• No results found

Voedsel en landbouw

Deze functionaliteit omvat bronnen van overige broeikasgassen (OBG: CH4 en N2O) uit land-

bouw, en dan vooral de veehouderij en bemesting van landbouwbodems. Volumemaatrege- len, zoals verkleining van de veestapel zijn niet meegenomen in deze verkenning. Met name voor de functionaliteit Voedsel en natuur geldt dat de afbakening van deze studie gericht op emissies binnen Nederland betekent dat daarmee niet wordt aangegrepen op de voedselke- tens die voor een groot deel over de grenzen gaan, en gepaard gaan met zeer relevante emissies – en dus reductiepotentieel - van broeikasgassen. De maatregelen die wel zijn mee- genomen voor 2050 zijn gericht op optimalisatie van het bestaande systeem.

Daarnaast is voor 2050 een optie zoals de productie van novel protein foods (npf’s) of een substantiële vervanging van de productie van melk en vlees in veehouderijen door industriële processen kansrijk. Omdat onzeker is in hoeverre dit zal leiden tot een vervanging van de productie van vlees en melk in Nederland, is deze niet meegenomen. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat de productie van vlees en melk op peil blijft en daarnaast ook de productie van npf’s zich ontwikkelt in Nederland. Op mondiale schaal kan een ontwikkeling van npf’s zeker leiden tot reductie van OBG- en LULUCF-emissies.

Veranderingen in voedingspatronen en met name het verminderen van de consumptie van dierlijke producten en een veel groter aandeel van npf’s kunnen ingrijpende gevolgen hebben

binnen de functionaliteit. Dergelijke veranderingen hebben het karakter van een transitie. De emissie-effecten hiervan zijn belangrijk, maar treden vooral buiten de landsgrenzen op. Deze zijn in het kader van deze studie niet nader bestudeerd aangezien deze gericht is op de uit- werking van beelden voor Nederland voor 2050.

De maatregelen voor OBG uit landbouw die in deze studie gericht zijn op optimalisatie van het systeem, betekenen mogelijk een forse aanpassing voor de landbouw en dan met name voor de veehouderij. Het is denkbaar dat deze maatregelen in de periode tot 2030 al groten- deels kunnen worden genomen (zie voor de maatregelen en de effecten in 2030 tabel 3.7). Er is onzekerheid over slagingskans van sommige maatregelen, bijvoorbeeld over de mate waarin processen in de maag van runderen beïnvloed kunnen worden. Onzeker is ook hoe de sector het mogelijke risico dat nitrificatieremmers in de melk komen, zal beoordelen. OBG- maatregelen zijn gericht op reductie van methaanemissie uit de veestapel (vooral melkvee) en uit de mest (tijdens opslag), en op reductie van lachgasemissies uit de bodem. Op basis van de kosteneffectiviteit van maatregelen komen er in de 95 procent beelden in het alge- meen iets meer maatregelen in het vizier dan in de 80 procent beelden.

De relevantie van de bestudeerde maatregelen voor de energietransitie is beperkt: er is één optie die methaanemissies reduceert en daarbij groen gas produceert. Het emissie-effect hiervan verklaart ook waarom in 95 procent beelden de range bij totale broeikasgassen soms net even lager ligt dan van de OBG alleen.

Volumemaatregelen, zoals verkleining van de veestapel zijn niet meegenomen in de verken- ning. Wel is in zowel het WLO-Hoog als in het WLO-Laag scenario de veestapel in 2050 klei- ner en de OBG-emissie daardoor lager dan nu. Ten opzichte van dat scenario is daardoor in 2050 het emissiereductiepotentieel lager dan in 2030.

Na het uitvoeren van de berekeningen met OPERA voor deze studie bleek dat het reductie- potentieel in de berekeningen wat lager lag dan dat strookt met de beschreven uitgangspun- ten. Bij de bovenstaande uitgangspunten zullen de emissies van V&N dus wat hoger liggen dan in de berekeningen. Dat betekent dat een wat grotere emissie-reductie bij de andere functionaliteiten nodig is. De reducties uit de berekeningen zijn wel denkbaar bij (gedeelte- lijke) vervanging van vleesproductie in Nederland door productie van npf’s, dus in afwijking van de gehanteerde uitgangspunten.

LULUCF

De berekeningen met OPERA en E-Design omvatten niet de LULUCF: de emissies en vastleg- ging van CO2 door bodem en bossen. Daarvoor zijn aparte analyses uitgevoerd. Als die emis-

sies worden meegenomen in de totale emissiebeschouwing kan dit betekenen dat er een kleine afwijking optreedt van de 80 dan wel 95 procent reducties in de eindbeelden. Met de potentieel beschikbare maatregelen is het mogelijk tot zeer kleine netto LULUCF-emissies, mogelijk zelfs negatieve te komen, maar deze maatregelen zijn zeker niet vanzelfsprekend. Tabel 2.11 laat diverse opties zien om die ontwikkeling naar meer LULUCF-emissies te keren.

Belangrijke opties zijn productiever bosbeheer, geen ontbossing ten behoeve van bijvoor- beeld andere natuurdoelen of landbouw en de omzetting van landbouwgrond en natuurterrei- nen (anders dan bos) in bosareaal (verondersteld is 100.000 ha). Houtwallen, laanbeplanting of schaduwbomen in permanente graslanden maken daar deel vanuit. Van de laatstge- noemde optie is de vermeden emissie van de landbouw niet meegeteld. Hier is alleen ter illu- stratie aangegeven wat het effect zou zijn als 100.000 ha land (waarvan 75.000 ha

agrarische grasland) omgezet zou worden in bos. Het is tevens belangrijk in ogenschouw te nemen wat de consequentie is als landbouwgrond met bomen wordt beplant en de land-

bouwproductie verschuift naar minder efficiënte landbouwproductie buiten Nederland. Het to- taal effect omvat de CO2-sink in die nieuwe bossen, maar ook de vermeden landbouwemis-

sies. Beheersmaatregelen van bodems omvatten onder meer waterbeheer in

veenweidegebieden gericht op vermindering van de bodemdaling en het beheer van land- bouwgrond, met name in de akkerbouw gericht op vasthouden en vastleggen van organisch materiaal.

Tabel 2.11. Overzicht van LULUCF-emissies en opties voor de vermindering in 2050.

Autonome ontwikkeling Emissie in 2050 Mton CO2

Referentie: bruto emissie 8,9 Ontwikkelingen in de sink (bestaand bos) -1,7 Totaal netto 7,2

Maatregel Potentieel emissiereductie-effect in 2050 Bestaand bos: productiever bosbeheer, geen ontbos-

sing, meer reservaten

-2.0 Bosuitbreiding (excl. vermeden emissie landbouw*) -1,2** Beheersmaatregelen minerale landbouwbodems -1,0 Beheersmaatregelen organische bodems (veen-

weide)

-2,0 Beheersmaatregelen moerige gronden -0,9 Beheersmaatregelen overige natuur -0,3 Beheersmaatregelen groenvoorzieningen -0,2 Totaal -7,6

* de berekening vermeden emissie is gebaseerd op het uitgangspunt dat het areaal van de grondgebon- den melkveehouderij door deze maatregel daalt met ongeveer 75.000 ha. De overige 25.000 ha wordt gevonden in bestaande natuurgebieden. De vermeden emissie van methaan en lachgas komt overeen met 1 Mton CO2.

** de vastlegging in 2050 is sterk afhankelijk van de snelheid van implementatie en de uitgangspunten: type bomen, grondsoort, wijze van bosbeheer (productie versus natuur).

Onzekerheden

Emissiecijfers van landgebruik en landbouw zijn onzeker. In de rapportage door Olivier et al. (2009) wordt aangegeven dat de onzekerheden zowel betrekking hebben op de activiteiten data als de emissiefactoren. Voor de activiteiten data is de onzekerheid circa 25 procent. De koolstof in bossen op 30 procent en de koolstof in bodems boven de 50 procent. Door projec- ties nemen de onzekerheden verder toe.

Biomassa

Land- en bosbouw zijn de bronnen voor biomassa, ook voor het energiesysteem. Specifieke teelt van energiegewassen voor Nederland gebeurt vooral in het buitenland. Binnenlandse biomassa anders dan reststromen en mest speelt slechts een beperkte rol in het energiesys- teem. Daarnaast geldt wel dat duurzaam gebruik van inlands hout een bijdrage kan leveren aan de vorming van een koolstofvoorraad in het maatschappelijk systeem. Dat geldt in ze- kere zin ook voor het gebruik reststromen uit de natuur (zoals zomermaaisel) als organische bodemverbeteraar in de akker- en tuinbouw.

3 De ontwikkelingen