• No results found

60

DUO Student (Getest op iPhone)

De DUO studenten app is een applicatie met betaaldata, een rekenhulp (voor het berekenen van studieschuld), nieuws en een FAQ. De betaaldata zijn een extra feature, waarmee de student een melding kan aanmaken in de agenda.

De gebruiker berekent de studieschuld door het doorlopen van een aantal stappen. De app bevat drie hoofdonderwerpen met invulvragen.

De hoofdonderwerpen zijn:

Studie; hier wordt door de gebruiker het

onderwijsniveau en de duur van de studie bepaalt. Studiefinanciering; de gebruiker geeft aan of hij een uitwonende of thuiswonende student is en vanaf wanneer zijn studiefinanciering is in gegaan.

Lenen; wat heeft de gebruiker tot nu toe geleend, wil hij naast een lening ook collegegeldkrediet

ontvangen en wat is de duur van de lening. In de reacties van de App Store staan:

- “Qua beschikbare informatie had ik er meer van verwacht”.

- “Handig, maar het zou fijn zijn als je je

studieschuld, leningen prestatiebeurs gegevens kan inzien of wijzigen”

- “Waardeloos, deze app is een kopie van de website. Het is niet eens mogelijk om je eigen gegevens te raadplegen”.

61

Homebudget (getest op iPhone)

Gelijk na het opstarten van de Homebudget app beland je in een overzicht met thema’s en schema’s. Helaas bevat de applicatie geen uitleg. Tevens is de gehele applicatie in het Engels.

Bij het onderdeel budget staan categorieën met uitgaves, deze zijn voorzien van icoontjes.

Dit onderdeel werkt wel lekker. Als je als gebruiker eenmaal doorhebt hoe het invullen werkt gaat het snel. In een paar klikken heb ik een schema met inkomsten en uitgaves. Het is wel zaak dat je elke handeling opslaat, anders kan je opnieuw beginnen. De vormgeving is verder sober, maar het werkt. Ook het schema in het start scherm is een prettige toevoeging. De betaalde versie ziet er trouwens veel beter uit dan de ‘lite’ versie.

In de reacties van de App Store staan:

- “I am a budget junkie, and I use this app all the time in conjunction with a spreadsheet I built for myself in Excel. I love the budgeting

categories, it lets me track my expenses easily so I can transfer them to my spreadsheet at the end of the month easily”.

Mijn Huishoudboek (getest op iPhone)

Mijn huishoud boek is een overvolle app. De gebruiker begint de applicatie met een Duitstalige introductie (de rest van de app is

overigens wel in het Nederlands). De gebruiker heeft talloze mogelijkheden met deze applicatie. Dankzij de diversiteit van mogelijkheden is een een

handleiding aanwezig. Om de gebruiker op weg te helpen zijn er voorbeeld gegevens ingevuld. Het kostte mij moeite om deze gegevens te traceren en te veranderen. De vormgeving in deze applicatie wordt niet erg consistent doorgevoerd en dat is jammer. De grafieken zijn (voor mij) onoverzichtelijk en onduidelijk.

Een handige feature van deze applicatie is dat de gegevens om te zetten zijn naar bijv. een Exel bestand. Ook wordt er door de applicatie met sjablonen en veelgebruikte titels gewerkt. Dit scheelt de gebruiker tijd.

In de reacties van de App Store staan:

- “Super programma, eenvoudig om mee te werken en zeer overzichtelijk”.

62

MoneyBook (getest op iPhone)

MoneyBook’s slogan is “Finance with flair”. En zo ziet MoneyBook er ook uit. Het uiterlijk van de app oogt als een dure lederen portemonnee. De vormgeving gecombineerd met de strakke icoontjes zet de app nog extra kracht bij. Terugkerende transacties zijn heel gemakkelijk (zelfs op specifieke dagen) toe te voegen.

Alle transacties worden maandelijks bijgehouden in de ‘historie’. De kleuren en overzichtjes tonen logisch en simpel. Bij het overzicht is te zien wat je per dag kwijt bent. Iets waar ik toch wel van schrok; kennelijk maak ik € 48,- per dag aan kosten.

In de reacties van de App Store staan:

- “Goede en gebruikersvriendelijke interface. En goed in te stellen. Zonder te veel verstorende features”.

63

Mint (niet beschikbaar in de Nederlandse App Store)

Mint is voor mij moeilijk te beoordelen. Ik zocht, ter inspiratie, wel eenfilmpje op met de werking van het programma, Zodat ik de werking van de applicatie toch kan beschrijven.

Mint is een gratis applicatie, de gebruiker hoeft enkel een account aan te maken en zijn

bankgegevens aan de applicatie te koppelen. De applicatie stelt vervolgens automatisch een overzicht van verschillende categorieën samen. De gebruiker hoeft nooit meer iets in te vullen, het wordt door de app bijgehouden. De vormgeving van Mint is clean en simpel. In het overzicht wordt alle informatie overzichtelijk gepresenteerd. In één oogopslag is er te zien hoeveel de gebruiker verdiend en overhoud aan het eind van de maand. Ook kan de gebruiker zelf bepalen hoeveel budget hij/zij in een onderdeel stopt. De gebruiker ziet dan automatisch of hij zijn budget zal overschrijden.

Verder maakt Mint gebruik van mededelingen. Bijvoorbeeld als er een verdacht bedrag van de rekening wordt afgeschreven waarvan de gebruiker een maximum heeft ingesteld. Ook geeft Mint gepersonaliseerde berichten met hoe de gebruiker op zijn budget zou kunnen bezuinigen. Een nadeel is dat de veiligheid van bankgegevens niet kan worden gegarandeerd. Ook is de app, na het opstarten niet beveiligd met een code, waardoor iemand anders gemakkelijk een kijkje in de financiën kan nemen. In de reacties van de App Store staan:

- “Mint is so freaking simple. Love the weekly spending updates. Love the charts, the goals”. - “It’s nice to be able to pull everything together, get a handle on a budget, and see goals begin to be met.”

Video: https://www.mint.com/how-it-works/2)

Screenshots Mint afkomstig van: https://itunes.apple.com/us/app/mint.com-personal-finance/id300238550?mt=8

64

My Budget (Student Budget Planner) (getest op iPhone)

Deze applicatie is ook simpel. Het bevat een paar stappen die de gebruiker bij de ‘setup’ moet instellen. Het inkomen, de uitgaves, de

munteenheid, en periode is in te stellen. Uitgaves zijn gemakkelijk toe te voegen en verschijnen vervolgens bij het kopje ‘manager’. Hier is snel te zien wat je budget is en hoeveel je deze week al uitgegeven hebt.

Tot slot is er bij ‘tips’ nog een reeks aan tips te vinden, en het boek waar de applicatie aan gelinkt is. De vormgeving is een ander verhaal. Er wordt gebruik gemaakt van vloekende kleuren. Sommige knoppen en icoontjes lijken in een lage resolutie te zijn.

Slice

(niet beschikbaar in de Nederlandse App Store)

De Slice applicatie is een uitkomst voor frequente online shoppers. Het houdt bij wat je koopt, wanneer je pakje verzonden wordt en wanneer je het kan verwachten. Als een pakje dan verzonden wordt ontvangt de gebruiker een push-bericht. Het terugsturen van pakjes wordt ook gemakkelijk gemaakt door een optie van retourneerbonnen. Een leuke extra van de app is dat hij een diagram bijhoudt in welke categorieën de gebruiker het vaakst shopt. Een groot nadeel aan de applicatie is dat de gebruiker moet zijn e-mail account aan de applicatie moet koppelen, en hiermee toegang aan de app verleent.

In de reacties van de App Store staan:

- “I don’t order everything over the web but for the stuff I do, this is awesome. The app is super responsive and usually reminds me of packages I have forgotten about because the e-mails have been buried in my inbox”.

Screenshot Slice afkomstig van: https://itunes.apple.com/us/app/slice-keep-track-everything/id475854271?mt=8

65

Clear (getest op iPhone)

Clear staat in de categorie ‘productiviteit’. Het is een minimalistische applicatie met drie niveaus van navigatie. Het eerste niveau bestaat uit het menu. Hier kan je thema’s kiezen, tips & tricks bekijken, de instellingen veranderen. Als je een laag dieper gaat kom je bij je to-do lijstjes. Lijstjes kan je vervolgens aanvullen door met je vingers nieuwe onderdelen te slepen. Deze applicatie bevat geen buttons (enkel het toetsenbord) en wordt geheel met ‘gestures’ bestuurt. Het voelt daarom ‘vloeibaar’ aan, en kost tijd voordat je er aan gewend bent. De eenvoud van deze app is wat het zo bijzonder maakt.

In de reacties van de App Store staan:

- “I use this for homework lists separated into classes, and Reminders to remind me when these assignments need to be checked. It makes homework honestly seem simpler than it is and I find myself more prone to do it. Mostly because swiping is so easy. And it gives my this clean up feeling as if I was pushing clutter out of the way”.

- “Doesn’t make sense to me”.

66

Countdown+ (getest op iPhone)

Countdown+ is een app die gepersonaliseerde meldingen geeft. Je kan met een foto, je favoriete geluidje jouw melding weergeven. Op het moment dat je de melding ontvangt kan je deze ook nog eens delen met social media. De app doet waarvoor het goed is, namelijk meldingen geven.

De vormgeving is strikt met hippe kleurtjes en een strak font. Iets wat wel jammer aan deze app is, is dat er onderin continue banners verschijnen die de aandacht opeisen.

Stufi App

Deze applicatie bestaat uit slechts vier schermen. In de schermen (aan te klikken in het menu onderaan) zijn de betaaldagen van de studiefinanciering, de zorgtoeslag, de huurtoeslag te vinden.

Eigenlijk staan niet eens de betaaldagen, maar nog het aantal dagen dat je moet wachten aangegeven. Dit staat tamelijk met een glas bier dat -naar mate de dagen verstrijken- zich leegt.

Van vormgeving van de applicatie is erg simpel.

Screenshot Stufi App afkomstig van) https://itunes.apple.com/nl/app/stufi-app/id430319081?mt=8

67

SCHERMEN

UI design4.jpg UI design3.jpg UI design2.jpg UI design.jpg 68 BIJLAGE | SCHERMEN

UI design8.jpg UI design6.jpg UI design7.jpg UI design5.jpg 69 BIJLAGE | SCHERMEN

UI design12.jpg UI design10.jpg UI design11.jpg UI design9.jpg 70 BIJLAGE | SCHERMEN

UI design16.jpg UI design14.jpg UI design15.jpg UI design13.jpg 71 BIJLAGE | SCHERMEN

UI design20.jpg UI design18.jpg UI design19.jpg UI design17.jpg 72 BIJLAGE | SCHERMEN

UI design22.jpg UI design21.jpg

73