• No results found

Nadere toelichting belastingen

Hoofdstuk 2 - Financieel verslag

A. P. Heidema (internationaal beleid en coördinatie wijkaanpak) Eenheid : Ruimte en Samenleving

4.1.2 Nadere toelichting belastingen

Belastingen en overigen

Vergelijkend overzicht 2008 geraamde en werkelijke opbrengsten.

Belasting Tarief Geraamde

opbrengst in Parkeerbelastingen Diverse tarieven

Precario inclusief marktgelden

Diverse tarieven

Baatbelastingen Niet van toepassing 5.600 5.961 + 6,5 %

Jaarverslag 2008 – gemeente Deventer Onroerende en roerende zaakbelastingen

Voor het belastingjaar 2008 zijn de waarden en de tarieven voor de heffing van de OZB opnieuw vastgesteld.

De belangrijkste OZB- en RZB-tarieven in 2008 bedragen per € 2.500.

(door het rijk bepaalde grondslag):

Woningen Niet-woningen

Het verschil tussen raming en werkelijke opbrengst met betrekking tot het gehele product OZB bedraagt € 52.975. De werkelijkheid is hiermee in lijn met hetgeen werd verwacht.

Roerende zaakbelastingen

De verordening RZB sluit aan op de verordening OZB en de gehanteerde tarieven zijn gelijk. De opbrengst RZB niet woningen is in 2008 niet gerealiseerd. Begroot was € 3750 werkelijk opgelegd is € 320. Er zijn binnen de gemeente Deventer geen heffingsobjecten meer aanwezig om deze opbrengst op een later tijdstip te corrigeren. De opbrengst voor RZB woningen is nagenoeg gerealiseerd. Begroot was € 3.750 gerealiseerd is €

3006. Een deel van de heffingsobjecten zijn in de zin van de wet inmiddels onroerend een derhalve is een deel van de opbrengst RZB woningen doorgeschoven naar de opbrengst OZB.

Voor de roerende zaakbelastingen is er geen kwijtschelding verleend.

Hondenbelasting

Belasting Geraamde opbrengst

in € Werkelijke

opbrengst in € Verschil

in € Verschil in %

Hondenbelasting 262.000 266.919 4.919 + 1,9 %

Door het regelmatig inzetten van de hondencontroleurs stijgt het aantal aanmeldingen en derhalve ook de opbrengst. De controleurs controleren aselect binnen de gemeente huishoudens op het hebben van een hond.

Sinds enige jaren constateren we een lichte stijging in het aantal

hondenbezitters in Deventer. De gerealiseerde opbrengst is € 4.919 hoger dan de begroting.

De kwijtschelding voor de hondenbelasting was begroot op € 9.000. Dit bedrag bleek voldoende om de verzoeken voor hondenbelasting af te dekken.

Baatbelastingen

De gemeente heeft wettelijk de mogelijkheid tot het heffen van een baatbelasting wanneer onroerende zaken door het aanbrengen van gemeentelijke voorzieningen zijn „gebaat‟. De belasting wordt geheven van de eigenaar van de onroerende zaak.

De gemeente Deventer kent meerdere soorten baatbelastingen. Deze vallen uiteen in twee categorieën; de baatbelasting riolering buitengebied en wegen Diepenveen en baatbelasting binnenstad (deze heeft betrekking op de herinrichting van de binnenstad).

Riolering buitengebied en wegen Diepenveen

Deze van oudsher oude belastingsoorten lopen nog enkele jaren. Echter gezien de tijdsduur die aan de individuele contracten is verbonden zal de

gerealiseerde opbrengst verminderen. In 2008 is een opbrengst gerealiseerd van € 5.961 (geraamd was € 5.600).

Baatbelasting binnenstad

De gemeente heeft wettelijk de mogelijkheid een baatbelasting te heffen wanneer onroerende zaken door het aanbrengen van gemeentelijke voorzieningen zijn „gebaat‟. De belasting wordt geheven van de eigenaar van het onroerend goed.

Voor de baatbelasting Binnenstad zijn in 2004 contracten verstuurd gevolgd door aanslagen baatbelasting voor de Binnenstad. Er is op grote schaal bezwaar tegen deze aanslagen aangetekend (194 bezwaren bij 217 aanslagbiljetten). In die gevallen waar bezwaar is aangetekend is uitstel van betaling verleend. In afwachting van de verwijzingsprocedures van Breda wordt gewacht met het doen van een uitspraak op de

bezwaren.

Op 6 juli 2005 heeft het gerechtshof in Den Haag uitspraak gedaan in de baatbelasting van de gemeente Breda. De uitslag was negatief voor de gemeente, waarop deze in cassatie is gegaan.

De Hoge raad op 4 mei 2007 arrest gewezen. Het hoger beroep van de gemeente Breda is gegrond verklaard en de zaak is terugverwezen naar het gerechtshof in Arnhem voor verdere inhoudelijke behandeling. Het gerechtshof in Arnhem heeft bij uitspraak op 29 augustus 2008 de verordening baatbelasting van de gemeente Breda onverbindend verklaard. De gemeente Breda heeft hierop besloten om opnieuw in cassatie te gaan. Dit betekent dat de gemeente Deventer de uitkomst hiervan afwacht. In 2008 is om rechten in de toekomst te behouden een kohier opgelegd en tevens direct de invordering geblokkeerd. De belastingplichtigen zijn hierover geïnformeerd.

Parkeerbelasting

In de primaire begroting is € 3.360.712 aan inkomsten geraamd. Bij de zomerrapportage is deze raming naar boven bijgesteld met € 127.000 tot

€ 3.487.712. De raming is gebaseerd op het medio 2008 bijgestelde MPP.

Ten opzichte van de naar boven bijgestelde raming is het resultaat op de parkeerbelasting ruim € 154.000 positief.

Bouwleges

De batenraming uit bouwleges is naar aanleiding van tegenvallende inkomsten bij de najaarsmarap met € 350.000 neerwaarts bijgesteld. De aantallen verleende vergunningen wijken niet noemenswaardig af van de geraamde aantallen. De lagere legesopbrengsten worden veroorzaakt naar het verhoudingsgewijs geringe investeringsbedrag dat met de bouwwerkzaamheden is gemoeid (en dat de basis voor de te heffen leges vormt).

Ondanks de bijstelling bij de najaarsmarap zijn de werkelijke inkomsten in de laatste maanden van het jaar lager geweest dan geraamd, zodat de werkelijke opbrengst lager is uitgekomen.

De legesopbrengst in 2008 is circa € 110.000 hoger uitgevallen dan in 2007. De legesopbrengst is in zeer hoge mate afhankelijk van een gering aantal grote bouwaanvragen en kan daardoor sterk fluctueren.

Belasting Geraamde

Parkeerbelastingen 3.487.712 3.642.683 154.971 + 4,5 %

Belasting Geraamde opbrengst in

Werkelijke opbrengst in

Jaarverslag 2008 – gemeente Deventer Overige leges

Belasting Geraamde opbrengst in

Werkelijke opbrengst in

Overige leges bestaan voor het overgrote deel uit leges voor

reisdocumenten, rijbewijzen, burgerlijke stand, uitreksels uit de GBA en leges voor naturalisaties. De opbrengsten zijn in 2008 € 214.160 hoger dan geraamd. De extra inkomsten zijn met name gerealiseerd door een hogere afname van rijbewijzen, reisdocumenten en naturalisatie.

Precariobelastingen

Precariobelastingen worden geheven voor het hebben van voorwerpen onder of boven voor openbaar gebruik bestemde gemeentegrond. De marktgelden vormen het belangrijkste onderdeel van het geheel aan precariobelastingen.

Bij de opbrengst aan marktgelden moet niet alleen aan de wekelijkse warenmarkten worden gedacht, zoals die dinsdag tot en met zaterdag op diverse plaatsen in de stad worden gehouden, maar ook aan evenementen als de Goede Vrijdagmarkt, de Boekenmarkt, Deventer op Stelten en het Dickensfestival.

De inkomsten bij marktgelden liggen in lijn met de begroting. Wel staat de bezetting op de markt onder druk staat. Met deze reden is ook het

marktgeld 2009 niet verhoogd.