• No results found

de Organisatie van het Kinderdagverblijf

Pedagogisch Beleidsplan 2020 KDV ZLG Den Dungen

Hoofdstuk 3 de Organisatie van het Kinderdagverblijf

In dit hoofdstuk wordt uitgelegd waarom Zoete lieve Gerritje kiest voor stamgroepen. Verder wordt beschreven hoe een stamgroep tot stand komt, hoe ZLG omgaat met het “vierogen” principe, de achterwachtregeling, wat de stamgroepen doen en hoe het peuterarrangement werkt. Tenslotte kunt u lezen hoe een dag bij Zoete lieve Gerritje er uit ziet.

De Stamgroepen

Bij Kinderdagverblijf Zoete lieve Gerritje wordt gewerkt met verticale stamgroepen, genaamd “de Tulpjes”, “de Magrietjes” en “de Hyacintjes”.

Alle stamgroepen hebben een maximale bezetting van 10 vaste kindplaatsen en 2 tot 4 flexibele kindplaatsen per stamgroep. De leeftijd van de kinderen in deze stamgroep is gemengd van 0 tot 4 jaar.

Er is bewust gekozen voor deze vorm omdat een verticale groep de meest natuurlijke nabootsing is van het gezin en een afspiegeling is van de maatschappij. Daarnaast kunnen kinderen veel van elkaar leren en kunnen de oudsten, de jongsten helpen.

De voordelen van een verticale stamgroep:

Het kunnen verdelen van de aandacht, omdat de slaap- en rusttijden verschillen per leeftijdscategorie.

Niet alle kinderen zijn hierdoor gelijktijdig op de groep aanwezig, doordat zij verschillende slaapritmes hebben. Waardoor er niet een teveel aan prikkels opgenomen kan worden en meer rust gegarandeerd wordt.

Oudere kinderen leren rekening houden met de jongere kinderen.

Jongere kinderen leren spelenderwijs van de oudere kinderen. Bijv. taal en spelontwikkeling.

Broertjes en zusjes worden niet uit elkaar gehaald.

Kinderen zitten langere tijd bij elkaar in de groep waardoor er minder verloop is, en kinderen langere tijd met elkaar opgroeien.

De kinderen leren een eigen plekje in de groep te krijgen en elkaar te respecteren in elkaars mogelijkheden.

Maximale omvang van de stamgroep

De omvang van de stamgroep wordt bepaald aan de hand van de leeftijdsopbouw van de kinderen van de groep, de afname van de opvang en de grootte van de groep qua oppervlakte van de groepsruimte. Er wordt rekening gehouden met de leeftijden van de kinderen, zodat het leidster/kindratio niet wordt overschreden.

De maximale omvang is 10 vaste kindplaatsen en 2 tot 4 flexibele kindplaatsen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar.

Leidster-kind ratio

Bij kinderopvang Zoete lieve Gerritje worden kinderen opgevangen in een verticale groep. Dat betekent het volgende:

• 1 leidster per 3 aanwezige kinderen tot 1 jaar.

• 1 leidster per 5 aanwezige kinderen van 1 tot 2 jaar.

• 1 leidster per 6 aanwezige kinderen van 2 tot 3 jaar.

• 1 leidster per 8 aanwezige kinderen van 3 tot 4 jaar.

BKR – Beroepskrachten ratio

De openingstijden van Zoete lieve Gerritje zijn van 07:00 tot 18:30. Er wordt op alle dagen maximaal 3 uur afgeweken van het BKR zoals besloten door de AMvB.

De tijden dat Zoete lieve Gerritje afwijkt van het BKR zijn van 08.00 tot 09.00. Alle groepen zijn in deze tijden open, hiermee wordt bedoeld dat er nooit een leidster alleen is. De groepen zijn aan elkaar aangesloten waardoor de leidsters en kinderen gemakkelijk naar elkaar toe kunnen lopen. Ook zijn er

Pedagogisch Beleidsplan 2020 KDV ZLG Den Dungen

camera’s aanwezig die het vierogen principe ondersteunen. Wij hebben een logboek waarin staat dat er van 07.00 tot 08.00 maximaal 6 kinderen aanwezig zijn per groep. Deze wordt regelmatig bijgesteld en gecontroleerd in het MT overleg en op de werkvloer. Op dit tijdstip wordt er dus ook niet afgeweken van het BKR. Mocht het wel incidenteel voorkomen dat er een kind meer extra vroeg gebracht wordt, dan kan dit ondervangen worden door een medewerker op kantoor of er wordt zo snel mogelijk iemand bij gebeld.

Er wordt ook van 17.00 tot 18.00 afgeweken van het BKR. Na 18.00 uur zijn er minder dan 6 kinderen aanwezig waardoor er maar 1 leidster nodig is. De groepen worden om 18.00 uur samengevoegd zodat 1 leidster kan afsluiten. Mochten er om 18.00 uur meer dan 6 kinderen aanwezig zijn, blijft de pedagogisch medewerkster die om 18.00 uur naar huis zou gaan langer. Dit wordt dan in het rooster aangepast.

De pauzetijden van Zoete lieve Gerritje zijn van 13.00 tot 14.00. In deze tijden wordt er dus afgeweken van het BKR. De pauzes worden gehouden op locatie. Mocht er dus een calamiteit zijn is er altijd iemand beschikbaar.

Vierogen-principe

1 juli 2013 is het “vierogen principe “ in werking getreden. Dit principe houdt in dat altijd een volwassene moet kunnen meekijken of meeluisteren met een beroepskracht. Een beroepskracht mag nog steeds alleen op de groep staan, zolang maar op ieder moment een andere volwassene de mogelijkheid heeft om mee te kijken en/of mee te luisteren.

Wat betekent het vierogen principe voor Zoete lieve Gerritje:

De kinderen op het Kinderdagverblijf Zoete lieve Gerritje worden dagelijks begeleid door minimaal 2 begeleiders per groep. Hierdoor kijkt en luistert er altijd iemand mee! Op heel de locatie zijn alle deuren voorzien van kijkvensters. Ook in de opbouw zal er altijd een volwassene extra aanwezig zijn om mee te kunnen kijken en mee te kunnen luisteren. Mocht het toch voorkomen dat er iemand alleen in het gebouw is, dan kan zij met de ipad beeldbellen naar één van de groepen op de locatie in Rosmalen. Zo kijkt en luistert er op dat moment continu iemand mee. Normaal gesproken zal er altijd met twee personen afgesloten en opgestart worden, een beroepskracht en een volwassen stagiaire. Voor de vakanties, wanneer er geen stagiaires aanwezig zijn, wordt dus het beeldbellen met de ipad ingezet. Ze kunnen elkaar beluisteren, zien en eventueel terug praten als dat nodig mocht zijn.

Voor meer informatie over het vierogen principe, verwijzen wij door naar ons protocol Vierogen principe.

Flexibele opvang bij Zoete lieve Gerritje

Zoete lieve Gerritje biedt ouders ook de mogelijkheid voor het afnemen van flexibele opvang. Wij bieden verschillende breng en haaltijden aan.

Achterwacht regeling

Medewerkers van kantoor hebben continu de algemene telefoon bij zich zodat zij de achterwacht kunnen zijn voor de locatie. Zij kunnen, als zij in Rosmalen op de locatie zijn, binnen 15 minuten aanwezig op de locatie mocht dat nodig zijn.

Activiteiten buiten de deuren van Zoete lieve Gerritje

Zoete lieve Gerritje vindt het heel belangrijk dat alle kinderen dagelijks minimaal een uur buiten zijn en bewegen. Dit is in de praktijk vaak veel langer en vaker. Per leeftijdsgroep wordt gekeken naar de individuele behoeften van de kinderen en naar de groep als geheel. Er wordt door de groepsleiding dagelijks een planning gemaakt voor die dag. De planning kan zijn, dat de oudste kinderen uit de groep een buitenactiviteit gaan ondernemen, zoals naar de speeltuin of het bos, naar de kinderboerderij, naar de bibliotheek en boodschappen doen. Er worden op deze manier meerdere mogelijkheden gecreëerd voor de kinderen om ervaringen op te doen en om van omgeving af te wisselen. De kinderen verlaten

Pedagogisch Beleidsplan 2020 KDV ZLG Den Dungen

de stamgroep onder begeleiding van een leidster. Ouders hebben een schriftelijke verklaring ondertekend waarin zij toestemming geven om al deze activiteiten te mogen ondernemen met hun kind en te mogen wisselen van stamgroep of locatie.

Kinderen krijgen tevens de ruimte om zelf te kiezen waarmee ze willen spelen en wat ze willen doen.

Maaltijden

We eten in de middag een heerlijke meestal biologische stamppot met 2 a 3 soorten seizoen groenten.

Deze warme maaltijd wordt dagelijks door de leidsters van het kinderdagverblijf op de groep bereid. ’s Avonds eten we met de kinderen vers, zelf gebakken brood.

Tijdens het samen eten wordt veel aandacht besteed aan eenvoudige tafelmanieren. De kleinere kinderen worden geoefend in het zelfstandig eten van de warme maaltijd door te eten met een lepel. Ook tijdens de broodmaaltijd, wordt de zelfstandigheid gestimuleerd. Er wordt per leeftijd en ontwikkelingsfase gekeken of er een tuit- of anti- lekbeker gestimuleerd kan worden. Later wordt geleerd om uit een

“gewone” beker te drinken. Alle maaltijden en dranken zijn inclusief, behalve de flesvoeding en eventuele speciale voeding voor kinderen met een allergie.

Slapen

Na alle ondernomen activiteiten, is het tijd voor rusten! Er wordt zoveel als mogelijk het slaapritme van thuis aangehouden. Op de locatie zijn er per groep 2 slaapkamers ter beschikking, dus in heel het gebouw 6 slaapkamers. In de deur van de slaapkamer zit een kijkvenster zodat er door het raam gekeken kan worden. De slaapkamer is direct grenzend aan de groep waardoor de kinderen goed in de gaten kunnen worden gehouden. We hebben lakentjes voor onder het hoofd die bij elke wisseling van een kind worden verschoond. Het beddengoed wordt elke week verschoond. De dekens worden iedere maand gewassen.

Op de locatie maken we gebruik van buitenbedjes. Het is bewezen dat het veel gezonder is om buiten te slapen. De kinderen slapen buiten langer en dieper. Er is vanuit de groep altijd zicht op de bedjes zodat we de kinderen in de gaten kunnen houden. Bij extreme kou, hitte of wind, kiezen we ervoor om de kinderen binnen te leggen. Kinderen krijgen een speciale slaapzak aan die gemaakt is voor de kou met daarbij een muts.

Vaste leidster

Bij Zoete lieve Gerritje werken wij met vaste leidsters, wij werken absoluut niet met een invalpool. Elke dag staan er vaste gezichten op elke groep. Al onze medewerkers werken minimaal 1 dag zodat ze voor alle kinderen een ‘bekend’ gezicht worden. De medewerkers van Zoete lieve Gerritje vallen voor elkaar in als er sprake is van vakantie of ziektes. Wij zorgen er altijd voor dat er minimaal 1 vaste leidster is bij afwezigheid van de ander. Op elke groep zijn er ook altijd vaste stagiaires aanwezig, deze worden ook gezien als vaste gezichten. Bij 0-jarigen worden er twee vaste pedagogisch medewerkers toegewezen (met uitzondering van flex-kinderen). Op de dagen dat het kind komt, is altijd minimaal één van deze twee pedagogisch medewerkers werkzaam.

Samenwerking Unik en Kubus

Sinds april 2018 zijn wij een samenwerking aangegaan met Unik en Kubus. Samen bieden we multidisciplinaire kinderopvang aan waar alle kinderen welkom zijn. Zij worden met veel liefde, aandacht en zorg begeleid.

Pedagogisch Beleidsplan 2020 KDV ZLG Den Dungen

Opvang is mogelijk bij ons Kinderdagverblijf of bij het Orthopedagogisch Dagcentrum van UniK.

Kinderpraktijk Kubus ondersteunt met therapeuten zoals fysiotherapie, logopedie en ergotherapie.

Dagindeling

Hieronder staat beschreven hoe een dag bij ons kinderdagverblijf er uit kan zien.

Baby’s

Het ideale dagritme voor baby’s is: slapen, wakker worden en eten (om de 4 uur gemiddeld), persoonlijke aandacht en vervolgens spelen en/of naar buiten in de wandelwagen (2 uur wakker).

Vervolgens herhaalt dit ritme zich. Doordat ieder kind anders is en uniek en niet één dag hetzelfde is, wordt het dagritme voor de baby’s mede bepaald door de ouders. We streven er naar om het dagritme van thuis zoveel als mogelijk, aan te houden. Bij de intake van de kinderen wordt duidelijk besproken in welk ritme het kind zit, en de ouders vullen het eet/slaapschema in. Tevens is er iedere ochtend voldoende tijd om te bespreken hoe het kind heeft geslapen, en hoe laat het kind zijn eerste voeding heeft gekregen. Wij passen ons aan, aan dat ritme.

Hummeltjes en peuters

Het dagritme van hummeltjes en peuters ziet er over het algemeen als volgt uit:

7.30 uur

De deuren van Zoete lieve Gerritje staan voor u open.

De kinderen en de ouders worden gastvrij ontvangen en er is voldoende tijd om een praatje met papa en/of mama te maken. Spullen zoals de melkvoeding, verschoning, slofjes en een knuffel kunnen in het tasje van het kind blijven zitten en op de desbetreffende plank gezet worden. Dan afscheid nemen van papa en/of mama. Dit vinden wij heel belangrijk omdat de kinderen dan leren dat papa en/of mama op dat moment weg moet(en) en zij aan dat dagelijkse afscheid leren wennen. Het is verstandig dat we het afscheid kort houden maar wel uitgebreid en vrolijk “dag” zwaaien bij het raam. De kinderen mogen tot 8.45u een puzzeltje maken of boekje lezen aan tafel. Wanneer de meeste kinderen zijn gebracht, en dat is meestal rond 8.45u mogen de kinderen vrij spelen.

9.30 uur

Tijd voor een fruithapje. Maar voordat we beginnen ruimen we eerst het speelgoed op dat gebruikt is.

Dit moment maken we duidelijk door het opruimliedje te zingen. Voordat we gaan eten wassen we eerst onze handen, en daarna, zingen we eerst, “samen eten hip, hap, hop”. Dit zijn standaard rituelen die de verandering van de situatie of een activiteit heel duidelijk aangeven. Bij de fruitmaaltijd drinken we thee.

10.00 uur

Mooie tijd om een gezamenlijke activiteit te ondernemen zoals knutselen, verven, verhaaltje voorlezen, liedjes zingen, een spelletje doen of lekker naar buiten.

12.00 uur

Etenstijd. We eten in de middag een heerlijke biologische stamppot met 2 a 3 verschillende soorten seizoen groenten. Deze warme maaltijd wordt dagelijks door de leidsters van het kinderdagverblijf vervaardigd met meestal biologische producten. Voor elke maaltijd (dus nu ook) wassen we weer onze handen, zingen we weer het leuke liedje en we wensen elkaar smakelijk eten toe. Kinderen die al zelf kunnen eten stimuleren we, om dit zo goed mogelijk zelf te doen, anderen helpen we uiteraard. Iedereen krijgt ook een beker water aangeboden. Na het eten & drinken worden de kinderen beloond met een groot applaus.

Pedagogisch Beleidsplan 2020 KDV ZLG Den Dungen

13.00 uur

Het is tijd om te gaan slapen. We gaan ons klaar maken voor het middagdutje, schone luier aan, eventueel een plasje doen op het kindertoilet, kleertjes en eventuele haarspeldjes uit en slaapzakjes aan.

Welterusten!

13.00 uur

Halen en brengen. De kinderen die een dagdeel komen worden gehaald of worden gebracht.

15.00 uur

De meeste kinderen zijn nu wakker. Dus verschonen, plassen, aankleden en de haren mooi verzorgen.

We drinken heerlijk biologisch diksap en eten er een klein koekje bij. We kunnen nu een leuke activiteit doen bijvoorbeeld, buiten spelen, lekker fietsen met de bakfiets, wandelen of een leuke binnen activiteit.

17.00 uur

Boterhammentijd. Eerst wassen we allemaal weer onze handen. We eten gezamenlijk vers gebakken brood! Eerst krijgen de kinderen een boterham met hartig dan een met zoet beleg. Zijn er kinderen die dan nog honger hebben, dan mogen ze kiezen of ze nog een boterham willen en/of een cracker. Bij de boterham drinken we water. Kinderen die goed gegeten hebben krijgen als beloning een groot applaus en als zij dat willen nog een rijstwafeltje.

17.30uur

Vanaf dit tijdstip kunnen de kinderen worden opgehaald of vóór 17.00 uur.

Tijdens het eten van de maaltijden kunnen er geen kinderen worden opgehaald, alleen met hoge uitzondering.

Dansen

Op donderdag wordt voor alle peuters peuterdans georganiseerd. Na het dansen vervolgen de peuters van het kinderdagverblijf het programma op deze locatie. Twee keer per jaar (december en juli) laten de peuters middels een leuke dansuitvoering zien wat ze geleerd hebben.

De dieren bij Zoete lieve Gerritje

Bij ervaren, ontdekken, spelen en groeien horen ook nieuwe dingen. Bij Zoete Lieve Gerritje vinden wij het goed om kinderen kennis te laten maken nieuwe dingen en hiervan te leren.

Kinderopvang waarbij kinderen contact hebben met dieren biedt veel voordelen. Uit onderzoek blijkt dat het hebben van een huisdier kinderen weerbaarder maakt en psychische klachten kan voorkomen.

Dit komt voornamelijk door het gevoel van sociale ondersteuning, een levend wezen waaraan je verhalen kunt vertellen; een onvoorwaardelijke vriend. Dieren beïnvloeden ook de sociale ontwikkeling van kinderen: zij bieden gespreksstof en kinderen zoeken sneller toenadering als er een dier bij betrokken is, omdat een dier niet oordeelt. Ondanks de angst voor allergieën heeft fysiek contact met dieren een positieve invloed. Het aaien van een dier werkt rustgevend en kan zelfs de hartslag en bloeddruk verlagen. Bij het aaien komt oxytocine vrij, dat zorgt voor een mogelijkheid tot binding.

De kippen:

Op de locatie hebben we kippen. De kippen zijn Zijdehoenders. Zijdehoenders zijn bijzonder rustige dieren, die zelden ziek zijn en goed op een wat kleinere oppervlakte gehouden kunnen worden. Ze zijn erg makkelijk handtam te maken en daardoor heel kindvriendelijk. Ze zijn makkelijk te dragen en te knuffelen, en dus ook door (kleine) kinderen als ze rustig met de dieren omgaan. Ze kunnen ook goed

Pedagogisch Beleidsplan 2020 KDV ZLG Den Dungen

tegen extreme temperaturen, vooral tegen de kou, want waarschijnlijk kwamen ze van oorsprong uit het Himalayagebergte. Het zijn sterke dieren. Een voordeel is, dat ze niet kunnen vliegen. Dat komt door hun vacht, omdat er geen veerstructuur in zit, en dat is dus de reden dat vogels vliegen, maar het zijdehoen heeft dat niet en een lage omheining van ongeveer 50 cm is meestal voldoende om ze in de tuin of ren te houden.

De kippen krijgen op doordeweekse dagen elke ochtend vers water en worden uit het kleine hok los gelaten in de ren. Elke avond worden ze weer terug in het binnenhok gedaan voor de nacht. In het binnenhok is een automatische voederbak bevestigd zodat de kippen altijd voldoende eten hebben. Op vrijdag wordt er een extra waterbak in het binnenhok gezet zodat de kippen in het weekend voldoende water hebben.

De kippen leggen ook al eitjes, deze eitjes worden dagelijks geraapt. Ze worden voorzien van een datum en bewaart in de koelkast.

Al het eten dat over is van het kinderdagverblijf kan aan de kippen gegeven worden. Het gaat dan om brood en al het gekookte eten. De kinderen mogen mee in de ren om de kippen eten te geven, maar mogen niet zonder begeleiding de ren in. Hoe wij precies omgaan met de kippen, staat beschreven in ons dierenprotocol.

Pedagogisch Beleidsplan 2020 KDV ZLG Den Dungen