• No results found

Notulen KNOP-bijeenkomsten

In document Functionele training bij 65-plussers (pagina 67-74)

Belangrijke informatie voor student

Bijlage 7 Notulen KNOP-bijeenkomsten

Notulen eerste KNOP-bijeenkomst 21-09-2016, 13:30 – 14:30.

Aanwezigen:

1. Welke metingen gaan wij uitvoeren nadat de trainingen zes weken bezig zijn?

2. Welke problemen ervaren de ouderen die zelfstandig thuis wonen in de thuissituatie?

3. Welke problemen zien de fysiotherapeuten bij ouderen die zelfstandig thuis wonen in de thuissituatie?

4. Wat verwachten de ouderen?

5. Wat verwachten de fysiotherapeuten?

6. Hoe kunnen wij de ouderen motiveren om te blijven bewegen na de 12 weken training?

7. Van Marjolijn: hoe kunnen wij de werving verbeteren voor een eventuele volgende FTO-groep?

Wat heb je gedaan om te divergeren en convergeren?

Niet gebruikt door introductie.

Wat ging goed en wat ging minder goed (tips en tops)?

Voor de volgende keer gerichtere vragen opstellen en van tevoren opsturen naar de deelnemers van de KNOP-bijeenkomsten.

Wat zijn de resultaten/antwoorden op de vragen?

1. TUG, PSK en de FES. Ter evaluatie voor valgevaar/valangst.

2. Met name het onderwerp vallen kwam naar voren. Deelnemer 4 gaf aan dat het anticiperen op de val lastig is. Het reactievermogen is niet snel genoeg.

3. Dat met name de thuisomgeving niet goed ingericht is voor ouderen. Met name kleedjes, slechte schoenen, drempels, slecht licht. Daarbij zijn de mensen vaak zelf inactief en hebben vaak een slecht looppatroon.

4. Graag wil deelnemer 4 zich beter kunnen opvangen, of de val kunnen breken. Ook om weer overeind te kunnen komen. Een stukje transfer training. Deelnemer 4 woont alleen.

5. Dat het belangrijk wordt dat wij mensen kunnen motiveren om in beweging te komen.

Ook een stukje advies voor soort schoenen een eventueel aanpassing leefomgeving

68 ten aanzien van kleedjes, drempels etc. Ook dat mensen sterker worden zodat het valgevaar gereduceerd kan worden.

6. Evalueren hoe mensen denken over de trainingen, en hoe zij het voor zich zien wanneer de trainingen afgelopen zijn, of zij weer een training zouden willen volgen, of dat zij zelfstandig gaan oefenen (eventueel door middel van een huis oefenschema).

Verder willen we dat je te weten komt hoe de andere KNOP-teamleden het proces van co-creatie hebben ervaren en wat hun tips en tops zijn.

Notulen tweede KNOP-bijeenkomst 12-10-2016, 13:30-14:30 Aanwezigen:

1. Hoe gaat het nu met de FTO-trainingen?

2. Hoe kunnen wij na de 12 weken FTO-training de deelnemers motiveren te blijven bewegen?

3. Hoe kunnen wij voor een nieuwe periode meer deelnemers werven voor de FTO-trainingen?

Wat heb je gedaan om te divergeren en convergeren?

Voor het divergeren hebben we gebruik gemaakt van Purge, alle ideeën opschrijven die bij de aanwezigen naar boven komen, en we hebben gebruik gemaakt van Brainwriting, in totaal 3 ideeën opschrijven en vervolgens jouw formulier doorschuiven naar de deelnemer die rechts van de persoon zit. Om te convergeren hebben we met de groep alle ideeën geëvalueerd, en de beste ideeën eruit gehaald waar de student verder mee gaat voor het onderzoek.

Wat ging goed en wat ging minder goed (tips en tops)?

De opdrachten waren duidelijk en goed toe te passen voor de vragen die gesteld werden.

Daarbij waren wij nu met een grotere groep, waarbij de deelnemers voor meer input zorgde.

Wat voor de volgende keer beter kan is dat de uitgedeelde papieren die door de student verzorgd zijn, meer in patiënten taal geformuleerd kunnen worden zodat het voor iedereen begrijpelijk is.

Wat zijn de resultaten/antwoorden op de vragen?

1. Het gaat goed. De deelnemers vinden het leuk en uitdagend en de begeleiding vinden zij goed. De aanwezige deelnemers geven aan dat zij de duur van de training, totaal 12 weken, eigenlijk te lang vinden. Een periode van 6 weken zou beter zijn,

69 maar dan wel 2x per week. Ook de tijd is hierbij lastig. De training is van 13:00 tot 14:00. Deelnemer 4 geeft hierbij aan dat zij in deze tijd meestal even gaat liggen.

2. Voor deze vraag is er gebruik gemaakt van Purge. De ideeën die werden opgegeven om de deelnemers na de 12 weken te blijven motiveren om te bewegen staan

samengevat in het Purge formulier hieronder. De deelnemers hadden geen feedback voor de trainingen zelf. Kim Speelman gaf aan dat zij vindt dat de oefeningen veel op elkaar lijken voor de deelnemers, de therapeuten weten wel onderscheid te maken tussen de oefeningen. Zij is ook bang dat als er een aantal weken voorbij zijn, dat de deelnemers de motivatie niet meer hebben om te trainen.

Vanuit de groep is besloten om voor het onderzoek deze vraag verder te onderzoeken. Dit door middel van een interview of een overleg met alle deelnemers van de FTO-trainingen hoe zij er tegenaan kijken en of zij ideeën hebben om de deelnemers te stimuleren om te blijven bewegen na de FTO-trainingen.

Purge: Alles opschrijven wat je te binnen schiet.

Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat de ouderen gemotiveerd blijven nadat de trainingen afgelopen zijn?

In het dagelijks leven het verschil laten merken in positieve zin

Boekje met oefeningen met basale oefeningen

Sportschool 1x per week onder begeleiding Weten waarom het belangrijk is

Resultaten laten zien Aanbod na FTO

HOS -

3. Voor deze vraag is er gebruik gemaakt van Brainwriting. De ideeën die opgegeven zijn samengevat beschreven in het Brainwriting formulier hieronder. Het leek een goed idee om de in ieder geval de Vrouwen van Nu te benaderen, en eventueel een presentatie te geven over de trainingen. In het vorige semester is er alleen ‘reclame’

gemaakt in de buurt van de fysiotherapiepraktijk, en in Winschoten. Nu is het idee om het gebied uit te breiden naar omliggende gemeenten via een presentatie, de krant en/of flyers. Op deze vraag zal de focus niet liggen voor het onderzoek.

Brainwriting: schrijf 3 ideeën op die in je opkomen na het lezen van het probleem hieronder. Schrijf daarna bij het signaal van de voorzitter het formulier naar uw

rechter deelnemer toe.

Probleem: Hoe kunnen wij de werving voor een eventueel volgende trainingsperiode aanpakken?

Idee 1: Idee 2: Idee 3:

Seniorenflat Vrouwen van nu Vanuit PrengerHoekman

Huiskamer Oldwolde Andere plattelandsvrouwen Huisartsen

70 Stukje in de kracht over het

tot nu toe gaat

ANBO PCOB

In de lift plakken Zelf vertellen (presentatie) Sportschool

Passages Huiszorg instellingen Folders serviceflats Gymnastiek club Vereniging van

mantelzorgers

Notulen derde KNOP-bijeenkomst 17-10-2016, 12:00-13:00 Aanwezigen:

- Deelvraag: op welke manier kunnen de deelnemers het beste gemotiveerd worden om actief te blijven na de periode van de FTO-trainingen?

- Welke aanpassingen zijn noodzakelijk aan het trainingsprogramma om de twaalf week langdurige training gevarieerd en uitdagend te houden voor de 65-plussers?

Wat heb je gedaan om te ideeën te verzamelen en te selecteren?

1. De eerste vraag hadden wij tijdens de tweede bijeenkomst uitgevoerd (zie notulen tweede bijeenkomst). De deelnemers en fysiotherapeuten hebben toen hun idee verteld en aan de hand daarvan hebben wij een aantal keuzes gemaakt tussen de ideeën door middel van convergeren. Tijdens deze bijeenkomst hebben wij dus nogmaals gebruik gemaakt van selecteren van de antwoorden om te kijken welke ideeën het beste toepasbaar waren. Dit hebben we gedaan door middel van een voordeel en een nadeel opnoemen bij elk idee. De uitwerkingen zijn bij resultaten hieronder uitgewerkt.

2. Eerst is er besproken wat de deelnemers van de trainingsperiode vinden tot nu toe.

Voor de tweede deelvraag hebben wij ideeën verzameld aan de hand van een evaluatie vragenlijst. De TNO uit Leiden heeft vooraf een vragenlijst opgesteld om de trainingen te kunnen evalueren bij de deelnemers. Deze vragenlijst zijn uitgedeeld aan de deelnemers en fysiotherapeuten, en ieder heeft de vragenlijst doorgelezen.

De vraag die hierbij gesteld werd is: welke vragen missen jullie en welke kunnen weg? Ten aanzien van de training zelf werden de volgende vragen gesteld: zijn er nog toevoegingen in het programma? Storen de deelnemers zich aan het tussendoor klaarzetten van de oefeningen tijdens de trainingen? Om de ideeën te selecteren hebben wij de genoemde antwoorden voor aanpassingen aan de vragenlijst doorgesproken.

71 Wat ging goed en wat ging minder goed (tips en tops)?

Wat voor de volgende keer beter kan is dat de uitgedeelde papieren die door de student verzorgd zijn, meer in patiënten taal geformuleerd kunnen worden zodat het voor iedereen begrijpelijk is. Wat het leuk maakte was dat alle deelnemers hierbij aanwezig waren.

Wat zijn de resultaten/antwoorden op de vragen?

1. Uit de antwoorden die de deelnemers gaven, bleek dat zij wel behoefte hebben aan een vervolg op de training. Dit hoeft niet zo zeer weer de functionele training te zijn, maar mag ook een andere groep lessen om toch de behaalde resultaten te

onderhouden. Eén deelneemster gaf aan hierna te stoppen met de lessen en niet door te willen gaan met trainen omdat zij zelfstandig de oefeningen thuis doet.

Daarnaast wilde de deelnemers graag een oefenboekje of oefenschema mee om toch ook thuis wat oefeningen te kunnen blijven doen. Het plan is dat een

bewegingsagoog bij ons tijdens een functionele training komt kijken om te analyseren op wat voor niveau de deelnemers zitten qua bewegen. Aan de hand daarvan kan hij bekijken of de andere twee deelnemers een proefles mee gaan lopen met Seniorenfit of Fysiofit. Hiervoor zal nog een overleg plaatsvinden. Voor de aankomende weken is het plan om een presentatie te geven over de NNGB-norm, en na het einde van de trainingen een middag te organiseren om de behaalde resultaten te bespreken met de deelnemers in zo min mogelijk vaktaal.

Ideeën tijdens vorige KNOP-bijeenkomst:

1. Aanbod na FTO

2. Huiswerk oefenschema/oefenboekje

3. De deelnemers in laten zien waarom het belangrijk is om te bewegen: presentatie NNGB-norm

4. Resultaten van de FTO-trainingen laten zien na afloop: eindrapport na alle metingen 5. Oefengroepje organiseren in de sprotschool voor 1x per week onder begeleiding 6. De deelnemers in positieve zin het verschil laten merken in het dagelijkse leven

Opgenoemde ideeën

Voordelen: Nadelen:

1. - Veel verschillende

oefeningen/mogelijkheden - Het aanbod is heel gevarieerd - Persoonlijk ben ik daar erg blij

mee

- Zelfstandig thuis uit te voeren

- Kan kwijtraken

72

1. De deelnemers zijn tevreden over de trainingen. Ze vinden het leuk en merken dat ze vooruitgang in het dagelijks functioneren. Bijvoorbeeld het draaien in bed gaat beter, het traplopen gaat gemakkelijker en ze hebben veel aan de adviezen die wij geven. Daarnaast vinden zij de valtrainingen die in de eerste zes weken van de trainingen gegeven zijn een goede aanvulling op het programma.

2. Qua verbeterpunten geven de deelnemers aan dat de twaalf weken beter verandert kunnen worden in zes weken. Een fysiotherapeut opperde om de eerste zes weken twee keer per week te trainen om op te bouwen, en de andere zes weken één keer per week voor onderhoudt. De deelnemers gaven aan dat dit idee beter was voor een eventueel volgende FTO. Ook is er nog gesproken over de tijd van de FTO. Dit kan beter in de ochtend rond 11:00 of rond 14:00-15:00.

Dit was deze periode nog mogelijk omdat de oefenzaal niet vrij was op deze tijdstippen.

3. In de evaluatie vragenlijst mist de vraag hoe de mensen geworven zijn voor de trainingen. Stefanie gaf aan dit in de vragenlijst te willen toevoegen. Daarnaast is vraag 1 een meerkeuzevraag met 8 antwoorden. Stefanie gaf aan om hieraan te geven dat er maximaal drie antwoorden omcirkeld mogen worden. Daarnaast kan er bij de antwoorden toegevoegd worden: bewegen uit preventie.

Vierde KNOP-bijeenkomst 15-12-2016, 12:00-13:00

73 - Marloes Lap

Welke vragen zijn geformuleerd:

1. Samenvatten wat er besproken is tijdens alle vier de bijeenkomsten;

2. Vragenlijst invullen over de ervaring van het trainingsprogramma;

3. Vragenlijst invullen over de ervaring van co-creatie (het samenwerken tussen de fysiotherapeuten en deelnemers om tot een goed resultaat te komen).

Wat heb je gedaan om te ideeën te verzamelen en te selecteren?

1. De eerste vraag is dit niet van toepassing.

2. De deelnemers kregen de vragenlijst en mochten deze tijdens de bijeenkomst invullen.

3. Alle aanwezige kregen de enquête over de KNOP-bijeenkomsten en co-creatie en mochten deze tijdens de bijeenkomst invullen.

Wat ging goed en wat ging minder goed (tips en tops)?

Wat goed ging was dat alle aanwezigen actief meededen tijdens de bijeenkomst. Iedereen heeft zijn of haar mening kunnen uiten.

Voor de volgende keer kan de vragenlijst over het trainingsprogramma en de motivatie die alleen door de deelnemers ingevuld zijn, beter van tevoren ingevuld worden in plaats van tijdens de KNOP-bijeenkomst. Op deze manier hadden wij tijdens de KNOP-bijeenkomst de vragenlijst kunnen evalueren en hiervoor was geen tijd meer.

Wat zijn de resultaten/antwoorden op de vragen?

Tijdens deze bijeenkomst is er niet gekeken naar resultaten op de vragen. De resultaten vanuit de vragenlijst en de enquête wordt geanalyseerd in de resultaten van de scriptie.

74

In document Functionele training bij 65-plussers (pagina 67-74)