• No results found

Onderwijsstichting Arcade

Onze school is onderdeel van Onderwijsstichting Arcade. Dit is een onderwijsinstelling voor kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar. De stichting geeft actief vorm aan de kenmerken van openbaar onderwijs.

Onder Onderwijsstichting Arcade vallen 27 basisscholen. Het College van Bestuur van

Arcade houdt zich bezig met management met betrekking tot het organiseren van middelen en voorwaarden; materieel, financieel en juridisch. Het bovenschools strategisch beleidsplan is hierin leidend. Het College van Bestuur is belast met de dagelijkse leiding van Arcade. Samen met de directeuren van de scholen vormt zij het directieberaad. De Voorzitter geeft vorm en inhoud aan bovenschools onderwijsbeleid en wordt ondersteund door het stafbureau van de stichting.

Klik hier voor de website van Arcade >>

Scholengroep

Obs de Expeditie behoort tot scholengroep Hardenberg. Scholengroep Hardenberg bestaat uit de vier openbare scholen van Hardenberg. Dit zijn Obs de Ontdekking, Obs de Expeditie, Obs 't Spectrum en Obs de Kern.

Als scholengroep zijn we bezig om het ervaringsgericht onderwijs vorm te geven. Ieder op zijn/haar eigen manier.

Binnen de scholengroep wordt er intensief samengewerkt, studiedagen worden veelal samen gevolgd. Dit maakt dat er veel met elkaar gedeeld wordt en van elkaar geleerd wordt.

Onderwijs op afstand

We hebben veel geleerd van de lockdown periode in het voorjaar van 2020 en we hebben de digitale middelen om onderwijs op afstand mogelijk te maken. De organisatie en inhoud hiervan is maatwerk per kind en per situatie.

Inval

Arcade werkt met een vaste pool aan invalkrachten. Er is één invalkracht die fulltime beschikbaar is voor ziektevervanging voor de scholengroep Hardenberg. Zij is volgens rooster op de scholen aanwezig als ze geen andere vervangingen hoeft in te vullen. De vaste invalleerkracht is: Bernice Detmers

TOP Drenthe

Samen met negen andere schoolbesturen (openbaar primair onderwijs) in de regio Drenthe en Overijssel werken we samen op het gebied van inval en mobiliteit. Dit doen we onder de naam TOP Drenthe.

De Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR

De GMR is een overlegpartner van Het College van Bestuur en spreekt over onderwerpen die in het strategisch beleidsplan staan vermeld. Elke ouder of verzorger waarvan een kind op school zit kan zich kandidaat stellen voor de GMR. De GMR is actief in de beleidsvoorbereiding en heeft, t.a.v. besluitvorming, instemming of adviesrecht dat is vastgelegd in het

reglement. Bovenschoolse onderwerpen die jaarlijks aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: het vakantierooster, het bestuursformatieplan en de kwaliteitszorg.

De Medezeggenschapsraad (MR)

Elke school heeft verplicht een Medezeggenschapsraad. Zij heeft wettelijk geregelde rechten. De Medezeggenschapsraad op de Kern bestaat uit drie leerkrachten en drie ouders/verzorgers.

Elke ouder of verzorger waarvan een kind op school zit kan zich kandidaat stellen voor de MR. Er worden hiervoor verkiezingen georganiseerd.

De MR heeft twee soorten rechten:

Instemmingsrecht: Elke geleding heeft instemmingsrecht over die zaken die voor haar van wezenlijk belang zijn, zoals: schoolbeleidsplan en veranderingen daarin, het schoolreglement en de manier waarop ouders/verzorgers bij de school worden betrokken.

Adviesrecht: De Medezeggenschapsraad adviseert de directie en het Bevoegd Gezag (bestuur) over hun plannen met de school.

De raad is actief betrokken bij de voorbereiding van het schoolbeleid en vergadert zo'n zes keer per jaar.

De vergaderingen zijn openbaar en de notulen zijn op school in te zien.

De MR bestaat uit twee geledingen, een oudergeleding en een teamgeleding:

1. Vertegenwoordigers van de ouders:

Harm Jakob Tolsma Marije Augustijn

2. Vertegenwoordigers van het team:

Jolande Kelder-Sterenborg Evelien Rooze

Verder sluit de locatie coördinator, intern begeleider en/of directeur op verzoek aan als gesprekspartner van de MR.

Mocht u interesse hebben om zitting te nemen in de MR dan kunt u zich verkiesbaar stellen als de zittingstermijn van 1 van de huidige ouders afloopt. Een termijn is vastgesteld op drie jaar. Na deze periode kan een ouder ervoor kiezen om af te treden of zich wederom verkiesbaar te stellen.

Meer informatie hierover kunt u vragen bij de voorzitter van de MR. Wanneer u interesse heeft kunt u ook een keer een vergadering bijwonen. De vergaderingen zijn terug te vinden op de kalender.

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u terecht bij bovenstaande personen, of een mail sturen naar mr-kern@sg-owsa.nl.

De Ouderraad

De ouderraad houdt zich bezig met het organiseren en ondersteunen van activiteiten op school.

De rol en taken van de OR zijn als volgt samen te vatten:

1. Coördineren en ondersteunen van land- en schoolprojecten;

2. Het innen en beheren van de vrijwillige ouderbijdrage en eventueel schoolreisgeld;

3. Mobiliseren van hulpouders indien nodig;

4. Nemen en uitvoeren van initiatieven in het algemene belang van kinderen op school in overleg met de MR en directie.

Op dit moment heeft de school geen ouderraad.

Kinderopvang

De scholen van Onderwijsstichting Arcade werken samen met Kinderopvangorganisatie Kinderwereld. Meer informatie over Kinderwereld:www.kinderweld.info.

Samenwerkingsverband Passend onderwijs Veld Vaart & Vecht

In het kader van Passend onderwijs werken we nauw samen met scholen voor speciaal basisonderwijs en voor speciaal onderwijs. We doen dat binnen het Samenwerkingsverband Passend onderwijs Veld Vaart & Vecht. Dat zijn alle scholen in de regio Coevorden-Hardenberg-Ommen-Dalfsen. Alle informatie over Passend onderwijs in onze regio is te vinden

op www.veldvaartenvecht.nl. Bij het onderdeel 'Zicht op de ontwikkeling van onze leerlingen' gaan we verder in op de leerlingenzorg die hieraan verbonden is.

Jeugdgezondheidszorg

Elk kind heeft het recht om gezond en veilig te kunnen opgroeien. De gemeente waarin u woont heeft de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD gevraagd kinderen en hun ouders hierbij te ondersteunen. Bijvoorbeeld door gezondheidsonderzoeken te doen en vaccinaties te geven.

Maar u kunt ook tussendoor bij hen terecht. De jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en doktersassistenten denken graag met u mee.

Klik hier voor informatie van de GGD IJsseland (Overijssel) >>

Klik hier voor informatie van de GGD Drenthe >>

Verzuim, leerplicht en verlofaanvragen Verlof

De scholen binnen onze stichting zijn verplicht de landelijke regels te hanteren. Hier valt ook het aanvragen voor verlof onder.

Klik hier voor meer informatie >>

De aanvraag voor verlof moet schriftelijk gebeuren. Er is daarvoor een speciaal

aanvraagformulier dat op school te verkrijgen is. Dit extra verlof is wettelijk geregeld en de school dient deze regels te volgen.

Verlof voor onderzoeken en begeleiding door derden op initiatief van de ouder(s)

Indien de ouders, in een uitzonderlijk geval, overwegen om individuele hulp voor hun kind te regelen buiten de school om, maar wel onder schooltijd, dienen zij vooraf verlof aan te vragen bij de directeur. Die zal op inhoudelijke gronden, na overleg met leerkracht en IB, vaststellen of er vrijstelling verleend kan worden.

Schorsing en verwijdering

Kinderen kunnen van school worden gestuurd, tijdelijk (schorsing) of voorgoed (verwijdering). Dit gebeurt alleen als een kind zich ernstig misdraagt, we spreken dan van wangedrag.

Klik hier voor ons beleid >>

Inspectie van het onderwijs

De Inspectie van het Onderwijs controleert de kwaliteit van het onderwijs op alle

onderwijsinstellingen in Nederland, zo ook Onderwijsstichting Arcade. Ieder jaar kijkt de inspectie of er aanwijzingen zijn dat een school onvoldoende kwaliteit levert. Op basis van een risicoanalyse en eventueel nader onderzoek wordt bepaald hoeveel toezicht een school nodig heeft. Informatie over de Inspectie van het Onderwijs vindt u op www.onderwijsinspectie.nl.