• No results found

Hier volgen samengevat de vragen van de monitor, met daaronder de bijbeho-rende vragen.

– Ongewenste seksuele aandacht:

In welke mate heeft de geënquêteerde de afgelopen 12 maanden persoonlijk te maken gehad met ongewenste seksuele aandacht?

Uitgesplitst naar vier dadergroepen; gedetineerden, één collega, meerdere collega’s en leidinggevende(n).

– Intimidatie:

In welke mate heeft de geënquêteerde de afgelopen 12 maanden persoonlijk te maken gehad intimidatie?

Uitgesplitst naar vier dadergroepen; gedetineerden, één collega, meerdere collega’s en leidinggevende(n).

– Lichamelijk geweld:

In welke mate heeft de geënquêteerde de afgelopen 12 maanden persoonlijk te maken gehad met lichamelijk geweld?

Uitgesplitst naar vier dadergroepen; gedetineerden, één collega, meerdere collega’s en leidinggevende(n).

– Veiligheid:

In welke mate voelt de geënquêteerde zich veilig?

Hier wordt gevraagd naar de mate waarin de geënquêteerde alleen (zonder collega’s) op de werkplek zijn en of hij/zij zich daarbij veilig voelt.

– Lichamelijke gevolgen lichamelijk geweld:

In welke mate heeft de geënquêteerde de afgelopen 12 maanden letsel opgelopen ten gevolge van lichamelijk geweld en agressie?

Uitgesplitst naar ernst van het letsel. – Overige gevolgen lichamelijk geweld:

In welke mate heeft de geënquêteerde de afgelopen 12 maanden andere problemen ondervonden ten gevolge van lichamelijk geweld en agressie?

Hier wordt gevraagd naar de mate waarin de geënquêteerde heeft verzuimd, minder functioneert, of het plezier in het werk verloren heeft.

– Klachten als gevolg van lichamelijk geweld:

In welke mate heeft de geënquêteerde de afgelopen 12 maanden psychische klachten ondervonden ten gevolge van lichamelijk geweld?

3 Deze monitor is een bewerking van een breder Europees onderzoek naar arbeidsomstandigheden: de Third European survey on working conditions van de European Foudantion for the Improvement of Working and Living Condition (Paoli en Merllié, 2001). Aan monitoren van SZW, TNO, SKB en IvP zijn additieve vragen ontleend.

74

Uitgesplitst naar vormen van psychische klachten; herinneringen, angstaanvallen, neerslachtigheid en schrikreacties.

Bijlage 4

Gedetineerdensurvey-schalen4

– Veiligheid

De schaal Veiligheid gaat in op gevoelens van (on)veiligheid in de inrichting. In welke mate hebben gedetineerden last van agressie en (seksuele) intimidatie door medegedetineerden of personeel?

Hier wordt gevraagd naar bijvoorbeeld de veiligheid van inrichting in het algemeen, en de mate waarin men zich bedreigd voelt door PIW’ers of door medegedetineerden.

– Regels en rechten

Deze schaal richt zich op de helderheid van de regelgeving in de inrichting. Zijn gedetineerden op de hoogte van de huisregels en zijn ze duidelijk genoeg? Vinden gedetineerden dat er in de inrichting consequent met die regels wordt omgegaan? Kennen ze hun eigen rechten?

Hier wordt gevraagd naar bijvoorbeeld de duidelijkheid van de regels die in de inrichting gelden en de consequenties van het overtreden van deze regels. – Maatschappelijke integratie

Deze schaal beziet de activiteiten met betrekking tot de maatschappelijke integra-tie. Wordt detentie als nutteloos gezien? Word je goed voorbereid op de terugkeer naar de samenleving? Draagt de medewerker maatschappelijke dienstverlening bij aan de maatschappelijke integratie?

Hier wordt gevraagd naar de mate waarin vanuit de inrichting genoeg gedaan wordt voor terugkeer in de samenleving en maatschappelijke integratie, bij-voorbeeld door de trajectbegeleider of medewerker maatschappelijke dienst-verlening.

– Toekomstverwachting

Deze schaal richt zich op de toekomstverwachting van de gedetineerden. Hoe zien ze de tijd na de detentie tegemoet? Verwachten zij opnieuw in de criminaliteit te belanden of is er hoop op een nieuwe start na detentie?

Hier wordt gevraagd naar bijvoorbeeld de kansen die de gedetineerde zich toe-dicht met betrekking tot het vinden van een baan en het opnieuw plegen van een delict, en de vraag of een nieuwe start in de maatschappij mogelijk is. – Contacten met de buitenwereld

Deze schaal beschouwt de mogelijkheden voor gedetineerden om contact te onder-houden met personen buiten de inrichting, zoals vrienden, familie, eventuele kin-deren en de advocaat. Is er voldoende privacy tijdens het telefoneren en het bezoek? Kunnen eigen spullen, zoals een radio of tv, gemakkelijk worden ingevoerd?

Hier wordt gevraagd naar bijvoorbeeld de mate van privacy die gedetineerden ondervinden tijdens bezoek en de mogelijkheden om contact te onderhouden met familie, vrienden of een advocaat.

76 – Dagbesteding

Deze schaal meet de detentiebeleving met betrekking tot de invulling van de dag. Is het leven eentonig? Vinden gedetineerden dat ze te lang op cel zitten? Vervelen ze zich in het weekend?

Hier wordt gevraagd naar de mate van eentonigheid in de inrichting en op cel, in het algemeen of specifieke gedeelten van de dag of week.

– Activiteiten

Deze schaal meet de detentiebeleving aan de hand van de tevredenheid over de aangeboden activiteiten. Zijn gedetineerden tevreden met de inhoud van bijvoor-beeld de recreatie, het sporten of de bibliotheek?

Hier wordt gevraagd naar de mate van tevredenheid over de inhoud van diverse onderdelen van de inrichting, zoals de bibliotheek, de crea en de arbeid.

– Omgang PIW’ers

Deze schaal bestaat uit stellingen gericht op de contacten die de penitentiair in-richtingswerkers (PIW’ers) met gedetineerden hebben. Zijn de PIW’ers goede gesprekspartners, of vinden de gedetineerden dat hun contacten met de PIW’ers alleen maar oppervlakkig zijn?

Hier wordt gevraagd naar de mate van interesse en vriendelijkheid die PIW’ers tonen jegens gedetineerden.

– Omgang gedetineerden

Deze schaal beoogt inzicht te geven in de persoonlijke contacten tussen de gedeti-neerden onderling. Voelen gedetigedeti-neerden zich geïsoleerd in de contacten met mede-gedetineerden, kunnen ze gemakkelijk aansluiting vinden en hebben ze voldoende steun aan elkaar?

Hier wordt gevraagd hoe gedetineerden met elkaar omgaan; houden ze rekening met elkaar, en is er onderlinge acceptatie en respect tussen gedetineerden? – Gezondheidszorg

Bij de schaal Gezondheidszorg gaat het om de waardering van gedetineerden voor de gezondheidszorginstanties binnen de inrichting. Daarbij moet onder andere gedacht worden aan het werk van de huisarts en de verpleegkundige.

Hier wordt gevraagd naar de mate van de tevredenheid over diverse zorgverle-ners, zoals de huisarts en de tandarts.

– Overige functionarissen

Bij de schaal Overige functionarissen gaat het om de waardering van gedetineer-den voor bijvoorbeeld de maatschappelijk werker, het afdelingshoofd en de bevol-kingsadministratie.

Hier wordt gevraagd naar de mate van tevredenheid over diverse medewerkers van de inrichting (behalve PIW’ers), zoals de maatschappelijk werker en de onderwijzer.

– Autonomie

Deze schaal wordt gevormd door stellingen die inzicht geven in het gevoel van zelfstandigheid van de gedetineerden. Heeft men ook binnen de inrichting nog enige ruimte om zelf beslissingen te nemen?

Hier wordt gevraagd naar de mate waarin de gedetineerde zelf beslissingen kan maken en het personeel open staat voor diens mening.

– Hygiëne

Op deze schaal geven de gedetineerden hun waardering over de hygiëne in de inrichting. Zijn de douches, de werkzaal en de luchtplaats bijvoorbeeld schoon? Hier wordt gevraagd naar de mate waarin verschillende afdelingen schoon zijn in de inrichting, zoals de recreatieruimte en de luchtplaats, en het mogelijk is te douchen of kleren te (laten) wassen.

Bijlage 5