• No results found

Overige onderwerpen Mantelzorg

In document bestemmingsplan Kernen Egmond (pagina 65-69)

5.2 Ruimtelijke uitgangspunten

5.2.3 Overige onderwerpen Mantelzorg

De gemeente heeft beleid vastgesteld ten aanzien van mantelzorg, waar steeds meer behoefte aan bestaat. Onder mantelzorg wordt verstaan: langdurige zorg die niet in het kader van een hulpverlenend beroep wordt geboden aan een hulpbehoevende door personen uit diens directe omgeving, waarbij zorgverlening rechtstreeks voortvloeit uit de sociale relatie en de gebruikelijke zorg van huisgenoten voor elkaar overstijgt. Met andere woorden, een mantelzorger is iemand die langdurig en niet vrijblijvend voor een ander zorgt.

Van mantelzorgwonen is sprake wanneer de mantelzorger en de mantelzorgvrager op hetzelfde perceel bij elkaar willen wonen om zo de mantelzorg makkelijker te maken. Er dient wel aangetoond te worden dat deze nabijheid noodzakelijk is in de mantelzorgrelatie. Ook dient aangetoond te worden door een onafhankelijke deskundige dat mantelzorg nodig is.

Initiatieven voor mantelzorgwonen zijn tot op heden niet of nauwelijks toegestaan vanwege planologische strijdigheid. In dit hoofdstuk zal duidelijkheid worden verschaft op welke wijze het nieuwe beleid wordt vormgegeven met betrekking tot mantelzorgwonen.

Uiteraard staat het een ieder vrij om een ander in zijn huis te verzorgen door het verlenen van mantelzorg. Dit past binnen het regulier gebruik dat ingevolge het bestemmingsplan van een woning kan worden gemaakt. Een nadere toets is dan niet nodig. Deze beleidsnotitie is dan ook niet van toepassing op deze gevallen.

Er is echter wél een ruimtelijke relevantie zodra een bouwplan voor de uitbreiding of verbouw van een woning of bijgebouw voorziet in min of meer zelfstandige voorzieningen (keuken, badkamer, toilet). Dan dient een procedure doorlopen te worden voor mantelzorgwonen, waarbij het gaat om de fysieke verschijningsvorm en het gebruik. Met betrekking tot mantelzorgwonen zijn er de volgende mogelijkheden. Deze worden in onderstaande voorkeursvolgorde doorgenomen met de aanvrager(s):

1. betrekken van een bestaande aan- uitbouw die geschikt wordt gemaakt voor mantelzorg/eigen woning of realisatie van een nieuwe aan- of uitbouw binnen de erfbebouwingsregeling die geschikt wordt gemaakt voor mantelzorg/eigen woning;

2. betrekken van een bestaand legaal bijgebouw dat geschikt wordt gemaakt voor mantelzorg/eigen woning;

3. realisatie nieuw bijgebouw binnen de erfbebouwingsregeling dat geschikt wordt gemaakt voor mantelzorg/eigen woning;

4. tijdelijke oplossing door middel van het plaatsen van een flexibele zorgkamer. In de vorm van maatwerk kan onderzocht worden in hoeverre het ruimtelijk gezien mogelijk is om, om sociaal-medische redenen, af te wijken van de 'normale' bebouwingsregels. De mogelijkheid daartoe is - zoals voor de hand ligt - afhankelijk van:

a. de grootte van het perceel en/of achtererf;

b. de aard van de bebouwing;

c. de mate waarin belangen van derden worden geschaad;

d. de mate van zekerheid dat na beëindiging van de zorgnoodzaak de bebouwing binnen de 'normale' bebouwingsregels kan worden gebracht;

5. tijdelijke oplossing door middel van het plaatsen van een mobiele mantelzorgwoning. In de vorm van maatwerk kan onderzocht worden in hoeverre het ruimtelijk gezien mogelijk is om, om sociaal-medische redenen, af te wijken van de 'normale' bebouwingsregels. De mogelijkheid daartoe is - zoals voor de hand ligt - afhankelijk van onder 4 genoemde voorwaarden.

In dit bestemmingsplan worden de mogelijkheden genoemd onder 2 en 3 via een afwijkingsbevoegdheid mogelijk gemaakt. De mogelijkheid genoemd onder 1 is rechtstreeks toegestaan binnen de planregels. De mogelijkheden genoemd onder 4 en 5 hebben een grotere ruimtelijke impact en worden per geval en zo nodig via een afzonderlijke procedure gerealiseerd. Hier is immers maatwerk vereist dat niet via een bestemmingsplan gereguleerd kan worden.

Sport

De in het plangebied aanwezige sportvelden en andere sportvoorzieningen zijn als Sport. De gebruiks- en bouwmogelijkheden zijn afgestemd op de vigerende bestemmingsplannen.

Natuurwaarden

Het plangebied grenst aan het Natura 2000-gebied 'Noord-Hollands Duinreservaat'. Voor de duinwoningen die grenzen aan het Natura 2000-gebied 'Noord-Hollands Duinreservaat' dient de bouw van losstaande bijgebouwen te worden tegengegaan.

5.3 Functionele structuur

5.3.1 Wonen

De woonfunctie is en blijft de belangrijkste functie in het plangebied. Tot de woonfunctie dienen ook de aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten gerekend te worden. Uitgangspunt hierbij is dat de woonfunctie primair in stand dient te blijven en dat extra bouwmogelijkheden voor deze functies in beginsel niet zijn toegestaan.

5.3.2 Recreatie

Uitgangspunt is behoud van de in het plangebied voorkomende verschillende recreatieve voorzieningen in de vorm van hotels, pensions en appartementenverhuur.

5.3.3 Bedrijven

Het beleid is gericht op het behoud van de bestaande bedrijven en het weren van nieuwe bedrijven in het plangebied. Nieuwe bedrijven worden, gelet op het dorpskarakter, niet toegestaan. Voorkomen dient te worden dat overlast veroorzaakt wordt voor omliggende woningen. Binnen het plangebied zijn in zijn algemeenheid uitsluitend bedrijven toegestaan uit milieucategorie 2. Dit geldt niet voor de twee bedrijventerreinen: hier zijn (afhankelijk van de locatie) bedrijven uit hogere categorieën toegestaan. Voor zover de huidige bedrijven niet passen in de algemene milieuzonering, is hiervoor een specifieke aanduiding opgenomen, waarmee de bedrijven kunnen worden voortgezet.

In het plangebied wordt door de gehanteerde toelaatbaarheid van categorieën (gebaseerd op een Staat van Bedrijfsactiviteiten die bedrijven indeelt naar mate van hinder), zorg gedragen voor een goed woon- en leefklimaat ter plaatse van woningen en worden de bestaande bedrijven niet in hun functioneren belemmerd.

5.3.4 Detailhandel

Uitgangspunt is dat bestaande detailhandelsvestigingen positief worden bestemd, evenals de locaties waar detailhandel in de vorige bestemmingsplannen was toegestaan.

Binnen het plangebied komen enkele detailhandelsvestigingen voor al dan niet in combinatie met wonen (op de verdieping). Het beleid voor het plangebied is erop gericht de detailhandel en andere centrumfuncties te concentreren in het centrumgebied. Op deze manier wordt voorkomen dat er versnippering optreedt en daardoor een verminderde levensvatbaarheid van de voorzieningen.

Het aantal vestigingen in het plangebied is in de loop der jaren afgenomen en verwacht wordt dat het aantal vestigingen nog verder zal afnemen. Om die reden is het in het bestemmingsplan geregeld dat op huidige locaties van detailhandel eveneens wonen is toegestaan.

5.3.5 Horeca

Uitgangspunt is dat de bestaande horecavestigingen als zodanig worden bestemd. Nieuwe vestigingen worden gelet op het overwegende woonkarakter van het plangebied niet toegestaan. Uitsluitend horecabedrijven in een lage milieucategorie zijn toegestaan. Ter plaatse van horecabedrijven worden voor een doelmatige bedrijfsvoering beperkte uitbreidingsmogelijkheden toegestaan mits een en ander ruimtelijk aanvaardbaar is en aandacht bestaat voor de reeds bestaande parkeerdruk in de omgeving. Tevens wordt rekening gehouden met eventuele bedrijfsbeëindiging.

5.3.6 Maatschappelijke en culturele voorzieningen

De aanwezige locaties voor maatschappelijke voorzieningen in het plangebied krijgen in beginsel een specifieke bestemming in die zin dat uitsluitend dat soort maatschappelijke voorzieningen zijn toegestaan. De bouwmogelijkheden worden afgestemd op de bestaande situatie met daar waar dit uit ruimtelijk oogpunt aanvaardbaar is enige uitbreidingsmogelijkheden.

5.4 Ontwikkelingen

In het plangebied is een aantal ontwikkelingen voorzien. Het bestemmingsplan heeft echter een grotendeels consoliderend karakter. Er worden daarom geen ontwikkelingen meegenomen waarover nog geen besluitvorming heeft plaatsgevonden. In deze paragraaf wordt een korte beschrijving gegeven van de ontwikkelingen die in het plangebied spelen.

Woningbouwlocatie 'Duinrand' in Egmond aan den Hoef West

Op 31 augustus 2004 zijn de uitgangspunten voor het gebied gelegen tussen de Egmonderstraatweg, Herenweg, Nachtegalenpad en het Delverspad vastgesteld. Op een gedeelte van het gebied was voorheen het Asielzoekerscentrum gevestigd. De doelstelling is om het gebied te herontwikkelen voor woningbouw. Omdat de planontwikkeling nog niet voldoende duidelijk is en omdat volledig nieuwe ontwikkelingen niet in dit conserverende bestemmingsplan worden opgenomen, zal te zijner tijd voor deze nieuwe ontwikkeling een apart bestemmingsplan worden opgesteld.

Herenweg Egmond-Binnen

Aan de Herenweg is het bedrijf Tambach gevestigd. De bedoeling is dat dit bedrijf op termijn gaat verplaatsen naar het voormalige MAG-complex. Op de locatie aan de Herenweg zijn woningen voorzien. Hiervoor wordt een aparte procedure voor een nieuwe bestemmingsplan gevoerd.

Voetbalkooi Egmond aan den Hoef

In Egmond aan den Hoef wordt ten noorden van de Lamoraalweg een nieuwe voetbalkooi voorzien, ongeveer ter plaatse van de voormalige skatebaan. Hiervoor wordt een aparte procedure gevolgd.

In document bestemmingsplan Kernen Egmond (pagina 65-69)