• No results found

Assessment of Daily Activity Performance test (ADAP) 21

In document Functionele training bij 65-plussers (pagina 57-61)

Test 1, dragen van een pan met gewichten

Deze test is uitgevoerd op twee tafels met beide een verhoging erop geplaatst die bij elkaar ongeveer 94cm hoog zijn. Tussen deze twee tafels in staat de deelnemer. Op de verhoging staat een pan met twee handvaten en een gewicht van drie kilogram erin. De instructie luidde als volgt: ‘’Na het aftellen mag u bij het woord ‘ja’ wordt de tijd gestart en mag u de pan vastpakken. Dan draait u zich om en zet de pan neer op de verhoging achter u.

Wanneer de pan op de andere verhoging staat, stop ik tijd’. De gemeten tijden zijn opgeschreven in het meetboek.

Berekening van de score:

Tijdscore = (1/geobserveerde score – 1/8.3 sec) / (1/2.47 sec – 1/8.33 sec) x 100 Gewichtscore = (geobserveerde score – 1.4 kg) / (30.3 kg – 1.4 kg) x 100

Test 2, Inschenken van een glas water

Deze test is afgenomen op twee tafels met beide een verhoging erop geplaatst die bij elkaar ongeveer 94cm hoog zijn. Tussen deze twee tafels staat de deelnemer. Op de verhoging staat een jerrycan van 5 liter die gevuld is met 4,5 liter met de dop erop. Daarnaast staat een maatbeker van 1 liter. De instructie was als volgt: ‘’Voor u staat een jerrycan gevuld met water met daarnaast een maatbeker. Na het aftellen mag u bij het woord ‘ja’, de dop van de jerrycan afdraaien en de lege maatbeker vol schenken met water tot ongeveer 700 milliliter.

Daarna zet u de jerrycan op tafel terug en stop ik de tijd. De dop hoeft niet op de jerrycan gedraaid te worden’’. De gemeten tijden zijn opgeschreven in het meetboek.

Berekening van de score:

Tijdscore = (1/geobserveerde score – 1/36.2 sec) / (1/6.8 sec – 1/36.2 sec) x 100 Gewichtsscore = (geobserveerde score – 1.13 kg) / (4.5 kg – 1.13 kg) x 100

Test 6, jas aan- en uittrekken

De test is staand afgenomen met een fleece vest van de praktijk Prengerhoekman, maat L.

Tevens is er een stoel klaargezet met leuningen. De instructie was als volgt: ‘’Na het aftellen mag u bij ‘ja’, het vest aantrekken en is het de bedoeling dat u het vest dichtslaat. U hoeft het vest niet dicht te ritsen. Wanneer het vest dichtgeslagen is, trekt u het vest weer uit en legt u deze op de stoel neer. Wanneer het vest op de stoel ligt stop ik de tijd’’. De gemeten tijden zijn opgeschreven in het meetboek.

Berekening van de score:

Tijdscore = (1/geobserveerde score – 1/39.76 sec) / (1/7.72 sec – 1/39.76 sec) x 100 Test 7, vegen van de vloer

Voor de test begon zijn er vier pionnen klaargezet in een rechthoek van 115cm bij 85cm met ongeveer twee handen vol kattenbakvulling ertussen gestrooid. Naast de rechthoek staat een bezem klaar met een stoffer en blik. De instructie was als volgt: ‘’Na het aftellen mag u bij ‘ja’ met de bezem de kattenbakvulling bij elkaar vegen en vervolgens opvegen met de

58 stoffer en blik. Wanneer u alle kattenbakvulling in de stoffer en blik heeft en u weer rechtop staat, stop ik de tijd’’. De gemeten tijden zijn opgeschreven in het meetboek.

Berekening van de score:

Tijdscore = (1/geobserveerde score – 1/91.88 sec) / (1/18.78 sec – 1/91.88 sec) x 100

Test 8, stofzuigen

Voor de test begon is er met vier pylonen een rechthoek afgezet van 115cm bij 143cm met ongeveer één handje vol Brinta erin gestrooid. Naast de rechthoek staat een stofzuiger klaar die nog niet aan staat, maar de stekker wel in het stopcontact. De stang ligt hierbij op de grond. Voor de instructie is eerst de werking van de stofzuiger uitgelegd. De instructie was als volgt: ‘’Na het aftellen mag u bij ‘ja’, de stofzuiger zelfstandig aanzetten en met de stofzuigermond de Brinta opzuigen die uitgestrooid is over het vak. Wanneer u alle Brinta opgezogen heeft, doet u zelf de stofzuiger uit en stop ik de tijd’. De gemeten tijden zijn opgeschreven in het meetboek.

Berekening van de score:

Tijdscore = (1/geobserveerde score – 1/125.57 sec) / (1/19.34 sec – 1/125.57 sec) x 100

Test 10, traplopen

De trap die gebruikt is in de praktijk heeft tien treden in totaal. De test begon voor de trap op de begane grond. De instructie was als volgt: ‘’Na het aftellen mag u bij ‘ja’ de trap oplopen.

Wanneer u bovenaan de trap staat met beide voeten stop ik de tijd. U mag gebruik maken van de trapleuning’’. De gemeten tijden zijn opgeschreven in het meetboek.

Berekening van de score

Tijdscore = (1/geobserveerde score/13 – 1/2.63 sec) / (1/0.32 sec – 1/2.63 sec) x 100

Test 11, op de vloer gaan zitten en weer opstaan

De onderzoeker heeft voordat de test gestart is, twee stoelen zonder leuningen klaargezet tegen de muur. De instructie was als volgt: ‘’Na het aftellen mag u bij ‘ja’ vanuit lang zit komen staan. Hierbij mag u gebruik maken van de stoelen om te steunen. Wanneer u rechtop staat stop ik de tijd’’. De gemeten tijden zijn opgeschreven in het meetboek.

Berekening van de score:

Tijdscore = (1/geobserveerde score – 1/89.18 sec) / (1/3.53 sec – 1/89.18 sec) x 100

Test 12, deur openen

De deelnemer ging één meter van de deur afstaan met het gezicht richting de deur. De instructie was als volgt: ‘’Na het aftellen mag u bij ‘ja’ richting de deur lopen, de deur

opendoen en één meter doorlopen en stop ik de tijd. Het maakt niet uit met welke hand u de deur opent’’. De gemeten tijden zijn opgeschreven in het meetboek.

Berekening van de score:

Tijdscore = (1/geobserveerde score – 1/11.94 sec) / (1/2.83 sec – 1/11.94 sec) x 100

Test 13, schoen vastmaken

De test is afgenomen in zit met een klittenband van ongeveer vijftig centimeter lang die op schoot gelegd werd. De instructie was als volgt: ‘’Na het aftellen mag u bij ‘ja’ het klittenband

59 pakken en deze onder de schoen neer. De hak mag niet van de grond komen, de tenen wel.

De uiteinden van het klittenband moeten over de schoen gelegd worden. Wanneer het klittenband om de schoen heen zit stop ik de tijd. Het maakt niet uit om welke schoen het klittenband heen gelegd wordt’’. De gemeten tijden zijn opgeschreven in het meetboek.

Berekening van de score:

Tijdscore = (1/geobserveerde score – 1/17.15 sec) / (1/3.28 sec – 1/17.15 sec) x 100

Test 14, vier zakdoeken van de vloer oprapen

Voordat de test werd afgenomen is er met vier pylonen een rechthoek van 143cm bij 115cm afgezet. In de rechthoek liggen vier sjaals verdeeld over de ruimte. De instructie was als volgt: ‘’Na het aftellen mag u bij ‘ja’, de sjaals oppakken. Tussen elke sjaal die u oppakt is het de bedoeling dat u rechtop gaat staan voordat u de volgende pakt. De tijd wordt stopgezet wanneer u alle vier de sjaals gepakt heeft en weer rechtop staat. Met welke hand u de sjaal pakt maakt niet uit’’. De gemeten tijden zijn opgeschreven in het meetboek.

Berekening van de score:

Tijdscore = (1/geobserveerde score – 1/36.09 sec) / (1/4.63 sec – 1/36.09 sec) x 100

Test 15, reiktest

De onderzoeker heeft door middel van een meetlint op de muur de afstand gemeten. De instructie was als volgt: ‘’Na het aftellen mag u bij ‘ja’ zover mogelijk proberen met de armen vooruit gestrekt naar voren toe te reiken zonder dat u uit balans raakt of dat de hakken van de vloer komen. Hierbij meet ik het aantal centimeters wat u naar voren toe komt’’. De gemeten centimeters zijn opgeschreven in het meetboek.

Berekening

Score = ((geobserveerde score meters / lengte persoon meters) – 0.033 meters) / (0.294 meters – 0.033 meters) x 100

Test 16, zes minuut wandeltest

De zes minuut wandeltest is afgenomen in de oefenzaal in de praktijk van Prengerhoekman.

In de oefenzaal is een lijn van 20 meter afgetekend op de grond. Voor de start van de test, is er eerst instructie gegeven: ‘’Na het aftellen mag u bij ‘ja’ gaan lopen op een snelheid die voor u zes minuten vol te houden is. Er mag ondertussen gepauzeerd worden als het niet meer gaat en wordt de tijd stopgezet. Het is wel de bedoeling dat de test afgemaakt wordt indien de deelnemer dit daarna nog kan. Onder de test mag niet gepraat worden en bij elke minuut wordt er aangegeven hoeveel minuten er voorbij zijn’’. De onderzoeker moedigt de deelnemer niet aan tijdens de test. De test is in totaal één keer afgenomen.

Berekening van de score:

Tijdscore = (geobserveerde score m – 166 m) / (798 m – 166 m) x 100 Formule berekenen normwaarden zes minuten wandeltest.43 Voorspelde afstand (vrouw) = 1266 − (7.80*age) − (5.92*BMI)

60

6. jas aan/uittrekken Tijd in seconde NVT NVT

7. vloer vegen Tijd in seconde NVT NVT

15. reiktest meters lengte

61. 6MWT meters NVT NVT

Opmerkingen (bijvoorbeeld de reden dat de test niet kon worden afgenomen; vorm van de dag) ………

………

Berekening van de domeinscores:

Domein Functionele kracht van het bovenlichaam:

Gemiddelde van index-scores: gewicht pan tillen, gewicht schenktest, tijd wasdoen A, tijd wasdoen B, gewicht op- en afstappen platform, gewicht boodschappen, tijd deur openen.

Domein Flexibiliteit van het bovenlichaam:

Gemiddelde van index-scores: tijd jas aantrekken, afstand reiktest, tijd schoen vastmaken.

Domein Functionele kracht van het onderlichaam:

Gemiddelde van index-scores: gewicht op- en afstappen platform, gewicht boodschappen, tijd vloer vegen, tijd wasdoen A, tijd wasdoen B, tijd stofzuigen, tijd bed opmaken, tijd traplopen, tijd opstaan van de vloer.

Domein Balans en Coördinatie:

Gemiddelde van index-scores: tijd pan tillen, tijd schenktest, tijd op- en afstappen platform, tijd boodschappen, tijd vloer vegen, tijd stofzuigen, tijd bed opmaken, tijd opstaan van de vloer, tijd oprapen sjaals.

Domein Uithoudingsvermogen:

Gemiddelde van index-scores: afstand 6-minuten looptest, totale tijd van alle activiteiten.

Berekening van de totaalscore:

De totaalscore wordt berekend door het gemiddelde te nemen van alle index-scores.

61

In document Functionele training bij 65-plussers (pagina 57-61)