• No results found

Cultuur en evenementen

In document Jaarstukken 2020 (pagina 60-68)

Toekomstvisie 2030/Bestuursakkoord 2018-2022/Perspectiefnota 2020

'Productiehuis', als een broedplaats voor amateur(podium)kunst

In 2020 is het onderzoek naar de haalbaarheid van een broedplaats voor

(amateur)podiumkunst/Cultuurplaats afgerond. Uit dit uitgevoerde onderzoek komt naar voren dat een Cultuurplaats op het terrein van de voormalige Galvanitasfabriek kansrijk is, maar geen volledige vervanging zal zijn voor de functie die de Pannehoef op dit moment vervult.

Bedoeling was om in 2020 al te starten met de placemaking Cultuurplaats, maar vanwege de coronapandemie is dit uitgesteld naar 2021. Ook de besluitvorming rondom het

structuurontwerp herontwikkeling Galvanitasfabriek en een financiële bijdrage voor de placemaking van de Cultuurplaats is doorgeschoven naar 2021.

Aansluitend op bovenstaande ontwikkeling heeft de gemeenteraad bij de begroting 2020 een motie aangenomen inzake het behoud van de Pannehoef voor de inwoners van Oosterhout.

In 2020 is aansluiting gezocht bij de visie op het sociale domein en is een onderzoek gestart naar een samenwerking tussen de Pannehoef en een zorgaanbieder om aan de huidige culturele functie van de Pannehoef (voor het verenigingsleven) de functie van vrij

toegankelijke dagbesteding toe te voegen. Dit onderzoek in combinatie met een onderzoek naar de onderhoudsstaat van het pand zullen in 2021 leiden tot een besluitvorming rondom de toekomst van de Pannehoef.

Cultureel Oosterhout adviseert de gemeente

Het aangaan van gesprekken om te onderzoeken of een ‘çultuurrraad’ (werktitel) kan helpen bij de uitvoeren van de rol van de gemeente is door corona uitgesteld naar 2021.

Speelgoedmuseum

De evaluatie van het Speelgoed- en carnavalsmuseum is afgerond. Uit de evaluatie gebleken dat het museum een positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt op vele terreinen van het cultureel ondernemerschap. De gemeenteraad heeft in maart 2020 besloten op basis van de evaluatie de huurovereenkomst met de het museum te verlengen voor 10 jaar.

Evenementenbeleid

We werpen conform de huidige werkwijze voor evenementenorganisatoren zo weinig mogelijk drempels op en faciliteren daar waar nodig bij het verkrijgen van een vergunning of bij de organisatie van een evenement.

De evenementencoördinator speelt hierbij een belangrijke rol. De pandemie Covid-19 heeft grote impact op het kunnen houden van evenementen en geeft onduidelijkheid en

onzekerheid over hoe evenementen in de toekomst kunnen plaatsvinden.

Ook heeft de pandemie financieel impact op evenementenorganisatoren en ook dat geeft hen grote onzekerheid.

In de toekomst, wanneer het opstellen van nieuw evenementenbeleid aan de orde is, zullen zowel economische aspecten, aspecten van gezondheid, gebruik openbare ruimte,

leefbaarheid, duurzaamheid en ook de aspecten vergunningverlening, toezicht en handhaving meegenomen worden.

Ombuigingen

Culturele instellingen/Energielasten Bussel en Theek 5

In de afgelopen jaren is gebleken dat de energielasten van het pand de Bussel structureel lager liggen dan oorspronkelijk bij de vernieuwbouw was begroot. Op de subsidie aan Theater de Bussel en bibliotheek Theek 5 is met ingang van 2020 daarom een structurele korting toegepast. Het onderzoek naar het in eigen beheer nemen van de energieafname door theater en bibliotheek bleek geen voordelen op te leveren. De levering van de energie blijft daarom via de gemeente lopen.

Overige ontwikkelingen

Lokale omroep

De Oosterhoutse Radio en Televisie Stichting heeft een zendmachtiging tot 2025. De gemeente Oosterhout keert jaarlijks de wettelijke bijdrage in het kader van de zorgplicht lokale omroepen uit. De ORTS kan daarnaast een beroep doen op een aanvullende, gemeentelijke subsidie die verbonden is aan de strategische communicatiedoelen van de gemeente Oosterhout.

Musea

Het geactualiseerde museumbeleid is vastgesteld, waarbij de geformuleerde criteria zich richten op de functie, het publiek, de organisatie en financiën en de museumregistratie van musea.

Doelsubsidies culturele instellingen

De bestaande subsidiecontracten met Theater de Bussel, bibliotheek Theek 5 en h19 Centrum voor de Kunsten zijn met één jaar verlengd tot 31-12-2020. In 2020 zijn er nieuwe beleidskaders vastgesteld voor het theater en de bibliotheek die als basis hebben gediend voor nieuwe meerjarige subsidiecontracten (2021-2024) met de betreffende instellingen.

Ten aanzien van de cultuureducatie en -participatiefunctie welke door h19 wordt vervuld is een onderzoek gestart naar toekomstscenario’s. Dit onderzoek is mede onder invloed van de coronapandemie iets vertraagd en wordt in 2021 afgerond. De bestaande subsidieafspraken met h19 zijn daarom met een halfjaar verlengd (tot 30 juni 2021).

Gemeentelijke indicatoren Evenementen en festivals in de gemeente 7,3 7,4 7,2 Burgerij-enq Aandeel 18-plussers dat in de afgelopen 12

maanden minimaal één culturele voorziening in Oosterhout heeft bezocht. *

n.b. n.b. n.b. Burgerij-enq

Aandeel 18-plussers dat in de afgelopen 12 maanden een voorstelling heeft bezocht in Oosterhout

38% 36% 32% Burgerij-enq

Aandeel 18-plussers dat in de afgelopen 12 maanden minimaal één vorm van (amateur) kunst heeft beoefend. *

n.b. n.b. n.b. Burgerij-enq

Culturele voorzieningen in de gemeente 7,2 7,5 7,3 Burgerij-enq Tevreden over de uitgaansmogelijkheden in de

gemeente

7,1 7,3 7,2 Burgerij-enq

Verenigingen/clubs in de gemeente 7,7 7,7 7,7 Burgerij-enq

Overige gemeentelijke indicatoren

Percentage bevolking dat lid is van de bibliotheek

Aantal ingeschreven leners Aantal bezoekers

Aantal uitleningen

Aantal scholen met de formule “De Bibliotheek op School”

Aantal activiteiten

Aantal deelnemers van activiteiten

26,3%

Aantal voorstellingen de Bussel:

- Huis voor Erfgoed/Speelgoed- en carnavalsmuseum

- Brabant Museum Oud Oosterhout

12.926

*In verband met Covid-19-corona-zijn deze vragen in 2020 niet gesteld.

Sport

Toekomstvisie 2030/Bestuursakkoord 2018-2022/Perspectiefnota 2020

Maatschappelijke inzet van sportverenigingen

In januari 2020 zijn de deelnemende sportverenigingen geconsulteerd over deelname aan het Sportakkoord. De intentieverklaring is in juni 2020 voor deelname aan de Regeling Lokale Sportakkoorden ondertekend door de gemeente en door vertegenwoordigers van de deelnemende lokale sportverenigingen. Voor de aanstelling van een sportformateur en uitvoering van het akkoord zijn rijksmiddelen ontvangen. De sportformateur is in 2020 aangesteld. De geplande kick-off bijeenkomst met de sportverenigingen in oktober is uitgesteld naar begin 2021. De ontvangen rijksmiddelen worden overgeheveld naar het jaar 2021. Eind december heeft het college besloten om deel van de rijksmiddelen in te zetten voor implementatie van verbeterpunten Warande, zoals geconstateerd door Klankbord Ongehinderd Oosterhout.

Brede Buurt

In 2020 is de impactmonitor verder verbetert zodat nog beter inzichtelijk is wat het effect is van de verschillende projecten en activiteiten die vanuit de Brede Buurt worden

georganiseerd. Vanwege de coronapandemie konden echter veel reguliere activiteiten geen of beperkte doorgang hebben. Tijdens de lockdown is een deel van de noodopvang verzorgd voor het onderwijs en zijn er activiteiten in de wijken georganiseerd na schooltijd. Hierdoor hebben we een groot deel van de kwetsbare kinderen in Oosterhout kunnen bereiken door ze een fysiek en mentaal ontspanningsmoment aan te bieden. Ook tijdens de zomer- en

winterperiode zijn met de Zomerkaravaan en Freeze veel jongeren 12-17 jaar bereikt. Met name voor de ouderen zijn er in samenwerking met de ORTS uitzendingen verzorgt en met allerlei prikbordactiviteiten op het platform www.InOosterhout.nl hebben met name de jongeren allerlei challanges en tips gekregen om actief en creatief te blijven.

Buitensportaccommodatiebeleid en Uitvoeringsplanning Sport

In 2020 zijn de onderstaande investeringen opgepakt en afgerond: de renovatie van het kunstgrasveld SCO, de aanleg van de twee kunstgrasvelden bij de Voltreffers, de renovatie en aanpassing van de kleedlokalen van de Voltreffers, de realisatie van ledverlichting bij de voetbalverenigingen Oosterhout, TSC, SCO, Irene en OVV. De renovatie van de vloer Oosterheidehal is ook uitgevoerd in 2020.

De kozijnen van de gymzaal aan de Ridderstraat zijn vervangen ondanks dat er asbest aanwezig was zijn de lasten binnen het gevoteerde krediet gebleven.

Bewegingsonderwijs

In 2020 is gestart met het bewegingsonderwijs in het zwembad. Met een volle planning van circa 100 groepen is de vraag en behoefte erg groot. Scholen hebben een positieve bijdrage in het regelen van vervoer en extra onderwijstijd. Door Corona en sluiting van de zwembaden is een groot deel van het programma niet doorgegaan.

Toekomstscenario Oosterheidehal

In oktober 2019 heeft het college besloten om de financiële uitwerking en uitvoering door te schuiven naar de volgende bestuursperiode 2022-2026. Tijdens de collegevergadering van 3 maart 2020 heeft het college verzocht om een aanvullend onderzoek te doen naar de

mogelijkheden tot woningbouw bij de Oosterheidehal en extra energieopwekking. Op basis van de beschikbare ambtelijke capaciteit en de financiële onduidelijkheid in relatie tot de coronacrisis is voorgesteld om dit aanvullend onderzoek door te schuiven naar de volgende bestuursperiode. Hierdoor blijft het besluit van oktober 2019 in stand en door te gaan met de huidige sporthal met alleen het hoogst noodzakelijke onderhoud. Begin 2020 is geconstateerd dat de houten sportvloer van de Oosterheidehal dermate versleten is dat de veiligheid niet gewaarborgd kan worden. De raad heeft in de zomer 2020 krediet beschikbaar gesteld voor de renovatie van de toplaag van de sportvloer in de Oosterheidehal.

Toekomst recreatieoord de Warande

Als indirect gevolg van de Corona-crisis is een aantal zaken die gepland waren voor 2020, doorgeschoven naar 2021. De visie op het Sportcluster de Warande is daarvan een voorbeeld. De eerder geplande visiebijeenkomsten zullen in het tweede kwartaal van 2021 alsnog plaatsvinden, in samenspraak met partners en omliggende verenigingen van Recreatieoord de Warande. Op basis hiervan zal in de tweede helft van 2021 een visie ter besluitvorming aan gemeenteraad worden voorgelegd.

Ook in relatie tot het Oosterhoutse toerisme liggen er nog veel kansen. Om die reden zal bij het visieproces in 2021 ook het onderwerp ‘Leisure’ betrokken worden.

De gewenste doorontwikkeling van het Sportbedrijf is in 2020 gepresenteerd in een plan aan de directie. Hierin is aangegeven wat nodig is om ook de komende jaren in zowel kwalitatief als kwantitatief opzicht te blijven meegroeien met de veranderende omgeving. Het

gemeentelijke Sportbedrijf ontwikkelt zich in deze context steeds meer van een

uitvoeringsorganisatie naar een ontwikkelorganisatie die kansen ziet. Ook MOOVE zal in de toekomst een vast onderdeel zijn van het Sportbedrijf.

Het plan is in februari 2021 goedgekeurd door de directie om dit ten uitvoer te brengen.

Sporthal Arkendonk

Op 16 juni 2020 heeft de gemeenteraad de visie Arkendonk vastgesteld. De sporthal en het activiteitencentrum blijven beide als functie in Arkendonk.

Ombuigingen

Combinatie maken van prijzen in Oosterhout

Het lag in de planning om in 2020 een aantal “gemeentelijke” evenementen te combineren in een (meerdaagse) manifestatie “Oosterhout Ontmoet”. Daarbij zou ook aan de orde komen in hoeverre hier de uitreiking van een aantal gemeentelijke prijzen kon worden meegenomen.

Omdat gaandeweg het jaar bleek dat er voor een langere periode een streep zou gaan door het organiseren van grootschalige publieksmanifestaties, is hieraan verder geen gevolg gegeven.

Gymzaal Kruidenlaan

De raad is op 5 maart 2020 geïnformeerd door het college dat de gymzaal niet wordt

gesloten, omdat uit nader onderzoek is geconstateerd dat de scholen in Dommelbergen meer zijn gaan gymmen ten opzichte van 2017. Daarnaast is gebleken dat de capaciteit van sporthal Arkendonk onvoldoende is voor het aantal uur bewegingsonderwijs waarop de basisscholen in Dommelbergen recht hebben. Het aantal uur bewegingsonderwijs in het primair onderwijs is naar aanleiding van een aangenomen amendement in de Tweede Kamer verhoogd van 1,5 uur naar 2 uur per week.

Brede Buurt

In 2020 is er een bezuiniging doorgevoerd van € 20.000 op de Brede Buurt. Omdat de budgetten ook niet geïndexeerd zijn voor 2020 en de loonkosten wel zijn gestegen viel de feitelijke bezuiniging nog hoger uit. Dit is opgevangen door een deel van de activiteiten van de Brede Buurt te financieren vanuit de onderwijsachterstandsmiddelen

Overige ontwikkelingen

BTW-compensatie Sport (SPUK)

Het Rijk heeft in november 2020 de uitkering 2019 SPUK sport vastgesteld op € 600.000. Na verrekening met de ontvangen voorschotten is 2019 door het Rijk afgerekend met € 2.000 nadeel. In juni 2020 heeft het Rijk het voorschot voor boekjaar 2020 beschikt op € 484.000.

De afrekening over het boekjaar 2020 wordt verwacht in loop van 2021.

Landelijke indicatoren Score

2018

Sportvoorzieningen in de gemeente 7,7 7,8 7,8

Burgerij-enq Aandeel 18-plussers dat in afgelopen 12 maanden

minimaal één sport heeft beoefend

51% 55% 51%

Burgerij-enq

Overige gemeentelijke indicatoren Score 2018 Bezoekersaantallen zwembad * 297.830 261.379 280.000 141.852 Eigen

gegevens Aantal bezoekers recreatieoord via

samenwerkende partners. ***

* In 2020 zijn er minder bezoekers dan de prognose ivm Corona maatregelen (diverse momenten het zwembad gesloten en minder toegestaande bezoekers)

** Geen deelnemers (abonnementen) ivm corona maatregelen.

*** Minder bezoekers via samenwerkende partners ivm corona maatregelen.

Wat heeft het gekost?

Kosten en opbrengsten

Bedragen * € 1.000 - = voordeel

Exploitatie Rekening

2019

Begroting 2020

Rekening 2020

Saldo 2020

Lasten 14.889 15.615 15.783 168

Baten 4.139 3.600 3.301 299

Saldo baten & lasten 10.750 12.015 12.482 467

Storting in reserves 115 0 30 30

Onttrekking aan reserves 1.960 1.930 1.935 -5

Resultaat 8.905 10.085 10.577 492

Specificatie lasten per thema

Onderwijs en jeugd 2.823 3.746 3.519 -227

Cultuur en evenementen 5.983 6.033 5.837 -196

Sport 6.083 5.836 6.427 591

Specificatie baten per thema

Onderwijs en jeugd 114 93 121 -28

Cultuur en evenementen 1.478 1.396 1.318 78

Sport 2.547 2.111 1.862 249

Mutaties reserve(s)

Vrije reserve -187 0 -30 -30

Reserve investeringsprojecten -1.628 -1.890 -1.875 15

Bestemmingsreserve Toerisme fonds 0 -40 0 40

Bestemmingsreserve Sociaal domein -30 0 0 0

Voor de toelichting op resultaten van de exploitatie wordt verwezen naar paragraaf 6.3 Overzicht van baten en lasten.

Investeringen Investerings

plan 2020

Gevoteerd 2020

Saldo 2020 Onderwijs en jeugd:

IHP 2016-2019 147 0 147

Cultuur en evenementen:

Theater de Bussel 50 50 0

Sport:

Buitensportaccommodaties (incl. verduurzaming

gemeentelijke vastgeoed) 1.084 1.149 -65

Sporthallen 74 101 -27

Zwembad 53 64 -11

Totaal 1.408 1.364 44

Voor de toelichting op de investeringen wordt verwezen naar paragraaf 6.4 Investeringen.

6,2%

2,9%

29,0%

30,0%

0,0%

0,0%

32,0%

0,0% 10,0% 20,0% 30,0% 40,0% 50,0% 60,0% 70,0% 80,0% 90,0% 100,0%

1 - Salarissen en sociale lasten 2 - Belastingen 3 - Goederen en diensten 4 - Overdrachten 5 - Rente en dividend 6 - Financiële transacties 7 - Verrekeningen Begroting Rekening

100

Programma 5

In document Jaarstukken 2020 (pagina 60-68)