• No results found

De gemeente Venray heeft specifiek beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten, te weten de beleidsnota: ‘Notitie van uitgangspunten voor goede huisvesting van arbeidsmigranten’. Dit beleidskader gaat in op het beleid en de randvoorwaarden waaraan voldaan moet worden om huisvesting van buitenlandse werknemers mogelijk te maken.

In dit beleidskader zijn de volgende uitgangspunten opgenomen:

‘Het huidige beleid biedt onvoldoende flexibiliteit om dit soort locaties voor grootschalige

ontwikkelingen op een goede manier te beoordelen. Kleinere initiatieven, vaak bij agrariërs op het terrein, vinden via het beleid zonder al teveel weerstand hun weg. De regels zoals vastgelegd in bestemmingsplannen en in de provinciale “Beleidsnotitie Huisvesting Arbeidsmigranten 2016”

zullen onverminderd van toepassing blijven.

Uitgangspunten

Voor het college van B en W is het van groot belang dat huisvesting op een goede plek landt en dat op deze locaties ook sprake is van een goede vorm van huisvesting. In deze notitie worden

uitgangspunten opgenomen voor de short-stay, dus voor de groep arbeidsmigranten die hier voor korte periode wil verblijven. Bij de keuze voor de locaties spelen de omgeving en de

beheersbaarheid een belangrijke rol. Bij voorkeur de kernrandzones of randen van bedrijventerreinen. Grootschalige initiatieven in woonwijken zijn niet wenselijk.

Op basis van onderstaande uitgangspunten kunnen we maatwerk leveren. Bij grotere

ontwikkelingen vanaf 50 bedden én bij locaties die erg gevoelig liggen wordt de raad geraadpleegd.

1. Uitgangspunten voor goede huisvesting

Goede huisvesting dient in de eerste plaats te voldoen aan de regels van het bouwbesluit.

Er dient tevens te allen tijde een nachtregister bijgehouden te worden en de eigenaar van het pand is toeristenbelasting verschuldigd voor personen die niet ingeschreven staan in de BRP.

Personen die langer dan 4 maanden op dezelfde locatie verblijven, dienen zich op basis van de Wet Basisregistratie Personen (BRP) in te schrijven. Bij een kortere verblijfsduur is inschrijving niet verplicht. Uiteraard dient het parkeren op eigen terrein plaats te vinden.

Verstoring en overlast van de openbare orde en veiligheid zijn belangrijke onderwerpen bij dit soort initiatieven. Een huisreglement, waaruit moet blijken hoe overlast wordt voorkomen, is hiervoor noodzakelijk. Daarom dient er per locatie een handboek aanwezig te zijn waarin huisen leefregels zijn opgenomen in de taal van de personen die er verblijven. Tevens dient, ook

vooruitlopend op de invoering van de Omgevingswet, door initiatiefnemer de

‘omgevingsdialoog’ voorafgaand aan het indienen van het plan te worden gevoerd.

2. Aansluiten bij landelijke normen voor huisvesting

Doel is om partijen die te maken hebben met de huisvesting van arbeidsmigranten - gemeenten, werkgevers, werknemers, buurtbewoners - de zekerheid te geven dat de huisvesting van arbeidsmigranten op orde is.

Daarbij worden voor deze doelgroep minimaal de eisen van de Stichting Normering Flexwonen (SNF) of een daaraan gelijk te stellen normering in acht genomen. De norm kent de

onderdelen ruimte en privacy, sanitair, veiligheid en hygiëne, voorzieningen,

informatievoorziening en overige eisen, en brandveiligheid. Ieder onderdeel bestaat uit een aantal specifieke eisen waaraan de huisvesting moet voldoen.

3. Objectieve beoordeling van locaties

We willen locaties voor initiatieven niet bij voorbaat uitsluiten, maar ook niet direct alles goedvinden. Het huidige provinciale beleid staat huisvesting op bedrijventerreinen ook niet toe, maar de provincie is bereid om – in overleg – experimenten toe te staan. Daarbij, het ene bedrijventerrein is het andere niet. Om locaties te beoordelen zijn zo objectief mogelijke criteria opgesteld die door de diverse vakspecialisten worden beoordeeld en van waaruit een integraal advies volgt. Dit zijn de reeds standaard aspecten die horen bij een goede ruimtelijke ordening zijnde onder andere:

- Ontsluiting, bereikbaarheid en parkeren - Ruimtelijke uitstraling

- Landschappelijke inpassing

De bestemming van de locatie wordt “logies” of vergelijkbaar.’

Toetsing aan beleid

Wanneer onderhavig planvoornemen wordt getoetst kan het volgende worden gesteld:

- Voldoen aan uitgangspunten voor goede huisvesting;

Onderhavige aanvraag omgevingsvergunning voldoet aan alle wettelijke regels en aan de overige uitgangspunten zoals hierboven beschreven.

- Aansluiten bij landelijke normen voor huisvesting;

Aan deze normen (SNF-normen) wordt voldaan met onderhavig plan.

Gebouw 1 en 2 46 personen

Ruimte 11 woonunits 11 x 38 m2 418 m2

Gemeenschappelijke recreatieruimte 153 m2

Totale verblijfsruimte 571 m2

Verblijfruimte per persoon 12,41 per m2

Gebouw 3 27 personen

Verblijfruimte per persoon 11,31 per m2

- Minimaal 1 toilet- en doucheruimte per 8 personen Wordt aan voldaan, zie tekening.

Gebouw 1 en 2 46 personen 46 personen

11 toiletten 9 douches

1,9 toiletten per 8 personen 1,6 douches per 8 personen

Gebouw 3 27personen 27 personen

7 toiletten 9 douches

2,1 toiletten per 8 personen 2,7 douches per 8 personen Verder kan nog worden opgemerkt dat er is sprake van een vrijkomend leegstaand gebouw. Het beleidsuitgangspunt is dat eerst naar bestaande bebouwing gekeken dient te worden, dit is het geval. Hiermee past de ontwikkeling naadloos binnen het beleid van de gemeente Venray. Er is in onderhavig geval geen sprake van uitbreiding van de aanwezige bebouwing. Derhalve behoeve er conform beleid ook geen aanvullende kwaliteitsverbeterende maatregelen worden uitgevoerd. Aan alle (technische) eisen zoals die zijn vermeld wordt voldaan. Tevens voorziet onderhavig initiatief geen overige (bedrijfs)activiteiten.

Kortom, onderhavig initiatief past binnen de vier hierboven uitgebreid beschreven beleidsuitgangspunten van de gemeente Venray.

3 Beschrijving plan

In dit hoofdstuk worden het plangebied, de huidige situatie en het project beschreven. Tevens wordt in dit hoofdstuk ingegaan op de ruimtelijke effecten van het project.