• No results found

Arcade

Arcade heeft de ambitie om samen met de ouders de brede talenten en mogelijkheden van de kinderen te ontwikkelen. De lat om goed onderwijs te leveren ligt bij de scholen van Arcade hoog. Over de resultaten wordt open en eerlijk gecommuniceerd. Beleidsplannen voor de scholen en het onderwijs worden binnen de scholen met elkaar, vastgesteld. Er wordt gebruik gemaakt van de ervaringsdeskundigheid en expertise van ouders.

Onze school Ouders als partner

Op de Expeditie beschouwen we ouders als partner in het ontwikkelingsproces van de kinderen.

We hebben immers hetzelfde doel: de kinderen zo goed mogelijk begeleiden en stimuleren in hun ontwikkeling. Het contact tussen leerkracht en ouders is informeel en formeel

georganiseerd via een praatje in het klaslokaal, klassenmail, individuele mail,

gespreksgelegenheid (vastgelegd in het communicatieplan) en portfolio. Daarnaast kunt u de IB-er, locatiecoördinator of directie altijd even aanschieten voor een informeel gesprek of om een afspraak te maken.

Ouderparticipatie

Hulp van ouders is ontzettend welkom op school. Tijdens het begeleiden van uitstapjes, sportdagen, kamp, projecten et cetera, kunt u de school helpen. Zonder deze hulp is het vaak moeilijker om de extra’s te organiseren. Daarnaast kunt u school helpen door zitting te nemen in de medezeggenschapsraad (MR) of ouderraad (OR). Beiden zijn een grote ondersteuning voor school.

Nieuwsbrief

Ongeveer iedere 4 tot 6 weken ontvangt u per mail van de school een nieuwsbrief. Daarin staat belangrijke informatie over de school en scholengroep.

De leerkrachten communiceren geregeld via de SchoolsUnited app om u op de hoogte te houden van gebeurtenissen in het land, of bijvoorbeeld om ouderhulp te organiseren.

De school heeft ook Facebook pagina en Instagram. Hierop laten we vooral alle leuke dingen zien die op of vanuit school worden georganiseerd. Daarnaast heeft de scholengroep een LinkedIn account, welke u ook kunt volgen; hier posten we zaken over het proces in de scholen.

Inrichting van ons ouderbeleid

Aspect Zichtbare kenmerken

Ouders informeren over schoolbeleid en schoolactiviteiten

Ouders betrekken bij schoolactiviteiten

Activiteitencommissies Schoolfeesten

Afscheid groep 8 Kinderboekenweek Creatieve vakken Ouders betrekken bij schoolbeleid en

schoolontwikkeling Medezeggenschapsraad Op de hoogte stellen van opvattingen en

verwachtingen van de ouders

Oudertevredenheidsonderzoeken Contactmomenten

Ouders betrekken bij de ontwikkeling van hun kind (pedagogisch partnerschap)

Portfoliogesprekken, contactmomenten Startgesprekken

Overleg met ouders bij kinderen met specifieke onderwijsbehoeften

Overleg met ouders en leerlingen over uitstroom naar VO Protocol doorstroom (doubleren en versnellen).

Invoeren/uitbreiden leerling portfolio.

Gescheiden ouders/voogdij

Onze school hanteert een protocol ‘Communicatie met gescheiden ouders’ en ‘Communicatie in geval van ondertoezichtstelling – voogdijmaatregel’.

Klik hier voor het protocol >>

Klachtenregeling

Wij doen ons best om een goede onderwijsorganisatie en een goede school te zijn. Dit betekent, dat wij graag meewerken aan de ontwikkeling van uw kind. Maar er kunnen situaties zijn,

waarover u niet tevreden bent. Wij stellen het op prijs als u ons daarvan op de hoogte stelt. Wij kunnen dan zo snel mogelijk met u hierover praten. Samen met u kunnen we daarna op zoek gaan naar een passende oplossing.

Bekijk hier onze klachtenregeling >>

Veiligheidsbeleid

Veiligheid is een logisch aspect van productaansprakelijkheid en behoorlijk ondernemerschap en maakt daarom integraal deel uit van het strategisch beleid van de organisatie.

Veiligheidsbeleid is pas efficiënt als het daadwerkelijk bijdraagt aan de uitwerking van de visie en missie van de organisatie. Veiligheid is een zaak van iedereen op school. Er wordt gezamenlijk gewerkt aan een school zonder ongelukken. Daarin heeft ieder zijn eigen taken en

verantwoordelijkheden.

Meer over ons veiligheidsbeleid kunt u hier lezen >>

Meldcode kindermishandeling

Met ingang van 2012 is de Wet Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling van kracht.

Professionals zijn daarmee verplicht om bij signalen die wijzen op

huiselijk geweld/kindermishandeling te handelen volgens de richtlijnen van de meldcode.

Klik hier voor een beknopte beschrijving van de meldcode en de manier waarop wij hier op school invulling aan geven.

Vrijwillige ouderbijdrage

De ouderbijdrage gebruiken we om de extra’s op de scholen mogelijk te maken. Daarbij kunt u denken aan de verschillende projecten, festiviteiten, excursies, sportdagen en het kamp. Na ieder schooljaar ligt er een beknopt jaarverslag ter inzage om de uitgave van de ouderbijdrage te verantwoorden. Het afgelopen jaar is er geen vrijwillige bijdrage gevraagd aan de ouders.

Voor het komende schooljaar willen we dit voortzetten. Er is vanuit het voorgaande jaar nog budget uit de ouderbijdragen en ook vanuit de oude overblijfregeling is er een restbedrag.

Mocht er in de toekomst toch gevraagd worden om een vrijwillige ouderbijdrage, laat het onomwonden duidelijk zijn: Iedere leerling doet altijd mee. Leerlingen zullen (en mogen) nooit uitgesloten worden, als een ouders besluiten om welke reden dan ook, geen vrijwillige bijdrage te doen.

Indien uw financiële situatie de betaling van de ouderbijdrage niet toelaat, kunt u een tegemoetkoming aanvragen bij stichting leergeld. Informatie hierover is te vinden op de website www.leergeld.nl

Voor de schoolreis van Laagland en Middenland en het schoolkamp van Hoogland worden de kosten separaat bij ouders in rekening gebracht. Hierover ontvangen ouders tijdig bericht.

Schoolverzekering

Als school hebben wij een aansprakelijkheidsverzekering lopen via ons bestuur (Onderwijsstichting Arcade).

schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.

Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim bij ziekte moet de school dit op tijd horen;

bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;

voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.

Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.

Klik hier voor de voorwaarden >>

AVG

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) stelt nieuwe en verdergaande eisen aan de omgang met persoonsgegevens. Met de volgende documenten, bestuurlijk privacybeleid, rechten van betrokkenen, instructie informatieplicht, procedure meldplicht, register

inventarisatie persoonsgegevens en de schoolse privacy verklaringen voldoet Onderwijsstichting Arcade hieraan.

Met deze documenten beoogt de stichting ervoor zorg te dragen dat op de scholen van Arcade de verwerking van de persoonsgegevens plaatsvindt conform de Verordening, de

implementatiewet Verordening, sectorgedragscodes, sectorbeveiliging en organisatie-specifieke (interne) regelingen.

Dit houdt onder andere in dat: De persoonlijke levenssfeer van betrokkene wordt beschermd tegen onrechtmatige verwerking en/of misbruik van die gegevens, tegen verlies en tegen het verwerken van onjuiste gegevens; Wordt voorkomen dat persoonsgegevens worden verwerkt voor een ander doel dan het doel waarvoor ze verzameld zijn; De verwerkingen niet leiden tot een hoog risico voor de betrokkenen; De betrokkene op een eenvoudige en transparante manier de beschikking kan krijgen over zijn gegevens; De wettelijke bewaartermijn in acht wordt genomen.

Het College van Bestuur zal in samenspraak met de functionaris gegevensbescherming

passende maatregelen ten uitvoer leggen en verantwoording afleggen over het gevoerde beleid aan de GMR en aan de Raad van Toezicht.

Klik hier voor de privacyverklaring >>

De school kan vanwege privacy-redenen nooit persoonlijke gegevens van medewerkers, ouders/verzorgers, of leerlingen delen met derden, zonder uitdrukkelijke toestemming van betrokkene(n). Dat betekent onder andere dat de school geen gegevens binnen groepsapps kan verstekken. Het staat ouders uiteraard vrij om daar onderling afspraken over te maken.