• No results found

Oplossing: stroomvoorziening

In document CABINE VAN DE BESTUURDER... (pagina 28-31)

29 | P a g i n a niet werken. Controleer of het stop-contact van de camping is ingescha-keld (ON/OFF-schakelaar naast het stopcontact bij de campingaan-sluiting moet op ON staan), of deze stroom levert en of alle zekeringen in de camper zijn ingeschakeld.

Als de combioven en/of dakaircon-ditioning functioneert, maar al het andere niet, wijst dit op een pro-bleem van de transformator, die in dit geval door een technicus gecon-troleerd moet worden.

De zekeringen zijn geschikt voor de 110 volt stroomkring en moeten gecontro-leerd worden. Als een zekering in werking is gezet, drukt u deze eerst helemaal in de OFF-stand en dan pas weer in de ON-stand.

De gekleurde zekeringen hoeven niet gecontroleerd te worden omdat deze uitsluitend bij de 12 volt stroomkring

De accu's zijn te veel gebruikt en zijn bijna volledig ontladen. Ga naar een camping met stroomaansluiting (110 volt elektriciteitsnet) en laad de accu's ten minste 8 uur op via het elektriciteitsnet. Volledig lege accu's kunnen het oplaadsysteem perma-nent beschadigen. In dit geval moe-ten oplaadsysteem en accu's door een technicus gecontroleerd en mo-gelijk verwisseld worden.

De accu wordt tijdens de rit en bij de aansluiting op een 110 volt elektri-citeitsnet opgeladen.

Tip: Zet ’s nachts de verwarming niet op de hoogste temperatuur, tenzij uw voertuig op een 110 volt elektrici-teitsnet is aangesloten. De ventilator van de verwarming maakt veel gebruik doordat kortsluiting een zekering in werking heeft gezet. Controleer de zekeringkast en zorg ervoor dat alle zekeringen op de ON-stand staan.

In het hoofdstuk “Waar vind ik de zekeringkast?” kunt u nalezen waar de zekeringkast zich in uw camper bevindt.

Als u de zekeringkast niet kunt vinden, belt onze OnRoad-Service.

Controleer of de accu van het huisge-deelte is ingeschakeld. De accu laadt ondanks aansluiting op 110 volt resp.

rijden niet op als de accu van het huisgedeelte is uitgeschakeld, d.w.z.

als deze schakelaar in de OFF-stand staat. Als dit niet het probleem is, is misschien het oplaadsysteem of de accu defect en moeten deze door een technicus gecontroleerd worden.

In het hoofdstuk „Stand van de hoofd-schakelaar voor de accu van het huis-gedeelte“ kunt u nalezen waar de hoofdschakelaar zich bevindt en hoe deze eruitziet.

30 | P a g i n a

De accu van het huisgedeelte is uitge-schakeld en uw camper haalt stroom uit de accu. Schakel de accu van het huisgedeelte in en controleer of uw camper van stroom wordt voorzien als de motor van het voertuig is uitge-schakeld.

In het hoofdstuk „Stand van de hoofdschakelaar voor de accu van het huisgedeelte“ kunt u nalezen waar de hoofdschakelaar zich bevindt en hoe deze eruitziet.

Het ruikt in de camper naar rotte eieren.

Open onmiddellijk alle ramen en deuren, draai het propaangas dicht en controleer of het om een lek van het propaangassysteem gaat. Als dit niet het geval is, is het mogelijk dat uw accu's van het huisgedeelte overladen zijn resp. kortsluiting hebben gehad en er zwavelzuur is vrijgekomen. Als dit het geval is, kunt in sommige gevallen zien dat poeder (zwavelzuur) uit de accu is gekomen. Raak dit poeder NIET aan, omdat zuur bijtend is!

Een propaangaslek moet in een garage gerepareerd worden, een overge-kookte accu moet verwisseld worden.

Meld u zich bij onze OnRoad-Service en wij maken een afspraak voor u.

Generator

Uw camper beschikt over een ingebouwde generator die het voertuig van 110 volt stroom (AC) voorziet als deze niet op de camping aan het elektriciteitsnet is aangesloten. De generator werkt op benzine uit de tank van het voertuig en verbruikt ca. 3,5 liter benzine per bedrijfsuur. Uw benzinetank moet meer dan ¼ vol zijn omdat de generator anders niet kan starten. Hij schakelt bovendien automatisch uit als het niveau van de tank onder de ¼-stand komt. De generator voorziet de volgende apparaten van uw camper van stroom:

- boiler

- verwarmingsventilatie - combioven

- dakairconditioning

- alle stopcontacten (binnen en buiten) - tv (indien aanwezig)

Bovendien worden de accu's van het huisgedeelte langzaam opgeladen terwijl de generator in bedrijf is. Wij verzoeken u de generator tijdens de rit niet te gebruiken.

Inschakelen van de generator

Let erop dat u VOORDAT u de generator start geen elektrische apparaten in-schakelt! Dat betekent dat alle schakelaars van de elektrische apparaten bij het starten van de generator in de OFF-stand moeten staan! Schakel de benodigde apparaten pas bij een lopende generator in, omdat anders het risico bestaat dat de overeenkomstige zekering in de zekeringkast of direct op de generator in werking wordt gezet en de ge-nerator niet aanslaat. Let erop dat het na het starten van de gege-nerator het ca.

31 | P a g i n a

30 – 40 seconden duurt voor-dat u over stroom kan beschikken. Zodra de display van de magnetron is ingeschakeld, is de stroomkring gesloten en kunt u alle apparaten van de camper die op stroom werken, gebruiken. Druk voor het inschakelen van de generator op de schakelaar met het opschrift “Start”. U kunt deze schakelaar bij de ingang van de camper vinden en houd deze ten minste 10 seconden ingedrukt. Als de generator niet aanslaat, probeer het dan na een halve minuut nog een keer. Als de generator ook bij de tweede poging niet aanslaat, lees dan de paragraaf “Oplossing: generator“ eens door. Als de generator niet aanslaat, stopt de starter - voor zover u deze ingedrukt houdt - automatisch na 30 ca. seconden. Het rode waarschuwingslampje op de schakelaar knippert in dit geval vier keer, wat betekent dat de starter te lang was ingeschakeld. Omdat de starter door oververhitting beschadigd kan worden, verzoeken wij u de motor tussen de afzonderlijke startpogingen 30 seconden de tijd te geven om af te koelen. Laat de generator na een succesvolle start 2 minuten warmlopen, voordat u uw elektrische apparaten aan zet.

Probleem Mogelijke oorzaak/Oplossing De generator

springt niet aan.

1. De benzinetank is minder dan ¼ vol. Tank benzine en probeer het dan opnieuw.

2. Start-schakelaar te kort ingedrukt. Houd de start-schakelaar ongeveer 10 seconden lang (soms ook langer) ingedrukt. De generator moet binnen deze tijd aanslaan.

3. Zwakke accu van het huisgedeelte. Start in dit geval eerst de motor van het voertuig en dan de generator.

4. Eruitgesprongen of doorgebrande zekering. Controleer de zekeringen in de zekeringkast en op de generator en vervang de zekering indien nodig (verkrijgbaar bijv. bij Canadian Tire etc.)’

Zekering wordt in werking gezet

De stroomkring is overbelast. Als te veel apparaten tegelijkertijd gebruikt worden, kan het zijn dat de zekering in werking wordt gezet terwijl de generator al loopt. Schakel alle apparaten uit, controleer de 110 volt zekeringen in de zekeringkast en start de generator opnieuw. Als de zekeringen in de zekeringkast op de ON-stand staan, controleer dan de zekering die zich direct op de generator bevindt (zie foto beneden).

Waar u de generator kunt vinden, leest u in het hoofdstuk “Buitenkant”.

Generator

:

Uitschakelen van de generator

Schakel allereerst de elektronische apparaten uit voordat u de generator uitschakelt. Let erop dat het lampje van de Start/Stop-schakelaar langzaam uitgaat.

In document CABINE VAN DE BESTUURDER... (pagina 28-31)