• No results found

Kind vast in ondergrondse afval container - 6 April 2010

Barendrecht - Brandweer en ambulance werden aan het eind van de middag met spoed opgeroepen voor een kind dat in een ondergrondse afval container terecht gekomen was. Het jongentje was aan het spelen met zijn vrienden toen er aan hem werd gevraagd of hij in de container durfde te gaan zitten.

Hij ging in de container zitten. Een van zijn vrienden deed de container dicht waardoor hij naar beneden viel. Meteen is er 112 gebeld. niet veel later kwam de brandweer terplaatse en heeft het jongentje bevrijdt. Hij kwam er goed vanaf.

Voertuigen: TS45-1, AMBU 17-111.

Bron: http://www.112barendrecht.nl/, 13-05-2010

Slot op containers na val twee kinderen

HELLEVOETSLUIS - Er wordt niet volstaan met een waarschuwingsbordje, maar er komen sloten op de ondergrondse containers in Hellevoetsluis. Lang had het college niet nodig om tot een ander inzicht te komen nadat vorig weekeinde voor de tweede keer in 7 maanden tijd een kindje in een ondergrondse afvalcontainer viel.

Het 7 jarige jongetje ontdekte de container als verstopplek, maar hield er, klein als hij is, geen rekening mee dat hij door het sluiten van de klep naar beneden kukelde. Een 5 jarige meisje overkwam in oktober iets soortgelijks. Zij werd door haar vriendje in de container geholpen en viel ook naar beneden. Na het eerste geval met het meisje besloot het college te volstaan met de aanbreng van

waarschuwingsbordjes op de containers. Die zijn besteld en worden over 2 weken geleverd. Maar nu opnieuw een kind erin is gevallen, is de keuze duidelijk.

"We gaan voor de sloten," stelde wethouder Henk Joosten. Er is geen twijfel en de gemeenteraad is het er ook mee eens. Joosten: "We hadden een paar maanden geleden nog zoiets van: dit was een ongelukje. Dit komt sporadisch voor. Er waren ook maar een paar gevallen in het land bekend. Maar na dit tweede voorval nemen we het zekere voor het onzekere." Hij vervolgt: ,,Waar we ook nog meer rekening mee moeten houden, is dat we ondergrondse containers voor kleding in de stad krijgen. Daarbij kunnen we niet werken met sleutels. We denken na over een oplossing.‟‟

Bron: http://container-gigant.nl/, 21-05-2010

Bijlage 3. Media bericht behorend bij risico R009, R018 en R027

Dode door gevallen vuilcontainer 22 november 2006

In Capelle aan den IJssel woensdagmorgen iemand omgekomen toen hij een afvalcontainer bovenop zich kreeg. Het gaat om een

ondergrondse container die op dat moment omhoog getakeld werd.

Het ongeluk gebeurde op de Fascinatio Boulevard. Het is nog niet duidelijk hoe de vuilcontainer los kon laten. Omdat het slachtoffer de vuilniswagen

bestuurde, onderzoekt de arbeidsinspectie hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Bron: www.rijnmond.nl/ , 13-05-2010

Bijlage 4. Media bericht behorend bij risico R027

17 oktober 2009 om 22:00 Groningen

Gewonde bij legen afvalcontainer

Zaterdagmiddag is in Groningen een medewerker van de milieudienst in een gat van een ondergrondse container gevallen. De container was eruit gehesen om deze te legen. De man moest door de brandweer uit het gat gered worden. De man is met een gebroken been naar het ziekenhuis in Groningen gebracht.

Bron: http://www.hartvannederland.nl/ , 13-05-2010

Bijlage 5. Interviews

Interview Dhr. B. van Well

Functie: hoofd afvalstoffendienst van de gemeente Den Bosch Datum: 12-07-2010

Hoelang wordt er al gebruikt gemaakt van ondergrondse afvalinzameling?

De gemeente Den Bosch maakt al ruim 10 jaar gebruik van de ondergrondse afvalcontainer. In 2000 is de eerste geplaatst.

Hoeveel ondergrondse afvalcontainers worden gebruikt?

In de gemeente Den Bosch staan ruim 180 ondergrondse afvalcontainers, 50 glascontainers en 18 plastic containers.

Waarom is er gekozen voor ondergrondse afvalinzameling?

De gemeente Den Bosch heeft gekozen voor ondergrondse afvalinzameling omdat Den Bosch een stedelijk gebied is en dat het minder ruimte in beslag neemt.

Tevens verandert het straatbeeld in positieve zin hierdoor.

Welke leverancier heeft de ondergrondse afvalcontainers geleverd en wie zorgt er voor de lediging en het onderhoud van deze containers?

De leverancier van de ondergrondse containers is BroNij b.v.. De lediging wordt door ons gedaan en het onderhoud wordt ook weer door BroNij b.v. gedaan.

Hoe ervaren gebruikers (bewoners / inzamelaars) in uw gemeente de ondergrondse afvalcontainer? (ervaringen en klachten)

De bewoners zijn positief over de ondergrondse afvalcontainers. Ze vinden het prettig, aangezien ze 24 uur per dag hun afval gewoon kwijt kunnen. Tevens staat de container niet al te ver van hun woonhuis, namelijk max. 75 meter, eventueel met uitloop naar 125 meter. De chauffeurs vinden het ook een fijn systeem. Het is hun werk en specialistisch, ze hebben er voor gekozen.

Hebben zich incidenten voorgedaan met ondergrondse afvalinzameling?

(zo nee, bent u bekend met het feit dat er zich in andere gemeenten incidenten hebben voorgedaan?)

Voor zover ik weet heeft in Den Bosch zich geen incidenten met ondergrondse afvalcontainers voor gedaan.

Welke maatregelen heeft de gemeente genomen om de kans op incidenten met ondergrondse afvalcontainers te reduceren?

De gemeente geeft veel voorlichting aan bewoners. Aam het begin ontvingen zij brief met instructie hoe de ondergrondse afvalcontainers werken. Hiernaast publiceren wij regelmatig in de wijkkranten met tips en werkwijze. Daarnaast werken wij met pasjessysteem. Dit heeft als voordeel dat het alleen voor de directe bewoners is, wij kunnen zien wanneer er een storing is, wie deze

veroorzaakt, wat de storing is en wanneer de bak geledigd dient te worden. Als laatste beschikken onze containers over een klapvloer, waarbij voorkomen wordt dat er iemand invalt.

Wat wordt er gedaan om incidenten met ondergrondse afvalcontainers te voorkomen (onderhoud en keuren)? Bij geen antwoord: Wordt er

onderhoud gepleegd aan de OGC?

Onderhoud wordt regelmatig gedaan en storingen proberen wij binnen 8 uur te verhelpen. Daarnaast laten wij onze containers jaarlijks keuren.

Heeft de gemeente voorafgaand aan de aanbesteding een speciaal eisenpakket t.a.v. de veiligheidsrisico’s bij ondergrondse

afvalcontainers?

Nee, de gemeente had geen speciale eisen. Wij gaan er van uit dat het materiaal aan de wettelijke eisen voldoet (CE). Wij wilden dat het voor burgers

gemakkelijk, gebruiksvriendelijk en zo veilig mogelijk is.

Heeft u verbeterpunten voor de toekomst in relatie met het gebruik van ondergrondse afvalcontainer op een zo veilig mogelijk gebied?

Ja, ik vind dat er wel aanpassingen gedaan kunnen worden. De hoeken van de tranenplaten sluiten na een tijdje niet meer aan op het straatwerk. Vaak zijn ze gebogen. Tevens vind ik dat het onderhoudsdeurtje verbeterd kan worden, deze is makkelijk open te krijgen en als laatste, iets aan de geur. In zomer is het erger dan in andere maanden, wij proberen dat tegen te gaan door citronella er in te gooien.

Zou de gemeente er meer geld voor over hebben om de verbeterpunten gerealiseerd te krijgen?

Nee, wij vinden eigenlijk dat de fabrikant hiervoor moet zorgen.

Hoe kijkt de gemeente aan tegen een prijsverhoging om de

verbeterpunten gerealiseerd te krijgen en hoe kan er omgegaan worden met deze prijsverhoging (indexering / geleidelijk)

De laatste 2 jaar hebben wij al niet aan verhoging van de reinigingskosten gedaan. Mede door de “crisis” die er nu is, vinden wij het niet gepast om verhogingen door te voeren en met de inkomsten die we nu binnenkrijgen,

Hoe gaat de gemeente om met oneffenheden tussen de ondergrondse afvalcontainer en het straatniveau, waardoor struikelen voorkomen wordt?

Zodra wij van onze chauffeurs of burgers te horen krijgen dat het straatwerk niet meer aansluit aan de tranenplaten, gaan wij de tranenplaten vervangen of het straatwerk aanpassen. Veel problemen ontstaan volgens mij doordat er voertuig met hun banden op de tranenplaten komen, hierdoor kunnen ze gaan buigen. De chauffeurs kan hier goed mee omgaan en probeert er niet op te komen. Elke chauffeur is bij ons verantwoordelijk voor zijn eigen voertuig en heeft een eigen wijk.

Hoe gaat de gemeente om met agressie t.o.v. de medewerkers welk onderhoud c.q. lediging werkzaamheden uitvoeren?

Agressie tegen medewerkers komt steeds vaker voor. Dit gebeurd vooral wanneer een voertuig van ons de weg belemmert tijdens het ledigen. In het uiterste geval raden wij hun aangifte te doen bij de politie en ieder geval het kenteken te noteren. En dan doorgegeven. Voor zover ik weet is het in Den Bosch nog nooit uit de hand gelopen en blijft het veelal bij toeteren en schreeuwen. Als laatste gaan alle chauffeurs 1x in de 2 jaar op een agressiecursus.

Wat doet de gemeente er aan om te voorkomen dat er kinderen en/of dieren in de ondergrondse afvalcontainer komen?

Wij werken in de gemeente Den Bosch met pasjes. Iedere bewoner heeft een persoonlijke pas, welk hoort bij de afvalbak welk in een straat van 75 meter om de woning staat. Wij zijn hier tevreden over en bedrijven kunnen hier niet hun afval in kwijt. Ook kunnen wij via de computer zien hoe vaak er een zak geledigd is en wanneer wij hem dus moeten legen. Ook kunnen we op de computer zien dat er storing is en wat het probleem is. Als laatste kunnen we dan bij storing zien wie eventueel de veroorzaker is en deze er op aanspreken, bv door te

melden dat hij/zij te grote afvalzakken erin probeert te doen, waardoor de storing ontstaat. Bij meerdere keren veroorzaken van storingen door een persoon,

bestaat de mogelijkheid dat wij dan een rekening bij de veroorzaker indienen.

Het onderhoudsdeur van de container is in mijn ogen makkelijk open te krijgen.

In sommige wijken hebben wij al zogenoemde “hufterproofsloten” aangebracht om te voorkomen dat deze onbevoegd open gemaakt worden. Mocht deze wel open staan dan moet het zo snel mogelijk gemaakt worden, omdat er kinderen in kunnen komen.

Interview Dhr. R. van Staveren

Functie: medewerker beleid en projecten Roteb Rotterdam Datum: maandag 19 juli 2010

Hoelang wordt er al gebruik gemaakt van ondergrondse afvalcontainers?

Sinds het jaar 2000 zijn we bezig met het plaatsen van ondergrondse

afvalcontainers. Daarvoor hebben we een proefopstelling in Spangen gehad.

Dit beviel zo goed, dat we zijn overgegaan tot het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers in de rest van de stad.

Hoeveel ondergrondse afvalcontainers worden gebruikt?

In totaal hebben in we in de gemeente Rotterdam circa 6000 containers staan.

Dit is dan voor glas, papier en restafval.

Waarom is er gekozen voor ondergrondse afvalinzameling?

De 3 voornaamste redenen zijn voor de gemeente waren:

- het beeld op straat;

- betere mogelijkheid tot afvalscheiding;

- betere arbeidsomstandigheden t.a.v. van de beladers.

Welke leverancier heeft de ondergrondse afvalcontainers?

- Bammens - Rotherm - Sulo

Met name bij de Rotherm en de Bammens afvalbakken hebben we veel te maken gehad met problemen. De schaarvloer bleef veelal beneden in de put staan (Rotherm) en de kabels en katrollen (Bammens) bleken niet te voldoen aan de verwachtingen van ons, omdat ze na verloop van tijd beneden in de put bleven hangen. Nu produceren we zelf de klapvloeren van de OGC’s. Dit doen we bij Roteb-Ultimate. Dit is tevens een werkgelegenheidsdoelstelling die wij hebben voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Hoe ervaren gebruikers (bewoners/inzamelaars) in uw gemeente de ondergrondse afvalcontainer?

Eens in de zoveel tijd houden wij een omnibusenquête. Deze was redelijk positief.

De grootste ergernissen zijn toch wel dat er in sommige wijken, afvalzakken naast de afvalbak staan. Dit zijn dan veelal probleemwijken in Rotterdam. We proberen dit op te lossen door verbaliserend op te treden, echter in sommige wijken blijft het een probleem.

Hebben zich incidenten voorgedaan met ondergrondse afvalinzameling?

Welke maatregelen worden genomen om de kans op incidenten met ondergrondse afvalcontainers te reduceren?

Het grootste probleem is het vallen in de put. Maar omdat we nu klapvloeren gebruiken is de kans op dit incident gereduceerd. De oude schaarvloeren gaan er op korte termijn allemaal uit. Als deze afvalbakken worden opgehaald gaat er altijd een extra medewerker mee op de vuilniswagen. Deze houdt de omgeving dan in de gaten als de afvalbak uit de put wordt gehesen.

Wat wordt er gedaan om incidenten met ondergrondse afvalcontainers te voorkomen (onderhoud en keuren)?

Jaarlijks worden de afvalbakken onderzocht, geïnspecteerd en gekeurd. Dit gebeurd door aannemers. Hierdoor kunnen wij onszelf indekken op het moment dat er een ernstig incident gebeurd. Speciaal hiervoor is er ook een

bewakingssysteem met hierin de geschiedenis van de afvalcontainers. Hierbij wordt ook een keuringsdatum bijgehouden, zodat we precies weten wanneer een afvalcontainers gekeurd is.

Heeft de gemeente voorafgaand aan de aanbesteding een speciaal eisenpakket t.a.v. de veiligheidsrisico’s bij ondergrondse

afvalcontainers?

Ja, alle ondergrondse afvalcontainers die wij hebben, voldoen aan de

machinerichtlijn en hebben CE-markering. Dit is ook verplicht heden ten dage.

Heeft u verbeterpunten voor de toekomst in relatie met het gebruik van ondergrondse afvalcontainers op een zo veilig mogelijk gebied?

Misschien is een pasjessysteem een mogelijkheid voor de toekomst. Hiervoor hebben wij nu 2 proefopstellingen in Rotterdam, nabij zogenaamde winkerplinten.

Een voordeel is dat je veel informatie uit het pasjessysteem kan halen, echter ik denk niet dat het voor heel Rotterdam realiseerbaar is. Veel gebruikers raken hun pasjes kwijt of vergeten deze en zo wordt er nog meer afval naast de

afvalcontainers neergezet, met alle gevolgen van dien.

Zou de gemeente er meer geld voor over hebben om de verbeterpunten gerealiseerd te krijgen?

Wij moeten ons aan ons budget houden, en tegenwoordig is het lastig aangezien we flink moeten bezuinigen. Toch hebben we nu een pilot in Afrikaanerwijk. Hier worden stalen randen om de afvalbak geplaatst waardoor het straatwerk netjes aansluit op de traanplaat. Dit voorkomt struikelen over de omhoogstaande voetgangersplatform.

Hoe gaat de gemeente om met agressie t.o.v. de medewerkers welke onderhoud c.q. lediging werkzaamheden uitvoeren?

Binnen de Roteb hebben we een cursus, hoe om te gaan met agressie, welke iedereen kan volgen. Ik weet alleen niet of het verplicht is gesteld. Tevens is er een meldpunt t.a.v. agressie, voor alle medewerkers. Soms ontstaat er agressie, door het stilstaan van onze voertuigen, echter in sommige situaties, waarbij de weg erg smal is, wordt er regelmatig voor gekozen om op een later tijdstip terug te komen, zodat er minder hinder wordt veroorzaakt.

Wat doet de gemeente er aan om te voorkomen dat er kinderen en/of dieren in de ondergrondse afvalcontainer komen?

We hebben de sloten veranderd, zodat het moeilijker wordt om de deurtjes aan de achterzijde te openen. Toch blijven er altijd sleutels in omloop, zodat de deurtjes open blijven staan. Ook staat er een telefoonnummer op de afvalbak, welke gebruikers kunnen bellen, bij klachten etc. Chauffeurs treffen per week gemiddeld zo´n 3 maal een open onderhoudsdeur aan, welk dan ter plaatse weer wordt gesloten of gemaakt.

Wat doet de gemeente ter voorkoming dat er afval naast de vulklep gedeponeerd wordt?

De gemeente hanteert een handhavingsbeleid daarin en treed zo mogelijk verbaliserend op. Ook op de afvalbakken worden stickers geplaatst met dat verkeerd aanbieden een boete kan opleveren.

Als laatste rijden wij in bepaalde wijken voor de vuilniswagens om eventueel verkeerd aangeboden afval op te halen. Hierdoor heeft de chauffeur van de vuilniswagen hier geen hinder aan en hoeft hij deze niet op te tillen.

Welke beschermingsmiddelen heeft de chauffeur binnen de gemeente?

Bedrijfskleding, helm, oogspoeling, EHBO, handschoenen etc. Alle middelen om veilig te kunnen werken.

Worden de chauffeurs opgeleid om te werken met hijsmiddelen?

Iedere chauffeur wordt door ons intern opgeleid om met een kraan te mogen draaien en zodoende te hijsen.

Hoe gaat de gemeente om met emissiegassen van voertuigen?

Binnen de Roteb streven wij naar “duurzaamheid”. Zo worden routes efficiënter gemaakt door een pilot met een voertuig communicatiesysteem. Dit scheelt reisafstand en dus minder emissiegassen. Ook hebben we in het verleden roetfilters geplaatst op alle vrachtwagens. Tevens hebben we een hybride vuilniswagen (1.100 liter – losafval) en heeft de AVR een zogenaamde “Binky”, welke elektrisch wordt aangedreven.

Toch gaan we bij Roteb alleen bij “bewezen techniek” pas grootschalig

implementeren. Ik denk overigens wel dat duurzaamheid gepaard gaat met extra kosten en deze op andere manieren terug verdiend kan worden (bv. effectievere route´s rijden)

Interview Dhr. T. Koert

Functie: coördinator reiniging ISGO Datum: dinsdag 20 juli 2010

Hoelang wordt er al gebruik gemaakt van ondergrondse afvalcontainers?

In Middelharnis zijn we nu ongeveer 4 jaar geleden begonnen met ondergrondse afvalinzameling. Eerst zijn er veel Rest-afvalbakken vervangen naar

ondergrondse en nu moeten er nog een aantal glasbakken veranderd worden naar ondergronds. Per maand vervangen wij ongeveer 2 bovengrondse-afvalbakken naar ondergronds.

Hoeveel ondergrondse afvalcontainers worden gebruikt?

Er staan circa 89 ondergrondse afvalcontainers in het ISGO-gebied. In 2012 gaan we misschien over naar ondergrondse-plasticinzameling. Wel zijn de kosten per ondergrondse plasticafvalcontainer zeer duur. Een container kost zo’n 30.000 euro.

Waarom is er gekozen voor ondergrondse afvalinzameling?

Vanwege een verbetering van het straatbeeld (netter).

Welke leverancier heeft de ondergrondse afvalcontainers?

We hebben diverse offertjes opgevraagd, echter we houden het nu al een tijdje bij de Firma Bammens. Dit is volgens mij een gerenommeerd bedrijf. Ook is het makkelijk t.a.v. onderdelen, zo weet BroNij precies welke onderdelen we nodig hebben bij een defect onderdelen.

Het onderhoud en keuren gebeurd door BroNij. Dit is een jaarlijkse aangelegenheid, ook verhelpen zij technische storingen.

Het ophalen gebeurd door Van Gansewinkel (Rest en Glas) en Orako (Plastic).

Verder maken we nog gebruik van een lokaal bedrijf “Van Dis”. Dit bedrijf zorgt voor de schoonmaak van de bakken en verhelpt ook wel kleine technische storingen.

Hoe ervaren gebruikers (bewoners) in uw gemeente de ondergrondse afvalcontainer?

Ik krijg veelal positieve reacties. Alleen als de bak vol zit of dat er een storing is, kan aanleiding zijn tot klachten. Hierop wordt dan ook direct actie ondernemen en wordt de klacht verholpen. Laatst hadden we ook een aantal klachten, vanwege het kapotgaan van afzetlint. Vanwege onderhoud aan de afvalcontainer was de locatie afgezet met lint en dit was kapotgegaan. Ook komt het wel eens voor, dat een chauffeur een OGC niet goed terugzet, waarbij het voetgangersplatform niet goed aansluit aan het straatwerk. Dit soort storingen worden binnen 24 uur opgelost. Dat is ook vastgelegd in het contract dat we hebben met de reinigingsbedrijven.

Hebben zich incidenten voorgedaan met ondergrondse afvalinzameling?

3 maanden geleden heeft zich een incident voorgedaan bij een school. Bij het ophalen van de bak, zwenkte deze uit en kwam tegen een kind aan, waarbij deze over een hekje vloog. Gelukkig was er met het kind weinig aan de hand. Direct daarna zijn er afspraken gemaakt om niet meer s ochtends vroeg afvalbakken te ledigen, maar op tijden dat kinderen niet rond de scholen hangen etc.

Welke maatregelen worden genomen om de kans op incidenten met ondergrondse afvalcontainers te reduceren?

Onderhoud en keuren van de container. En natuurlijk de storingen zo snel mogelijk oplossen binnen 24 uur.

Heeft de gemeente voorafgaand aan de aanbesteding een speciaal eisenpakket t.a.v. de veiligheidsrisico’s bij ondergrondse

afvalcontainers?

Ja, Alles gaat volgens de wettelijke eisen. De exacte eisen weet ik zo gauw niet.

Heeft u verbeterpunten voor de toekomst in relatie met het gebruik van ondergrondse afvalcontainers op een zo veilig mogelijk gebied?

Ik heb nog geen verbeterpunten voor de toekomst. Wel zal er direct actie ondernomen moeten worden, als het straatwerk niet meer aansluit bij de

Ik heb nog geen verbeterpunten voor de toekomst. Wel zal er direct actie ondernomen moeten worden, als het straatwerk niet meer aansluit bij de