• No results found

Hoofdstuk 3 Energie, klimaat en milieu

3.2 Klimaatadaptatie en Natuurbeleid

Vergroening stedelijk gebied

Natuur is goed voor de mens. De komende periode behouden en breiden we daarom groen uit in Alkmaar en vervangen we zoveel mogelijk bestrating door groen(stroken). Verdichting en vergroening moeten hand in hand gaan om hittestress te verminderen, biodiversiteit in de stad te vergroten en bij te dragen aan schonere lucht en betere leefbaarheid. We ondersteunen particuliere initiatieven die daaraan bijdragen.

Parkeerplaatsen die slechts weinig frequent gebruikt worden, worden waar mogelijk groen uitgevoerd (grasbetontegels).

Basisprogramma 2022-2026 | Programma 25 De gemeente Alkmaar maakt via een website voor een ieder inzichtelijk waar

kapvergunningen zijn aangevraagd. Op deze wijze wordt het eenvoudiger voor bewoners om desgewenst bezwaar te maken.

Groen waar het kan, stenen waar het moet.

We planten bomen waar dat kan en gewenst is. Bij het planten van bomen en struiken kijken we eerst naar de plekken in de stad waar weinig groen in de openbare ruimte is.

Wij passen de Bomenverordening, waarin is vastgelegd wanneer bomen gekapt mogen worden, aan. Nu is het zo dat bomen buiten de bebouwde kom zonder vergunning gekapt mogen worden. Gezien de biodiversiteit en landschappelijke waarde in het buitengebied vinden wij het wenselijk dat ook hier de vergunningsplicht geldt.

We zorgen dat nieuwe en bestaande daken nuttig gebruikt worden. Een dak kan ingericht worden als tuin of als natuurdak, of een groen dak kan gecombineerd worden met

zonnepanelen, een dakterras of een sport- of spelvoorziening. Dit geldt in ieder geval voor gemeentelijke panden, maar ook voor scholen. Onze insteek is om zo veel mogelijk scholen van een groen dak te voorzien.

We gaan door met het groener en waar mogelijk openbaar maken van schoolpleinen De mogelijkheden onderzoeken om private partijen (of bewoners) financieel te laten

bijdragen aan het groener maken van de stad. Voorbeelden waarnaar gekeken worden zijn:

o CO2 -bos: stadsbos aangelegd met de bijdragen van bedrijven of bewoners die hun CO2 -uitstoot willen compenseren door een boom te planten.

o Baby boompje bos: stadsbos aangelegd met de bijdrage van ouders die voor hun kind een boom willen planten

o Faciliteren van een buurt die een voedselbos wil aanleggen.

Subsidie voor bewoners en wijkverenigingen die speelplaatsen willen vergroenen

Zorgen dat specifieke informatie vanuit de gemeente ook toegankelijk is voor iedereen. Het gaat dan onder andere over informatie over medebeheer, over de gewenste kwaliteit van groen bij (her) inrichting, over regels voor biologische inkoop en over natuurinclusief bouwen en ontwerpen

De gemeente houdt jaarlijks een actie waarbij inwoners worden gestimuleerd om hun eigen tuin te vergroenen.

De gemeente betrekt bij alle duurzaamheidsplannen en –programma’s relevante organisaties in het voortraject.

Schone lucht en reductie geluidsoverlast

Alkmaar zal ook het Schone Lucht Akkoord mee-ondertekenen, zodat de ambitie van 50%

gezondheidswinst ruimschoots wordt gehaald.

De gemeente start een campagne om de bewustwording te vergroten met betrekking tot het stoken van hout en over het nut van houtrookfilters. Er vindt op basis van klachten sneller handhaving plaats op overlast.

Met oog op schone lucht worden er per 2025 alleen nog uitstootvrije brom- en snorfietsen toegelaten in het centrum. Hetzelfde geldt voor logistiek verkeer (zie ook hoofdstuk mobiliteit).

De gemeente vraagt meer aandacht bij de Provincie voor vliegroutes van en naar Schiphol boven Alkmaar om geluidsoverlast tegen te gaan.

Er worden specifieke plekken in buurten aangewezen waar het siervuurwerk mag worden afgestoken; knalvuurwerk wordt verboden.

Onderhoud aan het groen en het schoonhouden van wegen en straten dient te gebeuren door elektrisch aangedreven geluidsarme apparatuur.

Basisprogramma 2022-2026 | Programma 26 Biodiversiteit

De biodiversiteit (soortenrijkdom) neemt schrikbarend af. Doel is om de biodiversiteit en natuurrijkdom te versterken. Dit doen we in Alkmaar door:

vergroening van het stedelijk gebied (met gebruikmaking van inheemse soorten), natuurvriendelijke maatregelen bij plagen,

de aanleg van natuurlijke oevers,

minder te maaien (speelplekken en voetbalveldjes uitgezonderd),

gemeentegrond alleen te verpachten onder strikte duurzaamheidsvoorwaarden gericht op behoud of versterking van de biodiversiteit.

samen met de waterschappen en Landschap Noord-Holland ontwikkelt en stimuleert de gemeente Alkmaar een beleid, bij-vriendelijke bermen en oevers aan te leggen, dit ook als stimulans voor akkerbouwers om bij-vriendelijke akkerranden te blijven verzorgen.

Toekomstbestendig waterbeheer

‘Leven met water’ raakt ook Alkmaar. Door versteende gebieden en de toename van extreme buien ontstaat steeds vaker overlast en schade. De extremen merken we ook in lange droge, hete periodes.

Daarom is het noodzakelijk dat de gemeente een strategie ontwikkelt. Dit vraagt goede samenwerking met de waterschappen.

Er moet een plan komen waarin de gemeente en het waterschap het watersysteem als één systeem beschouwt, los van de verschillende verantwoordelijkheden. Waterschappen kunnen meer

binnenstedelijk investeren dan ze tot nu toe doen, immers het merendeel van hun inkomsten komt uit de bebouwde omgeving. Vervolgens kan met dit plan de samenwerking worden gezocht met de provincie en het deltaprogramma, om de noodzakelijke financiering van de projecten rond te krijgen.

Er komt de komende raadsperiode een klimaatadaptatieplan dat onder andere samen met het waterschap is ontwikkeld.

Inwoners hebben een belangrijke rol als het gaat om waterberging, met name op plekken waar afgelopen jaren de overlast het grootst was. De gemeente werkt aan bewustwording op dit punt, bijvoorbeeld door een publiekscampagne in samenwerkingen met de tuincentra etc.

Er wordt zoveel mogelijk ingezet op een aparte afvoer en gebruik van regenwater.

De komende raadsperiode zetten we in op de aanpak van achterstallig rioolonderhoud.

Ook met oog op waterbeheer stimuleert de gemeente de aanleg van groene daken (zie

“vergroening stedelijk gebied”).

Door het lage grondwaterpeil komen funderingen droog te staan en gaan rotten. Daarnaast is een hoog grondwaterpeil belangrijk voor natuurontwikkeling. De ChristenUnie wil dat de gemeente het onderwerp grondwaterpeil frequent bespreekt met het Waterschap en ook de belangen van de Alkmaarse woningbezitters laat spreken.

Wij willen het veilig zwemmen in open water stimuleren. Het is voor de gezondheid echter van groot belang dat de waterkwaliteit dan regelmatig gecontroleerd wordt. Om die reden:

o Worden een aantal ‘hotspots’ aangewezen waar onze inwoners veilig kunnen zwemmen;

o Wordt de waterkwaliteit in deze plekken regelmatig bemonsterd;

o Wordt de waterkwaliteit gecommuniceerd via de website van de gemeente;

o Geeft de gemeente deze hotspots prioriteit in het schoon houden van water en directe omgeving.

Basisprogramma 2022-2026 | Programma 27