• No results found

Nationaal 1 Margriet

In document De digitale libelle (pagina 38-41)

Trend 3: Cross Channel Commerce

6 Best practices

6.2 Nationaal 1 Margriet

Tijdschrift Margriet is al ruim 75 jaar een van de grootste vrouwenbladen van Nederland en daarmee een directe concurrent voor tijdschrift Libelle. Net als het tijdschrift Libelle heeft het tijdschrift Margriet zich de laatste jaren ontwikkeld tot cross-mediaal merk. Met het tijdschrift bereikt Margriet zo’n 1,5 miljoen lezers per week. Margriet.nl is een drukbezochte website en ook de ‘Margriet Winter Fair’ trekt jaarlijks zo’n 70.000 bezoekers. Daarnaast is Margriet actief op social media kanalen als: Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest (Sanoma, 2014). De beoordeling van het tijdschrift Margriet staat in tabel 6.1.

Tabel 6.1 – Beoordeling digitaal tijdschrift Margriet

De leesbaarheid van de digitale Margriet is niet goed. De vormgeving van het papieren blad is overgenomen in de digitale versie en daarbij is geen rekening gehouden met hoe dit digitaal uitkomt. Artikelen zijn niet goed leesbaar. De lettergrootte van de artikelen is precies hetzelfde als in het geprinte blad; voor een digitaal medium is dit te klein. Het is duidelijk dat er van de papieren versie een PDF is gemaakt. De digitale editie biedt geen extra functies aan de lezer. Wel maakt de digitale editie het mogelijk om externe websites direct te bezoeken door middel van ‘clickable’ internetadressen. Ook worden er filmpjes toegevoegd aan de digitale editie. Dit zijn geen filmpjes gemaakt door Margriet zelf, maar filmpjes op externe websites zoals YouTube.nl waar je als lezer naar toe gelinkt wordt (Tijdschrift.nl, 2014). ‘Clickable’ e-

mailadressen maken het mogelijk om meteen een reactie op een artikel aan tijdschrift Margriet te kunnen sturen.

Het design van de digitale Margriet is onoverzichtelijk. Er is geen goede balans tussen tekst en beeld. Zoals al gesteld is de lettergrootte van de artikelen klein, zodat inzoomen op een pagina noodzakelijk isom deze goed te kunnen lezen.

De digitale Margriet is net als tijdschrift Libelle onderdeel van de applicatie ‘Tijdschrift.nl’. Het is alleen mogelijk om het tijdschrift te downloaden indien deze applicatie ook is gedownload. De applicatie kan alleen worden gedownload op een iPad. Het is niet mogelijk het tijdschrift te

Margriet Nationaal Beoordelingspunten: Beoordeling: CONTENT: Leesbaarheid ** Doelmatigheid *** Actualiteit ** Totaal: 7

DESIGN: Balans Tekst Beeld **

Huisstijl en typografie *** Multimedia * Totaal: 6 USABILITY: Layout ** Navigatie *** Call-to-action * Totaal: 6

downloaden op een iPhone of ander soort tablet. De buttons die in de navigatie zijn gebruikt vallen op door hun contrasterende kleur. De buttons zijn echter allemaal hetzelfde. Hier zou veel beter in gevarieerd kunnen worden. Op dit moment nodigt deze button de lezer niet uit om erop te klikken. De digitale Margriet heeft een (deels) interactieve inhoudsopgave. Hierdoor heb je als lezer de mogelijkheid om vanuit de inhoudsopgave rechtstreeks door te linken naar een artikel in het blad.

6.2.2 LINDA. Nieuws

LINDAnieuws.nl is een nieuwsplatform voor vrouwen. Op het platform vind je een enorm nieuwsaanbod van relevante actualiteiten; een mix van hard en zacht nieuws. De website biedt de herkenbare merkwaarden van het tijdschrift LINDA. Daarnaast zijn er vaste rubrieken op het platform te vinden zoals ‘Koffiepraat’, ‘wekelijks gymmen met Arie Boomsma’ en elke ochtend om 8 uur ‘LINDA.’s selectie wereldnieuws’. LINDAnieuws.nl brengt wereldnieuws dichterbij door ‘LINDA.’s wereldwijven’, een correspondentennetwerk van Nederlandse vrouwen die in het buitenland wonen. LINDAnieuws.nl wil het grootste nieuwsplatform voor vrouwen worden. Momenteel telt het platform ruim 1 miljoen bezoekers per maand (Sanoma, 2014). De

beoordeling van de website LINDAnieuws.nl staat in tabel 6.2.

Tabel 6.2 – Beoordeling website LINDAnieuws.nl

Op de website van LINDAnieuws.nl ontbreekt hiërarchie. De homepage van de website bestaat uit drie kolommen met verschillende kolombreedtes. Er is dus wel geprobeerd hiërarchie te creëren, maar dit is niet goed gelukt. Als lezer is het niet duidelijk welk artikel het belangrijkst is of welk artikel je volgens ‘LINDA.’ als eerste moet lezen. De koppen van de artikelen zijn allemaal in dezelfde grootte en ook allemaal vetgedrukt. Wanneer je op de homepage terecht komt heb je als lezer het gevoel dat alle artikelen even belangrijk zijn.

De lettergrootte van de artikelen op de website is goed en er wordt ook een goede interlinie gebruikt. Artikelen zijn bondig en doeltreffend. Wanneer je op een artikel klikt verschijnt de uitgebreide versie hiervan. Hard en zacht nieuws worden gecategoriseerd. Tijdens het lezen van een artikel wordt je als lezer echter afgeleid door twee kolommen vol met nieuws die nog eens naast dit artikel staan. Dit leest niet prettig.

LINDA. Nieuws Nationaal

Beoordelingspunten: Beoordeling:

CONTENT: Leesbaarheid **

Doelmatigheid ***

Actualiteit ****

Totaal: 9

DESIGN: Balans Tekst Beeld **

Huisstijl en typografie *** Multimedia ** Totaal: 7 USABILITY: Layout ** Navigatie *** Call-to-action ** Totaal: 7

LINDAnieuws.nl plaatst geen grote afbeeldingen op de website. Wel staat er naast een nieuwsbericht vaak een klein beeld waardoor het meteen duidelijk is waar het artikel over gaat. De huisstijl is simpel maar duidelijk en ook de typografie is altijd hetzelfde. Dit maakt de site herkenbaar. Daarnaast blijft het platform door het gebruik van dezelfde huisstijl en typografie in verbinding met tijdschrift LINDA.

De navigatie van de website is niet ingewikkeld. Artikelen op de homepage zijn ‘clickable’ en leiden je naar het complete artikel op de website.

6.2.3 KLM iFly Magazine

KLM iFly magazine is een Award-winning online reismagazine van de Koninklijke Nederlandse Airlines (KLM). Het magazine neemt je mee naar de mooiste plekken op de wereld door middel van verhalen, fotografie en video’s. KLM inspireert en prikkelt passagiers door middel van iFly om meerdere reizen te maken en bereidt hen voor op hun volgende avontuur. Daarnaast versterkt KLM door middel van het magazine de verbinding met de passagier. Het magazine wordt niet alleen gelezen in Nederland, maar ook in het buitenland. Op dit moment heeft iFly magazine zo’n 8 miljoen lezers in 20 verschillende landen. Hoewel het magazine in eerste instantie is geproduceerd om passagiers te inspireren tussen vluchten door, leest men het blad nu structureel. KLM iFly magazine verschijnt 8 keer per jaar en wordt geproduceerd door Born05 (iFly magazine, 2014). De beoordeling van KLM iFly magazine staat in tabel 6.3.

Tabel 6.3 – Beoordeling KLM iFly magazine

KLM iFly magazine is speciaal vormgegeven voor digitale uitingen, zoals direct blijkt uit de opmaak. Artikelen in het magazine zijn kort en doeltreffend. Dit is goed; als lezer lees je online vluchtiger. Daarom wil je in vergelijking met een papieren tijdschrift online kortere artikelen lezen. Tekst en beeld wordt gecombineerd doordat tekst over het beeld heen is geplaatst. De fotografie in het magazine is mooi. Koppen en tussenkoppen zijn duidelijk en dekken de lading van de tekst in de artikelen. Hoewel de buttons in de navigatie duidelijk zijn, is het niet duidelijk hoe je als lezer door het magazine moet bladeren. Je bladert als lezer horizontaal van

iFly Magazine Nationaal

Beoordelingspunten: Beoordeling:

CONTENT: Leesbaarheid ****

Doelmatigheid ****

Actualiteit ***

Totaal: 11

DESIGN: Balans Tekst Beeld ****

Huisstijl en typografie **** Multimedia ** Totaal: 10 USABILITY: Layout *** Navigatie ** Call-to-action *** Gemiddelde: 8

hoofdstuk naar hoofdstuk, maar verticaal door een artikel heen. Dit moet duidelijker worden aangegeven.

KLM iFly hanteert in elke editie eenzelfde huisstijl; dit maakt het magazine herkenbaar. In elke editie wordt dus ook gebruik gemaakt van eenzelfde typografie; één lettertype voor de lopende tekst en één lettertype voor de (tussen)koppen. In het magazine wordt veel gebruik gemaakt van interactieve elementen als geluid, video’s, 3d-buttons en bewegende animaties. iFly magazine is derhalve zeer multimediaal.

6.3 Internationaal

In document De digitale libelle (pagina 38-41)