen te worden. Er is in de vorm van een brochure een huisreglement voorhanden in de taal van het land van herkomst van de arbeidsmigrant. Uit dit reglement blijkt hoe mogelijke overlast wordt voorkomen, zowel voor de eigen gebruikers van het pand (dus de arbeidsmigranten zelf) alsook voor omwonenden in de directe omgeving van het gebouw. Onderwerpen als drugs- en alcoholgebruik, geluidsoverlast, nachtrust, het gebruik van de parkeerlocaties , zwerfafval en het ontvangen van bezoekers worden in het reglement aan de orde gesteld, evenals de maatregelen die genomen zullen/kunnen worden bij overtreding van de gedrags- en huisregels. Het reglement zal in het kader van de Omgevingsdialoog afgestemd worden met de omwonenden.

Met de omwonenden is voorts de afspraak gemaakt dat in het reglement een bepaling wordt opgenomen, dat arbeidsmigranten geen overlast mogen veroorzaken in de naaste omgeving van ‘de Peelhaas’.

Bij overtreding van de huis- en gedragsregels is de beheerder bevoegd passende maatregelen te

nemen, waaronder directe verwijdering uit de verblijfsaccommodatie.

Ook belangrijke telefoonnummers waaronder die van de beheerder zelf, de brandweer, de politie en medische diensten worden in de brochure vermeld.

De beheerder vervult voor de verblijfsgasten ook een sociale en intermediaire rol richting relevante organisaties en instellingen. Hij functioneert voor de arbeidsmigrant als een vraagbaak en wegwijzer en zal waar nodig arbeidsmigranten kosteloos begeleiden richting instanties: arbeidsmigranten kennen immers de Nederlandse wet- en regelgeving niet en spreken ook niet onze taal.

Win-win situatie voor Ysselsteyn

Tijdens de Omgevingsdialoog is door enkele personen gewezen op de toegevoegde waarde, die de arbeidsmigranten kunnen hebben voor de lokale economie van Ysselsteyn. Deze plaats wordt evenals alle andere kleine woonplaatsen in den lande geconfronteerd met de zogeheten ‘kleine kernen problematiek’: het draagvlak voor (commerciële) publieksvoorzieningen neemt versneld af, waardoor voorzieningen dreigen te verdwijnen. De komst van de arbeidsmigranten met hun

bestedingsniveau kan leiden tot een verbreding van het consumentendraagvlak voor winkels, horeca en andere voorzieningen. In de op te stellen brochure voor de arbeidsmigranten zullen de

publieksvoorzieningen in Ysselsteyn vermeld gaan worden teneinde te bewerkstelligen dat de arbeidsmigranten hun bestedingen zoveel mogelijk laten toevloeien naar het plaatselijke midden- en kleinbedrijf.

Permanente dialoog

De beheerder is ook verantwoordelijk voor het bijhouden van een klachtenregister. Klachten van bijvoorbeeld omwonenden dienen snel afgehandeld te worden.

Nadrukkelijk zij opgemerkt dat de communicatie met de belanghebbenden zich niet zal beperken tot het voorbereidende stadium van het traject. De Omgevingsdialoog zal voorgezet worden bij de ingebruikname van het pand als huisvesting voor arbeidsmigranten. Initiatiefnemer is met de omwonenden van mening dat hij open moet staan voor een permanente dialoog. Om daaraan invulling te geven zullen hij en de beheerder omwonenden elk kwartaal in de gelegenheid stellen met hen te overleggen over aangelegenheden die door belanghebbenden geagendeerd worden.

Dit kan leiden tot een bijstelling c.q. aanscherping van de door de arbeidsmigranten in acht te nemen gedrags- en huisregels. Verslagen van deze bijeenkomst zullen ook worden aangeboden aan de gemeente.

Door dit pakket aan (preventieve) maatregelen wordt mogelijke hinder en overlast voor de naaste omgeving voorkomen en wordt de sociale veiligheid en de kwaliteit van het woon- en leefklimaat gewaarborgd.

Bijlagen

1. Rapport geurbelasting 2. Akoestisch onderzoek 3. Stofberekeningen 4. Stikstofberekening

Omgevingsvergunning voor het veranderen van de functie van de opstallen op het perceel

Timmermannsweg 95 ten behoeve van de huisvesting

van tijdelijke arbeidsmigranten (HZ-OMV-2018-0040)

Eindrapport zienswijzen

Gemeente Venray Postbus 500 5800 AM Venray

Samengesteld door Ellen Smids (jurist VTH)

Inhoud

1 Inleiding 4

2 Zienswijzen 5

1 Inleiding

De ontwerp omgevingsvergunning voor het veranderen van de functie van de opstallen op het perceel Timmermannsweg 95 ten behoeve van de huisvesting van tijdelijke arbeidsmigranten heeft ter visie gelegen van 7 februari 2020 tot en met 19 maart 2020. Tijdens de inzage termijn heeft iedereen het recht gehad een schriftelijke of mondelinge zienswijze in te dienen bij het college van burgemeester en wethouders van Venray. In deze nota wordt ingegaan op de ingediende zienswijzen op de ontwerp omgevingsvergunning. In hoofdstuk 2 wordt inhoudelijk ingegaan op de ingediende zienswijzen. De reacties worden samengevat weergegeven en van een gemeentelijk standpunt voorzien.

2 Zienswijzen

Gedurende de termijn van zes weken dat de ontwerp-omgevingsvergunning ter inzage heeft gelegen zijn 10 schriftelijke reacties binnengekomen.

De persoonsgegevens van de natuurlijke personen van de indieners van de zienswijzen zijn geanonimiseerd verwerkt in dit rapport, in verband met de bescherming van de privacy van de gegevens op internet.

1. Stichting Achmea Rechtsbijstand, (namens reclamant 1), ingekomen 12 maart 2020;

2. Stichting Achmea Rechtsbijstand, (namens reclamant 2), ingekomen 12 maart 2020;

3. Stichting Achmea Rechtsbijstand, (namens reclamant 3), ingekomen op 12 maart 2020;

4. Stichting Achmea Rechtsbijstand, (namens reclamant 4), ingekomen op 16 maart 2020;

5. Reclamant 5, ingekomen op 17 maart 2020;

6. Reclamant 6, ingekomen op 16 maart 2020;

7. Reclamant 7, ingekomen op 18 maart 2020;

8. Das Rechtsbijstand, namens reclamant 8, ingekomen op 20 maart 2020;

9. Das rechtsbijstand, namens reclamant 9, ingekomen op 20 maart 2020;

9. Das rechtsbijstand, namens reclamant 9, ingekomen op 20 maart 2020;