• No results found

– OVERHEVELING PROVINCIEPERSONEEL

Afdeling V - Beëindigen van de functie van de huisbewaarder

BIJLAGE 8 – OVERHEVELING PROVINCIEPERSONEEL

Gemeenteraad GOEDGEKEURD

Besluit Zitting van 4 december 2017 - BEDRIJFSVOERING – HR

39 2017_GR_00336 Stadspersoneel : arbeidsreglementering -Overheveling van

personeelsleden van de provincie West-Vlaanderen vanaf 1 januari 2018 in het kader van de afslanking van de provincies. – Goedkeuren

Beschrijving

Aanleiding en context

Dit punt wordt samen behandeld met de punten 12 en 15. Met het decreet van 18 november 2018 houdende de vernieuwde taakstelling en gewijzigde financiering van de provincies wil de Vlaamse regering de taakstelling van de provincies aanscherpen. In de toekomst zullen de provincies niet langer taken of dienstverlening ontplooien op het vlak van de zogenaamde culturele en persoonsgebonden aangelegenheden. Dit betekent dat het personeel dient geïntegreerd te worden in ofwel de diensten van de Vlaamse overheid of de lokale besturen. Aan de gemeenteraad wordt thans een dossier voorgelegd met betrekking tot de overheveling van provinciepersoneel vanaf 1 januari 2018 naar de stadsdiensten.

Argumentatie

De overdracht van de personeelsleden in het kader van de afslanking van de provincies gebeurt overeenkomstig het decreet van 18 november 2016 houdende de vernieuwde taakstelling en gewijzigde financiering van de provincies. Het besluit garandeert voor de overgedragen personeelsleden in elk geval :

• het behoud van de hoedanigheid

• het behoud van de graad of het verkrijgen van een gelijkwaardige graad

• het behoud van de administratieve en geldelijke anciënniteit

• het behoud van het salaris op de datum van de overdracht of het verkrijgen van gelijkwaardige salarisschaal

• het behoud van de functionele loopbaan

• het behoud van de toelagen en vergoedingen waarop het personeelslid op de datum van de

• overdracht op reglementaire basis recht heeft als de voorwaarden van toekenning blijven bestaan en als aan die voorwaarden blijft voldaan.

Daarnaast is het noodzakelijk om nog enkele specifieke modaliteiten met betrekking tot hun rechtspositie te vrijwaren via volgende overgangsregeling, nl.:

Toekenning vakantie contractuelen:

In de provincie wordt het vakantierecht toegekend op basis van het lopend jaar (regeling statutairen).

Bij ons bestuur is er een gemengde regeling voor toekenning van het vakantierecht, nl. voor de wettelijke vakantiedagen (gevolg van tewerkstelling met een arbeidsovereenkomst) op basis van het voorgaande dienstjaar, voor het conventioneel verlof, op basis van het lopend jaar.

Overgangsregeling: éénmalige toekenning van 20 dagen dienstvrijstelling voor de contractuele medewerkers in 2018 (ook het voorstel vanuit de Vlaamse Overheid-ABB). Vanaf 2019 lost dit zichzelf op.

Aantal vakantiedagen:

In de provincie heeft iedere medewerker recht op 35 vakantiedagen. Bij ons bestuur zijn globaal ook 35 vakantiedagen voorzien, maar met als basis 33 dagen, en 2 bijkomende dagen volgens de leeftijd (1 bij de leeftijd van 45 jaar, en 1 bij de leeftijd van 50 jaar).

Overgangsregeling: een dienstvrijstelling van één of twee dagen per kalenderjaar voorzien voor de overgenomen medewerkers tot ze voldoen aan de bepalingen opgenomen in het rechtspositieregeling van de stad Kortrijk.

Loopbaanonderbreking:

Twee medewerkers zijn ingeschakeld in het voormalige eindeloopbaanstelsel loopbaanvermindering.

Overgangsregeling: Huidige regeling wordt overgenomen en loopt verder. Vlaamse overheid-ABB zorgt voor de administratieve verwerking.

Ziekteregeling statutairen:

In de provincie zijn er parallel 2 regelingen van toepassing, de voormalige regeling met 666 dagen als startbasis, en de huidige regeling (ook van toepassing bij ons) opbouw 21 werkdagen per kalenderjaar.

Overgangsregeling: de huidige regeling waarin de betrokken medewerkers zijn ingeschakeld wordt overgenomen (saldo’s op 31 december 2017), en ze blijven verder ingeschakeld in deze regeling.

2de pensioenpijler contractuelen:

In de provincie is 3% voorzien. Bij ons bestuur worden ze ingeschakeld in de via diensten, waar ook 3% voorzien is.

Overgangsregeling: waarborg van 3% voor de betrokken contractuele medewerkers.

Arbeidsovereenkomst contractuelen:

Omwille van de specifieke overdracht wordt de arbeidsovereenkomst van betrokken medewerkers overgenomen, met een specifieke aanvulling (model Vlaamse Overheid).

Maaltijdcheques

In het provincie bestuur zijn er maaltijdcheques van 6 euro voorzien, bij ons bestuur momenteel maaltijdcheques van 5,5 euro.

Overgangsregeling: waarborg voor de betrokken medewerkers met betrekking tot maaltijdcheques met een nominale waarde van 6 euro (vervalt wanneer in de toekomst eventueel ook een nominale waarde van minimum 6 euro wordt bereikt bij ons bestuur).

Premie 25/35 jaar – pensioen

De dienstanciënniteit bij de provincie wordt voor de betrokken medewerkers hiervoor overgenomen.

Woon-werk verkeer

Voor het woon-werkverkeer is zowel bij de provincie als de stad de derdebetalersregeling voor het openbaar vervoer voorzien. Omwille van de bereikbaarheid van de locatie van het erfgoeddepot (enkel mogelijk via een traject trein/bus) vragen de vakbonden of het mogelijk zou zijn - om zoals bij de Vlaamse overheid - hier bij wijze van uitzondering een overgangsregeling te voorzien en tussen te komen voor het woon-werkverkeer met de wagen op basis van de voorziene kostprijs voor het openbaar vervoer (kostprijs treinabonnement Brugge-Kortrijk 2de klasse - 1500 euro per jaar per medewerker).

Voor de overige bepalingen met betrekking tot hun rechtspositieregeling is er geen overgangsregeling noodzakelijk, daar deze gelijkwaardig zijn.

Er werd op 21 november 2017 met de vakbonden een akkoord onderhandeld over de aanpassingen m.b.t. voornoemde overgangsregeling.

Juridische grond

5 Het decreet van 18 november 2018 houdende de vernieuwde taakstelling en gewijzigde financiering van de provincies;

6 Het besluit van 7 december 2007 van de Vlaamse Regering houdende de minimale

voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen

betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, meer bepaald artikel 159 handelend over de maaltijdcheques;

7 Het rechtspositieregeling van toepassing op de personeelsleden van de stad Kortrijk zoals vastgesteld

door de gemeenteraad op 17 november 2008 en zoals gewijzigd in latere data.

Regelgeving: bevoegdheid

De GR is bevoegd op basis van artikel 42-43 van het gemeentedecreet.

Financiële en beleidsinformatie Financiële informatie

Financiering via gemeentefonds (afzonderlijk dossier) Besluit

Stemresultaten

De raad gaat over tot de stemming, waaraan 39 raadsleden deelnemen, en waarvan de uitslag luidt als volgt:

• 36 ja-stemmen

• nee-stemmen

De Gemeenteraad keurt het volgende besluit goed.

Punt 1

De personeelsleden die vanaf 1 januari 2018 in kader van de afslanking van de provincies overgeheveld worden, en bij de stad Kortrijk worden ingeschakeld:

• behouden hun hoedanigheid;

• behouden hun graad of het verkrijgen een gelijkwaardige graad;

• behouden hun administratieve en geldelijke anciënniteit;

• behouden hun salaris op de datum van de overdracht of verkrijgen een gelijkwaardige salarisschaal;

• behouden hun functionele loopbaan;

• behouden de toelagen en vergoedingen op de datum van de overdracht waarop ze volgens reglementaire basis recht hebben, als de voorwaarden van toekenning blijven bestaan en als ze aan die voorwaarden blijven voldoen. Volgende specifieke modaliteiten met betrekking tot hun rechtspositie te vrijwaren via volgende overgangsregeling, nl.:

Toekenning vakantie contractuelen:

éénmalige toekenning van maximum 20 dagen dienstvrijstelling voor de contractuele medewerkers in 2018.

Aantal vakantiedagen:

een dienstvrijstelling van één of twee dagen per kalenderjaar voorzien voor de overgenomen medewerkers tot ze voldoen aan de bepalingen opgenomen in het rechtspositieregeling van de stad Kortrijk (globaal maximum 35 vakantiedagen).

Loopbaanonderbreking (eindeloopbaanstelsel):

huidige regeling waarin de betrokken medewerkers zijn ingeschakeld wordt overgenomen en loopt verder.

Ziekteregeling statutairen :

de huidige regeling waarin de betrokken medewerkers zijn ingeschakeld wordt overgenomen (saldo’s op 31 december 2017), en ze blijven verder ingeschakeld in deze regeling.

2de pensioenpijler contractuelen:

een waarborg van 3% als 2de pensioenpijler voor de betrokken contractuele medewerkers.

Arbeidsovereenkomst contractuelen :

overname van de arbeidsovereenkomst van betrokken medewerkers, met een specifieke aanvulling met betrekking tot de overheveling.

Maaltijdcheques

een waarborg voor maaltijdcheques met een nominale waarde van 6 euro voor betrokken medewerkers (vervalt wanneer in de toekomst eventueel ook een nominale waarde van minimum 6 euro wordt bereikt bij ons bestuur).

Premie 25/35 jaar – pensioen

de dienstanciënniteit bij de provincie wordt voor de betrokken medewerkers hiervoor overgenomen.

Woon-werk verkeer

een tussenkomst voor het woon-werkverkeer voor de wagen te voorzien voor het traject naar het erfgoeddepot op basis van de voorziene kostprijs voor het openbaar vervoer (maximum de kostprijs treinabonnement Brugge-Kortrijk 2de klasse). Het moet wel gaan om echte verplaatsingskosten die te bewijzen zijn.

Voor de overige bepalingen met betrekking tot hun rechtspositieregeling is er geen overgangsregeling noodzakelijk.

Punt 2

De nominatieve aanstellingen en individuele arbeidsrechtelijke uitwerking voor te leggen aan het college van burgemeester en schepenen.

Punt 3

Dit besluit op te nemen als bijlage bij het rechtspositieregeling voor het personeel van de stad Kortrijk.