• No results found

Na het onderzoek ging ik verder met het eindproduct: de applicatie.

EINDPRODUCT

34

Uitleg/tutorial gebruiker Studie Opleidingsniveau Studie Start studie Studie Eind studie Studiefinanciering thuiswonend of uitwonend Totale studieschuld Lenen

ik heb een lening ja/nee Lenen ik heb college- geldkrediet ja/nee Lenen ik leen ... euro p/m Niveau studieschuld niveau 1/2/3 Gevolgen schuld gevolg 1 Gevolgen schuld gevolg 2 Gevolgen schuld gevolg 3 Lenen ik leen ... euro p/m Lenen ik leen gedurende ... maanden Lenen ik leen gedurende ... maanden Studiefinanciering Ik ontvang een beurs vanaf Antwoord: nee Antwoord: nee Schermverloop 35

PERSONA'S

Bram

Net 18 jaar, gaat studeren

Bram is net 18 geworden. Hij heeft zijn havo net afgerond en wil een jaartje gaan reizen. Omdat hij vaak in het nieuws hoort dat het sociaal leenstelsel gaat worden ingevoerd, maar niet precies weet wanneer, twijfelt hij. Als hij zich nu inschrijft voor een opleiding dan studeert hij nog volgens de oude norm en ontvangt hij een basisbeurs. Als hij ervoor kiest om te reizen heeft hij kans de oude regels vervallen en dat hij straks volgens het sociaal leenstelsel zijn gehele opleiding zal moeten lenen. Bram is nieuwsgierig wat een eventuele lening hem zal kosten en wat de gevolgen zullen zijn.

Doelen van Bram:

- Het berekenen van zijn (toekomstige) studieschuld - Het inzien van eventuele gevolgen

Max

21 jaar oud, gaat op kamers.

Max is een jongen van net 21. Na zijn vwo heeft hij een jaar lang gezocht naar zijn passie, die hij uiteindelijk vond in webdesign. Dit jaar begint

hij met zijn nieuwe studie aan de Hogeschool van Amsterdam. Max gaat met een stel vrienden in Amsterdam op kamers. Zijn ouders zullen hem deels gaan sponsoren door zijn collegegeld te betalen. De rest van de uitwonende kosten zullen toch echt voor zijn eigen rekening komen.

Max stelt zijn budget samen en komt tot de conclusie dat hij maximaal zal moeten bijlenen om de huur van zijn kamer te kunnen betalen. Max gaat er vanuit dat hij netjes in vier jaar klaar is met zijn opleiding, waardoor zijn basisbeurs zal worden omgezet tot een gift. Maar toch, die extra lening zal behoorlijk aantikken. Omdat hij toch wel erg benieuwd is wat hij na zijn studie zal moeten terugbetalen gaat hij op onderzoek uit op de DUO website.

Doelen van Max:

- Het berekenen van zijn (toekomstige) studieschuld - Het inzien van eventuele gevolgen

36

Kim

25 jaar oud, bijna klaar met haar opleiding. Kim is bijna klaar. Haar afstuderen duurt iets langer dan gepland. Nu ze bijna klaar is met haar opleiding besluit ze om haar studieschuld eens te gaan controleren. Ze heeft de laatste twee jaar maximaal geleend bij DUO en de oplopende schuld niet of nauwelijks gecontroleerd. Ze besluit om het toch maar eens te bekijken. Ze gaat naar de website van DUO. Ze probeert een aantal keer in te loggen met haar DigiD. Helaas lukt het niet omdat het wachtwoord niet klopt. Kim besluit een nieuw wachtwoord aan te vragen en het over een paar dagen nogmaals te proberen.

Doelen van Kim:

- Het berekenen van haar studieschuld

Jip

27 jaar, gaat werken.

Jip is een (zoals hij zichzelf eerlijk noemt) een eeuwige student. Hij begon met een mbo studie mediavormgeven die hij heeft aangevuld met een studie interactieve media. In die periode van 8,5 jaar leende hij soms maximaal bij. Hij is inmiddels klaar en gaat aan het werk bij zijn oude stageadres. Vandaag viel er een brief door de bus, de afzender was DUO. Hij schrok wat er in de brief stond. Vanaf volgend jaar mag hij zijn studielening (met rente) gaan terugbetalen. De schade? Afgerond € 20.000,-! Helaas is nergens in de brief terug te vinden wat hij maandelijks zal moeten storten bij DUO.

Doelen van Jip:

- Het berekenen van zijn studieschuld

- Het berekenen van zijn maandelijkse afbetaling

37

Wat zijn de wensen van de gebruiker?

Na het onderzoek, het interview en de persona's heb ik nu de wensen van de gebruiker centraal gezet. Wat ziet de gebruiker?

Een CMD student is omringt door klasgenoten, huisgenoten, docenten en zijn/haar ouders. De vriendenkring van een student zullen

hoogstwaarschijnlijk bestaan uit oud vrienden en klasgenoten. Problemen van een student kunnen zijn dat zijn/haar budget laag is, waardoor bijlenen via DUO een aantrekkelijke optie is.

Wat hoort de gebruiker?

Invloedrijke kanalen zijn voor de CMD student; klasgenoten, ouders, docenten en het internet. Van deze kanalen is het internet waarschijnlijk het meest beïnvloedbaar op betrekking tot de student. Geruchten, nieuws, vragen over je schuld, klachten, dit soort zaken behandelt de CMD student via het internet.

Wat denkt en voelt de gebruiker?

De gemiddelde CMD student wil zijn opleiding halen zonder al teveel problemen en achterstand. Hij hoopt op een goede baan die aansluit op zijn diploma. Stressfactoren kunnen zijn; het inzien van een studieschuld, twijfels hebben over de toekomst, geen baan kunnen krijgen, geen huis kunnen betalen.

Wat zegt en doet de gebruiker?

Indien de student een schuld heeft opgebouwd zal hij geneigd zijn om zijn medestudenten of de jongere generatie hiervoor te waarschuwen. Zijn houding zal serieus zijn. Toch zal hij wel toegeven dat de DUO lening de goedkoopste rentedragende lening is. Wat is de klacht van de gebruiker?

De grootste frustratie van de CMD student is het niet gemakkelijk kunnen inzien van de studieschuld. Een ergernis is dat de techniek achter de website (DigiD) omslachtig en lastig in gebruik is en dat de briefpost, na aanvraag op de website, te lang onderweg is naar het postadres.

Wat wil de gebruiker bereiken?

De gebruiker wil de applicatie gebruiken er achter te komen wat de effecten voor zijn/haar financiële toekomst zijn. De nieuw te ontwikkelen app wijst de gebruiker tijdig op zijn schuld en de gevolgen en daardoor blijft de schuld (mist goed beheert) te overzien.

38