• No results found

4. Wat wil de man?

5.1 Wat de man wil: een ‘wild wijf’

5.1.2. Natuurlijke schoonheid

In onderzoek van het Volkskrant Magazine is naar voren gekomen dat mannen vooral vallen voor een naturel uiterlijk. In dit onderzoek, dat is uitgevoerd door de Universiteit van Utrecht, bleek namelijk maar liefst drieënzestig procent een naturel uiterlijk belangrijk te vinden (Schöttelndreier 2014). Zoals in het vorige hoofdstuk is aangetoond, zijn de mannen die in dit onderzoek geïnterviewd zijn het hier allemaal mee eens. Een natuurlijk uiterlijk is volgens de geïnterviewde mannen namelijk bevorderlijk voor de aantrekkelijkheid van een vrouw. Zo stelt Kasper:

Eerlijk gezegd denk ik dat er heel weinig is dat een vrouw echt moet doen. Aantrekkelijkheid staat voor mij heel erg dicht bij hoe je bent als persoon.

Hans vertelt hier over:

Ik vind het niet aantrekkelijk als iemand heel veel met zijn uiterlijk bezig is. Ik vind het aantrekkelijker als je er eigenlijk niet zoveel aan doet, maar er wel natuurlijk mooi uitziet.

Opvallend is dat hier wordt gedoeld op de vrouw en haar natuurlijke uiterlijk waar zo min mogelijk aan gesleuteld is. Deze vrouw zou volgens de geïnterviewden het meest aantrekkelijk zijn. Dit komt overeen met ‘het wilde wijf’ waarover door Reijmer (2014) in een artikel in de Volkskrant geschreven werd. Dit is namelijk een vrouw die niet veel met haar uiterlijk bezig is maar toch aantrekkelijk is. Ze houdt zich bijvoorbeeld niet aan een dieet en staat niet uren voor de spiegel. Interessant is dat dit in strijd is met wat de geïnterviewden hebben aangegeven wanneer hen de vraag werd gesteld wat zij aantrekkelijk vinden aan het uiterlijk van een vrouw en wat zij vinden dat een vrouw minimaal aan haar uiterlijk zou moeten doen. Hieruit bleek namelijk dat elke man een vrouw die te dik of te dun is niet aantrekkelijk vindt. Dit zou beide namelijk onnatuurlijk zijn. Bovendien wordt er van een

33

vrouw verwacht dat zij haar benen, oksels en in sommige gevallen haar schaamhaar scheert. Ten slotte wordt er ook van vrouwen verwacht dat zij make-up met mate gebruiken. Willen mannen echt dat een vrouw weinig bezig is met haar uiterlijk? En over welke natuurlijkheid hebben de geïnterviewde mannen het eigenlijk? Door middel van een aantal citaten zijn de genoemde tegenstrijdigheden hieronder aangetoond.

Lichaamsvorm

Ondanks dat de geïnterviewden allen stellen dat het gezicht uiteindelijk belangrijker is dan het lichaam blijkt het lichaam van een vrouw altijd een belangrijke factor te zijn die meeweegt in de mate van aantrekkelijkheid van een vrouw. Nick vertelt:

Als ik een meisje tegenkom dan denk ik dat ik eerder afga op het gezicht. Dat vind ik dan belangrijker dan het lichaam. Maar dat hangt er ook en beetje van af hoor. Soms als een meisje bijvoorbeeld echt wat dikker is, dan zie je dat echt meteen. Ze moet gewoon niet te dun zijn en ook niet te dik. Het moet een beetje een normale verhouding zijn. Niet te mannelijk zeg maar. Mooi is gewoon een beetje rond. Vormen zeg maar, niet zo recht en bottig.

Sam geeft ook duidelijk aan dat het lichaam een belangrijke invloedsfactor is:

Nou het is toch wel een beetje een combinatie. Iemand kan nog zo’n leuk gezicht hebben, maar als er een olifant of een muis onder zit dan ben ik alsnog niet echt verkocht. Het is een combinatie, maar het gezicht is wel het belangrijkste van waar ik op af ga.

Dennis geeft aan dat proporties van een vrouwenlichaam altijd belangrijk zijn:

Zo lang het maar binnen de proporties blijft hoeven vrouwen zich denk ik niet zo onzeker te voelen.

Maar wat betekent dit voor vrouwen die niet binnen deze proporties vallen? Het lijkt er toch zeker op dat deze vrouwen als minder aantrekkelijk worden gezien. Freek zegt hierover:

34

Proportie wil gewoon simpelweg zeggen dat je alles mooi in verhouding vindt. Want op het moment dat er iets niet mooi in verhouding is dan springt het er zodanig uit dat je het ook niet meer aantrekkelijk zou kunnen vinden.

Wanneer een vrouw niet in proportie is dan oogt dit onnatuurlijk. Dennis vertelt dat hij een te dunne vrouw om deze reden onaantrekkelijk kan vinden:

Foto één en twee hebben beide gemeen wat ik niet aantrekkelijk vind en dat is dat ze heel erg dun zijn. Je ziet alleen maar een dunne huid die over hun botten heen zit. Dat vind ik niet aantrekkelijk, want het oogt niet natuurlijk.

Tim vertelt ook dat hij een te dun vrouwen lichaam onnatuurlijk vindt, hij verwijst zelfs naar anorexia:

De vrouwen op de eerste twee foto’s zijn echt te dun. Omdat het er gewoon bijna eng uit ziet hoe dun zij zijn. Dat is niet wat mij aantrekt. Het neigt een beetje naar

anorexia als een vrouw zo dun is.

Lichaamsbeharing

Naast een bepaalde mate van slankheid van een vrouw wordt het scheren van benen, oksels en in sommige gevallen schaamhaar door de geïnterviewde mannen als standaardnorm aangenomen. Hans vertelt hierover:

Scheren vind ik wel belangrijk. Okselhaar bij een vrouw, nee. Beenhaar ook niet. Daar beneden kan het nog wel.

Wat opvallend is, is dat het de geïnterviewde mannen echter niet duidelijk is waarom zij dit allemaal belangrijk vinden. Maarten zegt hierover:

Ik weet niet waarom ik dat onaantrekkelijk vind. Ik kan me gewoon niet echt een vrouw met beenhaar voorstellen als aantrekkelijk.

35

Ook Hans kan geen duidelijk aanwijsbare reden vinden voor zijn mening, hij vertelt dat het volgens hem gewoon zo hoort dat vrouwen geen oksel- en beenhaar hebben:

Ik vind het wel belangrijk als een vrouw haar oksels en benen in ieder geval scheert. Ik weet niet echt waarom. Maar ja het liefst wel ja. Okselhaar bij een vrouw en beenhaar, nee. Dat hoort niet.

Make-up gebruik

Ten slotte wordt er verwacht dat vrouwen make-up met mate gebruiken, omdat overmatig gebruik het unieke wat juist aantrekkelijk wordt gevonden, verbergt. Mascara wordt door sommigen echter als natuurlijk gezien, zo vertelt Maarten:

Ja ik heb soms zelfs het idee dat iedere vrouw gewoon donkere wimpers heeft. Maar dat is helemaal niet waar. Iedere vrouw draagt gewoon mascara. Maar die donkere wimpers dat vind ik wel echt mooi.

Bovendien komt er in de interviews ook naar voren dat wanneer een meisje weinig tot geen make-up draagt het noodzakelijk is dat zij van zichzelf al enige schoonheid bezit. Maarten zegt:

Maar ik denk wel dat, ja, sommige vrouwen hebben het waarschijnlijk wel meer nodig dan anderen.

Dennis vertelt het volgende over meisjes zonder make-up:

Maar ik ken eigenlijk weinig meisjes die geen make-up dragen die ik dan wel echt aantrekkelijk vind. Binnen de meisjes die ik aantrekkelijk vind die geen make-up dragen dan. Het is bijna een must geworden denk ik.

Naturel-paradox

Wat blijkt is dat de geïnterviewden stellen dat zij een vrouw willen die natuurlijk is en dus weinig met haar uiterlijk bezig is. Daarnaast willen zij echter ook een vrouw die slank is, zich scheert en enigszins make-up draagt. Oftewel, de mate van natuurlijkheid die deze mannen werkelijk aantrekkelijk vinden is waarschijnlijk minder groot dan dat zij zelf denken. De

36

geïnterviewde mannen lijken schoonheidsidealen te hebben die in strijd zijn met elkaar. Zoals Reijmer (2015) stelt, jagen mannen een ‘niet-bestaande’ droomvrouw achterna. Deze ‘niet- bestaande’ droomvrouw is een vrouw die weinig aan haar uiterlijk doet maar toch slank is, zich scheert en een beetje make-up draagt. Dat mannen dit achternajagen komt volgens Reijmer doordat zoveel vrouwen doen geloven dat zij dit type zijn. Vrouwen putten zich in hun schoonheidspraktijken uit om aan deze absurde uiterlijke verwachtingen te voldoen. Het gevolg is zoals Liesbeth Woertman dit noemt een naturel-paradox. Een vrouw moet volgens mannen als een naturel beauty overkomen. Alles wat een vrouw doet aan haar lichaam moet iets toevoegen wat niet zichtbaar is, alsof ze van nature zo is (Schöttelndreier 2014).