• No results found

De hoofd en deelvragen beantwoord.

CONCLUSIES

48

2.2 Heeft de gebruikersvriendelijkheid en/of het design van de DUO app invloed op het gebruik ervan?

Niet zo zeer heeft het design effect op het gebruik ervan. Natuurlijk kan de app

aantrekkelijker worden gemaakt. Het design van de app bestaat uit dezelfde elementen en kleuren die op de DUO website worden gebruikt. Gebruiksvriendelijkheid is van groter belang. In de app worden (zoals eerder gemeld) te kleine knoppen gebruikt. Mensen met dikkere vingers kunnen hinder ondervinden met het invullen van de onderdelen. Ook staan er onlogische functies in, zoals het invullen van je totale studieschuld. Veel studenten weten hun totale studieschuld niet eens. Een maandbedrag zou daardoor beter zijn.

Vraag 3

Hoe blijft de CMD student op de hoogte van zijn/haar studiefinanciering/schuld?

Het antwoord hierop is; bijna niet. De website van DUO wordt nauwelijks door de student bekeken. Dit heeft o.a. met de werking van DigiD te maken. Wel valt er elk jaar een brief op de mat met de huidige schuld en/of wijzigingen aan de studiefinanciering.

3.1 Waarom geeft de CMD student de voorkeur aan een applicatie versus andere vormen van media?

Bij frequent gebruik wordt een app geprefereerd. Het is iets wat je snel kan opstarten en bekijken. Ook het feit dat een app altijd bereikbaar is (ook offline) wordt door de geïnterviewden gewaardeerd.

Vraag 4

Wat zijn de gevolgen van een studieschuld?

Het voornaamste gevolg van een studieschuld is de mogelijkheid op een BKR registratie. De kans wordt steeds groter dat deze regel ook daadwerkelijk ingevoerd gaat worden. Een BKR registratie kan er voor zorgen dat een student met een studieschuld minder of geen hypotheek kan aanvragen bij de bank.

4.1 Hoe kunnen de gevolgen van een studieschuld duidelijk en overzichtelijk weergegeven worden in een nieuw te ontwerpen app?

Ten eerste zal het duidelijk en overzichtelijk gepresenteerd moeten worden. Het scherm van een smartphone is relatief klein. Het is dan ook verstandig om afbeeldingen of animaties te gebruiken in plaats van lappen tekst. Verder moet de stijl van de afbeeldingen/

animaties en de gevolgen aansluiten bij de smaak van de doelgroep (de CMD student).

49

Verantwoordelijkheid DUO

Tijdens mijn project heb ik met veel verschillende mensen kunnen praten en discussiëren over het onderwerp studieschuld. Iedereen had zijn eigen mening. Ik kwam mensen tegen die onbewust hun studieschuld hadden laten oplopen en mensen die heel bewust bezig zijn geweest met lenen. De verschillen waren interessant om aan te horen. De ene student had zijn gehele studietijd volop geleend om een ‘gemakkelijker’ leven te kunnen leiden. De ander leende af en toe bij om schoolgerelateerde aankopen te kunnen doen. Ook de totale schuld onder de studenten varieerde. Ik heb met mensen gesproken die een enorme schuld hadden, maar ook die sporadisch geld bij DUO hadden geleend.

Ik vroeg iedereen; wie vinden jullie dat er uiteindelijk verantwoordelijk voor de opgebouwde studieschuld? Ik kreeg vaak het antwoord; "Ikzelf. Maar DUO maakte het mij het wel heel gemakkelijk om een schuld op te bouwen". Deze conclusie kwam vaak naar voren tijdens het interview. Studenten voelen zich wel degelijk verantwoordelijk voor de schuld die ze opbouwen. Maar het is toch ook de taak van de verstrekker om haar klanten te waarschuwen voor de risico's die een lening met zich meebrengt. Zeker aangezien het hier de overheid betreft.

Mijn mening is dat DUO niet de regels moet

verscherpen omtrent het lenen, maar de studenten van te voren beter moet inlichten. De regels rondom het thema studieschuld en de gevolgen van een schuld veranderen continu. Het is belangrijk om de student inzicht te geven in zijn/haar toekomstige en huidige schuld. De student moet weten wat hij/zij leent en wat de gevolgen van een lening kunnen zijn. Voor elke lening die voor de consument te krijgen is wordt gewaarschuwd voor de gevolgen van het afsluiten van een lening…behalve bij het afsluiten van een studielening. Jongeren leven in het 'nu', en zijn niet bezig met wat er over 4 of 5 jaar later aan de orde is. Lenen kost nou eenmaal geld en die gevolgen zouden dus in één oogopslag duidelijk moeten zijn.

50

Doelstelling

Na het onderzoek, het rekening houden met de doelgroep en het testen van de applicatie kan ik zeggen dat ik tevreden ben. Ik vind dat de applicatie geslaagd is in zijn doel; namelijk het snel en gemakkelijk het weergeven van de studieschuld. In een paar stappen weet de gebruiker precies wat hij in de toekomst ongeveer zal moeten afbetalen en wat de gevolgen van zijn/haar schuld kunnen zijn. Dit was het hoofddoel van de app.

Kanttekeningen en aanbevelingen

Na het testen van de app komen we tot een aantal conclusies.

Toevoegen 'wo' opleidingsniveau

Het is verstandig om bij het opleidingsniveau 'wo' toe te voegen. 'Hbo en wo' niveau ontvangen (in vergelijking met mbo) dezelfde basisbeurs. Omdat Interactieve Media een hbo opleiding is, hoef ik dit niet perse te veranderen. Maar om dit voor iedere doelgroep helder communiceren kan ik de term 'wo' toevoegen, waardoor de gebruiker de keuze heeft tussen •mbo of •hbo/wo niveau.

Aflossingsperiode toevoegen

Tijdens het testen werd duidelijk dat niet iedere student snapt dat de studieschuld over een maximale periode van vijftien jaar moet worden terugbetaald. Achter het maandbedrag moet dan ook de 15 jaar worden aangegeven.

Er bestaat natuurlijk de mogelijkheid om de schuld eerder af te lossen. Het veranderen van de aflossingsperiode is een goed thema voor vervolgonderzoek.

Gevolgen kunnen delen op social media

Alle testpersonen vonden het een leuke extra om hun (soms hilarische) gevolgen te kunnen delen op Facebook e.d.

Conclusie

Op de kleine correcties na wordt de applicatie als prettig in gebruik ervaren. De gevolgen zijn vaak iets te mild. Een serieuze tone of voice maakt de gevolgen duidelijker en hebben meer impact. Dit zou wél het delen van de situaties op social media kunnen belemmeren.

Zie bladzijde 68 en 69 voor gerelateerde informatie over dit onderwerp.

Vervolgonderzoek

In het vervolgonderzoek zouden de mogelijkheden van het toevoegen van een deeltijdopleiding kunnen worden onderzocht.

Ook zou de applicatie onder een grotere doelgroep (bijv. mbo-ers en wo-ers) kunnen worden getest. De app kan zo voor alle studenten geschikt worden gemaakt.

In de toekomst zou het mogelijk kunnen zijn om de applicatie te koppelen aan jouw persoonlijke situatie. Ook voor deze optie is meer onderzoek nodig.

De applicatie is uitgewerkt tot een prototype. Het prototype bevat nog geen definitieve vormgeving. Zaken als; stijl, font- en kleurgebruik kunnen na vervolgonderzoek bepaald worden.

51

Hoofdstuk 2 | Onderzoek | De studiebeurs | blz. 14-15

Dienst Uitvoering Onderwijs. “Wat is studiefinanciering.” DUO. 2013. Web 20 mei 2013.

[https://www.duo.nl/particulieren/studiefinanciering/sfho/wat_is_studiefinanciering/wat_is_studiefinanciering.asp] Dienst Uitvoering Onderwijs. “Basisbeurs.” DUO. 2013. Web 20 mei 2013.

[https://www.duo.nl/particulieren/studiefinanciering/sfho/wat_is_studiefinanciering/basisbeurs.asp] Dienst Uitvoering Onderwijs. “Aanvullende beurs.” DUO. 2013. Web 20 mei 2013.

[https://www.duo.nl/particulieren/studiefinanciering/sfho/wat_is_studiefinanciering/aanvullende_beurs.asp] CBS. “Prestatiebeurs.” DUO. 2013. Web 20 mei 2013.

[http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/methoden/toelichtingen/alfabet/p/prestatiebeurs1.htm] Dienst Uitvoering Onderwijs. “Reizen.” DUO. 2013. Web 20 mei 2013.

[http://www.duo.nl/particulieren/reizen/reizen.asp]

Dienst Uitvoering Onderwijs. “Lenen.” DUO. 2013. Web 20 mei 2013.

[https://www.duo.nl/particulieren/studiefinanciering/sfho/wat_is_studiefinanciering/lenen.asp] Dienst Uitvoering Onderwijs. “Collegegeldkrediet.” DUO. 2013. Web 20 mei 2013.

[https://www.duo.nl/particulieren/studiefinanciering/sfho/wat_is_studiefinanciering/collegegeldkrediet.asp]

Hoofdstuk 2 | Onderzoek | Dienst Uitvoering Onderwijs | blz. 16-19

Wikipedia. “Dienst Uitvoering Onderwijs”. 27 februari 2013. Web 15 mei 2013. [http://nl.wikipedia.org/wiki/Dienst_Uitvoering_Onderwijs]

Dienst Uitvoering Onderwijs. “Kernwaarden”. 27 februari 2013. Web 27 mei 2013. [http://www.duo.nl/organisatie/over_duo/Kernwaarden.asp]

Dienst Uitvoering Onderwijs. “Missie”. 27 februari 2013. Web 27 mei 2013. [http://www.duo.nl/organisatie/over_duo/Missie.asp]

Dienst Uitvoering Onderwijs. “Hoofdtaken.” DUO. 2013. Web 27 mei 2013. [http://www.duo.nl/organisatie/over_duo/Hoofdtaken.asp]

DUO. “Inloggen op Mijn DUO, Alles online geregeld”. DUO. 2013. Web 16 oktober 2013. [http://www.duo.nl/particulieren/deurmat/service/inloggen-op-mijn-duo.asp]

DUO. “DUO informeert studenten via app over studiefinanciering en studieschuld”. DUO. 9 oktober 2013. Web 16 oktober 2013. [http://goedopgelost.overheid.nl/duo-informeert-studenten-via-app-over-studiefinanciering-en-studieschuld/]

Twitter@Duostudent. DUO. 9 oktober 2013. Web 13 januari 2014. [https://twitter.com/Duostudent]

BRONVERMELDING

54

Hoofdstuk 2 | Onderzoek | Veranderingen | blz. 20-21

SUM. “Overzicht standpunten politieke partijen over hoger onderwijs?”. 13 augustus 2012. Web 27 mei 2013. [http://www.sum.nl/blog/overzicht-standpunten-politieke-partijen-over-hoger-onderwijs/]

NRC. “BKR: studieschuld moet meespelen bij vertrekken hypotheek”. NRC.nl. 7 december 2012. Web 23 mei 2013. [http://www.nrc.nl/nieuws/2012/12/07/bkr-studieschuld-moet-meespelen-bij-hypotheek/]

Brussen, Bert. “Studieschuld BKR-registreren is domste idee ooit”. The Post Online. 7 december 2012. Web 23 mei 2013. [http://www.thepostonline.nl/column/studieschuld-bkr-registreren-is-domste-idee-ooit/]

Wikipedia. “Langstudeerboete”. 29 oktober 2012. Web 23 mei 2013. [http://nl.wikipedia.org/wiki/Langstudeerboete]

Rijksoverheid. “Nieuw stelsel studiefinanciering”. 18 januari 2013. Web 23 mei 2013. [http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hoger-onderwijs/nieuw-stelsel-studiefinanciering] NOS. “Hoe zit het met de studiefinanciering?”. 9 oktober 2012. Web 23 mei 2013. [

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/10/09/pvda-en-vvd-vervangen-basisbeurs-met-leenstelsel/] NOS. “Eerste reacties niet positief”. 18 januari 2013. Web 23 mei 2013.

[http://nos.nl/op3/video/463675-eerste-reacties-niet-positief.html]

Hoofdstuk 2 | Onderzoek | Cijfers CBS | blz. 22-23

CBS. “Onderwijsfinanciën; uitgaven aan onderwijs en CBS/OESO indicatoren”. 14 november 2013. Web 23 november 2013. [http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=80393NED&D1=10,12-13,16-18&D2=2-3&D3=a&HD=121129- 0900&HDR=G1,T&STB=G2]

Hoofdstuk 2 | Onderzoek | Inkomsten en uitgaves van studenten | blz. 24-25

Nibud. “Nibud Studentenonderzoek 2001-2012”. Mei 2012. Web 27 mei 2013. (pagina 27 t/m 35)

[http://www.nibud.nl/fileadmin/user_upload/Documenten/PDF/onderzoeken/2012/Rapport_Nibud_Studentenonderzoek_2012_def.pdf]

Hoofdstuk 2 | Onderzoek | Gevolgen van een schuld | blz. 26-27

NOS. “Zorgen om studieschuld”. 16 februari 2012. Web 14 januari 2014. [http://nos.nl/op3/artikel/341746-zorgen-om-studieschuld.html] Nibud. “Wat zijn schulden”. 2013. Web 14 januari 2014.

[http://www.nibud.nl/scholieren/lenen-schulden/wat-zijn-schulden.html

55

INTERVIEW