• No results found

Betreft : verplichte selectieve inzameling (matrassen)

Aanleiding : e-mail van Inge D’hoe van 1 februari 2021.

Regelgeving: VLAREMA ; 17 februari 2012. - Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van

materiaalkringlopen en afvalstoffen.

Reeds genomen beslissingen: er is reeds een huis-aan-huisinzameling grofvuil gepland (waarbij ook matrassen worden ingezameld) op 1 april 2021.

Feiten en context :

Met ingang van 1/1/2021 geldt een aanvaardingsplicht van matrassen voor de producenten en een selectieve inzamelplicht voor de lokale besturen. Dit impliceert onder meer dat het inleveren voor een inwoner gratis dient te zijn. Tot en met 30/06 geldt een overgangsperiode waarbij de inzameling alsnog kan gebeuren via grofvuil, het inleveren moet steeds gratis gebeuren.

Op de Raad van Bestuur van 28/01/2021 werd rond de verplichte selectieve inzameling een nota voorgesteld en goedgekeurd waarbij de opvolging en coördinatie door Intradura wordt bepaald (zie in bijlage).

1. Intradura neemt standaard de opvolging en coördinatie voor zijn rekening voor de vennoten met een beheeroverdracht uitbating recyclageparken. Deze opvolging en coördinatie is inbegrepen in de bijdrage beheer en opvolging.

2. De andere vennoten, het betreft Asse – Beersel – Gooik – Grimbergen – Herne en Sint-Pieters-Leeuw, kunnen ook op Intradura beroep doen voor de opvolging en coördinatie en dit aan volgende voorwaarden:

a. De gemeente stelt een beheeroverdracht op aan Intradura voor de inzameling en verwerking van matrassen (voorbeeld gemeenteraadsbeslissing in bijlage) – dit uiterlijk tegen 28/02/2021;

b. De kost gekoppeld aan deze opvolging en coördinatie wordt vastgelegd op 0,10 euro/jaar per inwoner (wordt maandelijks opgevraagd aan 1/12de).

Deze aanvaardingsplicht matrassen heeft ook impact op de huis-aan-huisinzameling grofvuil, waarbij ook matrassen worden ingezameld:

1. Tot eind juni 2021 is er een gedoogbeleid waarbij de matrassen nog steeds bij het grofvuil mogen worden gesorteerd, dus ook bij de huis-aan-huisinzameling worden opgehaald. Bij Intradura geldt het tarief van 0,26 euro/kg, waarbij de verwerkingsprijs net zoals op het recyclagepark werd vastgelegd op 0,16 euro/kg en de voorrijkost op 0,10 euro/kg. Dit impliceert dus dat gedurende het gedoogbeleid (tot 30/06/2021) het tarief 0,10 euro/kg wordt toegepast bij het aanbieden van matrassen bij de huis-aan-huisinzameling.

2. Vanaf 1/7/2021 horen matrassen niet meer tot grofvuil, en kunnen bijgevolg niet meer ingezameld worden bij de huis-aan-huisinzameling grofvuil.

Hiervoor dient het retributiereglement voor de inzameling aan huis te worden aangepast.

Voorstel dienst en argumentatie : Er wordt een beheersoverdracht opgemaakt aan Intradura

aan huis dient aangepast te worden + nadien publiceren in Pepingen Informeert. Deze dossiers worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Financiële gegevens :/

Besluit : Akkoord. Dossier wordt voorbereid voor de gemeenteraad.

879. MILIEU.

Betreft : Doe-het-zelf-pakketten asbest

Aanleiding : goedgekeurde collegebeslissing van 18-01-2021 waarbij er nog geen aantal werd bepaald

Regelgeving: Het materialendecreet dd. 23 december 2011 - Decreet betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.

Reeds genomen beslissingen: Gelet op de collegebeslissing van 18-01-2021 – Doe-het-zelf-pakketten asbest

Feiten en context :

Intradura vraagt om bij hun een stock te bestellen zodat dit kan worden aangeboden. Zij aanvaarden enkel bestellingen per doos.

Erwin Vandersteen stelt ook de vraag wat hij moet doen indien ze sluikstort vinden met asbest in.

Voorstel dienst en argumentatie :

Hoeveel stock bestellen we bij Intradura? Het is moeilijk in te schatten hoeveel inwoners hier gebruik van willen maken. Bestellen we ook een stock voor de mannen van de technische dienst ?

Financiële gegevens :

Artikel aantal/doos verkoopprijs per doos

PBM kits 15/doos € 202,50 plaatzak 30/doos € 37,50 kleine zak 100/doos € 50,00

Besluit : Het college is akkoord met een bestelling van de paketten en ze zullen ter beschikking gesteld worden op het containerpark.

Betreft : Interprovinciaal Kenniscentrum (IPKC) voor milieu en aanverwante thema’s Aanleiding : e-mail van Annemie Matheussen op 19/01/2021

Regelgeving: /

Reeds genomen beslissingen:/

Feiten en context :

In de 5 Vlaamse provincies is er heel wat kennis over milieu- en aanverwante thema’s aanwezig. Al sinds 2013 maken de provincies onderling gebruik van die bestaande expertise onder de noemer van het Interprovinciaal Kenniscentrum voor Milieu (IPKC).

In 2016 sloten de 5 Vlaamse provincies een overeenkomst af met elkaar waardoor deze interprovinciale samenwerking officieel werd.

De kennis en expertise aanwezig binnen het IPKC wordt nu ook ter beschikking gesteld van de gemeenten.

De provincieraad van Vlaams-Brabant keurde op 10 november 2020 een voorstel van een overeenkomst met de Vlaams-Brabantse gemeenten goed.

Na ondertekening door gemeente Pepingen loopt de samenwerkingsovereenkomst tot 31 december 2021. De overeenkomst kan jaarlijks opgezegd worden; zo niet wordt ze stilzwijgend verleng tot 31 december van het volgend jaar.

Het aanbod van het IPKC (zie bijlage 1) wil focussen op diensten waarvan de gemeenten geen gebruik kunnen maken via het provinciaal aanbod van Vlaams-Brabant en/of via het aanbod van de streekintercommunales (Haviland en Interleuven). Hiermee worden voor de gemeenten niches opgevuld.

Na ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met de provincie kan gemeente Pepingen via het IPKC beroep doen op de kennis en de expertise bij een ander

provinciebestuur. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat er tussen de 5 Vlaamse provincies onderling al een overeenkomst bestaat.

De ondertekening van deze overeenkomst met de provincie is gratis.

De ondertekening van deze overeenkomst houdt voor gemeente Pepingen geen enkele verplichting in. Het staat gemeente Pepingen nog altijd volledig vrij om voor een bepaalde opdracht al dan niet gebruik te maken van deze dienstverlening.

Bij de overeenkomst horen twee bijlagen: een actielijst (bijlage 1) en enkele praktische afspraken (bijlage 2). De actielijst geeft aan voor welke dienstverleningen gemeente Pepingen beroep kan doen op het IPKC. Deze actielijst kan in de loop van de tijd

aangepast of geactualiseerd worden. De tweede bijlage bevat de praktische afspraken om van deze dienstverlening van het IPKC gebruik te kunnen maken.

Voorstel dienst en argumentatie :

IPKC wenst een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten tussen Provincie Vlaams-Brabant en gemeente Pepingen. Door de overeenkomst kan de gemeente vrijblijvend gebruik maken van een uitgebreid dienstverleningsaanbod dat raadpleegbaar is via Microsoft SharePoint site van het IPKC.

- Voordelen

o Geselecteerde aanbod kan rechtstreeks benut worden via het web-platform waardoor contact opnemen met de provincie niet meer nodig is

o Provinciale aanspreekpunt volgt alle aanvragen op via SharePoint en contacteert gemeente indien nodig

o De gemeente kan een overzicht van alle aangevraagde diensten en hun status raadplegen

o Overeenkomst ondertekenen is gratis

o Het geselecteerd aanbod is raadpleegbaar via bijlage de actielijst - Nadelen

o Om bepaalde opdrachten of dienstverleningen via het IPKC te laten uitvoeren, zijn er financiële middelen nodig.

Financiële gegevens :

Naast de financiële middelen nodig om bepaalde opdrachten of dienstverleningen via het IPKC te laten uitvoeren heeft de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst IPKC tussen de provincie Vlaams-Brabant en gemeente Pepingen geen directe financiële gevolgen.

Besluit : Akkoord met het voorstel van de dienst. Er wordt een samenwerkingsovereenkomst afgesloten, dit zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Betreft : Earth hour 2021

Aanleiding : Mail van Fluvius (Wouter Sansen) van 3/2/2021.

Regelgeving: /

Reeds genomen beslissingen:/

Feiten en context :

Op zaterdag 27 maart 2021, de avond voordat de zomertijd ingaat, doen we weer mee met Earth Hour. Tussen 20u30 en 21u30 doven we de lichten en vermijden we het gebruik van elektrische apparaten. Zo besparen we niet alleen energie, maar met deze wereldwijde

beweging laten we zien dat de natuur en het klimaat onze blijvende aandacht verdienen en dat we een positief verschil kunnen maken.

Doet uw stad of gemeente ook mee? Lees hieronder hoe we u daarmee kunnen helpen.

Doe je mee!

We stellen voor om in alle steden en gemeenten die over een dubbel regime beschikken (avond- en nachtverlichting) de avondverlichting uitzonderlijk te doven om 19 uur in plaats van het gebruikelijke uur. Vanaf dan zal dan enkel nog de verlichting op nachtregime

branden. Deze ingreep gebeurt volledig gratis op voorwaarde dat alle gemeenten in éénzelfde regio akkoord gaan.

Als we voor maandag 8 maart 2021 geen tegenbericht ontvangen, nemen we aan dat u geen bezwaren hebt tegen ons voorstel. Mocht u andere acties overwegen, zoals het doven van klemtoonverlichting, bespreken we hiervoor graag de mogelijkheden. Neem daarvoor contact op met mij via mail of telefoon.

Voorstel dienst en argumentatie : deelnemen aan de actie Earth Hour.

Financiële gegevens :/

Besluit : Het college gaat akkoord om deel te nemen op voorwaarde dat de andere gemeenten uit de regio ook deelnemen.

921 HUISVESTINGSDIENSTEN.

HUISVESTING – SUBSIDIERETENTIE –planning en samenstelling werkgroep Aanleiding :

OCMW-Raadsbeslissing dd. 22/10/2019 houdende goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het OCMW in het kader van de realisatie van het project Subsidieretentie voor Pepingen.

Feiten en context :

Het voortraject voor de subsidieretentie in Pepingen zal van start gaan rond mei 2021. De Provincie zal het nodige doen om enkele data voor te stellen om een startvergadering in te plannen en zal ook zorgen voor een agenda. De startvergadering zal gezien de omstandigheden online moeten

plaatsvinden.

Er wordt een opstartvergadering voorbereid door de provincie. Er dient beslist te worden welke functies lokaal betrokken worden bij het project.

Besluit :

Het schepencollege duidt volgende personen aan vanuit het lokaal bestuur : Eddy Timmermans (Burgemeester)

Leen Deneyer (Algemeen Directeur) Rudi Seghers (Schepen)

Liesbet Kestens (Financieel Directeur) Mieke Denys (Omgevingsambtenaar)

Andere partners, die deel uitmaken van de stuurgroep : Lynsey Vandeborne (WWP)

Bart Nachtegael (WWP) Marc Aertssen (Provincie) Gert Poulman (Provincie)

Aan het OCMW wordt gevraagd een maatschappelijk werker, af te vaardigen. Zij zal belast worden met de noodzakelijke sociale onderzoeken.