• No results found

Onderhoud kapitaalgoederen

In document Jaarstukken 2020 (pagina 122-136)

Deze paragraaf gaat in op de onderhoudstoestand en de kosten van groen, wegen, riolering, gebouwen, kunstwerken, etc. Onderhoud van kapitaalgoederen beslaat een substantieel deel van de begroting. Een goed overzicht is daarom van belang voor een juist inzicht in de financiële consequenties ervan. Achtereenvolgens zal worden ingegaan op de kapitaalgoederen:

o Groen o Wegen o Riolering o Water

o Speelvoorzieningen o Openbare verlichting o Verkeersregelinstallaties o Civieltechnische kunstwerken o Gebouwen

De hieronder genoemde bedragen zijn de in de exploitatie opgenomen bedragen. Deze zijn exclusief de in de investeringsplanning opgenomen bedragen.

Kapitaalgoed Groen

Areaal binnen de kom buiten de kom

bomen 26.000 4.700

beplantingen 117 ha 122 ha

gras 204 ha 71 ha

Begroting onderhoud 2020 € 2.108.515 Werkelijke kosten 2020 € 2.325.944 Doelstelling

Het zorgen voor een aantrekkelijke en overzichtelijke, groene leefomgeving en het bieden van recreatieve gebruiksmogelijkheden.

Beleidskader

Kwaliteitsimpuls Openbare Ruimte Kwaliteitsvisie Openbare Ruimte

Groenbeheerplan c.q. groenbeheersysteem Groenstructuurplan

Ecologische visies GroenBlauw en GroenGoud Landschapsbeleidsplan

Richtlijn Bomencompensatie

Prioriteit voor de Renovatie van de Inrichting van de Openbare ruimte in de directe woonomgeving (PRIO)

Rapport “Bezuinigingsmogelijkheden door verlaging onderhoudsniveau”

Meerjarenperspectief Openbare Ruimte 2016-2026 Financiële consequenties beleidskader

Ter ondersteuning van de groenopgaven en gedeeltelijke invulling van vacatureruimte is een beroep gedaan op inhuur van tijdelijk extern personeel. De dekking van deze lasten vond binnen het PBS-budget plaats.

De bestrijding van de eikenprocessierups heeft ook dit jaar weer veel extra inspanningen gekost. Het jaarlijks preventief (spuiten met biologisch bestrijdingsmiddel) en curatief (het wegzuigen van nesten het hele seizoen door) bestrijden van de rupsen is een kostbaar werk.

Stand van zaken

In het voorjaar 2020 is een aanbesteding uitgezet voor het maken van een ontwerp van de speelvoorziening in het Slotpark. Eind 2020 is de vergunning aangevraagd. In afwachting van de bezwaarperiode is de verwachting dat zomer 2021 de speelvoorziening wordt gerealiseerd.

De vertraagde projecten in het jaar 2019 aan de Venkelhof, Collijstraat, Dr. J.m. den Uijlstraat en Wibautstraat door personeelscapaciteit en PFS-onderzoeken zijn begin 2020 uitgevoerd. Het resterende groenbudget voor 2020 is volledig ingezet voor eerstejaars onderhoud.

Voor gras en bermen is een ander maaibeleid uitgevoerd, namelijk insectenvriendelijk maaien. Vanwege de warme, droge zomer is ook minder gemaaid. In 2020 is een pilot gedraaid (van klepelen naar maaien).

Kapitaalgoed Wegen

Areaal Verharde rijbanen 361 km¹ Fietspaden 104 km¹ Andere verharde oppervlakken zoals pleinen, bushavens, voetpaden etc. 394.841 m² Begroting onderhoud 2020

Werkelijke kosten 2020

€ 1.543.559 *

€ 1.460.518

* alleen de onderhoudslasten exclusief de belastingen, verzekeringen, kapitaallasten, energiekosten en opbrengsten meegenomen als lasten.

Doelstelling

Een duurzame ontwikkeling en instandhouding van wegen, paden en pleinen voor een veilige en comfortabele bereikbaarheid van woningen en voorzieningen.

Beleidskader

• Gemeente Oosterhout streeft een duurzame ontwikkeling en instandhouding van wegen en paden na, zodat een veilige en comfortabele bereikbaarheid van woningen en voorzieningen wordt gegarandeerd, die bijdraagt aan een aantrekkelijke en functionele leefomgeving.

• De marges voor beleid op dit product worden bepaald door de volgende nota’s, wetten en regelingen:

• Beheerplan Wegen;

• Gladheidbestrijdingsplan;

• Kwaliteitsvisie Openbare Ruimte

• Prioriteit voor de Renovatie van de Inrichting van de Openbare ruimte in de directe woonomgeving (PRIO)

• Meerjarenperspectief Openbare Ruimte 2016-2026 Financiële consequenties beleidskader

Eén van de resultaten uit de inventarisatie van de Zero Based Budgetting 2020 is het korten van € 300.000 op het jaarlijkse budget voor onderhoud aan wegen. In de programmeringen is daardoor sterk ingezet op het uitvoeren van reparaties. Met deze verschuiving in de onderhoudsaanpak worden renovaties uitgesteld en kan voor een relatief beperkte periode aan de zorgplicht worden voldaan.

De reconstructie van de rotonde de Bromtol heeft voorrang gekregen in het afgelopen jaar.

Er zijn extra middelen uit andere projecten vrijgemaakt voor de renovatie. De reconstructie van de Burgemeester Holtoplaan is daarvoor getemporiseerd.

Door de zachte winter van het afgelopen jaar is minder sprake geweest van gladheidsbestrijding en heeft minder vorstschade aan de wegen veroorzaakt.

Stand van zaken

In het voorjaar van 2020 heeft de Rekenkamer een onderzoek uitgevoerd naar het wegenonderhoud en -beheer in Oosterhout. De resultaten zijn in het najaar ontvangen en gedeeld met de raad. Het belangrijkste advies was om een meerjarenplanning op te stellen. Dit wordt uitgewerkt in zomer 2021.

Bij het opstellen van de programmering is vanwege de nadruk die ligt op de nieuwe stedelijke ontwikkelingen vooral ingezet op onderhoudsprogramma’s. Daarin worden bestaande voorzieningen gerenoveerd, maar worden geen reconstructies uitgevoerd of verbeteringen doorgevoerd.

Kapitaalgoed Riolering

Areaal Ca. 206 km gemengde riolering

Ca. 59 km vuilwaterriool Ca. 93 km regenwaterriool Ca. 9 km infiltratieriool Ca. 53 km drukriolering Ca. 22 km persleiding 223 drukrioleringspompen 58 rioolgemalen

6 bergbezinkbassins

19 vuilwater overstorten naar oppervlaktewater 71 regenwater overstorten naar oppervlaktewater Begroting onderhoud 2020

Werkelijke kosten 2020

€ 449.788

€ 474.780 Doelstelling

In het belang van de volksgezondheid wordt een adequate inzameling en transport van rioolwater naar de rioolwaterzuivering nagestreefd.

Om de burger te beschermen tegen de gevolgen van overvloedige regenval wordt getracht om geen wateroverlast te laten optreden met een financieel gevolg.

Er wordt waar mogelijk met de waterpartners samengewerkt om, met een zo efficiënt mogelijke inzet van middelen, een schone en veilige leefomgeving te behouden.

Beleidskader

In oktober 2016 is het water- en rioleringsplan 2017-2021 (WRP) vastgesteld. Daarin is de ambitie vastgesteld waarmee de wettelijke gemeentelijke zorgplichten wordt ingevuld.

Betrof het voorheen slechts de zorg voor afvalwater (afvalwaterzorgplicht), tegenwoordig dient de gemeente, vanwege de verbrede watertaken, tevens zorg te dragen voor

afvloeiend hemelwater (hemelwaterzorgplicht) en grondwater (grondwaterzorgplicht). In het WRP wordt per waterstroom aandacht gegeven aan thema’s als techniek, overlast,

veiligheid en imago. Een toekomstgerichte aanpak bij de verwerking van regenwater blijft de belangrijkste ambitie binnen dit WRP. In het kader van de Zero Based Budgetting 2020 is de ambitie van de afvalwaterzorgplicht en het beheer van oppervlaktewater bijgesteld naar de minimale variant waarin de wettelijke verplichtingen grotendeels leidend zijn.

Financiële consequenties beleidskader

De focus van het ambtelijke apparaat was met name gericht op de klimaatadaptatie, advisering bij nieuwbouwontwikkelingen, initiatieven en bouwvergunningen. Voor onder

andere het opstellen van basisrioleringsplannen en onderzoeken voor het opstellen van beleid voor het nieuwe water- en rioleringsplan zijn taken extern uitgevoerd.

De riolering betreft een ‘gesloten circuit’. Dit betekent dat het werkelijk gerealiseerd saldo van de kosten als de baten van het product riolering aan het eind van 2020 wordt

verrekend met de egalisatievoorziening riolering.

Stand van zaken t.o.v. doelstelling

Het beheerscenario voor oppervlakte- en afvalwater is naar de variant van het wettelijk minimum gegaan. De samenwerkingsvormen (waaronder Samenwerking Water West-Brabant) op gebied van water/riolering zijn daardoor beperkt tot de hoogstnoodzakelijke.

Wel zijn er samenwerkingsvormen op gebied van klimaatadaptatie opgestart om vorm te geven aan de gemeentelijke ambitie en de regionale opgave op dit thema.

Door lopende contracten is het preventief onderhoud aan pompinstallaties in 2020 nog wel uitgevoerd. In het afgelopen corona jaar, met veel thuiswerkende mensen, stegen de storingsmeldingen door een toename van doekjes en mondkapjes in het riool.

Aangezien het oppervlaktewatersysteem binnen klimaatadaptatie een grote rol speelt is toch gestart met het inventariseren van het gemeentelijk oppervlaktewater. Door corona is een aantal onderzoeksopgaven vertraagd waardoor het daarvoor beschikbare budget ingezet is voor een eerste deel van het veldwerk van de inventarisatie.

Kapitaalgoed Water

Areaal

Lengte watergangen stedelijk gebied 22 km;

Lengte watergangen buitengebied 53 km;

Waterlopen (niet watervoerend) in gemeentelijk beheer 76,5 hectare;

Waterlopen in beheer Waterschap 83,3 ha;

Waterlopen (watervoerend) in gemeentelijk beheer langs spoorlijn Weststad 7.800 m;

Begroting onderhoud 2020 Werkelijke kosten 2020

€ 198.577

€ 196.279 Doelstelling

Gemeente Oosterhout beschouwt oppervlaktewater als belangrijke pijler om de

klimaatsverandering te kunnen ondergaan. Het waarborgen van een goede afwatering en doorstroming en het handhaven van een minimum waterkwaliteit is van groot belang.

Daarnaast is water een drager van de kwaliteit van de openbare ruimte omdat water bijdraagt aan de identiteit en sfeer van parken, straten en wijken.

Samen met de waterpartners wordt gewerkt aan schoon en veilig oppervlaktewater met genoeg bergend vermogen voor de toenemende regenval.

Beleidskader

Water(management) heeft op de verschillende bestuursniveaus de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen. Het taakveld is op alle niveaus nog volop in ontwikkeling. De gemeente Oosterhout benadert het watersysteem en de waterketen vanuit Europese en nationale wet- en regelgeving steeds integraler.

Gemeente Oosterhout beschikt over een water- en rioleringsplan 2017-2021 (WRP) waarin de gemeentelijke wettelijke zorgplichten zijn uitgewerkt. Oppervlaktewater is hieraan toegevoegd omdat dit een belangrijke rol speelt in de gehele waterhuishouding. In het WRP is de wijze waarop de gemeente Oosterhout met water om zou willen gaan aangegeven. Hierin speelt ook “waterkwaliteit” een belangrijke rol. Door de bezuinigingsopgave is de ambitie van de afvalwaterzorgplicht en het beheer van

oppervlaktewater bijgesteld naar de minimale variant waarin de wettelijke verplichtingen grotendeels leidend zijn.

Binnen de gemeentegrenzen van Oosterhout liggen twee grondwaterwinningen ten behoeve van de drinkwaterproductie. Hier omheen zijn grondwaterbeschermingsgebieden aangewezen waarvoor regels zijn vastgelegd in de Provinciale Milieu Verordening (PMV) Ten aanzien van de klimaatverandering en de daaraan gekoppelde Deltawet zijn de eerste denkrichtingen geformuleerd om klimaatadaptatie vorm te geven. Water speelt een

belangrijke rol bij de bestrijding van droogte, hittestress en regenwateroverlast en overstroming.

Financiële consequenties beleidskader

Klimaatadaptatie staat hoog op de agenda en deze lasten zijn grotendeels gedekt uit de ontvangen tranches van het Rijk.

Stand van zaken t.o.v. doelstelling

Een doelstelling is om het watersysteem robuuster te maken zodat grotere regenbuien verwerkt kunnen worden door een grotere berging of afvoer van overtollig regenwater. Bij de nu gekozen minimale variant heeft dit geen prioriteit waardoor vertraging optreed in het toekomstbestendig maken van het oppervlaktewatersysteem. Binnen de huidige financiële middelen is wel een kleine start gestart met het verzamelen van de ontbrekende

beheergegevens. Met actuele beheergegevens kan het beheer beter afgestemd worden en ontwerpen geoptimaliseerd. Hiervoor wordt de samenwerking met het waterschap gezocht, omdat zij van oudsher veel beter uitgerust is voor deze taak.

Kapitaalgoed Speelvoorzieningen

Areaal In totaal 139 speel- en sportplekken,

• 22 ballenvangers, 69 voetbaldoelen, 14 tafeltennistafels, 7 pannaveldjes, 19 overige sporttoestellen

• 7 jeu de boulesbanen

• 10 asfaltvloeren en 14 betontegelvloeren tbv sporten

• 1 Cruyff Court en 1 voetbalkooi

• 2 JOP’s

• 4 skateterreinen met 25 skatetoestellen

• 11 rubbertegelvloeren, 4 rubbergietvloeren, 2 kunstgrasvloer en 139 zandvloeren tbv spelen

• 449 speeltoestellen Begroting onderhoud 2020

Werkelijke kosten 2020

€ 172.623

€ 171.071 Doelstelling

Het aanbieden van gevarieerde en veilige speelvoorzieningen met als doel dat kinderen en jeugd zich sociaal en fysiek kunnen ontwikkelen en ontspannen.

Beleidskader

In september 2016 is de beleidsnota Buiten spelen in Oosterhout, actualisatie 2016 vastgesteld. Gestreefd wordt overal in de stad een voldoende gevarieerd en gespreid aanbod in stand te houden. Daarnaast worden verbeteringen en kwaliteitsimpulsen doorgevoerd.

Financiële consequenties beleidskader

Corona heeft het participatietraject bemoeilijkt in 2020. Via bewonersbrieven en e-mails zijn de bewoners bereikt. Hun voorkeuren zijn verwerkt binnen het vastgestelde budget.

Vanaf 2020 is het budget onderhoud speelvoorzieningen structureel verlaagd met

€ 10.000. Deze taakstelling is financieel niet gehaald.

Stand van zaken t.o.v. doelstelling

In 2020 zijn de volgende speelplekken gerealiseerd: Ferdinand Bolstraat, Poortersdam, Mispelstraat, Klaverbeemd, Nassaustraat en Tijmhof. In 2020 zijn geen omvormingen uitgevoerd vanwege bezwaren uit de omgeving.

Kapitaalgoed Openbare verlichting

Areaal 13.057 masten

Begroting onderhoud 2020 Werkelijke kosten 2020

€ 301.276 *

€ 202.306

*dit is inclusief schademeldingen die verhaald worden bij de verzekeringsmaatschappij.

Deze lasten zijn exclusief de energiekosten (raming € 225.000 en werkelijk € 292.000)

Doelstelling

Een duurzame ontwikkeling en instandhouding van openbare verlichting voor een veilige en comfortabele bereikbaarheid van woningen en voorzieningen.

Beleidskader

• NPR13201-A1 Openbare verlichting- Kwaliteitscriteria(opgesteld door Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde.

• Beleidsplan Veilige Elektrotechnische Bedrijfsvoering gemeente Oosterhout.

• Doelstellingen van het SER- energieakkoord van 2013 om tot een besparing van energie te komen van 20% in 2020 ten opzichte van 2013.

• Uitvoerings- en beheerplan openbare verlichting periode 2017-2021 (vastgesteld door het college in juli 2017)

Financiële consequenties beleidskader

Het uitvoerings- en beheerplan openbare verlichting periode 2017-2021 is financieel vertaald in de jaarlijkse exploitatiebudgetten voor onderhoud en vervanging van de openbare verlichting. Binnen dit budget zijn de gewenste vervangingen uitgevoerd en de stijging van de energielasten opgevangen.

Stand van zaken

Uitvoering verloopt conform Uitvoerings- en beheerplan openbare verlichting periode 2017-2021.

Kapitaalgoed Verkeerstechnische installaties

Areaal • 47 parkeerautomaten in functie in de openbare ruimte; 3 automaten op voorraad op de

gemeentewerf

• 24 Verkeersregelinstallaties in eigendom en beheer van de gemeente

• 3 VRI’s in beheer van de provincie waaraan de gemeente een financiële bijdrage levert voor verbruiks-en onderhoudskosten

• 5 geregelde oversteekplaatsen (GOP) in 2019 toename van 1 (locatie Heistraat).

• LED lights/ dynamische markering bij 2 fietsoversteken en 1 rotonde

• 14 Dynamische Route Informatie Displays (DRIS) bij de bushaltes

• 3 Dynamische Route Informatie Displays t.b.v.

routevewijzing als de sluizen open staan..

• 1 Dynamisch parkeerverwijssysteem met 10 dynamische displays

Begroting onderhoud 2020 Werkelijke kosten 2020

€ 289.959

€ 356.829 Doelstelling

Een duurzame ontwikkeling en instandhouding van verkeerstechnische installaties voor een veilige en comfortabele bereikbaarheid van woningen en voorzieningen.

Beleidskader

• Verkeersregelinstallaties: Mobiliteitsnota 2007-2015, Sturingsstrategie Oosterhout.

• Openbaar vervoer: Kwaliteitsslag openbaar vervoer (Provinciaal beleid)

• Parkeerverordening en bijbehorende aanwijzingsbesluiten 2018 Financiële consequenties beleidskader

Het budget beleid verkeer en maatregelen is in 2020 structureel verlaagd met € 23.000.

Het plan was om de verkeersonderzoeken die voorheen door externe bureaus werden uitgevoerd voortaan uit te voeren door eigen personeel. Door het hoge aantal

Oosterhoutse initiatieven en de minimale personele bezetting binnen het team Buiten Beleid op het gebied van verkeer bleek deze bezuiniging niet reëel.

Om invulling te geven aan de ombuiging van € 300.000 op parkeren, is in 2020 een aantal ombuigingsmaatregelen uitgewerkt en daarover is besluitvorming geweest. De uitwerking is met name gericht op het beheer van de fietsenstalling, het terugbrengen van het aantal parkeerautomaten, digitalisering van parkeervergunningen- en producten, verlagen kosten parkeerhandhaving, fiscaliseringsmogelijkheden en het in rekening brengen van

parkeerontheffingen. In 2020 zijn hierop ook de verordeningen aangepast en is een enkele ombuigingsmaatregel reeds geïmplementeerd. Bijvoorbeeld het verwijderen van

parkeerautomaten, overeengekomen huurverlaging voor de fietsenstalling Arendshof en het doorbelasten van werkzaamheden door MidZuid die geen betrekking hadden op het beheer van de fietsenstallingen.

Stand van zaken t.o.v. doelstelling

De ombuigingsmaatregelen op parkeren zijn uitgewerkt en geïmplementeerd.

In 2020 zijn kosten gemaakt voor uitvoeren tracéstudie fietsroute Oosterhout (fietspad Hooipolder) naar aanleiding van raadsvragen doortrekken Statendamweg naar Geertruidenberg (Hooipolder) en voor het uitvoeren van haalbaarheidsstudie fietsbrug Zwaaikom-Vrachelen. Vanwege de hoeveelheid werkzaamheden bij de

verkeersdeskundigen is extern personeel ingehuurd. Deze kosten zijn gedekt uit het PBS budget.

Kapitaalgoed Civieltechnische kunstwerken

Areaal 3 tunnels

8 bruggen 2 viaducten 3 geluidschermen 39 kleine bruggen Begroting onderhoud 2020

Werkelijke kosten 2020

€ 73.500

€ 46.477

Doelstelling

Een duurzame ontwikkeling en instandhouding van civieltechnische kunstwerken voor een veilige en comfortabele bereikbaarheid van woningen en voorzieningen.

Beleidskader

Op basis van inspectieresultaten worden de onderhoudsmaatregelen in volgorde van urgentie uitgevoerd.

Financiële consequenties beleidskader

In 2019 zijn de inspecties aan de bruggen uitgevoerd. Naar aanleiding van deze inspecties moesten drie bruggen worden vervangen/onderhouden in 2020. De werkzaamheden zijn binnen het geautoriseerde budget uitgevoerd.

Stand van zaken t.o.v. doelstelling

Onderhoud vindt plaats conform de meerjarenplanning 2019-2023.

Kapitaalgoed Gebouwen

Areaal 200 vastgoedobjecten 1

Begroting onderhoud 2020 Werkelijke kosten 2020

€ 1.712.531 *

€ 1.418.246

* inclusief de accommodaties Floralia Park,

binnensportaccommodaties, Warande, busstation Leijsenhoek en d parkeergarage

Doelstelling

Het beheren en onderhouden van accommodaties gemeentelijk vastgoed Beleidskader

Binnen het cluster Vastgoed wordt invulling gegeven aan het onderhoud, beheer &

exploitatie en (her)ontwikkeling van de bestaande maatschappelijke vastgoedportefeuille.

Financiële consequenties beleidskader

De gebouwen zijn zowel op bouwkundig als installatietechnisch gebied onderhouden op basis van meerjaren onderhoudsplanningen. Hieronder vallen ook vervangingen en renovatie van gebouwonderdelen en/of installatiecomponenten. Kunstwerken zijn op basis van schouwingen onderhouden. Ten aanzien van de baten heeft het college in 2020 besloten tot gedeeltelijke kwijtschelding van huur van een aantal panden vanwege Corona.

Vanuit het Rijk is hiervoor deels compensatie ontvangen.

Stand van zaken t.o.v. doelstelling

Gemeente Oosterhout heeft een aantal panden in bezit waarover onzekerheid bestaat over de toekomstige exploitatie. Dit wordt deels veroorzaakt door actuele leegstand en deels door geplande ontwikkelingen waarover nog geen besluit is genomen.

Vanwege deze onzekerheden over het voortbestaan van deze gebouwen is (logischerwijs) de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden op het minimumniveau van instandhouding gezet. Dit houdt in dat enkel wettelijk verplichte periode keuringen (o.a. aan installaties) worden verricht en onderhoud enkel op basis van klachten plaats vindt. Er zijn derhalve geen grote onderhouds- of vervangingsinvesteringen uitgevoerd zoals deze volgens de meer jaren onderhoudsplanning uitgevoerd zouden moeten worden. Voorbeelden hiervan zijn de sporthallen Oosterheide (Op basis van de beschikbare ambtelijke capaciteit en de financiële onduidelijkheid in relatie tot de coronacrisis is voorgesteld om dit aanvullend onderzoek door te schuiven naar de volgende bestuursperiode. Hierdoor blijft het besluit van oktober 2019 in stand en door te gaan met de huidige sporthal met alleen de hoogst

1Het hier genoemde areaal en de onderhoudsbegroting hebben betrekking op de panden die onder de centrale budgetten vallen. Dit betreft zo’n 200 objecten met een verzekerde waarde van 300 miljoen euro. De gebouwen van buitensport, grondexploitatie, onderwijs en asielwoningen zijn separaat begroot op betreffende programma’s, zo’n 112 objecten.

noodzakelijke onderhoud), Arkendonk (het college heeft eind 2020 besloten onderzoek te doen naar de (financiële) haalbaarheid van een volledige herinrichting) en de Pannehoef (in 2020 is het onderzoek naar de haalbaarheid van een broedplaats voor

(amateur)podiumkunst/Cultuurplaats afgerond. Uit dit uitgevoerde onderzoek komt naar voren dat een Cultuurplaats op deze plek kansrijk is, maar geen volledige vervanging zal zijn voor de functie die de Pannehoef op dit moment vervult. Bedoeling was om in 2020 al te starten met de placemaking Cultuurplaats, maar vanwege de coronapandemie is dit uitgesteld naar 2021).

De gemeenteraad heeft in maart 2020 besloten op basis van de evaluatie de huurovereenkomst met het speelgoedmuseum te verlengen voor 10 jaar.

Voor alle drie de activiteitencentra geldt dat deze momenteel onderdeel uit maken van herontwikkelingsvisies, waarbij met name voor Bunthoef in samenwerking met Thuisvester de mogelijkheden voor een nieuw te ontwikkelen activiteitencentrum worden onderzocht onder een te ontwikkelen appartementen complex. AC De Slotjes maakt onderdeel uit van de toekomstvisie Slotjesveld en AC Dommelbergen, maakt onderdeel uit van de

toekomstvisie Arkendonk.

Voor het pand Zandheuvel 49 is in 2020 het verkoopproces in gang gezet.

Treasury (financiering)

De uitgaven en de inkomsten van de gemeente lopen niet synchroon in de tijd. De gemeente leent soms geld om tijdig betalingen te kunnen verrichten en soms heeft ze (tijdelijk) overtollige liquide middelen.

De gemeente Oosterhout hanteert een systeem van centrale financiering. In dit systeem bestaat er geen direct verband tussen een bepaalde investering en het aantrekken van financieringsmiddelen.

Alle rentelasten en rentebaten worden verzameld en daarna toegekend aan de gemeentelijke producten op basis van een zogenoemde omslagrente. In de begroting 2020 is gerekend met een omslagrente van 1,3%. Alle geldstromen van de gemeente lopen via de centrale treasuryfunctie.

Deze werkwijze zorgt ervoor dat de gemeentelijke rentelasten zo laag mogelijk blijven.

Rentebeeld 2020

De rentepercentages voor kortlopende leningen en langlopende leningen blijven erg laag.

De percentages voor zowel langlopende als kortlopende leningen zijn zelfs nog gedaald ten opzichte van 2019. Ook afgelopen jaar hebben we weer kunnen profiteren van een uitzonderlijk gunstig rentepercentage bij het afsluiten van nieuwe langlopende leningen. Kortlopende leningen hebben we in 2020 steeds tegen een negatieve rente af kunnen sluiten. Het aangaan van zo’n kortlopende lening levert ons rente-inkomsten op.

Looptijd: 1 januari 2020 1 juni 2020 31 december 2020

één maand -/- 0,4 % -/- 0,4 % -/- 0,5 %

drie maanden -/- 0,3 % -/- 0,3 % -/- 0,5 %

zes maanden -/- 0,3 % -/-0,1% -/- 0,5 %

Looptijd: 1 januari 2020 1 juni 2020 31 december 2020

vijf jaar -/- 0,2 % 0,1 % -/- 0,2 %

tien jaar 0,3 % 0,3 % 0,0 %

vijftien jaar 0,6 % 0,4 % 0,1 %

De hierboven genoemde percentage zijn advies percentages. In 2020 waren de rentepercentages voor kortlopende leningen het gehele jaar negatief. Voor kortlopende kasgeldleningen geldt dit al meerdere jaren. Ook leningen met een langere looptijd kunnen tegenwoordig met een negatieve rentepercentage worden afgesloten.

Rentetoerekening en -resultaat

In de paragraaf financiering (treasury) dient inzicht gegeven te worden in de rentelasten, het renteresultaat, de financieringsbehoefte en de wijze waarop rente aan investeringen,

grondexploitaties en taakvelden wordt toegerekend. Door onderstaand schema in de begroting en de rekening op te nemen wordt invulling gegeven aan dit inzicht.

Renteschema Begroting

2020

Jaarrekening 2020 a. Externe rentelasten over de korte en lange

Jaarrekening 2020 a. Externe rentelasten over de korte en lange

In document Jaarstukken 2020 (pagina 122-136)