• No results found

Optimisme bij aanvoerder Beukenkamp ondanks lage klassering1. FC Groningen

Iets meer dan een kwart van het seizoen is voorbij en FC Groningen staat onder de streep. Negen wedstrijden leverden zeven punten op. Alleen Fortuna Sittard (vijf uit acht en Roda JC (vier uit negen) presteerden beroerder2. Morgenmiddag komt SC

Heerenveen in het Oosterpark op visite. "Heerenveen,” oordeelt Roy Beukenkamp kamp "heeft een hele goede ploeg en Allback is een gigant. Maar Groningen- Heerenveen is een wedstrijd op zich. Het kan alle kanten op. Daarna gaat het spel écht beginnen voor ons. Dan komen er wedstrijden die we móeten winnen. Dan telt een zwaar programma niet meer. Dan is het gewoon punten halen.”

Het is the day after the night before. De dag na de voorlaatste minuut-nederlaag in Arnhem tegen Vitesse. FC Groningen likt zijn wonden. Mentale wonden vooral. Want de klap is hard aangekomen bij de Groninger voetballers die zich woensdagavond al opmaakten om het eerste puntje in een uitwedstrijd wedstrijd te gaan vieren "We waren er zó dichtbij,” zegt Beukenkamp "en als je in de 89e minuut dan toch nog een doelpunt punt om je oren krijgt is dat heel zuur. We waren na de wedstrijd behoorlijk down. Maar dat lijkt me logisch”

- Vind je niet dat je de problemen over je afroept door de manier waarop jullie spelen?3

Beukenkamp: "We proberen écht wel van de goal af te spelen en uit ons eigen strafschopgebied te blijven. Dat ging tegen Vitesse lange tijd ook behoorlijk maar op het laatst deden we het toch nog verkeerd door wel in ons eigen strafschopgebied te zakken. En als je dat doet roep je het onheil over je af. Dan hoeft de bal maar even verkeerd te vallen en het is gebeurd. En als wij een goal tegen krijgen hebben wij een probleem. Dan wordt het verschrikkelijk moeilijk voor ons om nog punten te halen. Wij scoren heel moeilijk, zijn niet meedogenloos genoeg. Een kansje ruiken: pang, dat mis je bij ons. Automatisch komt er daardoor steeds meer druk op de achterhoede te liggen. Je speelt achterin met het mes op de strot. Als je een

slippertje maakt is dat gelijk dodelijk.” Het is niet alleen kritiek die de aanvoerder van FC Groningen op zijn aanvallers spuit er is ook begrip. "We zijn enorm bezig met de organisatie met het inbouwen bouwen van zekerheden de rechts en en de

linksbuiten die helemaal inzakken En dan kun je die jongens wel verwijten dat ze die laatste bal niet goed geven, maar ik geef het je ook te doen als je elke keer tachtig meter naar voren en dan weer tachtig meter naar achteren moet maken. Dan mis je de kracht om die laatste bal nog goed te kunnen geven. Het heeft allemaal met elkaar te maken.”

- Met welke verwachtingen ben je aan het seizoen begonnen?

Beukenkamp: "Ik had het gevoel dat we minimaal op hetzelfde niveau als vorig jaar zouden zitten. En dat we met de mensen die we erbij hadden gekregen een nieuwe trainer ook een stapje omhoog zouden kunnen maken. En ik ben er nog steeds van overtuigd dat dat kan.”

- Hoe kijk je op je eigen eerste negen wedstrijden van dit seizoen terug? Beukenkamp: "Ik denk dat ik een redelijke start heb gemaakt maakt.”

- Je hebt tot dusver 16 doelpunten punten tegen gekregen. Hoeveel veel had je kunnen voorkomen?4

Beukenkamp: "De derde goal tegen Ajax zit me niet lekker. En tegen RKC

veroorzaakte ik een domme penalty. Dat reken ik me aan. Ja en je hebt altijd wel eens een doelpunt dat je denkt als ik dit had gedaan of dat als ik zus als ik zo. Maar dat heb je altijd als keeper. Na de eerste drie vier wedstrijden had ik een heel sterk gevoel. Ik was lekker bezig ook op de training. Ik voelde me lekker bij de nieuwe trainer bij zijn trainingsvormen. Ik had gewoon een heel goed gevoel en dat gevoel heb ik nog.”

- Hoe is de overgang van Jan van Dijk naar Dwight Lodeweges bevallen? Beukenkamp: "Heel goed. Ik heb Lodeweges hoog zitten. Hij is een hele goede trainer, Van Dijk en Lodeweges zijn bijna niet met elkaar te vergelijken. Het zijn totaal verschillende mensen. Ze hebben allebei hun kwaliteiten. Misschien is een mix van beiden wel de ideale trainer. Ik vind Lodeweges in zijn voorbereiding tactisch enorm sterk. Als hij een tegenstander op papier zet en uitlegt hoe ze spelen klopt dat altijd. Dat vind ik knap. Hij geeft ook altijd precies aan wat wij daartegenover moeten zetten. Of wij het uit kunnen voeren is een tweede. Ik denk dat wij nog ver zitten van wat hij wil. Hij wil ook liever aanvallender voetballen maar bouwt nu toch wat meer zekerheid in dan hij eigenlijk zou willen. Ook aan zijn manier van trainen zie je dat hij een hele goede trainer is. We trainen heel veel op balbezit heel veel met lopende mensen en doen ook heel veel aan positiespel. Vorig seizoen deden we ook wel positiespel maar op een heel andere manier. We mogen de bal nu bijvoorbeeld niet 3 Assertive

meer terugspelen op dezelfde man en de bal moet ook onder kniehoogte hoogte blijven. De eerste paar trainingen liep dat helemaal niet maar als je ziet hoe het nu loopt. Twaalf tegen drie doen we ook met drie vakken Dat je van het ene vak naar het andere gaat. Mogen er twee overkomen. En met bijsluiten. Is allemaal maal fantastisch. Je ziet ook al best heel veel dingen terug op het veld. Als Lodeweges bij een hele goede ploeg zou zitten denk ik dat je fantastisch voetbal zult krijgen.”

- Hij is te goed voor jullie?5 Beukenkamp: "Misschien wel.”

-Maar dan moet hij zich aanpassen.6

Beukenkamp: "Dat doet hij nu ook. De informatie wordt wat beknopter. De

trainingsvormen worden nog wat meer doelgerichter gerichter naar de wedstrijden toe en aangepast aan ons.”

- Lodeweges zag er na de nederlaag tegen Vitesse ontredderd uit. Merk je aan hem of de spanning vat op hem begint te krijgen?

Beukenkamp: "Nee dat idee heb ik niet. Dat hij na de wedstrijd tegen Vitesse

ontredderd was kan ik me heel goed voorstellen. Ik heb me dit seizoen óók nog niet zo verslagen gevoeld als woensdagavond. Iedereen in de groep is superenthousiast over Lodeweges. Ik hoop dat hij zichzelf blijft en dat denk ik ook wel. Als straks de punten komen is er niks meer aan de hand. En ik ben er ook van overtuigd dat die punten er zullen komen. Als wij het koppie er tenminste maar bij houden ons niet gek laten maken en ons geen complex aan laten praten dat het niks wordt.”

- Het wordt geen hangen en wurgen seizoen?

Beukenkamp: "Als je kijkt naar de begrotingen van de clubs in de eredivisie zit je gewoon bij de onderste vijf. RKC is een uitzondering maar voor de rest kun je de eindstand van de eredivisie aan de hand van de begrotingen invullen. Je moet proberen buiten die onderste drie te blijven en als dat lukt heb je het fantastisch gedaan.”

- Hoeveel punten denk je moet je halen om je te handhaven?

Beukenkamp: "Zoals de competitie nu loopt denk ik dat je aan 34 punten niet genoeg hebt (Vorig seizoen eindigde FC Groningen met 33 punten-red). Wel om niet

rechtstreeks te degraderen maar niet om de nacompetitie te ontlopen.”