• No results found

Nachtzichtbaarheid bij regenweer (NZRW)

Recentelijk is gewerkt aan een betere zichtbaarheid van wegmarkeringen bij nachtregen.

Er zijn twee mogelijkheden onderzocht om de glasparels van markeringen boven het waterlaagje op het wegdek te houden.

3.5.1 Vlakke films

Deze markeringen maken gebruik van het waterafvoerend vermogen van een wegdek met veel macrotextuur.

3.5.1.1 Dunne film en glasparels met een grote diameter

De dosering moet worden aangepast om een droge film te verkrijgen die dik genoeg is om glasparels met een grote diameter vast te houden. De krachten op het grensvlak moeten bijzonder efficiënt zijn om de parels op hun plaats te houden. De oppervlakbehandeling van de parels moet dus aan het

markeringsproduct worden aangepast.

3.5.1.2 Koudplast en glasparels met een grote diameter

De kwaliteit van het hars volstaat doorgaans om glasparels met een grote diameter duurzaam in een dergelijke film vast te zetten, zonder hoge doseringen te moeten toepassen.

3.5.1.3 Dikke film

Hier wordt het waterafvoerend vermogen van het wegdek tenietgedaan door de dikte van de film. Glasparels met een grote diameter zakken meestal weg in het markeringsproduct en de doelmatigheid bij regen is vaak betwistbaar.

3.5.2 Geprofileerde films

Deze films vertonen uitsteeksels waartussen water zijdelings van het wegdek kan afvloeien. 3.5.2.1 Crepi’s

Deze markeringen worden gerealiseerd met thermo- of koudplasten. Als de waterafvoer efficiënt is, geven zij doorgaans zeer goede resultaten en hoeven geen glasparels met een grote diameter te worden toegepast. Kleinere parels, die minder van het verkeer te lijden hebben, zijn hier zelfs beter voor een langere levensduur.

3.5.2.2 Thermoplasten

Sommige systemen met zeer grove vulstoffen en met glasparels van zeer grote diameter vertonen veel macrotextuur. Zij verslijten echter snel, waardoor zij na enige tijd op vlakke systemen gaan lijken – met dezelfde gebreken.

3.5.2.3 Koud gelijmde voorgevormde markeringen

Er is totnogtoe geen specifiek product voor deze toepassing ontwikkeld. Sommige producten met een regelmatig reliëf kunnen niettemin behoorlijke resultaten geven, als de eisen in het bestek niet te streng zijn.

3.5.2.4 Reliëfmarkeringen

Ribbelstrepen, verkeerspunaises, damborden en reliëfmarkeringen zijn speciaal voor deze toepassing ontworpen. Zij geven doorgaans goede resultaten.

3.5.3 Drainerende films

Als het water zijdelings moet worden afgevoerd en het wegdek niet van zeer open asfalt is, moet bij het ontwerp van de markering voor een zogenoemd «drainerend» systeem worden gekozen.

Als het wegdek zelf al een groot waterafvoerend vermogen bezit, kan dit vermogen maar beter in stand worden gehouden.

3.6

Besteksvoorschriften

In het bijzonder bestek voor een markeringswerk dient een aantal kenmerken te worden voorgeschreven, die de aannemer in staat moeten stellen zijn kostprijs objectief te berekenen.

Meer bepaald lijken de volgende gegevens te moeten worden vermeld.

3.6.1 Wat de weg betreft

- Soort van wegdek.

- Soort van verkeer en intensiteit ervan.

- Staat van de (eventueel te verwijderen) oude markering.

- Netheid van het wegdek: als het nodig blijkt het te reinigen, moet daarvoor een aparte post worden opgenomen in de opmetingsstaat.

3.6.2 Wat de vereiste kenmerken betreft

- Retroreflectie: R2, RR0, RW0 (nachtzichtbaarheid).

- Luminantie (Qd of β): Q2 en Q3 (beton) of B2 en B3 (beton) (dagzichtbaarheid). - Stroefheid: S2 (SRT).

3.6.3 Garantieperiode (of levensduur)

De garantieperiode is bepalend voor de soort van film die op het wegdek moet komen. Voor bijzondere toepassingen kan de soort van film ook worden voorgeschreven: koud gelijmd voorgevormd product (zes jaar waarborg), «inlay», enz.

Als de situatie bijzondere eisen stelt, verdient het de voorkeur zich te houden aan de systemen die de fabrikanten voorstellen. Dit voorkomt het stellen van zeer strenge prestatie-eisen, waaraan moeilijk tegen redelijke kosten kan worden voldaan.

3.6.4 Prioriteiten

3.6.4.1 Nachtzichtbaarheid

De voorkeur gaat naar glasparels met een grote diameter of naar bijzondere systemen met veel glasparels (inblazen, dubbel nastrooien, hoge strooidichtheid). Thermoplasten moeten van bij de fabricage met de nodige mengparels (concentratie en grootte) worden verrijkt.

3.6.4.2 Dagzichtbaarheid

Dagzichtbaarheid gaat voor waar er openbare verlichting is en waar de zwakke weggebruikers moeten worden beschermd.

De voorkeur gaat naar producten die van bij de verwerking een zeer goede witheid vertonen. Ook zij worden met glasparels afgestrooid, maar in mindere mate, om grauwverkleuring te voorkomen. Wil men niettemin een bepaalde retroreflectie behouden, dan worden zij nagestrooid met een kleine hoeveelheid glasparels met een grote diameter; de dikte van de droge film moet dan wel worden aangepast.

3.6.4.3 Stroefheid

Stroefheid is vooral belangrijk voor tweewielers en/of als de markering over een grote oppervlakte wordt aangebracht. De aggregaten – zowel als vulstof of als nastrooimiddel toegepast – vragen hier bijzondere aandacht.

Ook de witheid en de brokkeligheid (duurzaamheid) van de korrels dienen zorgvuldig te worden nagegaan. Doorzichtige korrels toepassen is eveneens een mogelijkheid.

Gedeeltelijke vervanging van glasparels door stroefmakende korrels resulteert in minder retroreflectie. 3.6.4.4 Retroreflectie bij nachtregen

Waar deze prioriteit geldt, is zijdelingse waterafvoer van doorslaggevend belang. Ofwel gebeurt deze afvoer door het wegdek zelf (zeer open asfalt, waterafvoerend vermogen), ofwel is zij het resultaat van een diepe macrotextuur van de markering (bij geprofileerde films). In beide gevallen komt het erop aan de glasparels boven het waterlaagje op de weg te houden.

Dunne films en dunne films met hoge sterkte (koudplasten) maken gebruik van glasparels met een grote diameter om dat doel te bereiken. In het eerste geval dient de droge film afgestemd te zijn op de grootte van de glasparels; in het tweede geval ligt de nadruk op de efficiëntie van de krachten op het grensvlak tussen glasparel en product.

Geprofileerde films maken dan weer gebruik van het reliëf en eventueel van de grootte van de glasparels.

De duurzaamheid van NZRW-systemen is sterk afhankelijk van de gemaakte keuzen. Systemen met glasparels van grote diameter vereisen de meeste zorg bij de uitvoering.