• No results found

4. Onderwijs Omschrijving

Dit programma omvat het onderwijsbeleid van de gemeente. Het programma is erop gericht om de inwoners van onze gemeente een optimaal opleidingsniveau te kunnen geven dat hen voorbereidt op het vervolgonderwijs of de arbeidsmarkt.

Tot dit programma behoren de volgende productgroepen:

• Openbaar primair schoolbestuur

• Doorbetaling

• Huisvesting Onderwijs

• Leerlingenvervoer

• Onderwijsachterstanden

• Brede Impuls Combinatiefuncties

• Aanpak voortijdig schoolverlaten

• Overige onderwijsvoorzieningen

• Kinderopvang en peuterspeelzaalwerk Beleidsnota’s en verordeningen

• Verordening leerlingenvervoer 2014

• Verordening huisvesting onderwijs 2009

• Verordening ruimte en inrichtingseisen peuterspeelzalen 2011

• Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en Kwaliteitseisen peuterspeelzalen

• Verordening Wet kinderopvang op indicatie 2012

• Beleidsregels compensatie eigen bijdrage kinderopvang studerende ouders 2013

• Nadere regels Onderwijsachterstandenbeleid (onderdeel Algemene Subsidieverordening 2013)

• Nadere regels regulier peuterspeelzaalwerk (onderdeel Algemene Subsidieverordening 2013)

Productgroepen

Openbaar basisonderwijs

Wat wilden we bereiken?

1. Op 2 december 2013 heeft de gemeenteraad (onder andere) besloten om het openbaar basisonderwijs per 1 augustus 2017 bestuurlijk te verzelfstandigen en de periode daaraan voorafgaand te gebruiken om de gewenste organisatievorm van het openbaar basisonderwijs te vinden. Halfjaarlijks wordt de stand van zaken met de raad geëvalueerd. Na drie jaar kan eventueel besloten worden tot twee keer één jaar.

2. Het reorganisatieplan heeft tot doel om in de periode tot 1 augustus 2017 de uitgaven voor formatie binnen de rijksvergoeding te brengen.

Wat hebben we bereikt:

In 2017 hebben we in samenspraak met de directeuren en de gemeenschappelijke medezeggenschapraad (GMR) het project om het openbaar basisonderwijs te kunnen verzelfstandigen succesvol afgerond. We hebben een bestuursvorm uitgewerkt voor de nieuwe organisatie, inclusief een daarbij passend functiegebouw en financiële onderbouwing, dit met instemming van de GMR. Na deze instemming zijn door middel van een zorgvuldige werving- en selectieprocedure de bestuurder en raad van toezicht benoemd. Ook is het stafbureau van de stichting vormgegeven. De reorganisatie die vanaf augustus 2015 is ingezet heeft ertoe geleid dat de personele lasten in lijn met de rijksvergoeding zijn gebracht. Eerder dan verwacht is het sociaal plan in overleg met de vakbonden in mei 2017, in plaats van augustus 2017, al beëindigd. De verzelfstandigde organisatie voor openbaar basisonderwijs gaat verder onder de naam Stichting Ultiem.

Wat wilden we daarvoor doen?

1. We evalueren halfjaarlijks de stand van zaken met de raad.

2. In het reorganisatieplan zijn de volgende maatregelen opgenomen:

2.1 Vacaturestop: Het meerjarig project aangaande het financieel gezond en voor verzelfstandiging gereed maken van het openbaar basisonderwijs loopt ook nog in 2017 door.

In 2015 en 2016 is een aanzienlijke reductie in onderwijsgevend personeel behaald, zo ook in de personeelsgroep

‘directie’. Via tussentijdse rapportages wordt de gemeenteraad steeds goed op de hoogte gehouden van de

voortgang. Om de taakstelling voor onderwijsondersteunend personeel te halen geldt voor het schooljaar 2016-

2017 een tweede, gedwongen fase voor een beperkt aantal medewerkers.

2.2 Vermogenspositie: In de cijfermatige onderbouwing van het reorganisatieplan is omschreven dat het financiële effect voor de gemeente bestaat uit het opvangen van de exploitatie- tekorten, een bijdrage aan het transitiebudget en het toewerken naar een vermogenspositie op de datum van verzelfstandiging van ongeveer 1.900.000 euro. Dit bedrag leidt tot aanvaard- bare kengetallen rondom solvabiliteit, liquiditeit en

weerstandsvermogen. In totaal bedroeg in de (meerjaren)begroting voor 2015, 2016 en 2017 de vastgestelde gemeentelijke bijdrage 4,7 miljoen euro. Dit bedrag is inclusief de kosten van de doorbetalingsverplichting aan het bijzonder onderwijs. Op basis van de meest recente informatie is vastgesteld dat een op 1 januari 2016 nog beschikbaar transitiebudget van 3.550.000 euro toereikend is om toe te werken naar voornoemde

vermogenspositie van 1.900.000 euro op het moment van verzelfstandiging van het openbaar onderwijs in 2017.

In de begroting voor 2017 is het vertrek van medewerkers op basis van het sociaal plan verwerkt. De beoogde reductie binnen het onderwijsondersteunend personeel, die nog in 2017 moet plaatsvinden, is ook in de begroting verwerkt. De financiële taakstelling kan per 1 augustus 2017 worden behaald.

Voorwaarde is dat we continu het proces sturen en bijsturen. Het openbaar basisonderwijs wordt geconfronteerd met een lagere instroom van leerlingen, hetgeen direct van invloed is op de hoogte van de rijksvergoeding en daarmee de mogelijke omvang van het personeelsbestand. Hierop zal dus blijvend moeten worden geanticipeerd.

Gelijktijdig zal de focus volop moeten liggen op het behoud van de onderwijskwaliteit. In 2017 zullen we een bestuursvorm voorleggen en een bij de organisatie passend functiegebouw opstellen en invoeren.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

De raad is door middel raadsbrieven en een uitgebreide informatieavond op de hoogte gehouden van de voortgang en de resultaten van het proces van verzelfstandiging. Bijzonder in deze is te noemen dat er feitelijk sprake was van twee verzelfstandigingsprocessen: naast de verzelfstandiging van het openbaar basisonderwijs naar de Stichting Ultiem, is ook de openbare basisschool in Westerbroek verzelfstandigd naar de Stichting Jan Ligthartschool. Deze school voert, met instemming van het ministerie van OCW, een onderwijskundig experiment uit, waarin de bewoners van het dorp een belangrijke rol in de schoolorganisatie hebben.

De maatregelen in het reorganisatieplan zijn succesvol doorgevoerd:

Formatie: voor de medewerkers, behorend tot het onderwijsondersteunend personeel, die in de tweede, gedwongen fase terecht waren gekomen, kwam alsnog een functionele en passende functie beschikbaar.

Hierdoor zijn er geen gedwongen ontslagen gevallen.

Vermogenspositie: in de cijfermatige onderbouwing van het reorganisatieplan staat vermeld wat gedaan moest worden om de exploitatietekorten op te lossen en toe te werken naar aanvaardbare kengetallen rondom solvabiliteit, liquiditeit en weerstandsvermogen. Teneinde de organisatie gereed te maken voor

verzelfstandiging werden diverse kwaliteitsmaatregelen doorgevoerd en is toegewerkt naar een – op de datum van verzelfstandiging – eigen vermogen van 1.870.000 euro. In totaal was in de opvolgende begrotingen voor 2015, 2016 en 2017 als gemeentelijke transitiebudget een bedrag opgenomen van 4.700.000 euro, inclusief de kosten van de doorbetalingsverplichting aan het bijzonder onderwijs. Op de datum van verzelfstandiging is de afrekening opgemaakt en vastgesteld op 3.300.000 euro, inclusief de kosten van de doorbetalingsverplichting.

Doorbetaling

Wat wilden we bereiken?

1. We stellen het bijzondere basisonderwijs financieel gelijk met het openbare basisonderwijs.

Wat hebben we bereikt:

Gelijkstelling van het bijzonder basisonderwijs, omdat de uitgaven voor het openbaar basisonderwijs hoger zijn dan het bedrag dat het Rijk daarvoor beschikbaar heeft gesteld.

Wat wilden we daarvoor doen?

1. Gelijkstelling onderwijs:

1.1 We stellen het voorlopige overschrijdingsbedrag vast voor het jaar 2016.

1.2 We stellen het overschrijdingsbedrag over het tijdvak 2011-2015 definitief vast.

1.3 We stellen voor het begrotingsjaar 2017 vast wat de verwachte overschrijding zal zijn. Als we meerkosten verwachten, verstrekken we een voorschot aan het bijzonder basisonderwijs.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

1.1 Het overschrijdingsbedrag over het jaar 2016 is voorlopig vastgesteld.

1.2 Het overschrijdingsbedrag over het tijdvak 2011-2015 is definitief vastgesteld.

1.3 Het voorlopige overschrijdingsbedrag over de eerste 7 maanden van 2017 is vastgesteld. We hebben in het jaar 2017 een knip gelegd in de berekening van het overschrijdingsbedrag. Met ingang van 2017-2018 is het bestuur van de Jan Ligthartschool door de gemeente Hoogezand-Sappemeer overgedragen aan het bestuur van de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen. Hiermee is het aantal basisscholen dat de gemeente in stand houdt gewijzigd. We berekenen in 2018 het overschrijdingsbedrag over de laatste 5 maanden van het jaar 2017.

1.4 De schoolbesturen van het bijzonder basisonderwijs hebben over de periode 2011-2015 hun restant

overschrijdingsbedrag ontvangen. Over het jaar 2016 en de eerste 7 maanden van 2017 hebben zij een voorschot ontvangen.

Huisvesting Onderwijs

Wat wilden we bereiken?

1. De scholen beschikken over een functioneel, duurzaam en technisch goed schoolgebouw.

Wat hebben we bereikt?

De scholen beschikken over een functioneel en technisch goed schoolgebouw en ook in de toekomst zal dit het geval zijn na de omvangrijke scholentransitie als gevolg van de aardbevingenproblematiek. Bij de transitie worden ook de demografische en onderwijskundige ontwikkelingen betrokken. Samen met de schoolbesturen van het basis-en voortgezet onderwijs hebben we plannen gemaakt voor het zoveel mogelijk bundelen van de onderwijsvoorzieningen en het opheffen van leegstand.

Wat wilden we daarvoor doen?

Het scholenprogramma 2016-2020 met drie nieuwbouwprojecten en tien verstevigingsprojecten wordt uitgevoerd.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

1. We zijn gestart met de voorbereidingen voor de scholentransitie. Er is een programma organisatie ingericht die in HSSM-verband uitvoering geeft aan het scholenprogramma 2016-2010. In het jaar 2017 zijn we daarbij gestart met de voorbereidingen van de geplande kindcentra in Spoorstraat-Kieldiep en Woldwijck.

2. Het aardbevingsbestendige kindcentrum Woldwijck is geopend. Hierin zijn twee basisscholen CBS De Regenboog en Jenaplanschool Het Vlot en kinderopvang KaKa gehuisvest.

3. De bouw van het kindcentrum Vosholen is verder voorbereid, rekening houdende met een uitbreiding in verband met de fusie van de hoofdlocatie en de dislocatie van de Theo Thijssenschool. De hoofdlocatie vertrekt uit Boswijck en verhuist naar het kindcentrum De Vosholen. We verwachten dat het kindcentrum in de zomer van 2019 gereed is.

4. Buiten het scholenprogramma hebben we in verband met een sterke groei van het aantal leerlingen van Jenaplanschool Het Vlot hebben we uitbreiding gerealiseerd in de naast het kindcentrum gelegen kerk met ingang van het schooljaar 2017-2018. De uitbreiding kon niet gerealiseerd worden binnen het kindcentrum Woldwijck.

5. Buiten het scholenprogramma hebben we een ruimtetekort van 2 lokalen van de Rk. St. Antoniusschool opgelost via medegebruik in de hoofdlocatie van de Theo Thijssenschool in Boswijck. Deze basisschool wordt gehuisvest in het kindcentrum Vosholen. Bij het ontwerp van het kindcentrum Vosholen wordt rekening gehouden met de groei van het aantal leerlingen.

Leerlingenvervoer

Wat wilden we bereiken?

We willen de ontwikkelingskansen van leerlingen bevorderen, door ze in staat te stellen om een passende school te bezoeken.

Wat hebben we bereikt?

We hebben leerlingen in staat gesteld een passende school te bezoeken. In 2017 kwamen 215 leerlingen in aanmerking voor een vergoeding van de reiskosten via het leerlingenvervoer. 187 leerlingen maakten gebruik van het aangepast vervoer. 28 leerlingen kwamen in aanmerking voor een financiële vergoeding, waarvan 13 een vergoeding ontvingen voor eigen vervoer en 15 voor openbaar vervoer.

Over het jaar 2017 waren de leerlingen verdeel over de volgende scholen:

Bijzonder basisonderwijs 39 Openbaar speciaal basisonderwijs 9 Bijzonder speciaal basisonderwijs 12 Openbaar speciaal onderwijs 98 Bijzonder speciaal onderwijs 9 Openbaar voortgezet speciaal onderwijs 30 Bijzonder voortgezet onderwijs 18

Het aantal leerlingen dat vervoerd werd naar het bijzonder basisonderwijs is in 2017 hoger dan normaal. Dit is het gevolg van de anderstalige leerlingen binnen de gemeente die aangewezen zijn op onderwijs in de gemeente Haren. Vanaf 1 september 2017 kunnen deze leerlingen onderwijs volgen binnen de gemeente Hoogezand-Sappemeer.

Wat wilden we daarvoor doen?

1. Ontwikkelingskansen leerlingen:

1.1 We verstrekken financiële vergoedingen voor vervoer van leerlingen met eigen vervoer of openbaar vervoer.

1.2 We organiseren aangepast vervoer met een taxi voor leerlingen met een vervoersbeperking. We passen dit aan binnen de plannen voor het passend onderwijs.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

We hebben conform de regels in de verordening vergoedingen verstrekt voor het leerlingenvervoer.

Het aangepast vervoer wordt verzorgd door taxi De Grooth uit Winschoten. Met deze vervoerder hebben we tezamen met Slochteren, Menterwolde, Veendam, Pekela, Oldambt, Vlagtwedde en Bellingwedde een contract afgesloten. Het contract liep tot 1 augustus 2015 en is inmiddels drie keer met één jaar verlengd tot 1 augustus 2018.

Onderwijsachterstanden

Wat wilden we bereiken?

Maatschappelijk effect Onderwijsachterstanden

De doelgroepkinderen in de gemeente Hoogezand-Sappemeer gaan zonder achterstanden naar het basisonderwijs.

Doelstellingen:

1. Minimaal 85% van de doelgroepkinderen volgt een VVE-programma (voor- en vroegschoolse educatie) op een voorschoolse voorziening.

Indicatoren:

• Aantal 2- en 3-jarige doelgroepkinderen dat bekend is op het consultatiebureau.

• Bereik: aantal doelgroepkinderen dat voorschoolse educatie volgt.

• De organisatie van een doorlopende leerlijn tussen voorschoolse voorzieningen en basisonderwijs.

2. Alle locaties die een voorschools programma aanbieden, voldoen aan de wettelijke kwaliteitsnormen.

Indicator:

• Percentage voorschoolse voorzieningen met positieve beoordeling door GGD en/of onderwijsinspectie.

Wat hebben we bereikt?

1. Op peildatum 1 oktober 2017 namen 118 doelgroepkinderen deel aan voorschoolse educatie op de peuteropvang. Op deze peildatum waren er 140 kinderen met een indicatie voor VVE; dit betekent een deelname van 84 procent. We hebben daarmee onze ambitie van 85 % bereik in 2017 gerealiseerd.

2. Alle locaties die een voorschools programma aanbieden zijn geïnspecteerd en voldeden aan de kwaliteitsnormen.

Gerealiseerd in 2017:

Minimaal verplicht aanbod van het Rijk Minimaal 110 plaatsen Huidige aantal doelgroeppeuters op voorschoolse

educatie

118 peuters in de leeftijd van 2-4 jaar (peildatum 1-10-2017)

Totaal aantal doelgroeppeuters in de gemeente 140 peuters peuters in de leeftijd van 2-4 jaar Deelname peuters aan peuteropvang gemeentebreed 60 procent van de 2-3 jarigen (peildatum oktober

Wat wilden we daarvoor doen?

1. Vroeg- en voorschoolse educatie:

1.1 We bieden elk kind dat een indicatie krijgt een voorschoolse educatie-plaats aan op de peuteropvang.

1.2 We organiseren een doorlopende leerlijn volgens het convenant VVE dat is afgesloten tussen gemeente, voorschoolse voorzieningen en basisonderwijs.

1.3 We monitoren de afspraken met de GGD over de vroegtijdige signalering van en toeleiding naar voorschoolse educatie.

1.4 We verlenen subsidie voor leesbevorderingsprojecten in de voorschoolse periode en het basisonderwijs.

2. Kwaliteit voorschoolse voorzieningen: We bewaken de kwaliteit van de voorschoolse educatie.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

1. Vroeg- en voorschoolse educatie

1.1 Elk kind met een indicatie heeft een voorschoolse educatie-plaats aangeboden gekregen. Op peildatum 1-10-2017 maakten 118 kinderen gebruik van voorschoolse educatie. Dat betekent een bereik van ca 84 %.

1.2 We realiseerden een doorlopende leerlijn zoals is weergegeven in het convenant VVE zoals dat is afgesloten tussen gemeente, voorschoolse voorzieningen en basisonderwijs. Eind 2017 zijn de wettelijk verplichte

afspraken met het basisonderwijs over de resultaten van vroegschoolse educatie vastgelegd. Ook zijn er afspraken gemaakt over de partnerkeuze en samenwerking binnen integrale kindcentra.

1.3 We hebben de afspraken met de GGD over de vroegtijdige signalering van en toeleiding naar voorschoolse educatie gemonitord. De GGD voert dit uit conform de afspraken. In oktober 2017 waren er 140 kinderen met een doelgroepsindicatie.

1.4 We hebben subsidie verleend aan de bibliotheek voor leesbevorderingsprojecten in de voorschoolse periode en het basisonderwijs. Zestien basisschoollocaties (hoofd- en dislocaties samen)beschikken over een bibliotheek op school.

2. We hebben de kwaliteit van de voorschoolse educatie bewaakt via GGD-inspecties. Alle locaties voldeden aan de kwaliteitseisen

Regeling Brede Impuls Combinatiefunctie

Wat wilden we bereiken?

1. We voorkomen beweegachterstanden van kinderen.

2. Aandachtswijken:

2.1 Kinderen, woonachtig in de aandachtswijken Gorecht-West en Spoorstraat-Kieldiep voldoen aan de Nederlandse norm gezond bewegen (minimaal één uur per dag een matig tot intensieve lichamelijke activiteit).

2.2 We versterken de samenwerking tussen sport- en beweegaanbieders, bewonersorganisaties, kinderopvang en onderwijs.

3. We willen overgewicht van kinderen voorkomen en tegengaan.

4. Het Rijk beoogt met de Regeling Brede Impuls Combinatiefunctie dat de jeugd tot 18 jaar

Wat hebben we bereikt?

1. De combinatiefunctionarissen (vakleerkrachten en mrt-docenten) en buurtsportcoaches verrichten in 2017 diverse activiteiten gericht op een gezonde leefstijl bij kinderen en op samenwerking tussen onderwijs, buurt- en sportverenigingen.De activiteiten staan onder ‘Wat hebben we daarvoor gedaan’. Volgens de planning houden we in 2018 een gemeentebreed participatie-onderzoek in basis- en voorgezet onderwijs, op basis waarvan we resultaten en de effectiviteit van het beleid kunnen onderbouwen. Dit is afhankelijk van de manier waarop we het beleid rond combinatiefunctionarissen organiseren na de herindeling.

2. zie 1.

3. zie 1.

4. zie 1.

Wat wilden we daarvoor doen?

1. Voorkomen beweegachterstanden:

1.1 We screenen leerlingen die door de leerkrachten zijn doorverwezen op mogelijke bewegingsachterstanden.

1.2 We bieden korte hulpverleningstrajecten aan bij geconstateerde bewegingsachterstanden of verwijzen de leerlingen door naar professionele ondersteuning.

2. Aandachtswijken:

2.1 We organiseren een wekelijkse naschools sportuur in Gorecht-West en Spoorstraat- Kieldiep.

2.2 We organiseren samen met andere partijen zoals Fier4Grunn en Kwartier Zorg & Welzijn gedurende de schoolvakanties sportieve evenementen in de aandachtswijken.

2.3 We houden een sportparticipatieonderzoek waarmee we het aantal beweegmomenten per week van de

kinderen in de aandachtswijken in kaart brengen.

2.4 We bieden vraaggerichte ondersteuning aan de sportverenigingen.

3. Afname overgewicht kinderen:

3.1 We nemen gemeentebreed deel aan landelijke projecten die gericht zijn op het ontwikkelen van een gezonde leefstijl.

3.2 De leerlingen in het basisonderwijs hebben drie keer per week gymonderwijs waarvan één les verzorgd wordt door een combinatiefunctionaris.

4. We onderzoeken hoe we binnen de Regeling Brede Impuls Combinatiefunctie ook een culturele activiteit kunnen bieden.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

1. Voorkomen beweegachterstanden

1.1 We screenden 62 leerlingen die groepsleerkrachten doorverwezen op mogelijke bewegingsachterstanden.

1.2 We boden 56 leerlingen korte hulptrajecten aan en verwezen 3 leerlingen door naar professionele ondersteuning.

2. Aandachtswijken:

2.1 Het organiseren van een wekelijks sportuurtje in Gorecht-West en Spoorstraat-Kieldiep is niet gelukt. In Sappemeer is dit wel gelukt.

2.2 We organiseren samen met de buurtsportcoaches en andere partijen, zoals FC Groningen in de Maatschappij, gedurende de schoolvakanties sportieve evenementen in de aandachtswijken.

We bieden vraaggerichte ondersteuning aan buurt- en sportverenigingen.

3. Afname overgewicht kinderen:

3.1 We nemen gemeentebreed deel aan landelijke projecten die gericht zijn op het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Drie scholen meldden zich aan voor deelname aan het project “De Gezonde School” met accent op

‘sport en bewegen’ en ‘welbevinden en sociale veiligheid’.

Basisschool ’t Heidemeer is inmiddels gecertificeerd.

3.2 De leerlingen in het basisonderwijs hebben, waar mogelijk, drie keer per week gymonderwijs, waarvan in de bovenbouw een deel verzorgd wordt door een vakleerkracht / combinatiefunctionaris.

Op zeventien van de negentien scholen zijn vakleerkrachten actief, die bij voorkeur de lessen verzorgen in de bovenbouw. Deze vakleerkrachten leveren ook een oefenstofoverzicht voor de groepen 5 t/m 8. Verder zijn ze gestart met het ontwikkelen van een nieuw leerlingvolgsysteem op het gebied van sport en bewegen.

We ontwikkelen de digitale sportpas verder; er zijn nu 420 accounts.

4. Hoe we binnen de Regeling Brede Impuls Combinatiefunctie ook een culturele activiteit kunnen aanbieden wordt nog onderzocht. Dit combineren we met de harmonisatie van beleid voor de nieuwe gemeente.

Aanpak voortijdig schoolverlaten Wat wilden we bereiken?

Maatschappelijk effect Voortijdig schoolverlaten

Jongeren in Hoogezand-Sappemeer doorlopen hun schoolloopbaan succesvol waardoor zij hun talenten ontplooien en hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Doelstelling:

1. Terugdringen van het aantal voortijdig schoolverlaters waardoor het aantal schoolverlaters 65 of lager is in het schooljaar 2016/2017.

Indicator:

Het aantal nieuwe voortijdig schoolverlaters in het schooljaar 2016/2017 (peildatum 1 oktober 2017) Doelstelling:

2. Het ontwikkelen van één gezamenlijke jongerenaanpak binnen de BWRI voor de reguliere doelgroep maar nog meer voor de kwetsbare jongeren om de kwaliteit van de dienstverlening te optimaliseren.

Indicatoren:

• Het aantal jongeren dat begeleid is naar een opleiding, BBL-opleiding, werk of een zorg/

hulpverleningstraject.

• Het aantal nieuwe voortijdig schoolverlaters in het schooljaar 2016/2017 (peildatum 1 oktober 2017)

Wat hebben we bereikt?

. We hebben alle jongeren van 5 tot 23 jaar zonder startkwalificatie in beeld, inclusief de ‘nieuwe’ doelgroep genaamd de kwetsbare jongeren. Dit zijn de schoolverlaters vanuit het praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en entree onderwijs.

. We zijn vergevorderd in de ontwikkeling van één gezamenlijke jongerenaanpak (5 tot 23 jaar) binnen het BWRI

. We zijn vergevorderd in de ontwikkeling van een aanpak om de kwetsbare jongeren (schoolverlaters vanuit het praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en entree onderwijs) vroegtijdig in beeld te krijgen en te bemiddelen richting school of (aangepast) werk

. We zijn begonnen om de samenwerking tussen de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde op het gebied van Leerplicht en RMC vorm te geven richting de herindeling van 2018

. De voorlopige prognose voor het aantal vroegtijd schoolverlaters voor het schooljaar 2016/2017 ligt op 50. Het aantal vorotijdig schoolverlaters is voor schooljaar 2015/2016 definitief vastgesteld op 49.

. Vanuit het jongerenloket hebben we ruim 220 meldingen ontvangen en in behandeling genomen (16+);

meldingen van schoolverzuim (preventief) en meldingen van schooluitval (curatief). Dit zijn minder meldingen dan vorig kalenderjaar. De reden hiervoor is dat met ingang van 2017 is besloten om jongeren van 16 en 17 jaar niet meer standaard op te pakken en vooral te verantwoorden vanuit het RMC (jongerenloket), maar vanuit Leerplicht. Verder is de peildatum 27-11-17, het kalenderjaar loopt nog ruim een maand dus het aantal meldingen zal nog oplopen.

. Vanuit Leerplicht hebben we 4 meldingen van absoluut verzuim behandeld en ruim 220 meldingen van relatief verzuim behandeld. Verder hebben we 18 processen-verbaal opgemaakt en 14 vrijstellingen afgegeven.

. Vanuit Leerplicht hebben we 4 meldingen van absoluut verzuim behandeld en ruim 220 meldingen van relatief verzuim behandeld. Verder hebben we 18 processen-verbaal opgemaakt en 14 vrijstellingen afgegeven.