• No results found

Interbestuurlijk toezicht

In document Jaarstukken 2020 (pagina 162-173)

In de Wet Revitalisering generiek Toezicht is opgenomen dat het in eerste instantie niet aan de toezichthouder, maar aan vertegenwoordigende organen als de gemeenteraad is om in het kader van de horizontale verantwoording toezicht te houden op de uitvoering van taken (vooral

medebewindstaken) door de colleges. Het toezicht dat het Rijk en de provincies op de gemeenten houden kan dan soberder worden ingericht en meer op afstand en op risico’s gericht plaatsvinden.

In 2016 heeft de gemeenteraad tijdens een informatieavond gesproken over de rolopvatting van de gemeenteraad bij Interbestuurlijk toezicht. Als onderdeel hiervan is afgesproken dat het

interbestuurlijk toezicht een prominentere rol krijgt in de P&C-cyclus van de gemeente. Daartoe zullen in het jaarverslag van de gemeente de belangrijkste uitkomsten van het IBT worden toegelicht en tevens zal er met ingang 2017 jaarlijks één van de toezichtsgebieden nader worden uitgediept tijdens een informatieavond.

Naast de informatie in deze paragraaf kan ook gebruikt gemaakt worden van

Waarstaatjegemeente.nl. Deze site bevat prestatie-indicatoren voor de horizontale verantwoording.

Deze indicatoren geven informatie over de prestaties van gemeenten bij de uitvoering van hun wettelijke medebewindstaken.

Provinciaal toezicht

Ten aanzien van het toezicht van de provincie ligt het accent op de toezichtsgebieden Archief- en informatiebeheer, Financiën, Huisvesting vergunninghouders, Monumentenzorg, Omgevingsrecht en Wet ruimtelijke ordening (hierna: Wro). Binnen deze toezichtsgebieden besteedt de provincie jaarlijks aandacht aan verschillende thema’s.

Resultaten interbestuurlijk toezicht 2020

De bovenstaande zes toezichtgebieden worden beoordeeld op een driepuntsschaal.

Om de resultaten goed te kunnen interpreteren is bij ieder toezichtsgebied een korte toelichting gegeven van de gepresenteerde resultaten. Samengevat is het beeld als volgt:

Domein Resultaat 2019 Resultaat 2020

Archief- en informatiebeheer Voldoet Voldoet

Financieel toezicht Voldoet deels* Voldoet

Huisvesting vergunninghouders Voldoet niet, doch verschoonbaar

Voldoet niet, doch verschoonbaar

Monumentenzorg Voldoet Geen toezicht in 2020

Omgevingsrecht Voldoet Voldoet

Ruimtelijke ordening Voldoet Geen toezicht in 2020

* Betreft oordeel over de begroting 2019 Archief- en informatiebeheer

Waar moet de gemeente aan voldoen?

Voor het jaarlijks toezicht op het archief- en informatiebeheer sluit de provincie aan bij de

aanbeveling van de VNG, dat het college de raad jaarlijks informeert over archiefzorg en – beheer via Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s). Hierbij geeft de provincie de volgende vijf van de tien KPI-thema’s prioriteit:

KPI-nr Omschrijving 1 Lokale regelingen

3 Ordening, authenticiteit, context, toegankelijkheid en duurzaamheid archiefbescheiden

4 Digitale archiefbescheiden in het bijzonder

6 Overbrenging van archiefbescheiden naar de archiefbewaarplaats 7 Archiefbewaarplaatsen, archiefruimten en e-depots

Voor het systematisch toezicht baseert de provincie zich op de interne rapportage van het college aan de raad. Daarbij gaan ze er van uit dat:

1. Het college jaarlijks verslag uitbrengt aan de raad over de uitvoering van de Archiefwet in het voorgaande jaar.

2. Het college de raad tegelijk met het verslag op de hoogte brengt van de verbeteringen die naar aanleiding van het verslag zijn of worden opgestart.

3. De provincie afschriften ontvangt van het verslag en de verbetervoorstellen die naar de raad zijn gestuurd.

Naast dit kwalitatief oordeel, houdt de provincie ook bij of de lokale overheden de verslagen tijdig toegestuurd hebben.

Wat is de stand van zaken bij de gemeente Oosterhout?

De gemeente Oosterhout voldoet aan de gestelde vereisten van het interbestuurlijk toezicht.

Financieel toezicht

Waaraan moet de gemeente voldoen?

Bij het financieel toezicht is sprake van specifiek toezicht. Hierdoor wijkt de wijze waarop de provincie dit toezicht uitoefent enigszins af van de andere vijf toezichtgebieden.

Bij het financieel toezicht worden de volgende drie categorieën onderscheiden: Voldoet , Voldoet met kanttekeningen en Voldoet niet. Voldoet en Voldoet met kanttekeningen leiden tot repressief toezicht, terwijl voldoet niet preventief toezicht tot gevolg heeft.

2. De begroting is structureel en reëel in evenwicht en

2. Uit meerjarenraming is aannemelijk dat dit evenwicht wordt gecontinueerd en

3. Er is voor zover bekend geen sprake van bestuurlijke relevante onderwerpen die de financiële positie substantieel nadelig kunnen beïnvloeden.

Wat is de stand van zaken bij de gemeente Oosterhout?

De vastgestelde begroting 2020 en de bijbehorende meerjarenraming 2021-2023 is door de toezichthouder beperkt onderzocht. De uitkomsten van deze beperkte controle vormden geen aanleiding om de begroting uitgebreider te controleren. We presenteerden in 2020 een begroting die in de eerste twee jaren (2020 en 2021) reëel en structureel in evenwicht was. Voor onze gemeente was daarom voor het begrotingsjaar 2020 het normaal geldend repressief toezicht van kracht. Op basis van de criteria in ons beleidskader IBT 2016-2019 beoordeelt de provincie onze begroting 2020 als ‘voldoet’. De gemeente Oosterhout heeft daarom in 2020 de kleur ‘groen’ op de kaart gekregen.

Huisvesting vergunninghouders Waaraan moet de gemeente voldoen?

Wij hebben een wettelijke taak, op basis van de Huisvestingswet, om vergunninghouders te huisvesten. De rijksoverheid legt ons elk half jaar een taakstelling op voor het aantal te huisvesten vergunninghouders. Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft de verantwoordelijkheid om deze taakstelling uit te voeren in samenwerking met de gemeenten. Een vergunninghouder moet binnen 14 weken na aanmelding een passende woning aangeboden krijgen, met daaraan

gekoppeld een traject om uitkering, onderwijs en inburgering te organiseren. Wij voeren als

gemeente de regie op dit traject. Huisvesting gebeurt voornamelijk door de woningcorporaties, begeleiding van de individuele vergunninghouders gebeurt in onze gemeente.

Wat is de stand van zaken bij de gemeente Oosterhout?

Op grond van de realisatiecijfers van het COA heeft de gemeente Oosterhout per 1 januari 2021 niet haar taakstelling over 2020 niet tijdig gerealiseerd. De achterstand uit eerdere perioden bedraagt op de peildatum 1-1-2021 15 te huisvesten personen. De achterstand die vanwege de corona-uitbraak is opgelopen dient in de komende taakstellingsperiode tot 1 juli 2021 te worden ingelopen.

Monumentenzorg

Waaraan moet de gemeente voldoen?

Een van de wettelijke eisen is dat gemeenten een commissie instellen die adviseert over

omgevingsvergunningen voor het aanpassen van een beschermd monument. Van deze commissie mogen burgemeester of wethouders geen lid zijn en enkele leden moeten deskundig zijn op het gebied van monumentenzorg. De provincie monitort of de Brabantse gemeenten een dergelijke commissie hebben ingesteld en ze ook altijd consulteert.

Wat is de stand van zaken bij de gemeente Oosterhout?

In 2020 is door de provincie geen systematisch toezicht uitgevoerd op gebied van monumenten.

Omgevingsrecht

Waaraan moet de gemeente voldoen?

De hoofddoelstelling van de wetgeving op het terrein van het omgevingsrecht is een veilige en gezonde leefomgeving te bewerkstelligen. En deze op een duurzame en doelmatige wijze te behouden, beheren, gebruiken en ontwikkelen. De lokale overheden spelen daarbij een belangrijke rol door een adequate uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH-taken). Als de overheden deze VTH-taken niet goed uitvoeren, kan dat grote invloed hebben op de veiligheid en gezondheid van de leefomgeving.

Op grond van de Wabo dient iedere gemeente te beschikken over de volgende documenten:

a) Een actueel beleidsplan VTH, gebaseerd op een adequate probleemanalyse, met inzicht in prioriteitenstelling die aansluit op de gestelde doelen, inzicht in de methodiek om de

gestelde beleidsdoelen te bereiken, inzicht in de benodigde en beschikbare financiële en personele capaciteit voor het bereiken van de doelen en het uitvoeren van de activiteiten.

b) Jaarlijks uiterlijk 1 februari: een uitvoeringsprogramma VTH, met daarin de voorgenomen activiteiten waarbij inzichtelijk rekening wordt gehouden met gestelde doelen en prioriteiten uit het beleidsplan en de verbeterpunten uit het voorgaande evaluatieverslag.

c) Jaarlijks uiterlijk 1 mei: een evaluatieverslag VTH, waarin inzichtelijk rekening wordt gehouden met de uitgevoerde activiteiten uit uitvoeringsprogramma, het bereiken van de gestelde beleidsdoelen en – indien van toepassing – aangevuld met verbeterpunten voor het volgende jaar.

Wat is de stand van zaken bij de gemeente Oosterhout?

Op basis van de Beleidscriteria IBT heeft de provincie geoordeeld dat de gemeente Oosterhout voldoet op het punt omgevingsrecht. De provincie stelt vast dat onze gemeente behoort tot de categorie die alle handhavingsdocumenten in 2020 tijdig vaststelde. Samen met het overgrote deel van andere gemeenten behoort Oosterhout tot de categorie koplopers in Brabant op het gebied van het bestuurlijk tijdig vaststellen van de wettelijke handhavings-documenten. Oosterhout geeft daarmee een uitstekende invulling aan de voorbeeldfunctie richting burgers, bedrijven en andere overheden.

Wet ruimtelijke ordening (hierna: Wro) Waaraan moet de gemeente voldoen?

De volgende 4 thema’s worden door de provincie beoordeeld:

1. Verplichtingen uit de Wro;

a. hebben van gebiedsdekkende structuurvisies;

b. hebben van gebiedsdekkende bestemmingsplannen of beheersverordeningen;

c. hebben van actuele bestemmingsplannen en beheersverordeningen;

d. jaarlijks bekendmaken, hoe in het ruimtelijk spoor wordt gehandhaafd;

2. Instructieregels voor gebiedsbescherming uit de Verordening ruimte;

Zijn deze instructieregels, m.n. met betrekking tot de bescherming van natuur- en landschapswaarden, cultuurhistorische waarden en waterbergingsgebieden, in een bestemmingsplan opgenomen.

3. Regels voor zorgvuldige veehouderij uit de Verordening ruimte;

De regels in de Verordening ruimte voor de ontwikkeling van veehouderijen dienen binnen een termijn van 2 jaar in gemeentelijke bestemmingsplannen te zijn verwerkt.

4. Uitvoering handhaving en toezicht in relatie tot de Verordening ruimte:

Het betreft hier toezicht en handhaving, specifiek gericht op kwaliteitsverbetering landschap en de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij.

Wat is de stand van zaken bij de gemeente Oosterhout?

In 2020 is door de provincie geen systematisch toezicht uitgevoerd op gebied van Ruimtelijke Ordening.

Corona

De coronacrisis raakt de samenleving op vele manieren. Lokaal is de impact van de crisis voelbaar.

Qua beperkende, preventieve maatregelen, maar ook sociaal en economisch. Steeds meer sectoren zoeken en vinden mogelijkheden om binnen de kaders op een aangepaste manier te werken en producten en diensten aan te bieden. Dit geldt ook ons als gemeente zelf. Covid-19 heeft een groot effect op onze bedrijfsvoering gehad en heeft impact gehad op vele producten en programma’s.

Middels het uitvoeren van de Corona Impact Analyse (CIA deel 1 en 2) hebben we zicht gekregen op de opgave waar de Oosterhoutse samenleving voor staat op de korte en langere termijn, inclusief inzicht in risico’s voor de gemeente op verschillende niveaus: voor de raad, het college en de ambtelijke organisatie.

De Coronacrisis heeft ook een behoorlijke impact gehad op de jaarrekening 2020 van de gemeente Oosterhout. Dit enerzijds vanwege het uitvoeren van regelingen namens het Rijk (TOGS, TOZO, TONK, etc), maar ook op lokaal niveau door bijvoorbeeld het wegvallen van inkomsten

(parkeerbelasting, toeristenbelasting) en hogere kosten voor het in standhouden van ons

voorzieningenniveau. Los van deze directe financiële effecten in 2020 kan de Coronacrisis ook nog effect hebben op onze balans.

Deze paragraaf beoogt inzicht te geven in de financiële effecten van Corona op de jaarrekening 2020.

Reeds vroeg in de Coronacrisis hebben wij onze financiële boekhouding aangepast om de extra kosten die wij maken in het kader van Corona inzichtelijk te maken. Hierdoor beschikken wij over een vrij compleet beeld van deze extra kosten. Deze kosten zitten verspreid door de hele begroting van de gemeente en variëren van extra inhuur voor de uitvoering van TOZO, tot de aanschaf van desinfectiemiddelen. En van het extra subsidiëren van instellingen, tot de aanschaf van

hulpmiddelen ten behoeve van thuis werken en digitaal overleggen.

Het is niet zo dat deze kosten op alle plaatsen leiden tot overschrijdingen op de begroting. Doordat sommige reguliere kosten ook lager uitvallen, of omdat bijvoorbeeld vormen van alternatieve zorg binnen de reguliere budgetten vallen, is er slechts op een aantal plaatsen in de begroting sprake van overschrijdingen. Ondanks dat kosten dus soms wel binnen de begroting passen, hebben we deze waar ze Corona-gerelateerd zijn, wel opgenomen als Coronakosten.

Naast de extra kosten en gemiste inkomsten heeft het Rijk gedurende 2020 reeds een compensatiepakket voor Corona uitbetaald.

Samengevat zien de kosten en opbrengsten die met Corona samenhangen er als volgt uit:

Omschrijving Bedrag

Coronakosten 3.283.555

Gemiste inkomsten 1.257.489

Ontvangen compensatie Rijk -3.260.981

TOTALE ONGEDEKTE CORONASCHADE 2020 1.280.063

Daarnaast is er voor ongeveer € 6,4 miljoen aan steunmaatregelen TOZO uitgekeerd.

Hieronder volgt een uitsplitsing per programma van de gemaakte coronakosten, de gemiste inkomsten en de eventuele reeds ontvangen vergoeding vanuit het Rijk, met een korte toelichting.

Voor een uitgebreide toelichting op alle verschillen wordt verwezen naar paragraaf 6.3.

Programma Verbindend bestuur

Omschrijving Coronakosten Gemiste

inkomsten

Ontvangen vergoeding

Relatie burger en bestuur 17.034 - -

Regionale samenwerking - - -

Dienstverlening 6.740 - -

Totaal saldo van lasten en baten 23.774 - -

Toelichting:

Relatie burger en bestuur

Dit betreft voornamelijk extra kosten voor Starleaf in verband met het digitaal vergaderen.

Dienstverlening

Aanschaf van telefonie en hulpmiddelen ten behoeve van telefonische bereikbaarheid tijdens thuiswerken.

Programma Sociaal domein

Omschrijving Coronakosten Gemiste

inkomsten

Ontvangen vergoeding

Beheerskosten sociaal domein - - -

Maatschappelijke zorg 371.787 19.498 -

Sociaal beleid 186.296 - -

Jeugdzorg 180.848 - -

Veiligheid 4.148 40.000 -

Totaal saldo van lasten en baten 743.079 59.498 -

Toelichting:

Maatschappelijke zorg

- Voor de organisatie van de voorschoolse opvang voor ouders met cruciale beroepen is € 4.400 uitgegeven.

- Binnen de Wmo is ruim € 210.000 doorbetaald voor het Kleinschalig Collectief Vervoer (KCV). In verband met het coronavirus en de maatregelen die de overheid genomen heeft om verspreiding van het virus te beperken is het gebruik van doelgroepenvervoer sinds maart 2020 fors gedaald. Het Rijk heeft opgeroepen om aanbieders van essentiële zorg door te betalen om daarmee driegende faillissementen te voorkomen. De

bestuurscommissie KCV heeft besloten 80% van de geraamde ritvergoeding te betalen, om daarmee dreigende faillissementen van aanbieders van taxivervoer te voorkomen. De werkelijk gemaakte ritten zijn wel 100% vergoed. Voor HbH is ruim € 92.500 uitbetaald. De HbH die als gevolg van de coronacrisis niet geleverd mag of kan worden, maar wel is geïndiceerd, mocht eveneens voor 80% gedeclareerd worden. Tot slot zijn nog mantelzorgbonnen verstrekt met een totale waarde van ruim € 52.000.

- De gemiste inkomsten van bijna € 19.500 betreffen de kwijtschelding van de huur van dorpshuis de Klip en het Oostquartier.

Sociaal beleid

- De kosten van ruim € 186.000 bij sociaal beleid betreft een doorrekening van de uren van het eigen personeel voor de uitvoering van de TOZO-regeling. Naast het eigen personeel is er ook nog extra ingehuurd voor de TOZO. Deze inhuurkosten zijn opgenomen onder programma 6.

Jeugdzorg

- De vervoerders van leerlingen in het speciaal onderwijs zagen tijdens de sluiting van de scholen het aantal ritten sterk dalen en daarmee de geraamde inkomsten. Ook hier was het uitgangspunt om de continuïteit te garanderen (net als het KCV), door 80% van de

geraamde ritvergoedingen uit te betalen (€ 95.000).

Daarnaast is een vergoeding uitbetaald aan de aanbieders van jeugdzorg voor de meerkosten die te maken heeft met de maatregelen die zij hebben genomen om de continuïteit van zorg op grond van de jeugdwet te garanderen (€ 83.000).

Veiligheid

- De kosten op veiligheid betreft inhuur voor toezicht op de naleving in de horeca. De gemiste inkomsten hangen samen met het besluit om over 2020 geen precario op de terrassen te heffen.

Programma Werkgelegenheid & economie

Omschrijving Coronakosten Gemiste

inkomsten

Ontvangen vergoeding

De bruisende binnenstad 26.560 - -

Toerisme en recreatie - - -

Ruimte om te ondernemen 21.472 - -

Totaal saldo van lasten en baten 48.032 - -

Toelichting:

Bruisende binnenstad

Dit betreft de huur van een tekstwagen voor de binnenstad, de huur van extra fietsenrekken, een extra subsidie voor de veilige viering van Sinterklaas en advieskosten rondom de

Coronamaatregelen voor de binnenstad.

Toerisme en recreatie

De lagere opbrengst van toeristenbelasting is meegenomen onder programma 6 bij de belastingen.

Ruimte om te ondernemen

Betreft de huur van toiletten op de Markt en de Heuvel. De aanschaf van tegelstickers in de binnenstad. Daarnaast zijn ook de kosten van de voucherregeling voor horecaondernemers op dit product geboekt.

Programma De levendige Gemeente

Omschrijving Coronakosten Gemiste

inkomsten

Ontvangen vergoeding

Onderwijs & jeugd 69.248 - -

Cultuur & evenementen 40.254 43.426 -

Sport 351.214 762.091 190.631

Totaal saldo van lasten en baten 460.716 805.517 190.631

Toelichting:

Onderwijs & jeugd

Hier zijn de kosten geboekt voor de compensatie van het vervallen van de ritten van het gymvervoer. Ook deze vervoersvorm is voor 80% doorbetaald. Daarnaast zijn hier de kosten geboekt van de aangekochte zeecontainers voor Loods 16.

Cultuur & evenementen

Theater de Bussel heeft in 2020 een extra subsidie gekregen van € 35.000. Datzelfde geldt voor museum Oud Oosterhout; zij ontvingen € 5.000 extra subsidie.

De gemiste inkomsten ad € 43.000 betreft het kwijtschelden van de huur voor H19 en de Pannenhoef.

Sport

Ook op gebied van sport heeft Corona een behoorlijke impact gehad. De grootste extra kostenposten betreffen de inhuur van extra personeel, de aanschaf van schoonmaakmiddelen, aanpassingen voor looproutes e.d., de overname van de inventaris van de horeca, na de sluiting hiervan. Maar ook het aanpassen van de mechanische ventilatie op diverse binnenlocaties om aan de eisen voor ventilatie te kunnen voldoen.

De gemiste inkomsten betreft de kwijtschelding van de huren buitensport (€ 110.000) en de gemiste inkomsten / kwijtschelding van de huren binnensport (€ 102.000) en ook voor de huur van het zwembad (€ 64.000). Maar bovenal de gemiste inkomsten vanuit de kaartverkoop van de Warande, waar de limieten in de bezoekersaantallen (circa € 460.000).

De ontvangen vergoeding van € 190.000 betreft de reeds ontvangen vergoeding voor de gemiste huurinkomsten van het ministerie van VWS.

Programma Ruimte & ontwikkeling

Omschrijving Coronakosten Gemiste

inkomsten

Ontvangen vergoeding

Openbare ruimte 74.536 - -

Verkeer en mobiliteit 50.466 219.701 -

Natuur, milieu & afval 15.000 - -

Ruimtelijke ordening & wonen - - -

Totaal saldo van lasten en baten 140.002 219.701 -

Toelichting:

Openbare ruimte

De extra kosten bij openbare ruimte betreft de kosten voor de extra straatreiniging die in Coronatijd is toegepast, zoals het vaker legen van prullenbakken en onderhoud van parken.

Verkeer & mobiliteit

Dit betreft voornamelijk de kosten voor de inhuur van extra toezichthouders. Daarnaast de aanschaf van borden.

Natuur, milieu & afval

De € 15.000 die hier geboekt zijn, betreft een extra subsidie voor het MEK.

Programma Algemene dekkingsmiddelen & overhead

Omschrijving Coronakosten Gemiste

inkomsten

Ontvangen vergoeding

Algemene dekkingsmiddelen 267.556 236.750 2.340.000

Gemeentelijke organisatie 1.600.398 -61.478 730.350

Administratieve doorbelastingen - -

Onvoorzien - -

Vennootschapsbelasting - -

Totaal saldo van lasten en baten 1.867.954 175.272 3.070.350

Toelichting:

Algemene dekkingsmiddelen

De extra personele uren die vanwege Corona zijn gemaakt door de handhavers e.d. zijn hier geboekt (ruim € 200.000). Ook de ‘Straks eten-horecabonnen’ voor et personeel zijn hier geboekt (€

19.000).

De gemiste inkomsten die hier staan aangegeven betreffen voornamelijk de lagere inkomsten uit de toeristenbelasting.

De ontvangen rijksvergoeding betreft de vanuit het Rijk ontvangen 1e, 2e en 3e corona-compensatiepakket, van in totaal € 2.430.000.

Gemeentelijke organisatie

De meeste uren die door de ambtelijke organisatie zijn gemaakt voor Corona zijn centraal onder het product gemeentelijke organisatie geboekt. Dit zijn uren die normaal naar andere producten gaan, maar vooral in het begin van de Coronacrisis is veel personeel tijdelijk werk gaan doen tbv de Corona aanpak, zoals deelname aan het CoActteam, belpanel voor de TOGS, TOZO en andere Rijksregelingen, etc. Maar ook bijvoorbeeld het nemen van maatregelen in gemeentelijke gebouwen

en uren voor de crisisorganisatie (€ 566.000). Daarnaast is vanwege de Corona voor € 710.000 extra ingehuurd. Deze inhuur hing ook voor een groot deel samen met de uitvoering van de TOZO.

Op gebied van communicatie rondom Corona is bijna € 200.000 aan extra kosten gemaakt. Dit betreft de kosten van advertenties, drukwerk, grafische vormgeving die hierbij hoort en de uren van eigen personeel.

De ruim € 61.000 in de kolom inkomsten betreft vanuit de regio ontvangen vergoeding van gedetacheerd personeel aan de regionale crisisorganisatie.

De ontvangen vergoeding van € 730.350 in de laatste kolom betreft de vergoeding die wij bij het Rijk hebben aangevraagd voor de uitgevoerde TOZO-dossiers.

Specificatie ontvangen Rijksbijdragen

Middels de algemene uitkering en middels een aantal specifieke uitkeringen heeft de gemeente Oosterhout reeds een aantal tegemoetkomingen voor Corona ontvangen van het Rijk. Deze zijn hierboven in de programma’s al globaal genoemd en zijn als volgt te specificeren:

Omschrijving

Bedrag

1e compensatiepakket Corona (via AU)

Voorschoolse voorziening peuters -21.000,00

Toeristenbelasting -122.000,00

Parkeerbelasting -211.000,00

Inhaalzorg Wmo 2015 (€ 41k); -41.000,00

Inhaalzorg Jeugdwet (€ 106k) ; -106.000,00

Lokale culturele voorzieningen (€ 189k) -189.000,00

Lokale culturele voorzieningen (€ 189k) -189.000,00

In document Jaarstukken 2020 (pagina 162-173)