• No results found

Waar staat de ChristenUnie voor?

Goede wegen, paden en OV-verbindingen zijn noodzakelijk om economische, sociale en culturele activiteiten te ondernemen. Mobiliteit brengt mensen bij elkaar. Maar de groeiende mobiliteit mag niet ten koste gaan van onze leefomgeving.

Meer dan de helft van de verplaatsingen gebeurt op korte afstand. Daarom krijgt langzaam verkeer in Alkmaar voorrang. Dit maakt onze woonomgeving leefbaar, veilig en duurzaam.

Bij verdeling van de openbare ruimte en instelling van verkeerslichten binnen onze gemeente kiest de ChristenUnie daarom voor het STOP principe: Eerst Stappen, dan Trappen (fiets), dan Openbaar vervoer en vervolgens pas de Personenwagen.

Leefbaarheid en veiligheid voorop: 30 als uitgangspunt, 50 indien veilig mogelijk

De ChristenUnie gaat zich de komende periode met oog op leefbaarheid en veiligheid hard maken om 30 kilometer/uur binnen de bebouwde kom standaard te maken, dit in navolging van landelijk beleid.

Dat betekent dat 50 kilometer/uur wel kan, maar dat de weginrichting dan veilig moet zijn, bijvoorbeeld door vrijliggende fietspaden.

9.1 Voetgangers

Barrières voor voetgangers moeten verdwijnen, te beginnen bij basisscholen, winkelcentra, zorgvoorzieningen en andere belangrijke ontmoetingsplekken en de looproutes daar naar toe.

Verhoogd liggende trottoirs moeten op elke hoek voorzien zijn van op- en afritbanden voor rolstoelen, scootmobielen, rollators en kinderwagens. Voetpaden moeten volledig gebruikt kunnen worden dus obstakels worden weggehaald en overhangend groen of heggen teruggebracht tot de erfgrens.

Wandelpaden van en naar openbare voorzieningen wil de ChristenUnie voorzien van

voldoende bankjes, zodat ook mensen die minder goed ter been zijn, geregeld kunnen rusten of elkaar ontmoeten.

Er komt meer aandacht voor onderhoud van voetpaden en toegankelijkheid (zie Hoofdstuk 8.2, “Ruimte”).

9.2 Fiets

Het wordt tijd voor een duidelijke keuzes in het fietsbeleid: leefbaarheid en veiligheid zijn daarin de leidende principes. In Alkmaar is het slecht gesteld met de verkeersveiligheid van de hoofdfietsroutes in de stad. Bij 50 km wegen zijn fietspaden de norm. Deze fietspaden zijn tenminste 2 meter breed om ruimte te bieden voor e-bike en bakfiets en om fietsfiles te voorkomen. Dit wordt de komende jaren gerealiseerd langs in ieder geval het Scharlo, de Kennemerstraatweg en-singel, Kanaalkade en Vondelstraat. Eventueel gaat dit – op de hoofdfietsroutes - ten koste van parkeerplaatsen.

Basisprogramma 2022-2026 | Programma 57 Er komen meer fietsstraten waar de auto ‘te gast’ is en de fiets het primaat heeft. Onder

meer de Jan van Scorelkade de Herenweg, de Grevelingen en de Westerweg worden omgebouwd tot fietsstraat met rood asfalt.

De doorfietsroute van Heerhugowaard naar Uitgeest – dwars door Alkmaar- bestaat nu alleen nog op papier. Deze route wordt nu zo spoedig mogelijk gerealiseerd; dat betekent vooral dat op onveilige trajecten (zoals de Kennemersingel) er vrijliggende, brede fietspaden worden gerealiseerd en fietsers bij oversteekpunten optimaal worden gefaciliteerd. Ook de snelfietsroute die is voorzien naar Schagen dient te worden geconcretiseerd.

Fietsvriendelijke wijken. De gemeente gaat bij nieuwbouw of herstructurering van wijken uit van het fietsverkeer en richt wijken fiets- en kindvriendelijk in. Er komen sociaal veilige fietsverbindingen die wijken onderling snel verbinden.

Paaltjes op fietspaden veroorzaken ongelukken. Veel fietsongelukken gebeuren als gevolg van paaltjes op fietspaden. Om die reden worden paaltjes op fietspaden waar kan verwijderd en intensiever gehandhaafd.

Bij winkelcentra, bushaltes en overige attractiepunten komen genoeg fietsenrekken die voldoen aan de normen van Fietsparkeur zodat fietsen veilig en gebruiksvriendelijk kunnen worden gestald.

Er wordt een meerjarenprogramma Fiets opgesteld waarin bovengenoemde projecten op logische momenten in de tijd worden geprogrammeerd, bijvoorbeeld bij gepland onderhoud of als onderdeel van de ontwikkelingsprogramma’s rondom de stationsgebieden.

Weesfietsen, fietsen die langdurig worden gestald zonder dat de eigenaar ze ophaalt, worden verwijderd en verkocht voor een gunstige prijs aan minima. Deze verkoop verloopt niet via de kringloophandels om te voorkomen dat de fietsen niet bij de juiste doelgroep terecht komen.

Deelfietsen en scooters. De gemeente opent met deelfiets- en elektrische deelscooteraanbieders op knooppunten zoals de NS-stations en de P&R-locaties

verhuurpunten voor de OV-fiets of een ander deelfietssysteem dan wel deelsystemen van elektrische snorfietsen.

Om verrommeling van de openbare ruimte te voorkomen komt er een vergunningsysteem voor aanbieders van deelmobiliteit; daarin worden afspraken gemaakt over waar scooters en fietsen wel en niet kunnen worden geparkeerd. Alle aanbieders van deelmobiliteit in de gemeente moeten voldoen aan de landelijke standaarden van Mobility as a Service (Maas).

Knelpunten in kaart. Met onze inwoners en de (lokale) fietsersbond gaat de gemeente de fietsknelpunten in Alkmaar inventariseren. We kijken daarbij onder andere naar comfort, veiligheid, directheid en doorstroming.

De ChristenUnie gaat zich inzetten voor oplaadpunten voor elektrische fietsen en watertappunten bij culturele plekken.

9.3 Openbaar vervoer

Alkmaar blijft stevig lobbyen voor een spoedige realisatie van het Hoogfrequent Spoor waardoor er elke 10 minuten een trein rijdt van en naar Amsterdam.

Er komt wat de ChristenUnie betreft een nachttrein tussen Alkmaar en Amsterdam; ook hiervoor start de gemeente de lobby.

Wij pleiten voor een spoedige realisatie van de onderdoorgang op het spoor bij de

Helderseweg, ook met oog op een goede doorstroming van de buslijnen. De onderdoorgang aan de andere zijde van het kanaal, de Noorderkade, heeft voor ons een lagere prioriteit.

De bus in de binnenstad (Ritzevoort) is een dilemma: enerzijds willen wij de binnenstad toegankelijk houden voor mensen die slecht ter been zijn, anderzijds streven wij naar een

Basisprogramma 2022-2026 | Programma 58 veilig en goed verblijfsklimaat in het centrum. In overleg met alle betrokken willen wij een passende oplossing onderzoeken. Hierbij valt te denken aan een elektrische busshuttle voor ouderen of minder validen.

De gemeente zet samen met de provincie in op slimme combinaties van doelgroepenvervoer (regiotaxi’s, scholierenvervoer, wmo-vervoer) en openbaar vervoer op plekken en tijden waar reguliere buslijnen onvoldoende rendabel zijn. Zo blijven ook kleine kernen en stadsranden zonder auto goed bereikbaar.

Vraagafhankelijk vervoer is alleen een alternatief voor OV als sprake is van korte aanmeldtijden (maximaal 1 uur) en een aantrekkelijke prijs. Al dit vraagafhankelijke mobiliteitsaanbod moet zero-emissie zijn.

Binnen 4 jaar zijn alle bus- en tramhaltes toegankelijk gemaakt voor mobiliteitsbeperkten, voor zover dit nog niet gebeurd is.

De gemeente spant zich in om de kleine kernen goed bereikbaar te houden voor het OV.

9.4 Parkeren

Bij nieuwbouw en herstructurering gaan we in Alkmaar parkeren zo veel mogelijk centraal aan de rand van de wijk organiseren. Ook wil de ChristenUnie dat de gemeente het gebruik van deelauto’s stimuleert waardoor er minder blik op straat komt. Zo kunnen woonstraten worden vergroend en autoluw worden ingericht en hebben voetgangers, fietsers en spelende kinderen daar het primaat. Zo stimuleren we in Alkmaar duurzame mobiliteit, worden wijken leefbaarder en veiliger en is er plaats voor meer woningen.

In Alkmaar wenden we parkeergeld zoveel mogelijk aan om de kwaliteit van de openbare ruimte en de bereikbaarheid te bevorderen. Hierbij hebben investeringen in duurzame mobiliteit (lopen, fietsen, OV, deelauto’s) prioriteit.

De gemeente ondersteunt bewoners die hun straat één maand autovrij willen maken, tenminste door het nemen van een tijdelijk verkeersbesluit. In deze maand testen bewoners alternatieven voor de auto en is er in deze leefstraat meer ruimte voor ontspanning, spel en ontmoeting.

Als laden op eigen terrein niet mogelijk is dan is er in Alkmaar binnen een straal van 250 meter een openbare laadmogelijkheid beschikbaar. Het aantal laadpalen wordt uitgebreid en volgt de groei van het aantal elektrische auto’s. Hiervoor mogen geen wachtlijsten zijn.

Rekening houden met bestaande parkeerdruk en overleg met omwonenden vindt de

ChristenUnie belangrijk. De laadpalen krijgen bij voorkeur een plek aan de randen van wijken of worden geclusterd op parkeerterreinen. Er is dus geen recht op een laadpaal voor de eigen deur. Wij pleiten voor de Vehicle-to-Grid technologie zodat elektrische auto’s als buffer kunnen dienen in het electriciteitsnetwerk

Inwoners krijgen de mogelijkheid de eigen auto op te laden via een kabel over de stoep mits voldoende voorzorgsmaatregelen zijn genomen (voorkomen van valgevaar passanten).

De kosten voor de parkeervergunning voor een 2e (of volgende) auto worden het dubbele van de kosten van één auto, net als in heel veel vergelijkbare steden. De baten hiervan worden gebruikt om parkeerplekken om te bouwen tot ruimte voor groen en spelen zodat bewoners snel resultaat zien in een verbetering van de kwaliteit van hun woonomgeving.

Parkeerterreinen nemen nu onnodig kostbare ruimte in en dragen niet bij aan een leefbare woonomgeving. Bij nieuwbouw moet parkeren daarom zoveel mogelijk op eigen terrein en inpandig. Bestaande parkeerterreinen worden waar dit ruimtelijk inpasbaar is voorzien van daken met zonnepanelen om zo bij te dragen aan de klimaatopgave.

De papieren bezoekerskaart voor parkeren moet blijven bestaan naast de digitale bezoekerskaart.

Basisprogramma 2022-2026 | Programma 59 Parkeren bij nieuwbouwlocaties in de binnenstad en Overstad vindt plaats op eigen terrein.

Waar de ondergrond dit toestaat wordt gekozen voor ondergronds parkeren, in plaats van parkeren op maaiveldniveau of etages. Dit leidt tot minder hoge bebouwing én meer kwaliteit en sociale veiligheid in de stad.

Betere benutting van de parkeergarages in en rond het centrum en Overstad. Daarnaast wordt het straatparkeren verder afgebouwd. Straatparkeren in het centrum wordt primair voor bewoners van het centrum.

De gemeente Alkmaar faciliteert in de wijken rondom het station het invoeren van

vergunningparkeergebieden, mits het medendeel van de bewoners hier voorstander van is.

Onder ‘merendeel’ verstaan wij 51% van de stemgerechtigden in de desbetreffende wijk of straat.

Er wordt een Actieplan Deelauto’s gemaakt samen met bewoners, bedrijven en aanbieders van deelauto’s. Doel is tenminste 1 deelauto per 75 woningen in 2025en reductie van het aantal geparkeerde auto’s van inwoners met 15% in 2030. De gemeente ondersteunt initiatiefnemers van coöperatieve deelautoprojecten en zorgt dat er (voldoende)

parkeerplaatsen voor deze deelauto’s. Alle nieuwe deelauto’s zijn vanaf 2024 elektrisch.

In gebieden met gereguleerd parkeren worden adressen met twee of meer parkeervergunningen actief benaderd om te participeren in deelauto projecten.

9.5 Verkeersveiligheid

Uitgangspunt voor het inrichten van de verkeersinfrastructuur is het Duurzaam Veilig principe: wegen zo inrichten dat voor weggebruikers de maximum snelheid al duidelijk blijkt uit de weginrichting en zij hun snelheid hieraan aanpassen.

De maximum snelheid binnen de bebouwde kom gaat op termijn naar 30 kilometer. Wegen waar wel 50 km wordt gereden worden verkeersveilig ingericht. Op woonerven mag niet harder worden gereden dan 15 kilometer per uur. Waar het op korte termijn niet mogelijk is om de weginrichting aan te passen aan de lagere maximum snelheid kiezen we voor tijdelijke snelheidsbeperkende maatregelen. De komende raadsperiode wordt er een meerjarenplan opgesteld waarin bovenstaande ambities worden uitgewerkt.

Het verkeer moet voor alle verkeersdeelnemers veiliger worden. Wij zetten in op minimaal 50 procent minder verkeersslachtoffers in Alkmaar in 2026 ten opzichte van 2022.

Op basis van registratie van de ongevallen brengt de gemeente tenminste elke vier jaar, te beginnen in 2022, de zogenaamde ‘gevaarlijke plekken’ in beeld én komt met een aanpak hoe deze locaties veiliger te maken.

De gemeente zorgt voor veilige loop- en fietsroutes naar de scholen en richt de omgeving van scholen veilig in door het creëren van schoolzones en schoolstraten. Door straten bij scholen tijdens haal- en brengmomenten af te sluiten. Kinderen kunnen dan ook eerder zelfstandig en veilig naar school lopen of fietsen. Bij oversteekplaatsen rondom scholen staat veiligheid voorop, niet de doorstroming van auto’s!

De gemeente Alkmaar werkt actief mee aan het realiseren van verkeerslessen op basisscholen en bij instellingen en stimuleert dat scholen zich aansluiten bij het verkeersveiligheidslabel. (www.verkeersveiligheidslabel.nl).

De verzinkbare “spitspaal” op de Herenweg verdwijnt. De Herenweg wordt weer gewoon toegankelijk, maar wordt wel een fietsstraat, waar de auto te gast is.

De weginrichting bij het zebrapad op de Koelmalaan (ter hoogte van Geert Grooteplein) moet verkeersveiliger.

Basisprogramma 2022-2026 | Programma 60

9.6 Automobiliteit

Verkeersmanagement. Snel en veilig naar je wijk, rustig en veilig in de wijk. Door slimme aanpassing van kruispunten, groeven golven en dynamisch verkeersmanagement

(“intelligente” verkeerslichten die op basis van verkeersaanbod werken en niet volgens vaste patronen) wil de ChristenUnie de doorstroming verbeteren. Dit levert ook milieuwinst op.

Zero-emissie-zone voor stadslogistiek en brom- en snorfietsen. De gemeente Alkmaar gaat net als bijna alle andere G40-gemeenten in 2025 over tot de invoering van een zero emissie zone voor stadslogistiek. Hiervoor bestaan landelijke kaders en afspraken die ook leidend zijn voor Alkmaar. De ChristenUnie is voorstander van de transitie naar uitstootvrije brom- en snorfietsen; met oog op geluidsoverlast en luchtverontreiniging. Per 2025 is de binnenstad alleen nog maar toegankelijk voor elektrische brom- of snorfietsen (en uiteraard ook gewone fietsen en elektrische fietsen).

Met ondernemers gaat de gemeente verkennen of het opzetten van stadsdistributie haalbaar is, om zo het vrachtverkeer te beperken. Om verduurzaming te stimuleren gelden voor emissieloze voertuigen ruimere venstertijden.

Per dag rijden diverse pakketdiensten vele kilometers door de gemeente voor het bezorgen en ophalen van bestellingen. De inzet op pakketautomaten vermindert overbodig verkeer;

zeker als deze automaten op logische locaties komen. Bovendien kan het de leefbaarheid in de buurt verbeteren.

De gemeente gaat opnieuw in gesprek met de Provincie over financiering van de

onderdoorgangen of viaducten voor bijvoorbeeld de Bergerweg en Kennemerstraatweg. Met name de Kennemerstraatweg is daarbij van belang; vanuit doorstroming en veiligheid (ook voor fietsers).

De ChristenUnie wil auto’s zoveel mogelijk uit de binnenstad weren. Op bepaalde routes – zoals de Gedempte Baansloot en de Oude Gracht – lijdt doorgaand autoverkeer tot veel overlast en onveiligheid. Ook willen wij een onderzoek naar het autovrij maken van de grachten en veilige fietsroutes door het centrum (met oog voor belangen van de bewoners).

Basisprogramma 2022-2026 | Programma 61