• No results found

Ontbinding en vereffening

In document Notulen Zitting van 22 februari 2021 (pagina 85-89)

“vaccinatiecentrum Den Amer”

Artikel 13. Ontbinding en vereffening

Wanneer aan het bestaan van de vereniging een einde komt, worden door de deelnemers in gezamenlijk akkoord één of meerdere vereffenaars aangesteld. De in de vereniging aanwezige middelen worden in voorkomend geval verdeeld over de deelnemers a rato van dezelfde verdeelsleutel als vermeld in art. 9. Ook eventuele tekorten worden op deze basis evenredig verdeeld over de deelnemers.

Tussen de ondertekenaars wordt deze overeenkomst met statutaire draagkracht gesloten,

Voor de gemeente Diest:

De voorzitter gemeenteraad: Erwin Jennes

De algemeen directeur: Myriam Parys

85/107

8 Voor de gemeente Scherpenheuvel-Zichem:

De burgemeester: Manu Claes (bij delegatie)

De algemeen directeur: Bruno Claes

Voor de stad Halen:

De voorzitter gemeenteraad: Tom Adriaens

De algemeen directeur: Ingrid Vrancken

Voor de gemeente Bekkevoort:

De voorzitter gemeenteraad: Luc Janssens

De algemeen directeur: Hilde Goedhuys

Voor de eerstelijnszone (ELZ) Demerland:

De voorzitter: Koen De Meester

De bestuurder: Rika Verpoorten

Voor de eerstelijnszone (ELZ) MidWestLimburg:

De voorzitter: Jan Vanheukelom

De bestuurder: Jan Gilissen

86/107

87/107

16 2021_GR_00066 Motie aan Vervoerregio Leuven ivm hervorming aanbod openbaar vervoer (toegevoegd punt vanuit de GROEN-fractie)

AFGEKEURD

Beschrijving

Aanleiding, context en argumentatie

De fractie GROEN heeft op 17 februari 2021 gevraagd onderstaand punt toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van maandag 22 februari 2021.

Op 1 januari 2022 verlaat Vlaanderen het principe van de basismobiliteit, het idee dat iedereen op maximum 750 meter van zijn voordeur een halte moet hebben. Deze erfenis van wijlen Steve Stevaert (sp.a) was vrij gul voor het platteland. In ruil krijgen we de zogenaamde basisbereikbaarheid, een vraaggestuurd systeem. Per euro meer reizigers vervoeren, dat is het plan.

De kwantumsprong wordt al jaren voorbereid. In 2019 werd de macht over het openbaar vervoer deels overgeheveld naar de lokale besturen. Zij werden opgedeeld in vijftien vervoerregio's, die elk een eigen plan moeten opstellen. Daarbij wordt het net opgedeeld in laagjes: een kern van grote lijnen tussen en rond de steden, een netwerk van aanvullende lijnen en dan nog een wirwar aan flexbussen, taxi's en deelsystemen om de gaten te dichten: het 'vervoer op maat'.

De moeilijkheid? De plannen moeten budgetneutraal zijn. Wat je op de ene plek versterkt, moet je elders wegnemen. Landelijke gehuchten krijgen niet langer een spaghetti van kronkelende buslijnen die overal passeren, maar een paar centrale assen waar de inwoners eigenhandig moeten geraken.

Kortom: waar al weinig vraag was, zal in de toekomst minder aanbod zijn. En vice versa. Bovendien blijkt dat om het Vervoer op Maat robuust te organiseren, er te weinig budget is. Er zijn dus heel wat verliezers in de hervorming van het openbaar vervoer.

De vervoerregio Leuven heeft op 13 oktober 2020 het kortetermijnplan vastgesteld voor alle buslijnen van het openbaar vervoer en het concept voor het vervoer op maat.

Het plan wordt verder uitgewerkt om het operationeel klaar te hebben tegen december 2021.

Groen Diest heeft een overzicht van alle huidige lijnen vergeleken met het toekomstig aanbod, zoals aangegeven in het kortetermijnplan van 13 oktober 2020. Zowel voor het kernnet als het aanvullend net, met bijhorende details zoals uurregeling, frequentie (tijdens schooldagen, schoolvakanties en in het weekend).

Specifiek is onze conclusie dat op enkele plaatsen op centrale assen het aanbod versterkt, maar daarbuiten er verlies is. Vooral op de lijn tussen Diest en Beringen is er veel capaciteitsverlies.

Ook voor de lijnen 22, 35, 36 en 370 zien we een inkrimping van het aanbod.

We zijn van mening dat Diest als scholenstad en zorgstad optimale bereikbaarheid verdient en nodig heeft. In het algemeen is onze conclusie dezelfde als die van reizigersvereniging TreinTramBus en een aantal verkeersexperten: in de hervorming zitten een aantal logische principes maar met de huidige plannen en een te beperkt budget stijgt de vervoersarmoede. Anno 2021 moet het accent liggen op het noodzakelijk verbeteren van het aanbod. Druk vanuit de lokale besturen kan hierin helpen.

GROEN verzoekt het college:

88/107

- in de Vervoerregio Leuven er op toe te zien dat het busaanbod in Diest minstens behouden en in het kader van de modal shift de volgende jaren versterkt wordt;

- de Vlaamse minister van mobiliteit Lydia Peeters op te roepen om meer financiële middelen vrij te maken voor openbaar vervoer.

Juridische grond

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 25 februari 2019: artikel 4 Regelgeving: bevoegdheid

De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Stemming op het agendapunt

Afgekeurd door de gemeenteraad met

- 10 stem(men) voor: Frederik Boone; Murat Celik; David Celis; Miet Dirix; Willy Goos; Carina Jankowski; Lydia Mertens; Jos Uyttebroek; Albert Volders; Kim Zeelmaekers

- 17 stem(men) tegen: Danielle Bosmans-Gheyskens; Jean-Henri Brans; Joeri Buttiens; Jos Claes;

Geert Cluckers; Monique De Dobbeleer; Christophe De Graef; Irène Gijbels; Erwin Jennes; Marina Lambrechts; Sabine Meyssen; Celal Orhan; Bart Stals; Pascale Vanaudenhove; Maurits Vande Reyde;

Anja Verbeek; Mario Versavel

Besluit

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het verzoek van de GROEN-fractie aan het college van burgemeester en schepenen goed om in de Vervoerregio Leuven erop toe te zien dat het busaanbod in Diest minstens behouden blijft en in het kader van de modal shift de volgende jaren versterkt wordt.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het verzoek van de GROEN-fractie aan het college van burgemeester en schepenen goed om de Vlaamse minister van mobiliteit Lydia Peeters op te roepen om meer financiële middelen vrij te maken voor openbaar vervoer.

Bijlagen

 Motie ivm hervorming openbaar vervoer.pdf

In document Notulen Zitting van 22 februari 2021 (pagina 85-89)