• No results found

10.1 Kunst en cultuur

Waar staat de ChristenUnie voor?

Kunst, cultuur en creativiteit verrijken het leven en de samenleving. Kunst kan confronteren,

stilzetten, ontspannen, wakker schudden en verbinden. Kunst bepaalt ons ook bij de manier waarop wij als mensen het beeld zijn van God als creatieve Schepper.

In onze culturele instellingen werken professionals en amateurs samen aan het mooier maken van de Alkmaarse samenleving. Kunst en cultuur zijn eerst en vooral van en voor de samenleving. De overheid vervult een belangrijke rol als subsidieverstrekker, opdrachtgever en hoeder van ons culturele klimaat en erfgoed.

Kunst is ook voor en van iedereen. Het is belangrijk dat er toegankelijk aanbod van kunst en cultuur is, met name voor jongeren. Door amateurkunsten te beoefenen, ontdekken en ontwikkelen zij hun creatieve talenten.

Cultuur dichtbij

De ChristenUnie is voor cultuur in de breedte; bereikbaar en betaalbaar voor iedereen. Dit betekent overigens niet dat er per se geld bij moet voor de kunst- en cultuursector; er zal vooral gezocht moeten worden naar slimme financiering via private kanalen.

Om onze cultuurhistorie via verhalen uit Alkmaar zichtbaar te maken voor haar inwoners en bezoekers, komt er een website waar deze verhalen gebundeld worden.

Cultuureducatie voor alle kinderen. Dichtbij en betaalbaar. Kinderen uit gezinnen in armoede kunnen (bijvoorbeeld met behulp van een de Alkmaar Pas, of via het Jeugd Cultuurfonds) korting krijgen of gratis deelnemen. Dit wordt ook meegenomen in subsidievoorwaarden voor culturele instellingen.

De gemeente stimuleert samenwerking tussen scholen en culturele voorzieningen in Alkmaar.

De gemeente Alkmaar subsidieert en/of faciliteert beginnende Alkmaarse kunstenaars door ze ontwikkelplekken aan te bieden voor een aantrekkelijke huur voor een periode van maximaal 3 jaren. Als tegenprestatie vragen wij kunstenaars te exposeren in de openbare ruimten.

Bibliotheken en overige culturele accommodaties

Voor veel inwoners van Alkmaar is de bibliotheek de toegang tot boeken, informatie, een cursus en ontmoeting. Ook is de bibliotheek belangrijk als aanvulling op het leesonderwijs voor kinderen, laaggeletterden en nieuwkomers.

Bibliotheekvoorzieningen staan, mede door veel bezuinigingen, meer en meer onder druk. De ChristenUnie wil sluiting van buurt-/dorpsvestigingen zoveel mogelijk voorkomen. Multifunctioneel, innovatief en duurzaam denken is de oplossing. Huisvestingskosten kunnen naar beneden door een bibliotheek in een ander gemeentelijk gebouw te huisvesten (bijvoorbeeld een buurthuis, een museum, muziekschool of integraal kindcentrum). Er kunnen ook creatieve, alternatieve haal- en brengsystemen worden ontwikkeld ter versterking of vervanging van het huidige bibliotheekwerk.

Basisprogramma 2022-2026 | Programma 62 Gebouwen worden zoveel mogelijk multifunctioneel benut. Om het gebruik te optimaliseren,

maar ook om dwarsverbanden tussen (brede) scholen, verenigingen, kinderopvang, bibliotheken, muziekscholen, zorginstellingen, etc. te vinden en te versterken. Voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen de bibliotheek en Artiance.

Investeren in dure cultuurgebouwen is soms nodig maar moet kritisch beoordeeld worden op nut, noodzaak en de financiële haalbaarheid en houdbaarheid op lange termijn.

De ChristenUnie wil de exploitaties van culturele accommodaties in Alkmaar gunstig

beïnvloeden door in te zette op lagere energielasten. Dit kan door het verduurzamen van de gebouwen en lichtinstallaties, of het gebruik van zonnepanelen. Bij nieuwe

aanbestedingen/bouwplannen willen we dit nadrukkelijk betrekken en bij groot onderhoud hierover advies inwinnen.

De ChristenUnie wil ook dat de gemeente het accommodatiebeleid afstemt met omliggende gemeenten met als doel elkaar niet te beconcurreren maar om elkaar en de cultuurdeelname te versterken.

Het Poppodium wordt multifunctioneel, zodat structureel inkomsten worden gegenereerd.

Hierdoor hoeft de gemeente niet structureel door subsidie bij te dragen.

Sluiting van buurt/dorpsbibliotheken moet zoveel mogelijk worden voorkomen.

Multifunctioneel en innovatief denken kan ook hier de oplossing zijn. Samenwerking met scholen verdient aandacht. Huisvestingskosten kunnen soms naar beneden door een bibliotheek in een ander gemeentelijk gebouw te vestigen (bijvoorbeeld een buurthuis).

Monumenten en (kerkelijk) erfgoed

Erfgoed en monumenten zijn beeldbepalende elementen in steden, dorpen en wijken. Het zijn bakens in een veranderende wereld en brengen herinneringen met zich mee. Goed onderhoud en beheer van erfgoed en monumenten vinden we belangrijk en we kijken daarbij ook naar nieuwe invullingen van oude gebouwen.

Kerken zijn als religieus erfgoed beeldbepalend in steden en dorpen. Voor veel Nederlanders dragen kerken herinneringen aan belangrijke momenten in het leven. Kerken bieden een plek voor

erediensten en bezinning. Veel kerken verliezen echter hun functie en daardoor dreigt leegstand en achterstallig onderhoud. Niet alle kerken kunnen behouden worden, maar er liggen wel kansen in een waardige alternatieve bestemming.

De ChristenUnie wil onderzoek naar de mogelijkheid van een gevelfonds, om historische gevels en binnensteden hun elan terug te geven. Dit fonds helpt ondernemers en verhuurders om hun gevels op straatniveau op te knappen.

De gemeente Alkmaar stelt een eigen kerkenvisie op met als doel zoveel mogelijk

kerkgebouwen in stand te houden, maar ook om kansen voor herbestemming niet te missen en samen met de provincie op tijd in te zetten op behoud van het religieus erfgoed.

Bij herontwikkeling van historische panden en locaties worden stichtingen en organisaties zoals Adapt en de Historische Vereniging vanaf de start van het traject betrokken.

Behoud cultureel erfgoed, zoals monumenten en stolpboerderijen.

Musea

Cultuur legt de verbinding tussen verleden, heden en toekomst. Het bewaren en beschermen van objecten, gebouwen, monumenten, documenten en gegevens uit de al dan niet lange

lokale/regionale geschiedenis vraagt zorgvuldigheid. Musea hebben een cultuurhistorisch belang.

Enerzijds om te bewaren en te beheren, anderzijds om door te geven en te leren. Het biedt ook kansen om mensen te (re)activeren. Voor het financieel ondersteunen van onze musea en het archief zoekt de gemeente samenwerking in de regio en bij derde (particuliere) partijen.

Basisprogramma 2022-2026 | Programma 63 Musea moeten ook hun educatieve rol vervullen en worden daarvoor door de

gemeente/regio gefaciliteerd.

De gemeente besluit over de hoogte van de subsidie mede op grond van een door het museum ingediende begroting.

Evenementen

Evenementen in Alkmaar moeten veilig en gezond zijn. Niet alleen zijn ze goed toegankelijk maar ook komen er heldere (subsidie-) afspraken over afval en duurzaamheid, geluid en volksgezondheid (drank/drugs). Overlast moet tot een minimum worden beperkt.

De gemeente stuurt via vergunningverlening op inzet van elektrische aansluitingen in plaats van brandstofaggregaten.

De gemeente faciliteert structureel de volgende evenementen:

○ Activiteiten rondom Alkmaar Ontzet

○ De Rijp: 2-jaarlijks Midwinterfeest

○ Wandelvierdaagse

○ Zomer in Alkmaar met diverse activiteiten in verschillende plaatsen

○ Monumentendag

○ Kaaskoppenstad

○ Alkmaar City Run

○ Gondelvaart Koedijk

10.2 Sport

Waar staat de ChristenUnie voor?

Sport brengt mensen in beweging. Sport stimuleert lichaam en geest tot optimale prestaties en bevordert een gezonde en vitale samenleving. Daarom is het nodig om ook voor de toekomst voldoende sportfaciliteiten te hebben; van openbare beweegplekken tot sportparken en

sportaccommodaties. De ChristenUnie zet zich in voor een toegankelijke sportwereld. Iedereen is welkom!

Sport brengt ook mensen samen. Sportverenigingen fungeren vaak als cement in de samenleving en verdienen steun, zeker nu deze door de coronacrisis grote klappen hebben gehad.

Het is goed voor kinderen dat ze leren dat bewegen leuk is, dat ze leren om doelen te stellen en samen te werken in een team. Daarom willen we dat sport toegankelijk is voor iedereen, in het bijzonder voor de jeugd, zonder fysieke drempels. Het is van groot belang dat alle kinderen kunnen sporten. Ook de kinderen uit een gezin met een kleinere portemonnee.

Sport dichtbij

Het stimuleren van minima, ouderen, mensen met een beperking en mensen die nog niet sporten om meer te gaan bewegen staat hoog in het vaandel bij de ChristenUnie. De ChristenUnie pleit voor open sportclubs met een sterke verbinding tussen het sociale en het gezondheidsdomein.

Maar in de gemeente Alkmaar nodigen ook de verschillende fiets-, vaar-, wandel- en hardlooproutes en veilige ‘ommetjes’ uit tot bewegen en meedoen.

Bij het plannen en bouwen van nieuwe wijken en infrastructurele projecten wil de

ChristenUnie dat er plaats komt voor zoveel mogelijk openbare beweegplekken en -routes in

Basisprogramma 2022-2026 | Programma 64 de openbare ruimte. Wijken krijgen de mogelijkheid om naast kinderspeeltoestellen ook te kiezen voor openbare fitnessapparaten.

Een gezonde leefstijl met voldoende beweging draagt ook voor ouderen bij aan zelfredzaamheid en sociaal contact. Voor alle ouderen in onze gemeente ontwikkelt de gemeente laagdrempelige sport- en beweegprojecten.

Het creëren of uitbreiden van fiets-, vaar-, wandel-, nordic walking en/of hardlooproutes is een doeltreffende en kostenvriendelijke manier om zowel bebouwde als natuurlijke omgeving voor recreatie en beweging toegankelijk te maken. Zeker als dit in regionaal verband

uitgewerkt wordt. Aanleg van vaar- en kanoroutes kan (mede) gefinancierd worden door private partijen.

In Alkmaar zorgen we ervoor dat er ook speeltuinen zijn voor kinderen met een beperking.

De ChristenUnie pleit voor sport in de breedte; bereikbaar en betaalbaar voor iedereen.

Kinderen uit gezinnen in armoede kunnen (bijvoorbeeld met behulp van de Alkmaarpas) korting krijgen of gratis deelnemen aan sport. De gemeente Alkmaar ontwikkelt hier passend beleid voor.

Sportaccommodaties

Het is mooi als mensen hun sporttalenten ontwikkelen en zelfs door kunnen groeien naar de topsport.

Ook fungeert de topsport vaak als stimulerend voorbeeld. Toch moet de focus van de gemeente Alkmaar liggen op de breedtesport. Op sport voor iedereen, dichtbij en betaalbaar.

Daarom kiest de ChristenUnie er niet voor om met gemeenschapsgeld de topsport te subsidiëren. Ook nu daar door de coronacrisis financiële problemen zijn ontstaan.

Naast het zo beweeg-vriendelijk mogelijk inrichten van de openbare ruimte is het belangrijk dat de sportaccommodaties goed onderhouden, toegankelijk voor mensen met een beperking en veilig zijn.

De gemeente staat in nauw contact met de sportverenigingen en heeft de behoefte aan

voorzieningen goed in beeld en maakt op basis daarvan een (financiële) jaarplanning. De gemeente probeert alle verenigingen op een eerlijke maar ook financieel passende manier de bedienen. Daarbij houdt de gemeente rekening met een goede spreiding van sportvoorzieningen over onze gemeente.

De ChristenUnie wil ook dat de gemeente het accommodatiebeleid afstemt met omliggende gemeenten met als doel elkaar en de sportdeelname te versterken.

Alle sportaccommodaties moeten toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.

De gemeente Alkmaar ziet erop toe dat iedereen die er recht op heeft, het Jeugdsportfonds weet te vinden.

Sport en overmatig gebruik van alcohol gaan niet samen. Het overmatig alcoholgebruik in sportkantines tijdens en aansluitend aan sportactiviteiten wordt ontmoedigd.

Topsportfaciliteiten zijn zoveel mogelijk zelfvoorzienend.

Bij nieuwe of vernieuwde sportaccommodaties moet onderzoek worden gedaan of er voldoende gebruik gemaakt gaat worden van de accommodatie. Hierbij wordt nadrukkelijk ook samenwerking en financiering gezocht bij omliggende gemeenten. Alkmaar heeft een regiofunctie voor de opleiding van jonge topsporters. Dat betekent dat de regio meefinanciert in geschikte accommodaties en opleiding.

Gebouwen worden zo veel mogelijk multifunctioneel benut, enerzijds om het gebruik te optimaliseren, anderzijds om dwarsverbanden tussen (brede) scholen, sportverenigingen, kinderopvang, peuterspeelzalen, bibliotheken, muziekscholen, zorginstellingen, etc. te benutten en samenwerking te versterken. Soms is er een goede samenwerking met recreatieondernemers mogelijk.

Er is expliciete aandacht voor voldoende sportvoorzieningen in de landelijke kernen, zoals die van Graft-de Rijp, Grootschermer, Schermerhorn en Stompetoren.

Basisprogramma 2022-2026 | Programma 65

Kandidatenlijst Verkiezingen maart 2022

Wij gaan er voor! We hebben een mooi programma voor de komende vier jaren en willen graag een christelijk geluid laten horen in de gemeenteraad. Daar hebben wij uw steun voor nodig; via uw stem op onze partij maar evengoed via uw meedenken met kandidaten en partijleden. Wij rekenen op u, in vertrouwen op God. Meer informatie op: https://alkmaar.christenunie.nl

Nr Naam M/V Geboortejaar Woonplaats

1 Ronald van Veen M 1985 Alkmaar

2 Kevin Horrb M 1991 Alkmaar

3 Erik Regterschot M 1977 Alkmaar

4 Maarten Lankhorst M 1979 Alkmaar

5 Annet Boersma V 1955 Alkmaar

6 Stevo Akkerman M 1992 Alkmaar

7 Geert Jongsma M 1955 Alkmaar

8 Hans van ‘t Zand M 1954 Alkmaar

9 Dirk Koens M 1952 Alkmaar

10 Paul Simpelaar M 1980 Alkmaar

11 Hans Koster M 1955 Koedijk

12 Bas van der Bent M 1947 Alkmaar

13 Fennie Jongsma-Koens V 1953 Alkmaar

14 Hans Bout M 1954 Alkmaar

15 Evert Korf M 1958 Alkmaar

16 Dick Scheepstra M 1945 Oudorp

17 Paul van der Velde M 1984 Alkmaar

18 Gerhard Schutten M 1961 Alkmaar

19 Frans van Egmond M 1936 Oudorp

20 Anton Spek M 1962 Alkmaar

21 Japke Marsman V 1961 Alkmaar

22 Melvin Heuvel M 1949 Alkmaar

23 Christien Noordegraaf - Esmeijer V 1950 Alkmaar

24 Jan Vlaming M 1952 Schermerhorn

25 Rika Renooy V 1949 Alkmaar

26 Nico Stil M 1950 Alkmaar

27 Wim Steller M 1950 Alkmaar

28 Francis Bus V 1954 Alkmaar