• No results found

Onderwerpen, genres en soorten media in de Facebook-posts Deelvraag:

- Welke onderwerpen, genres en mediasoorten komen voor in de Facebook-posts en wat is daarbij de verdeling?

-

Hypothese: de Facebook-posts gaan vooral over vooral luchtige, niet te opvallende onderwerpen. Hypothese: van alle genres komt het nieuwsbericht het vaakst voor in de Facebook-posts.

Voor dit onderzoek zijn 148 Facebook-posts uit de maand maart 2015 onderzocht. Van elke post is bekeken welk onderwerp, genre en mediasoort het bevat. De categorisering hiervan is gedaan op inductieve wijze.

Tabel 3: onderwerpen van Facebook-posts

In tabel 3 is te lezen welke onderwerpen voorkomen in de Facebook-posts en wat de verdeling daarbij is. Het meest voorkomende onderwerp in de verzamelde Facebook-posts is ‘cultuur en entertainment’.

Onderwerp Aantal posts (percentage)

Cultuur en entertainment 25 (16,89%) Verkiezingen en politiek 23 (15,54%) Weer en verkeer 21 (14,19%) Natuur en dieren 21 (14,19%) Overig 21 (14,19%) Aardgaswinning en aardbevingen 13 (8,78%) Grunneger Week 9 (6,08%) Reddingsdiensten/defensie/veiligheid 8 (5,41%) Tjaakje 7 (4,73%) Totaal 148 (100%)

26 Een voorbeeldpost met als onderwerp ‘cultuur en entertainment’:

Boer Geert uit Mussel heeft vanavond in Boer Zoekt Vrouw gekozen voor Hetty. Ze troefde daarmee haar rivale Ada af.

Vlak na ‘cultuur en entertainment’ volgen ‘verkiezingen en politiek’, ‘weer en verkeer’, ‘natuur en dieren’ en ‘overig’. De categorie ‘overig’ bestaat uit veel posts. Eigenlijk betreft die categorie allemaal kleinere onderwerpen die misschien één, twee of drie keer voorkomen. Omdat dat zo weinig is, zijn al die kleine onderwerpscategorieën samengevoegd tot ‘overig’. Een voorbeeldpost met als onderwerp ‘overig’:

Zo herstartte Gary Klesch vandaag de aluminiumfabriek in Delfzijl.

In tabel 4 is te lezen welke genres voorkomen in de Facebook-posts en wat daarbij de verdeling is:

Tabel 4: genre van Facebook-posts

We zien in tabel 4 dat het nieuws overheerst. Het gaat bij de ‘nieuwsberichten’ om bijna 60% van alle posts. Een van de posts met als genre ‘nieuwsbericht’:

Voorlopige einduitslag verkiezingen: SP grote winnaar (8 zetels), PvdA gehalveerd (6 zetels).

Ook bij de genres is de categorie ‘overig’ weer best groot. Hier geldt hetzelfde als bij de onderwerpen. De posts onder ‘overig’ bestaan uit allemaal kleinere genres, die niet groot genoeg zijn geacht om een apart genre te vormen. Daarom zijn die betreffende posts samengevoegd tot het genre ‘overig’.

In tabel 5 is te lezen welke soorten media voorkomen in de Facebook-posts en wat daarbij de verdeling is:

Mediasoort Aantal posts (percentage)

Tekst + link + afbeelding 56 (37,84%)

Tekst + video 47 (31,76%)

Tekst + afbeelding 38 (25,68%)

Afbeelding (Tjaakje) 7 (4,73%)

Totaal 148 (100%)

Tabel 5: soorten media in Facebook-posts

Tabel 5 laat zien dat ‘tekst + link + afbeelding’ de meest voorkomende mediasoort is in de Facebook-posts. Bij die links gaat het om links naar de website van de nieuwsorganisatie. Er wordt een tekst

Genre Aantal posts (percentage)

Nieuwsbericht 88 (59,46%) Stelling 22 (14,87%) Overig 12 (8,11%) Oproep 10 (6,76%) Weekendrubriek (Tjaakje) 7 (4,73%) Column 5 (3,38%) Woensdagrubriek 4 (2,70%) Totaal 148 (100%)

27 getypt op Facebook en daarbij verschijnt dan een link naar een artikel op de website, inclusief de bij de link behorende afbeelding. ‘Tekst + video’ zit qua aantal posts een klein beetje lager. Bij die posts wordt een tekst getypt en daarbij wordt een video geüpload. Bij ‘tekst + afbeelding’ gaat het om een tekst op Facebook plus een daar bijgevoegde afbeelding. Alleen een afbeelding komt maar heel af en toe voor en alleen tekst komt helemaal niet voor. De Facebook-posts zijn overwegend multimodaal. Deelvraag:

- Hoe is de verdeling van de onderwerpen onder de genres in de Facebook-posts en hoe is de verdeling van de onderwerpen en genres onder de verschillende mediasoorten in de Facebook-posts?

Staafdiagram 1: verdeling van de onderwerpen onder de meest voorkomende genres in de Facebook-posts Leesvoorbeeld: van het genre ‘nieuwsbericht’ bestaan de Facebook-posts voor het grootste gedeelte uit het onderwerp ‘weer en verkeer’, gevolgd door ‘cultuur en entertainment’ en ‘natuur en dieren’, enzovoorts. Uitleg van de afkortingen:

c&e = cultuur en entertainment v&p = verkiezingen en politiek w&v = weer en verkeer n&d = natuur en dieren

a&a = aardbevingen en aardgaswinning r/d/v = reddingsdiensten/defensie/veiligheid GW = Grunneger Week

In staafdiagram 1 zien we dat het genre ‘nieuwsbericht’ (met veruit de meeste berichten) voornamelijk bestaat uit de onderwerpen ‘weer en verkeer’, ‘cultuur en entertainment’, ‘natuur en dieren’ en ‘verkiezingen en politiek’. De ‘stellingen’ bestaan vooral uit ‘verkiezingen en politiek’ en uit ‘overig’. ‘Verkiezingen en politiek’ valt te verklaren doordat er in maart 2015 Provinciale Staten verkiezingen waren. Het genre ‘stelling’ bestaat veel uit ‘overig’ doordat de stellingen over zeer uiteenlopende onderwerpen gaan. Zoals al vermeld bestaat de onderwerpscategorie ‘overig’ uit allerlei samengevoegde onderwerpen. Het genre ‘oproep’ bestaat voor een groot deel uit het onderwerp ‘natuur en dieren’. Dat is waarschijnlijk te verklaren doordat de wolf in maart 2015 opdook in Groningen. Een voorbeeldpost van het genre ‘oproep’ met als onderwerp ‘natuur en dieren’ (de wolf) en als media tekst + afbeelding is: Verzin een leuke naam voor de wolf!

28 Staafdiagram 2: verdeling van onderwerpen onder de meest voorkomende mediasoorten in de Facebook-posts Leesvoorbeeld: van de mediasoort ‘tekst + link + afbeelding’ bestaan de Facebook-posts vooral uit het onderwerp ‘verkiezingen en politiek’ en ‘overig’, gevolgd door ‘weer en verkeer’ en ‘natuur en dieren’, enzovoorts.

Staafdiagram 2 laat zien dat onder de mediasoort ‘tekst + link + afbeelding’ de onderwerpen ‘verkiezingen en politiek’, ‘overig’, ‘weer en verkeer’ en ‘natuur en dieren’ veel voorkomen. De mediasoort ‘tekst + link + afbeelding’ betreft veel nieuwsberichten en die gaan dus over allerlei onderwerpen. De mediasoort ‘tekst + video’ bestaat veel uit ‘weer en verkeer’ en ‘cultuur en entertainment’. ‘Tekst + afbeelding’ bestaat voornamelijk uit ‘cultuur en entertainment’, ‘verkiezingen en politiek’ en ‘overig’. Het genre ‘stelling’ gaat dus veel over die onderwerpen.

Staafdiagram 3: verdeling van de genres onder de meest voorkomende mediasoorten in de Facebook-posts Leesvoorbeeld: van de mediasoort ‘tekst + link + afbeelding’ bestaan de Facebook-posts voor het overgrote deel uit nieuwsberichten, enzovoorts.

29 Uit staafdiagram 3 (pagina 28) kunnen we aflezen dat de mediasoorten ‘tekst + link + afbeelding’ en ‘tekst + video’ voor een heel groot gedeelte uit nieuwsberichten bestaan. De mediasoort ‘tekst + afbeelding’ bevat juist weer heel veel stellingen. De stellingen worden altijd op dezelfde manier ‘vormgegeven’: de stelling als lopende tekst, met daarbij een afbeelding ter ondersteuning. Dit gebeurt dagelijks op deze manier, vandaar dat de mediasoort tekst + afbeelding veel uit stellingen bestaat.

4.2 Taalhandelingen in de Facebook-posts