• No results found

Bijlage 1: DLB over organisatiebeheersing

In document Notulen Zitting van 22 februari 2021 (pagina 75-79)

e) Mogelijke risico’s

5) Bijlage 1: DLB over organisatiebeheersing

Afdeling 1. Organisatiebeheersing

Artikel 217. (01/01/2019- ...)

Organisatiebeheersing is het geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen dat men:

1° de vastgelegde doelstellingen bereikt en de risico's om deze te bereiken kent en beheerst;

2° wetgeving en procedures naleeft;

3° over betrouwbare financiële en beheersrapportering beschikt;

4° op een effectieve en efficiënte wijze werkt en de beschikbare middelen economisch inzet;

5° de activa beschermt en fraude voorkomt.

Artikel 218.

Het organisatiebeheersingssysteem bepaalt op welke wijze de organisatiebeheersing van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn wordt georganiseerd, met inbegrip van de te nemen controlemaatregelen, procedures en de aanwijzing van de personeelsleden en organen die ervoor verantwoordelijk zijn, en de rapporteringsverplichtingen van de personeelsleden die bij het

organisatiebeheersingssysteem betrokken zijn.

Het organisatiebeheersingssysteem beantwoordt minstens aan het principe van functiescheiding waar mogelijk en is verenigbaar met de continuïteit van de werking van de gemeentelijke diensten.

Artikel 219.

Het organisatiebeheersingssysteem wordt vastgesteld door de algemeen directeur, na overleg met het managementteam. Het algemene kader van het organisatiebeheersingssysteem en de elementen daarin die raken aan de rol en de bevoegdheden van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zijn onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.

Artikel 220.

Met behoud van de toepassing van artikel 57, 85 en 196 kan de algemeen directeur, binnen de grenzen van het organisatiebeheersingssysteem, zijn bevoegdheden toevertrouwen aan andere personeelsleden van de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn. Ook de financieel directeur kan zijn bevoegdheden toevertrouwen aan andere personeelsleden van de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn. In beide gevallen gebeurt dat schriftelijk en met een ondubbelzinnige omschrijving van de toegekende bevoegdheden en

de daaraan verbonden opdrachten, middelen en rapporteringsverplichtingen.

De toepassing van het eerste lid ontslaat de algemeen directeur of de financieel directeur nooit van zijn verantwoordelijkheid.

Artikel 222.

Audit Vlaanderen evalueert de organisatiebeheersing, gaat na of ze adequaat is en formuleert aanbevelingen tot verbetering daarvan. Audit Vlaanderen kan daarvoor organisatie- en procesaudits uitvoeren en is gemachtigd alle bedrijfsprocessen en activiteiten te onderzoeken.

(…)

Artikel 266.

(…)

Het organisatiebeheersingssysteem bepaalt de voorwaarden die gelden om advies te kunnen vragen aan de financieel directeur over de wettigheid en regelmatigheid van verrichtingen die van de visumverplichting zijn uitgesloten.

Artikel 272.

(…)

Als het organisatiebeheersingssysteem daarvoor een regeling bevat, kunnen provisies ter beschikking gesteld worden van personeelsleden voor het betalen van geringe exploitatie-uitgaven die voor de goede werking van de dienst onmiddellijk moeten worden gedaan. Het eerste lid is niet van toepassing op de betalingen vanuit die provisies.

(…)

Artikel 303.

§ 1. Het systeem van klachtenbehandeling wordt zowel voor de gemeente als voor het openbaar centrum van maatschappelijk welzijn georganiseerd op het ambtelijke niveau en is maximaal onafhankelijk van de diensten waarop de klachten betrekking hebben. De algemeen directeur neemt dat op in het organisatiebeheersingssysteem, vermeld in artikel 218.

(…)

75/107

76/107

15 2021_GR_00063 Goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst over het vaccinatiecentrum Den Amer

GOEDGEKEURD

Beschrijving

Aanleiding, context en argumentatie

Op 3 december 2020 stelde de Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid de

vaccinatiestrategie COVID-19 in ons land voor. De strategie bepaalt de volgorde van de doelgroepen voor de vaccinatie. Het tempo waarmee die doelgroepen gevaccineerd worden, zal bepaald worden door de snelheid waarmee vaccins worden geleverd.

De overheid vraagt de eerstelijnszones om één vaccinatiecentrum per 50.000 inwoners te voorzien.

De eerstelijnszone staat daarbij in voor het medische luik, de gemeenten voor het logistieke luik. Het CC Den Amer doet dienst als vaccinatiecentrum voor de gemeenten Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Halen en Bekkevoort. Daartoe wordt een overeenkomst afgesloten tussen deze gemeenten, en de eerstelijnszones Demerland en Limburg MidWest.

De samenwerkingsovereenkomst is gebaseerd op het model van ABB (het Agentschap Binnenlands Bestuur).

Het gaat om een IBSV (Interbestuurlijk samenwerkingsverband) tussen gemeenten en de eerstelijnszones. Dit is een samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid en zonder beheersoverdracht.

Het doel is om een vaccinatiegraad van 70% te bereiken bij de bevolking. Daarvoor zal het vaccinatiecentrum tot september 2021 operationeel moeten blijven, al zal veel afhangen van de leveringssnelheid van de vaccins.

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 392-395

Ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

Het vaccinatiedraaiboek van het Agentschap Zorg & gezondheid van 30 december 2020 Regelgeving: bevoegdheid

De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Financiële informatie

Visum: Visum verleend Motivering

gunstig visum met nummer 2021/35

het opgemaakte budget in bijlage is opgemaakt naar goed vermogen, maar nog zeer voorlopig en kan indien nodig aangepast worden in functie van de noden van het VC, in overleg met de deelnemende besturen

77/107 Financiële informatie

De financiële verdeelsleutel is gebaseerd op het officiële inwonersaantal van de betrokken gemeenten op 1 januari 2020, zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 27 juli 2020.

Dit komt neer op volgende verdeelsleutel voor de gemeenten onderling voor de logistieke en administratieve kosten:

Gemeente Inwonersaantal

1/1/2020 Percentage

Diest 24.234 38%

Scherpenheuvel-Zichem 23.078 37%

Halen 9.485 15%

Bekkevoort 6.332 10%

Totaal 63.129 100%

Dit komt neer op volgende verdeelsleutel voor de eerstelijnszones onderling voor de medische kosten:

 85% voor ELZ Demerland (Diest, Scherpenheuvel-Zichem en Bekkevoort)

 15% voor ELZ Limburg MidWest (Halen)

Advies

Integrale veiligheid Gunstig advies

Vanuit de Vlaamse regering werd een modelovereenkomst opgesteld die in overleg met de 4 gemeenten en 2 ELZ's werd opgemaakt. Alle partners laten deze overeenkomst binnen de eigen organisatie goedkeuren.

Diest is hierin aangeduid als penhoudende gemeente aangezien het vaccinatiecentrum zich in Diest bevindt.

Stemming op het agendapunt

Goedgekeurd door de gemeenteraad met unanimiteit

Besluit

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tot oprichting van interbestuurlijke samenwerkingsvorm "vaccinatiecentrum Den Amer", goed.

Artikel 2

De gemeenteraad draagt Christophe De Graef voor als lid van het beheerscomité.

Artikel 3

De gemeenteraad draagt Monique De Dobbeleer voor als plaatsvervangend lid van het beheerscomité.

78/107

Bijlagen

 20210208_Overeenkomst_vaccinatiecentrum_clean.pdf

1

Overeenkomst met statutaire draagkracht van het

In document Notulen Zitting van 22 februari 2021 (pagina 75-79)