• No results found

Bedrijven en milieuhinder

In document bestemmingsplan Kernen Egmond (pagina 42-45)

Normstelling en beleid

In een bestemmingsplan dient rekening te worden gehouden met eventuele milieuhinder door bedrijven. Uitgangspunt daarbij is dat bedrijven niet in hun bedrijfsvoering worden beperkt en dat ter plaatse van nieuwe milieugevoelige bestemmingen sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Voor de afstemming tussen milieugevoelige en milieuhinderlijke functies wordt milieuzonering toegepast. Deze milieuzonering vindt plaats aan de hand van een Staat van Bedrijfsactiviteiten. Dit is een lijst waarin de meest voorkomende bedrijven en

bedrijfsactiviteiten zijn gerangschikt naar mate van milieubelasting. De Staat van Bedrijfsactiviteiten is overgenomen uit de VNG-publicatie Bedrijven en milieuzonering (editie 2009).

Er wordt gebruikgemaakt van de Standaard Staat van Bedrijfsactiviteiten. Deze wordt gehanteerd om de toelaatbaarheid van bedrijfsactiviteiten in bestaand stedelijk gebied of (delen van) woongebieden met enige vorm van bedrijvigheid. In dit soort situaties zorgt de milieuzonering ervoor dat hinderlijke bedrijfsactiviteiten op voldoende afstand van woningen of andere gevoelige functies worden gesitueerd. Dit gebeurt door het aanhouden van richtafstanden tussen deze milieugevoelige en milieu-belastende activiteiten. Voor een algemene toelichting op de Staat wordt verwezen naar bijlage 1 van de toelichting.

Onderzoek Gebiedstypering

Het plangebied beslaat de kernen van Egmond, waarin op verschillende plaatsen naast de woonfunctie andere functies aanwezig zijn (detailhandel, horeca, maatschappelijke voorzieningen, kantoren, bedrijvigheid). Hiervan is met name sprake in de van oorsprong aanwezig lintbebouwing. Om de aanwezige ruimte zoveel mogelijk doelmatig te benutten, is het gewenst dat verschillende functies naast elkaar aanwezig kunnen zijn (met uitzondering van de woonstraten waar op dit moment geen andere functies aanwezig zijn). Op de locaties waar momenteel reeds bedrijfsactiviteiten aanwezig zijn, worden dan ook – gelet op de ligging in een stadskern met een accent op de woonfunctie en met deels smalle straten – alleen lichte, relatief weinig milieuhinderlijke bedrijven toegelaten. Dit zijn activiteiten uit de categorieën 1 en 2 van de Standaard Staat van Bedrijfsactiviteiten. Deze activiteiten zijn, gelet op hun aard en invloed op de omgeving, in een gebied met gemengde functies toelaatbaar direct naast of beneden woningen.

Daarnaast zijn twee bedrijventerreinen aanwezig binnen het plangebied. Bij het toekennen van een algemene toelaatbaarheid voor bedrijfsactiviteiten is een inwaartse systematiek van milieuzonering toegepast. Dit betekent dat richtafstanden zijn aangehouden ten opzichte van bestaande milieugevoelige functies zoals woningen. In het plan is de toelaatbaarheid op grond van het vigerend bestemmingsplan, indien dit mogelijk was, gerespecteerd. Gebleken is dat de vigerende toelaatbaarheid grotendeels voldoet aan de huidige uitgangspunten voor milieuzonering.

Bedrijfsinventarisatie

De in het plangebied voorkomende bedrijfsactiviteiten zijn geïnventariseerd en ingeschaald op basis van de categorieën uit de standaard Staat van Bedrijfsactiviteiten. Gebleken is dat er een aantal bedrijfsactiviteiten aanwezig zijn die niet in de algemene toelaatbaarheid passen. Het betreffen bedrijfsactiviteiten met een relatief grotere milieu-invloed dan de activiteiten die op grond van de algemene toelaatbaarheid zijn toegestaan. Omdat er geen aanleiding is om deze bedrijven te verplaatsen en de activiteiten in het milieuspoor al zijn afgestemd op de omgeving wordt met het bestemmingsplan de continuering van deze bedrijfsactiviteiten mogelijk gemaakt via een specifieke aanduiding. Hiermee worden de bedrijfsactiviteiten positief bestemd. Bij bedrijfsbeëindiging of -verplaatsing kan zich op die locatie alleen nog een gelijksoortig bedrijf vestigen, of een bedrijf dat past binnen de algemene toelaatbaarheid. Op deze manier wordt het ontstaan van onaanvaardbare hinder uitgesloten. In onderstaand overzicht (zie tabel 4.2) wordt aangegeven om welke bedrijven het gaat.

Tabel 4.2 Bedrijven Julianaweg 56 en Lamoraalweg 48, Egmond aan den

Hoef

Firma J. Belleman & Zn.

6024.1 3.1 sb-tra

Lamoraalweg 49, Egmond aan den Hoef Aannemersbedrijf Peetoom B.V.

203, 204, 205.0

3.1 sb-tw

Lamoraalweg 54, Egmond aan den Hoef C.G.IJ. de Graaff

45.1 3.1 sb-bou

Lamoraalweg 60, Egmond aan den Hoef Schilders Tegelzetbedrijf M.Gouda V.O.F.

45.1 3.1 sb-bou

Mosselaan 102, Egmond aan den Hoef MSE B.V.

281.1 3.1 sb-cwp

Mosselaan 104, Egmond aan de Hoef Bouwbedrijf Schotvanger

45.1 3.1 sb-bou

Egmonderstraatweg 5, Egmond aan den Hoef Drukkerij Belleman B.V.

2222 3.2 sb-dru

Weg over de Bisschop 3A, Egmond aan den Hoef MSE BV

281.1 3.2 sb-cwp2

De Krijt 14, Egmond-Binnen

Transportbedrijf J. Bakker & Zn B.V.

6024.1 3.1 sb-tra

Pieter Schotsmanstraat 10, Egmond aan Zee Dienst gemeentewerken

9001.2 3.1 sb-ai

Conclusie

In dit bestemmingsplan wordt door toepassing van milieuzonering, die in de bestemmingsplanregeling is opgenomen, zorg gedragen voor een aanvaardbaar woon- en leefklimaat bij de woningen en worden de bedrijven niet in hun functioneren belemmerd. Het aspect bedrijven en milieuhinder staat de uitvoering van het bestemmingsplan niet in de weg.

4.6 Horeca

Toetsingskader

Bij de aanwezigheid van horecavoorzieningen is het van belang dat ter plaatse van woningen een goed woon- en leefklimaat kan worden gerealiseerd en dat horecavoorzieningen op een gewenste locatie hun bedrijf kunnen uitoefenen. Vergelijkbaar met de zonering van bedrijfsactiviteiten wordt daarbij gebruikgemaakt van een Staat van Horeca-activiteiten (SvH).

De SvH bestaat uit een lijst van horeca-activiteiten die is gerangschikt naar mate van hinderlijkheid waarbij vooral is gekeken naar het aspect geluidshinder en de verkeersaantrekkende werking van de onderscheiden categorieën. Per gebied wordt vastgesteld welke categorie van horecavoorzieningen toelaatbaar wordt geacht. Voor een nadere toelichting op deze Staat van Horeca-activiteiten wordt verwezen naar Bijlage 2 van de toelichting. De staat van Horeca-activiteiten is opgenomen in Bijlage 2 van de regels.

Onderzoek

In het plangebied komt een veelheid aan horecafuncties voor. Op de locaties waar horeca-activiteiten aanwezig zijn, wordt categorie 1b algemeen toelaatbaar geacht. Het betreft hier horeca die sterk verwant is aan de detailhandelsfunctie (zoals een lunchroom, maar ook een restaurant) en met beperkte hinder voor de omgeving. Voor de overige reeds aanwezige horeca-activiteiten geldt dat deze horeca-activiteiten als functie in het plangebied gewenst zijn

(bijvoorbeeld café), alleen vanuit milieu-optiek niet op elke locatie. Deze bestaande horeca-activiteiten worden mogelijk gemaakt via een specifieke aanduiding. Bij bedrijfsbeëindiging of -verplaatsing kan zich op die locatie een gelijksoortige horeca-activiteit vestigen, of een horeca-activiteit die past binnen de algemene toelaatbaarheid. Op deze manier wordt het ontstaan van onaanvaardbare hinder voorkomen. In onderstaand overzicht (zie tabel 4.3) zijn de horecabedrijven opgesomd die met een specifiek aanduiding mogelijk zijn gemaakt.

Tabel 4.3 Horecavestigingen

naam, adres categorie aanduiding

Het Rode Hert

Slotweg 1, Egmond aan den Hoef

2 horecabedrijven tot ten hoogste categorie 2

Café-biljart 't Slot

Slotweg 32, Egmond aan den Hoef

2 horecabedrijven tot ten hoogste

Wapen van Egmond-Binnen Herenweg 59, Egmond-Binnen Voorstraat 46, Egmond aan Zee

2 horecabedrijven tot ten hoogste categorie 2

Conclusie

Het aspect horeca en milieuhinder staat de uitvoering van dit bestemmingsplan niet in de weg.

In document bestemmingsplan Kernen Egmond (pagina 42-45)