• No results found

Hoofdstuk 3. Fine en Kinney, risicoclassificatie, prioritering en nieuwe beheersmaatregelen

3.4 Nieuwe beheersmaatregelen en termijnen

Nu het duidelijk is wat de ernst van de risico‟s is, kunnen er aanbevelingen

worden geformuleerd aangaande maatregelen die de risico‟s verder reduceren tot een aanvaardbaar niveau.

De nieuwe beheersmaatregelen hebben betrekking op de risico‟s die genoemd zijn als mogelijk risico en belangrijk risico in paragraaf 3.3. De kleine risico‟s worden buiten beschouwing gelaten, aangezien deze wellicht aanvaardbaar zijn.

Deze maatregelen kunnen we verdelen in 3 categorieën en zijn te koppelen aan 3 termijnen waarmee de maatregelen gerealiseerd moeten worden. In onderstaand schema een weergave hiervan. Achter elke maatregel zal de kernactiviteit en de termijn beschreven worden.

Periode / termijn Kernactiviteit van maatregel Korte < 9 maanden Wettelijke regelgeving en

gevaarlijke omstandigheden Middellange 9 maanden t/m 24 maanden Organisatorische

Lange < 24 maanden Investeringen

Toch zal blijken dat het niet altijd mogelijk is om de risico‟s verder te reduceren, omdat het financieel niet haalbaar is of omdat er geen nieuwe maatregelen toegepast kunnen worden.

Belangrijk risico:

Risico R015:

Voorlichting en controle op naleving van het dragen van PBM‟s door het management van BroNij b.v. zou uitkomst kunnen bieden en ervoor kunnen zorgen dat de onderhoudsmedewerkers hun veiligheidsvesten wel dragen. Er zal een veiligheidsbewustzijn gecreëerd moeten worden, waarbij de medewerkers alvorens zij handelen ervan overtuigd zijn, dat zij veilig handelen

(Korte termijn maatregel/organisatorisch)

Mogelijke risico’s:

Risico R024:

Zoals duidelijk geworden, wordt er gebruik gemaakt van antiagressie cursussen bij de reinigingsmedewerkers. De ervaring leert dat ze hier veel gemak van hebben. Toch is het moeilijk om dit risico verder te reduceren. Agressie hangt veelal samen met de verharding van de maatschappij, een hedendaagse trend en dit is helaas moeilijk te veranderen.

Risico R007:

Om het straatwerk netjes te laten aansluiten zal regelmatig onderhoud noodzakelijk zijn. Toch blijkt dat gemeenten hier vaak te lang mee wachten, zodat opstaande randen en slecht straatwerk een groot risico vormen op

struikelen. Het plaatsen van betonnen bandjes zorgt ervoor dat de OGC weliswaar wat hoger staat, echter de problemen met opstaande randen zijn dan verleden tijd. Tevens is de kans dat er regenwater in de put komt geringer. (Middellange termijn maatregel/investeringen)

Risico R025:

Door structureel onderhoud en keuringen aan het hijsmechanisme te verrichten, wordt de kans op defecten verminderd. Dit zorgt samen met opleidingen voor de chauffeurs dat de kans op het vallen van de OGC verminderd wordt. Verdere beheersmaatregelen zijn moeilijk te bedenken, aangezien het risico nooit tot nul gereduceerd kan worden.

Risico R003:

1. Een passensysteem, waarbij iedere gebruiker een pas heeft om de OGC te openen bij gebruik, biedt mogelijkheden om het risico terug te dringen. Toch blijkt dat sommige gemeenten bang zijn om met pasjes te werken. Zij geven aan dat gebruikers veelal hun pas kwijt raken en zo alsnog hun afval naast de OGC deponeren.

2. Een tweede maatregel is een sticker op de vulklep met de waarschuwing dat het verboden is dat kinderen/dieren zich in de vulklep begeven.

(Lange termijn maatregel/investeringen) Risico R012:

Door opleidingen (VCA en de opleiding tot keurmeester) en het werken in duo‟s, wordt de kans op beknelling tussen onderdelen verkleind. Toch zijn nieuwe beheersmaatregelen moeilijk te bedenken, aangezien het repareren van onderdelen altijd gevaar op beknelling kunnen opleveren.

Risico R023:

Door opleidingen en het veiligheidsbeleid welke er bij de gemeenten, dan wel inzamelaars wordt gehanteerd, zorgt ervoor dat de chauffeurs reflecterende kleding gebruiken. Zij zijn te allen tijde zelf verantwoordelijk voor hun veiligheid en dienen dan ook goed zichtbaar de straat op te gaan. Aangezien zij toch altijd kwetsbaar staan opgesteld aan de openbare weg, blijft het een mogelijk risico.

Risico R009:

Door structureel onderhoud en keuringen aan het hijsmechanisme te verrichten, wordt de kans op defecten verminderd. Dit zorgt samen met opleidingen voor de chauffeurs dat de kans op het vallen van de OGC verminderd wordt. Verdere beheersmaatregelen zijn moeilijk te bedenken, aangezien het risico nooit tot nul gereduceerd kan worden.

Een aanvullende maatregel voor de onderhoudsmedewerkers zou kunnen zijn, om deze in te enten tegen onder andere Hepatitis. Daarnaast zouden er mondkapjes ter beschikking gesteld kunnen worden, zodat de medewerkers in minder mate last hebben van de soms penetrante geur.

Risico R028:

Geen aanvullende maatregelen Risico R004:

1. Een aanvullende maatregel zou kunnen zijn om een metalen strip te plaatsen achter het onderhoudsdeurtje (in het huisje), waardoor als het deurtje openstaat, de opening in twee delen wordt opgesplitst. Hier zou een slot opgemaakt kunnen worden, zodat de strip verwijderd kan worden tijdens

onderhoudswerkzaamheden.

2. Een tweede oplossing zou kunnen zijn om twee sloten te plaatsen, waardoor de kans geringer is, dat deze ongewenst open staat.

Risico R005:

Een standaard onderhoudsbeurt van de OGC na een brand lijkt noodzakelijk.

Hierdoor worden onderdelen die schade hebben opgelopen, gerepareerd of vervangen.

Risico R002:

Geen aanvullende maatregelen Risico R011:

Geen aanvullende maatregelen Risico R020:

Om het straatwerk netjes te laten aansluiten zal regelmatig onderhoud noodzakelijk zijn. Toch blijkt dat gemeenten hier vaak te lang mee wachten, zodat opstaande randen en slecht straatwerk een groot risico vormen op

struikelen. Het plaatsen van betonnen bandjes zorgt ervoor dat de OGC weliswaar wat hoger staat, echter de problemen met opstaande randen zijn dan verleden tijd. Tevens is de kans dat er regenwater in de put komt geringer.

Risico R026:

Geen aanvullende maatregelen Risico R029:

Geen aanvullende maatregelen Risico R011:

Geen aanvullende maatregelen Risico R008:

Geen aanvullende maatregelen Risico R010:

Geen aanvullende maatregelen Risico R016:

Geen aanvullende maatregelen Risico R018:

Geen aanvullende maatregelen Risico R019:

Geen aanvullende maatregelen Risico R021:

Geen aanvullende maatregelen

Risico R030:

Voorlichting en controle op naleving van het dragen van de PBM´s door het management van de reinigingsbedrijven zou uitkomst kunnen bieden en ervoor zorgen dat de chauffeurs hun gehoorbescherming wel dragen. Er zal een

veiligheidsbewustzijn gecreëerd moeten worden, waarbij de chauffeurs alvorens zij handelen ervan overtuigd zijn, dat zij de kans op gehoorbeschadiging hierdoor reduceren.

(Korte termijn maatregel/organisatorisch) Risico R017:

Een agressiecursus voor de onderhoudsmedewerker is een aanvullende maatregel, waardoor de medewerker weet hoe hij moet handelen in bepaalde situaties.

Risico R022:

Geen aanvullende maatregelen Risico R031:

Geen aanvullende maatregelen