• No results found

Accu-en tankindicatielampjes

In document CABINE VAN DE BESTUURDER... (pagina 32-35)

Door op de desbetreffende toetsen te drukken kunt u het oplaadniveau van de accu en het niveau van de drinkwater- en afvaltanks bekijken.

Acculampje: betekenis van de drukknoppen en schakelaar

Om een correct oplaadniveau van de accu van het huisgedeelte te krijgen, mag de camper niet op het 110 volt elektriciteits-net van de camping zijn aangesloten en de generator mag niet lopen. Als de accu van het huisgedeelte leeg is, kunt u deze door een langere rit, een lopende generator of door middel van aansluiting op het 110 volt elektriciteitsnetwerk op een camping weer opladen. Volledig ontladen accu’s kunnen het oplaadsysteem permanent

beschadigen. In zo’n geval moeten oplaadsysteem en accu's door een technicus gecontroleerd en mogelijk verwisseld worden.

Accu van het huisgedeelte in- of uitschakelen

Uw camper beschikt over een schakelaar voor het in-en uitschakelen van de accu van het huisgedeelte.

Afbeeldingen en verdere uitleg vindt u in het hoofdstuk “Stand van de hoofdschakelaar voor de accu van het huisgedeelte”.

Engels Nederlandse vertaling

OFF Uit

ON Aan

Water Heater Boiler Water Heater (LP

GAS)

Boiler op propaan gas Water Heater

(110V)

Boiler op 110 Volt Slide Extend Slide out naar buiten Slide Retract Slide-out naar binnen Water pump Waterpomp

LPS Propaan gas

Batt / Battery Accu

Fresh Watertank (drinkwater)

Black Zwartwatertank

Grey Grijswatertank

Tanks Tanks

33 | P a g i n a

De afkortingen op het dashboard komen overeen met de volgende gegevens en functies:

Tanks Tank indicatie-lampje

De lampjes rechts gaan branden en geven het niveau van de desbe-treffende geselecteerde tank aan:

E De tank is leeg (empty).

1/3 De tank is 1/3 vol.

2/3 De tank is 2/3 vol.

F De tank is vol (full).

Battery Accu van het huisgedeelte

De lampjes boven links gaan branden en geven het oplaadniveau van de accu van het huisgedeelte aan.

L

(staat voor “low“)

De accu van het huisgedeelte heeft nog zeer weinig of helemaal geen stroom meer (6,0 volt of minder).

F

(staat voor “fair“)

Het oplaadniveau van de accu van het huisgedeelte bevindt zich in het midden (ten minste 11,2 volt).

G

(staat voor “good“)

Het oplaadniveau van de accu van het huisgedeelte is goed (ten minste 11,9 volt).

C

(staat voor “charge“)

Dit lampje kan twee verschillende betekenissen hebben:

1. Als u niet op 110 volt bent aangesloten, de generator en de motor van het voertuig niet loopt, betekent het gaan branden van dit lampje dat het oplaadniveau van de accu van het huisgedeelte zeer goed is (12,7 volt).

2. U bent of op de externe stroomvoorziening (110 volt op de camping) aangesloten of de generator en/of de motor van het voertuig loopt en uw accu van het huisgedeelte wordt opgeladen. Om het daadwerkelijke oplaadniveau van de accu te weten te komen, moet u de camper van het 110 volt elektriciteitsnet afkoppelen of de generator en/of de motor van het voertuig afzetten.

34 | P a g i n a

Propaantank

De volgende apparaten werken op propaangas:

- kookplaten - oven - boiler - koelkast - verwarming -

Uw camper is uitgerust met een ingebouwde propaantank die zich onder het voertuig bevindt. Direct op de tank vindt u de bijvuldop, de hoofdkraan voor de gastoevoer en het lampje dat het niveau aangeeft.

De propaantank mag niet gevuld zijn als het voertuig wordt afgegeven. Mocht u tijdens de reis geen gas meer hebben, verzoeken wij u de fles op eigen kosten weer te vullen. Propaangas kan bij vele tankstations en op particuliere campings worden bijgevuld. Het servicepersoneel vult voor u bij: zelfbediening is om veiligheidsredenen verboden!

OPGELET:

Bij juiste gebruik is propaangas een zeer veilige brandstof en daarom de gekozen brandstof voor campers.

Onze voertuigen zijn desalniettemin met een propaangasdetector uitgerust die bij een te hoge gasconcen-tratie in de lucht in werking wordt gezet. Propaangas is zeer licht ontvlambaar en zeer explosief. Houd u zich daarom zo nauwkeurig mogelijk aan de gebruiksaanwijzingen voor alle apparaten in het voertuig die op gas werken. Als u de typische geur van zwavel of rotte eieren opmerkt, resp. het alarm afgaat, doof dan on-middellijk alle open vlammen, raak geen elektrische schakelaars meer aan en draai de hoofdkraan van de propaantank in het compartiment aan de buitenzijde van de camper dicht. Open vervolgens onmiddellijk alle ramen en deuren. Zodra het alarm verstomt, zorger dan voor dat alle knoppen van het gasfornuis zijn dichtgedraaid, dat wil zeggen op de “OFF”-stand staan.

Vermijd in dergelijke gevallen in ieder geval open vuur!

Niveau indicatie-lampje

Bijvuldop

Hoofdkraan voor het open- en dichtdraaien bij overtochten met een veerboot, bij het bijvullen van gas en bij het tanken. Dicht-draaien met de wijzers van de klok mee, opendraaien tegen de wijzers van de klok in.

35 | P a g i n a OPGELET:

Voor het tanken met brandstof, het bijvullen van propaangas en voor bootovertochten MOET de hoofdkraan van de propaantank dichtgedraaid worden. Alle apparaten die op propaangas werken, zoals koelkast, gasfornuis en verwarming, dienen van te worden uitgeschakeld!

Probleem Mogelijke oorzaak/Oplossing Extra informatie/tips De apparaten die

op propaangas werken, doen het niet.

1. Het gasventiel dat direct op de tank zit, is gesloten. Open het ventiel.

2. De propaantank is leeg. Gelieve bij te anders het veiligheidsventiel dat op iedere fles zit, dicht gaat en zo verhindert dat er gas stroomt naar de keukenapparatuur. Het kan 1 - 2 minuten duren voordat het gas naar de

Draai onmiddellijk het hoofdventiel op de propaantank dicht omdat het systeem een lek kan hebben. Open alle deuren en ramen zodat het propaangas kan ontsnappen. Vermijd open vuur in ieder geval tot de geur is vervlogen en raak geen elektrische schakelaars aan. Het systeem moet door een technicus gecontroleerd worden. Als er een probleem met propaangas is, kan de geur ook op overbelasting of een kortsluiting van de accu van het huisgedeelte duiden. Als dit het geval is, kunt u dit herkennen door wit poeder (zwavelzuur) op de accu. NIET AANRAKEN, het zuur is bijtend! Ook in dit geval moet er een afspraak met een technicus worden gemaakt.

Bel onze OnRoad-Service zodat wij een afspraak met een technicus voor u kunnen ma-ken.

Watersysteem

In document CABINE VAN DE BESTUURDER... (pagina 32-35)