• No results found

Pedagogisch Beleidsplan 2020 KDV ZLG Den Dungen

Hoofdstuk 5 Ontwikkelingsgericht werken

Ontwikkelingsgericht werken is een manier waarop wij met kinderen omgaan. Het stelt de interesses, behoeften en ontwikkeling van kinderen centraal. Wij creëren volop kansen voor kinderen en bieden hen uitdaging. Kinderen kunnen zich optimaal ontwikkelen als ze zich emotioneel vrij en vertrouwd voelen, nieuwsgierig zijn en zelfvertrouwen hebben. Onze pedagogisch medewerkers spelen hierbij een belangrijke rol. Zij zorgen ervoor dat kinderen zich thuis voelen op de locaties. Door met persoonlijke aandacht en respect naar kinderen te kijken en in te spelen op hun interesses en behoeften.

Spelen, ontdekken en groeien

Een kind ontwikkelt zich van nature op zijn of haar eigen manier. Ieder kind heeft heel veel mogelijkheden in zich om van alles te kunnen leren. Door te spelen kunnen kinderen zelf ervaren en zelf ontdekken. Voor kinderen is het dé manier om te groeien. Wij spelen met hen mee en bieden hen uitdagende opvang op onze locaties. We willen dat zowel binnen als buiten alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen. Dat kinderen bijvoorbeeld in de natuur bezig zijn, lichamelijk hun energie kwijt kunnen, dansen en liedjes zingen, voorgelezen worden, kunnen kleien en tekenen, proefjes uitproberen maar ook dat ze alléén kunnen spelen of samen met anderen. Wachten op je beurt bij een spelletje, spelregels leren, of zelf actief aan de slag door een taartje/broodje/koekjes te bakken.

Door deze veelheid aan ervaringen, ontwikkelen kinderen hun persoonlijke competenties.

Zeven uitgangspunten van Ontwikkelingsgericht Werken

• Werken vanuit wat kinderen al kunnen;

• Een kind ontwikkelt zichzelf in relatie tot de omgeving;

• Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo;

• Activiteiten, die kinderen aanspreken en uitdagen, stimuleren de ontwikkeling van een kind;

• De ontwikkeling vindt plaats binnen een sociaal-culturele context: kinderen leren rekening houden met elkaar en respect te hebben voor elkaar;

• De pedagogisch medewerker speelt adequaat in op de behoeften en mogelijkheden van ieder kind;

• Sociale contacten en met elkaar communiceren zijn onmisbaar bij de ontwikkeling.

Ontwikkeling, begeleiding en zorg

De ontwikkeling van kinderen wordt systematisch gevolgd en vast gelegd in een dagboekje.

We leggen eerst van elk kind de beginsituatie vast. We maken hierbij gebruik van een observatiesysteem dat regelmatig en systematisch de ontwikkeling van een kind volgt.

Het aantal observatiemomenten is minimaal drie in de peuterperiode. Deze gegevens leggen we vast in het dagboekje en geven zicht op de ontwikkeling. Zoete lieve Gerritje heeft ook haar eigen observatiemethode ontwikkeld. Deze wordt gebruikt om ieder kind elk jaar 2 maal te observeren.

De begeleiding is planmatig voor de hele groep, de kleine groep en het individuele kind.

Aan de hand van de informatie uit de observaties bepalen de pedagogisch medewerkers welke kinderen extra zorg nodig hebben en wat die zorg inhoud. Extra zorg is planmatig: doelen, begeleidingsactiviteiten en evaluatie hiervan worden vastgelegd. Ouders worden actief betrokken bij het bestrijden van een eventuele achterstand.

Het effect van extra begeleiding en zorg wordt geëvalueerd, gebruikmakend van het observatie instrument. Hierbij wordt duidelijk of de doelen zijn bereikt, waarom wel en waarom niet. Uit deze conclusies wordt de aanpak voor de komende periode op gebaseerd.

Indien nodig ondersteunt/adviseert de regiopedagoog de locatiemanager/houder en/of de pedagogisch medewerkers bij het opstellen/uitvoeren van een plan van aanpak.

In het geval van externe zorg begeleiding sluiten medewerkers zoveel mogelijk aan bij de zorg die extern geboden wordt. Indien mogelijk zijn er contacten met de externe zorg verlener.

Pedagogisch Beleidsplan 2020 KDV ZLG Den Dungen

Zoete lieve Gerritje hanteert bij het vermoeden van mishandeling en misbruik een plan van aanpak.

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de Meldcode van de organisatie een Veilig Thuis(voorheen meldpunt kindermishandeling). Deze meldcode is op alle IPads geïnstalleerd en verdere info van de te volgen stappen staat in map die op alle groepen ligt.

Tevens maken we gebruik van SNEL. Hiermee kunnen mogelijke taal- en ontwikkelachterstanden tijdig worden geconstateerd. De gemeente kan hier ook ondersteuning in bieden.

In het pedagogisch beleidsplan beschrijven wij op welke wijze de overgang naar het basisonderwijs plaatsvindt. Hiervoor worden de observaties gebruikt. Zoete lieve Gerritje werkt actief samen met onder andere het consultatiebureau en lokale partners in de wijk en jeugdzorg.

Elk kind een mentor

Aan ieder kind wordt een ‘mentor’ toegewezen. De mentor is een pedagogisch medewerker die werkt op de groep van het kind. De mentor is het aanspreekpunt voor de ouders om de ontwikkeling en het welbevinden van het kind te bespreken. In de buitenschoolse opvang is de mentor ook het aanspreekpunt voor het kind. Om de ontwikkeling van een kind te kunnen volgen, moet de mentor het kind echt kennen.

Daarom is de mentor direct betrokken bij de opvang en ontwikkeling van het kind. De mentor is één van de pedagogisch medewerkers van de groep waarin het kind geplaatst is. De ouders worden op de hoogte gebracht wie de mentor van hun kind is. Deze mentor voert bij de start van de opvang het intake gesprek en begeleidt het wen moment. Eventueel vervult de mentor ook een rol in het contact met andere professionals (met toestemming van de ouders). Door het volgen van de ontwikkeling van het kind sluiten pedagogisch medewerkers aan op de individuele behoeften van een kind. Tevens kan er door overleg met ouders worden afgestemd hoe aan wensen en behoeften van het kind tegemoet kan worden gekomen. De combinatie van ontwikkelingsgericht werken en de inzet van een mentor maakt dat belangrijke ontwikkelstappen en mogelijke achterstanden, worden gevolgd en indien nodig tijdig gesignaleerd. Elk kwartaal wordt de lijst bijgewerkt met wie de mentor is van welk kind. Ouders worden op de hoogte gebracht mocht er een wisseling zijn van mentoren. Dit proberen wij zo veel mogelijk te beperken.

Volgen en observeren

Welke methode en welke vorm

De pedagogisch medewerkers observeren dagelijks de kinderen en de groep. Dit is een bron van plezier, inzicht en verwondering. Bij het observeren van de individuele ontwikkeling en welbevinden van de kinderen wordt gebruik gemaakt van het dossier, een ruimte in het digitale dagboekje waarin de bevindingen worden beschreven. Er wordt ook gebruik gemaakt van half jaarlijkse observatieformulieren. Deze is ontwikkeld door Zoete lieve Gerritje.

Elk kind krijgt zijn eigen observatiemomenten. Om de 6 maanden wordt er per kind geobserveerd en een vragenlijst beantwoordt, ingevuld in het observatieformulier, door de pedagogisch medewerkers.

Hierdoor kunnen we de ontwikkeling van uw kind volgen. Aan de hand van deze observaties worden de oudergesprekken gevoerd. Daarnaast worden de resultaten besproken in het groepsoverleg van pedagogisch medewerkers en locatiemanager. Aan de hand hiervan wordt de werkwijze op de groep besproken en waar nodig aangepast. Als pedagogisch medewerkers vermoeden dat er iets aan de hand is, observeren zij eerst gericht het kind om vervolgens het probleem met de ouders en de locatiemanager te bespreken. Er wordt met de ouders besproken of ze de problemen herkennen en welke stappen ondernomen worden. Wij proberen aan alle kinderen de ondersteuning te bieden die het kind nodig heeft. Dit doen wij niet alleen. We werken nauw samen met zorgpartners in de wijkgebonden zorgteams.

Ons uitgangspunt hierbij is dat we alles doen in overleg met ouders want ouders kennen hun kind het beste. In het kader van de sluitende zorgstructuur hanteert de gemeente ‘s-Hertogenbosch hiervoor een gemeente breed een stappenplan. Bij vermoeden van mishandeling of misbruik geldt een ander plan van aanpak. Ook dit stappenplan is onderdeel van de sluitende zorgstructuur in gemeente ’s-Hertogenbosch.

Pedagogisch Beleidsplan 2020 KDV ZLG Den Dungen

Alle communicatie en handelingen met betrekking tot de bovengenoemde stappenplannen, moeten door de betrokken pedagogisch medewerkers schriftelijk worden vastgelegd zodat ten alle tijden inzichtelijk is welke stappen er zijn ondernomen in het traject. Wanneer een gespreksverslag is gemaakt, dienen ouders dit te tekenen voor gezien. Ouders hebben recht op inzage in het dossier van hun kind. Onze pedagogisch medewerkers hebben trainingen gevolgd op het gebied van observeren en communiceren of hebben op dat niveau hun diploma behaald, zodat op een verantwoorde manier de zorgbehoefte van kinderen in kaart kunnen brengen en hierover in gesprek gaan met ouders.

SNEL In de gemeente ‘s-Hertogenbosch wordt bij alle kinderen in de kinderopvang of het peuterarrangement op de leeftijd van 2,8 jaar de SNEL 3033 maanden afgenomen. Het doel van deze test is om zo snel mogelijk in te kunnen springen als uw kind kans loopt om een taalachterstand te ontwikkelen. We werken hierbij nauw samen met de jeugdverpleegkundige.

U wordt over deze test op uw locatie verder geïnformeerd. Ook zullen wij voor de afname van deze test vooraf uw toestemming vragen.

Overdracht school en BSO

Als uw kind vanuit kinderopvang doorstroomt naar een bijbehorende basisschool, vindt er een overdracht plaats met de leerkracht van de basisschool. Dit gaat vaak persoonlijk of met behulp van een overdrachtsformulier, hierin staat de ontwikkeling van het kind omschreven, of deze wordt mondeling en persoonlijk met de desbetreffende leerkracht besproken. De leerkracht is op deze manier op de hoogte van de vaardigheden. Ook weet hij wie het kind heeft begeleid op het kinderdagverblijf en kan er eventueel een terugkoppeling plaatsvinden. Voordat wij deze teugkoppeling geven, krijgt u het uiteraard eerst zelf te lezen/te horen. Gaat uw kind naar een andere basisschool, dan sturen wij het overdrachtsformulier, met uw toestemming , op naar de basisschool waar uw kind naar toe gaat. Indien gewenst kan er aan de leerkracht nog een mondelinge toelichting gegeven worden.

Samenwerken met anderen

We doen het samen, dat is ons uitgangspunt. In alles wat we doen proberen we de leefwerelden waarin kinderen opgroeien te verbinden: thuis, kinderopvang, buurt en school. Zo creëren we een emotioneel positief klimaat waarin kinderen kunnen groeien en ontwikkelen.

GGD

Zowel kinderopvangorganisaties als organisaties die werken aan gezondheidsbevordering spelen een belangrijke rol bij het signaleren van (mogelijke) problemen in de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast hebben gezondheidsbevorderende organisaties ook als doel een gezonde leefstijl bij kinderen te stimuleren. Samenwerking is daarom belangrijk voor de ontwikkeling van gezondheid en gezonde leefstijl bij kinderen. Onze kinderopvang organisatie en de GGD zijn twee van die organisaties.

Minimaal 2 keer in het jaar heeft de locatiemanager overleg met de jeugdverpleegkundige van de GGD.

Om een totaal beeld van een kind te hebben, hebben we elkaar nodig in de samenwerking. De GGD is er voor ons voor informatie en advies. Dit kan algemeen zijn maar ook gericht op één kind. Hierin worden kinderen besproken waarvan wij denken dat zij ergens extra ondersteuning nodig hebben of dingen waar wij tegen aanlopen waarvan we niet weten wat we ermee aan moeten.

Mocht het nodig zijn, verwijzen wij ouders door naar de jeugdverpleegkundige van GGD als ouders vragen hebben of wij lopen tegen gedrag aan. De jeugdverpleegkundige pakt de vraag op en gaat met ouders bekijken wat het gezin/kind nodig heeft.

Multidisciplinaire opvang

Sinds januari 2018 heeft Zoete lieve Gerritje een andere vorm van opvang, multidisciplinaire opvang.

Multidisciplinaire opvang is opvang die wordt geboden van verschillende disciplines voor kinderen die even extra ondersteuning nodig hebben. Denk daarbij aan extra zorg in de vorm van taal-, motorisch-, sociaal-emotionele stimulering en medische hulp. Door de tijdige inzet van deze professionals krijgt het kind tijdig de benodigde hulp, waardoor het beter in zijn vel komt te zitten. Kinderen die (nog) geen

Pedagogisch Beleidsplan 2020 KDV ZLG Den Dungen

diagnose hebben, krijgen nu vaak geen passende hulp. Instanties hebben een diagnose nodig voordat ze hulp mogen bieden. Juist de kinderen waarvan je als ouder voelt dat er iets mee aan de hand is, maar waar het niet duidelijk genoeg is om er een diagnose aan te geven zijn bij Zoete lieve Gerritje goed op hun plek.

Unik

We geloven in kansen voor alle kinderen, omdat iedereen een plek in de maatschappij verdient. Daarom bundelen we onze krachten met UniK; een unieke organisatie die ondersteuning en hulp biedt wanneer het nodig is. Samen zijn we ervan overtuigd dat deze manier van opvang waardevol is voor de ontwikkeling van alle kinderen.

Zoete lieve Gerritje combineert vanaf 2018 verschillende soorten opvang. Deze manier van opvang heeft positieve effecten op de ontwikkeling van alle kinderen, met óf zonder beperking. Zoete lieve Gerritje en UniK kijken naar mogelijkheden en talenten, naar wat wel kan in plaats van niet. Zo ervaren kinderen dat ze meer kunnen dan ze zelf denken.

Kinderpraktijk Kubus

Onze pedagogisch medewerkers observeren en begeleiden de kinderen op de groep. Soms komt daaruit dat een kind misschien extra ondersteuning kan gebruiken van een professional. Na overleg met de ouders kunnen we een professional van Kinderpraktijk Kubus inschakelen. Zij zijn gevestigd in onze locatie van Meeuwenstraat 16, waardoor kinderen snel vertrouwd zijn met hun aanwezigheid. De ondersteuning varieert van het geven van tips tot de inzet van hulp en begeleiding, zoals fysiotherapie, logopedie, ergotherapie of sociaal-emotionele ondersteuning. Vaak is een kortdurende inzet al voldoende om praktische problemen tijdig op te lossen, waardoor inzet van zware zorg wordt voorkomen.

Pedagogisch Beleidsplan 2020 KDV ZLG Den Dungen