• No results found

Mevrouwen Myriam Azou en Marijke Verhuist verlaten de vergadering

voor het Stadsbestuur Jean Vandecasteele burgemeester

Kristof Beuren stadsecretaris

520/12/BVll/00546

36/4.- BURGERZAKEN: INSCHRIJVING VOOR DE OOSTENDSE GEMEENTERAADS-VERKIEZINGEN VAN EU-ONDERDANEN EN NIET-EU VREEMDELINGEN

WOUTER DE VRIENDT.- Zowel Europese als niet-Europese inwoners van Oostende kunnen onder de gebruikelijk voorwaarden stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen op

14 oktober 2012, op voorwaarde dat zij ten laatste op 31 juli ingeschreven zijn op de kiezerslijst.

Voor de niet-EU-burgers komt daar een extra voorwaarde bovenop: onafgebroken en wettelijk in België verblijven gedurende vijf jaar. Het inschrijvingsformulier om zich in te schrijven op de kiezerslijst en dus te kunnen stemmen, moet op het Stadhuis afgegeven worden.

Dit is niet nieuw en zijn dezelfde voorwaarden als bij de verkiezingen van 2006 en belangrijk om weten is dat wie toen is ingeschreven als kiezer, ook nu ingeschreven blijft en dus die procedure niet meer terug moet doorlopen.

Veel nieuwe potentiële kiezers zijn van deze regelgeving echter nog altijd niet op de hoogte en het is aan de lokale overheden om hen te informeren. De deadline is zoals gezegd 31 juli.

Informatiecampagnes en folders zijn niet voldoende, daarom stellen wij voor om de potentiële nieuwe kiezers aan te schrijven en uit te nodigen om zich te registreren. Vele gemeenten hebben dit in 2006 gedaan, o.a. Leuven en Gent. Groen vindt het belangrijk dat inwoners van EU- en niet-EU-landen zich als kiezer registreren en zo deelnemen aan het politieke leven in onze stad en zo beter geïntegreerd geraken.

Het Rijksregister houdt de gegevens bij van wie potentieel in aanmerking komt en aan de voorwaarden beantwoordt, dit is dus het bronbestand.

Hoeveel EU-inwoners en niet-EU-vreemdelingen zijn kiesgerechtigd in Oostende? Ik heb vandaag de website bekeken en de laatste situatie dateert van 5 mei 2012.

EU-inwoners Niet-EU-inwoners

Potentieel

I

Ingeschreven

I

% Potentieel

I

Ingeschreven

I

%

1.450

I

83

I

5,39 1.133

I

8

I

0,71

Onze vraag is ook om ons voorstel te steunen en wij willen ook graag weten van het Stadsbestuur welke informatiecampagne zij op poten wil zetten.

CHRISTIAN VEROUGSTRAETE.- U weet natuurlijk dat wij dit agendapunt vanuit een volledig andere invalshoek bekijken. Wij waren altijd een grote tegenstander van de invoering van gemeentelijk stemrecht voor niet-Europese vreemdelingen. Dit heeft zelfs heel wat problemen veroorzaakt in andere partijen en ook gezorgd voor de creatie van de Lijst Dedecker. Voor ons kunnen vreemdelingen stemmen in de mate dat zij de Belgische nationaliteit verkrijgen en dat zij naast rechten ook plichten opgelegd krijgen. In plaats van acties te ondernemen om

niet-Europese vreemdelingen zich te laten inschrijven, zou ik eerder voorstellen dat de Stad de nodige initiatieven onderneemt om de eigen bevolking op een degelijke manier te informeren over het elektronisch stemmen, om zo alleszins geen lange wachtrijen te creëren bij de verkiezingen.

BART TOMMELEIN, voorzitter.- Vooraleer ik het woord geef aan schepen Germonpré wil ik namens mijn fractie het woord daarover voeren.

Mijnheer De Vriendt, ik ben daar niet voor en ik zal u zeggen waarom. Dit zijn de enige mensen in onze samenleving die stemrecht hebben. AI de rest heeft stemplicht of opkomstplicht. Als fractie zijn wij tegen opkomstplicht. Wij zouden liever hebben dat elke Oostendenaar het recht heeft om te stemmen, maar niet verplicht is het te doen. Ik vind het de taak van de overheid om hen te informeren dat zij kunnen stemmen. In andere landen is het de taak van de politieke partijen om mensen te overtuigen te gaan stemmen. Ik vind dat democratisch gezien een veel beter proces dan mensen te verplichten om te stemmen. Mijnheer De Vriendt, het is de taak van elke politieke partij om die mensen waarover u het hebt te motiveren om te stemmen. Ik zou niet in een situatie willen komen waarbij de overheid begint op te roepen, te mobiliseren, te sensibiliseren. Het is, volgens mij, niet de taak van de overheid om dat te doen, maar de taak van de politieke partijen. Als liberaal zal ik dat doen en ik hoop dat u, als groenen, dat ook doet.

TOM GERMONPRE, schepen.- Zolang er stemplicht bestaat, is het belangrijk dat wij mensen uitleggen op welke manier zij kunnen gebruikmaken van hun rechten. Vandaar dat wij in het begin van deze week een brief hebben gestuurd naar iedereen die in aanmerking komt om in oktober te gaan stemmen. Wij hebben dat niet eerder gedaan, omdat wij moesten wachten op de folders van het binnenlands bestuur. Via deSom zal op 18 juni 2012 een

informatie-vergadering plaatsvinden in het Stadhuis.

De computer. Wij wachten op richtlijnen van het binnenlands bestuur. Eens die er zijn, zullen wij de mensen informeren op welke manier zij geldig kunnen stemmen op 14 oktober 2012.

WOUTER DE VRIENDT.- Mijnheer de Schepen, begrijp ik het goed dat het al is gebeurd. De brief is dus al verstuurd naar alle potentiële EU-inwoners en niet-EU-inwoners, dus

± 2.600 mensen. Dat is schitterend en ik ben blij dat u dat doet, niettegenstaande uw

coalitiepartner, Open Vld, tegen was. Dit bewijst nogmaals dat als de sp.a iets wil doordrukken, het dit ook doet, niettegenstaande Open Vld het er niet mee eens was.

Ik wil inhoudelijk de discussie voeren. Waarom? Omdat ik meen dat alleen vertrouwen op partijen en politici om de nieuwe kiezers te overtuigen niet werkt en enkel sensibiliserings-campagnes voeren ook niet, want in 2006 hebben wij dat zo gedaan. De Schepen kan dat ongetwijfeld bevestigen. Toen heeft het Stadsbestuur geen brief gestuurd, maar werd een aantal campagnes opgezet. Folders werden uitgedeeld en een aantal activiteiten werd georganiseerd. Wat was het resultaat? Hoeveel toenmalige kiezers werden effectief ingeschreven? Ik heb de cijfers van de EU-kiezers op dat moment, slechts 7,8 %van het potentieel en van de kiezers van buiten de EU slechts 6,54 % van het potentieel. Vandaar dat het ons inziens heel belangrijk leek om te vragen een brief te versturen. Ik ben heel blij dat dit is gebeurd.

BART TOMMELEIN, voorzitter.- Mijnheer De Vriendt, u bent heel dikwijls van kwade wil. Ik heb heel duidelijk gezegd dat het de taak van het Stadsbestuur is om te informeren. Wat u met uw tussenkomst beoogt, is sensibiliseren, motiveren. Ik zeg u dat in een democratisch systeem, waar geen stemplicht is, het de taak van de kandidaten van de politieke partijen is om de kiezer te overtuigen van het belang van verkiezingen en als hij overtuigd is om te gaan stemmen, de kiezer ervan te overtuigen om voor uw partij te stemmen en hem uit te leggen waarom. In ons democratisch systeem bestaat stemplicht, met uitzondering voor deze groep die stemrecht heeft, wat ik een democratische ongelijkheid vind, maar dat is mijn mening. Ik zou liever hebben dat iedere Oostendenaar kon gaan stemmen, maar niet verplicht was. U moet dus eerst de mensen overtuigen, want straks, bij de verkiezingen van 14 oktober 2012, gaan er weer duizenden mensen stemmen zonder enige motivatie, niet wetende waarom en ik betreur dat.

U probeert de indruk te wekken dat wij niets te zeggen hebben en dat wij slaafs zijn. Ik hoorde het u deze week nog zeggen: "Open Vld volgt slaafs de socialisten in het Stadsbestuur". Neen, wij zijn coalitiepartners, het woord partner moet u nog leren.

JEAN-MARIE DEDECKER.- Mijnheer de Voorzitter, ik ga volledig akkoord met uw betoog, behalve als u zegt dat u niet slaafs de sp.a volgt. Het debat over migrantenstemrecht heb ik in 2003 meegemaakt in de senaat. Ik zat toen bij een andere partij, die door dat migranten-stemrecht, tot op vandaag alle verkiezingen verloren heeft. Het migrantenstemrecht is tot stand gekomen als compensatie voor deelname van Groen. Waarom moest de VLD daarmee

instemmen? De Snelbelgwet was toen al goedgekeurd. Ik zie de heer Ramoudt knikken en ik vind het mooi dat hij het eens doet in de twaalf jaar dat ik hier zit. Dit is tot stand gekomen door de Snelbelgwet. Wat betekende dit? Wie hier drie jaar woonde, men mocht zelfs drie jaar in de gevangenis zitten, moest bewijzen dat hij in dit land was en kon zo automatisch Belg worden. Dit was toen een ontzettende splijtzwam, want de migranten moesten absoluut inspraak krijgen in het bestuur van de gemeenten, een multiculturele samenleving, want dit zou leiden tot een hoog democratisch gehalte. Ik ben heel blij dat u daarstraks de cijfers gegeven hebt, 8% heeft toen van dat recht gebruikgemaakt, niettegenstaande het land daarover maanden op zijn kop heeft gestaan en niettegenstaande iedereen wist dat het migranten-stemrecht was goedgekeurd. De wil om daaraan deel te nemen is ontzettend klein. Wij doen alles voor de pampercultuur. Ik hoor zelfs dat wij nu, op kosten van de overheid, een brief zullen schrijven. Er zijn hier organisaties, gesubsidieerde vzw's die de allochtonen bij de hand nemen en tonen waar het OCMW is, waar men een maaltijd kan krijgen en waar men kan beginnen werken. Hij krijgt nog een pamper onder zijn kont om naar een sportclub te gaan. Hij krijgt nog een gratis racket en een paar schoenen, dat krijgt mijn kind niet. Ik zou er ook nooit om gaan.

Nu moet er worden gestemd, zij weten dat zij dat kunnen en nu moeten wij nog iets extra doen.

Mijnheer De Vriendt, de grootste democratie in de wereld is de Verenigde Staten. De president wordt verkozen door mensen die zich moeten inschrijven en die moeite doen of anders wordt hij niet verkozen. Als men in de Verenigde Staten wil stemmen, moet men zich laten inschrijven iedere keer dat er gestemd wordt. De geïnteresseerde mensen in een democratie doen dat. Laat ons stoppen met die pampercultuur, stemrecht of stemplicht doet hier niets ter zake. Als u geïnteresseerd bent in het bestuur van uw stad, dan bestaat de mogelijkheid om dat te doen en de tamtam was daarover al groot genoeg. Ik vind dat wij het debat daarover moeten stoppen.

Wie wil deelnemen aan deze democratie, kan dat in deze maatschappij.

Wij ontvangen ontzettend veel mensen, wij betalen voor veel mensen in onze maatschappij die zelf nooit een bijdrage geleverd hebben aan deze maatschappij. Dat is ook het recht op

democratie en zij komen meestal van een land waar zij dat recht niet hebben. Hier hebben zij het recht om daaraan deel te nemen. Zij moeten één moeite doen, zij moeten één keer niet naar het Sociaal Huis Oostende gaan, maar een formulier opvragen en dit zelf in orde brengen.

WOUTER DE VRIENDT.- Ik laat de interne liberale meningsverschillen en frustraties rond het migrantenstemrecht over aan anderen, maar ik wil ten aanzien van de heer Dedecker en van u, mijnheer de Voorzitter, als liberalen toch, zeggen dat er een mooi liberaal principe bestaat, namelijk dat waar mensen ergens belastingen betalen, zij het recht hebben om hun politieke vertegenwoordiger te kiezen. Waarom is dat belangrijk? Iedereen die voor integratie is, zou er voor moeten zijn dat nieuwe kiezers, nieuwe inwoners van deze stad, zich inschakelen in politieke systemen en zich inschakelen in de verkiezingen. Hoe meer integratie, hoe beter en hoe meer integratie, hoe minder problemen. Als ik de cijfers van 2006 bekijk, toen geen brief werd verstuurd, zie ik dat het niet geholpen heeft. Vandaar dit voorstel om een brief ter informatie te sturen en ik ben blij dat de Stad dit doet.

Mijnheer de Voorzitter, permitteer mij, maar ik vind uw tussenkomst bijzonder vreemd. Ik doe hier een voorstel dat blijkbaar al gerealiseerd is door de Stad en u komt tussen en zegt dat u ertegen bent, alhoewel u deel uitmaakt van hetzelfde Stadsbestuur.

BART TOMMELEIN,voorzitter.- Mijnheer De Vriendt, u moet echt weten wat u wilt. U verwijt mij constant dat ik de sp.a volg, maar als ik een andere mening heb, maakt u van uw oren.

WOUTER DE VRIENDT.- Uhebt daarnet een tussenkomst gedaan als fractielid en u bent nog altijd voorzitter en ik eis het recht om uit te spreken. U zei daarnet dat het uw bedoeling is om te sensibiliseren, ... Mijn voorstel is om te informeren, omdat informatie via een folder niet helpt. Dat was mijn voorstel en ik ben blij dat het voltallige Stadsbestuur dat heeft gerealiseerd, niettegenstaande Open Vld hier de facto zegt ertegen te zijn.

BART TOMMELEIN,voorzitter.- Mijnheer De Vriendt, ik zal het nu nogmaals herhalen, omdat u altijd van kwade wil bent. Ik zei dat ik voor informatie ben. Die mensen hebben het recht om te gaan stemmen. Ik ben tegen de campagne. U geeft die mensen de indruk dat er stemplicht bestaat. Mijnheer De Vriendt, dan is er tussen u en mij geen enkel verschil. Wat u nu probeert te doen, is zeggen dat ik tegen een beslissing van het Stadsbestuur inga, maar dat is niet juist. Het enige wat u als linkse partij wil, is een campagne voeren in de hoop de linkse meerderheid in stand te houden. Dat is het grote verschil.

WOUTER DE VRIENDT.- Dat is onzin.

JEAN-MARIE DEDECKER.- Nog een kleine ideologische tussenkomst, omdat de heer De Vriendt zegt dat men stemrecht krijgt, omdat men belastingen betaalt. Ik moet u toch herinneren aan de Belgische geschiedenis. Vroeger was dat zo. In 1830 is men begonnen met het cijnskiesrecht. Dat wil zeggen dat mensen die iets bezaten, de mensen die belastingen betaalden en een inkomen hadden, een aantal stemmen kregen, zelfs tot drie stemmen per persoon naargelang hun bezittingen of inkomens. Dat werd afgevoerd dankzij de socialistische partij in 1894. De vrouwen mochten toen nog niet stemmen, dat is pas later gebeurd. Het algemeen kiesrecht dateert van 1919, na de Eerste Wereldoorlog en sedert 1948 mogen de vrouwen ook stemmen, maar toen heeft de socialistische partij dat zolang mogelijk proberen tegen te houden, omdat iedereen toen dacht dat de brave huisvrouwen voor de kaloten zouden stemmen, want zij waren allemaal lid van de Boerinnenbond, van de KAV. Dat is nu ook van naam veranderd, het heet nu Femma, meen ik. Ik hoor de heer De Vriendt graag zeggen dat de groene partij voorstander is -ik hoop dat u dat ook volgende donderdag zal zeggen op de kansel in het parlement- voor de invoering van stemrecht als men belastingen betaalt. Dat is

fantastisch, terug het cijnskiesrecht. Ik moet wel zeggen dat ik het niet zal steunen, niettegenstaande ik een heel groot libertijn ben.

JEAN VANDECASTEELE, burgemeester.-Ik zou aan deze parlementaire discussie willen toevoegen dat het Stadsbestuur eigenlijk inging op een vraag van minister Bourgeois, van onverdachte Vlaamse afkomst.

BART TOMMELEIN, voorzitter.- Mijnheer De Vriendt, ik veronderstel dat uw tussenkomst waarbij u een stemming wil uitlokken, zonder voorwerp is.

WOUTER DE VRIENDT.- Mijnheer de Voorzitter, ik heb nog altijd het recht om punten op de agenda te plaatsen, voor te leggen en om te stemmen. Vermits het Stadsbestuur dit al heeft gedaan, trekken wij het agendapunt terug.

DE GEMEENTERAAD,

Gelet op het agendapunt" Inschrijving voor de Oostendse gemeenteraadsverkiezingen van EU-onderdanen en niet-EU vreemdelingen" dat op vraag van de heerWouter De Vriendt, gemeenteraadslid, op de agenda van de Gemeenteraad werd geplaatst;

Met eenparigheid van stemming, BESLIST:

Enig artikel

Trekt het agendapunt van de heer Wouter De Vriendt omtrent de inschrijving voor de Oostendse gemeenteraadsverkiezingen van EU-onderdanen en niet-EU vreemdelingen in.

Mevrouw Myriam Azou komt terug ter vergadering.

37.- BESTUURSZAKEN - GEMEENTERAAD: UITSLAG AANBESTEDINGEN Nihil

38.- BESTUURSZAKEN - GEMEENTERAAD: MEDEDELINGEN De Stadssecretaris deelt het volgende mee:

Besluit van de Burgemeester van 19 maart 2012 tot ongeschiktverklaring van de woning gelegen op de gelijkvloerse verdieping van het pand Prof. Mac. Leodplein 6.

Besluit van de Burgemeester van 28 maart 2012 tot uitvoeren van werken in de drie woningen gelegen Plantenstraat 88.

Besluit van de Burgemeester van 02 april 2012 tot opheffing van de onbewoonbaarverklaring van de woning gelegen Distellaan 9.

Besluit van de Burgemeester van 03 april 2012 tot opheffing van de ongeschiktverklaring van de woning op de vijfde verdieping van het pand gelegen Karel Janssenslaan 17.

Besluiten van de Burgemeester van 03 april 2012 tot ongeschiktverklaring van de woningen 1G, 6G en 7G in het pand gelegen Hertstraat 11.

Besluiten van de Burgemeester van 03 april 2012 tot onbewoonbaarverklaring van de woningen 1G, 6G en 7G in het pand gelegen Hertstraat 11.

Besluit van de Burgemeester van 06 april 2012 tot ongeschiktverklaring van de woning op de zesde verdieping links in het pand gelegen Zeedijk 113.

Besluit van de Burgemeester van 17 april 2012 tot ongeschiktverklaring van de woning op de tweede verdieping links in het pand gelegen Gelijkheidstraat 3.

Besluit van de Burgemeester van 17 april 2012 tot het uitvoeren van werken in de woning op de benedenverdieping rechts in het pand gelegen Rogierlaan 28.

Besluit van de Burgemeester van 20 april 2012 tot het uitvoeren van werken in de woning op de tweede verdieping van het pand gelegen Gerststraat 60.

Besluiten van de Burgemeester van 23 april 2012 tot opheffing van de ongeschiktverklaring van de woningen gelegen op de eerste en de tweede verdieping en tot opheffing van de

onbewoonbaarverklaring van de woning op de zolderverdieping van het pand gelegen Plantenstraat 64.

1.- BESTUURSZAKEN - GEMEENTERAAD: INTERPELLATIES

BART TOMMELEIN, voorzitter.- Wij gaan nu over tot de laatste interpellatie. Het woord is terug aan de heer Wouter De Vriendt.

De overlast voor de bewoners langs de A 10 WOUTER DE VRIENDT.- Dames en Heren,

Waarom interpelleer ik hierover? Omdat dit probleem werd aangekaart door een aantal bewoners van het laatste stuk van de AlO. Zij zijn vragende partij om maatregelen te nemen tegen de overlast die zij ervaren. Het laatste stuk van de autostrade is vrij uitzonderlijk, het is een stuk autostrade dat vrij diep in een stedelijke omgeving snijdt met bewoning langs beide kanten.

De auto's rijden er met vrij grote snelheid en zeker wanneer zij optrekken vanaf het President Kennedyplein richting binnenland is die overlast aanzienlijk. Waarover gaat het concreet? Over de uitstoot van fijn stof die zoals wij allemaal weten een negatieve impact heeft op de

leefomgeving en de gezondheid, allerlei aandoeningen aan de luchtwegen, maar ook risico op kanker, beroerten en hartinfarcten, het gaat ook over geurhinder en geluidsoverlast. Er werd een aantal metingen uitgevoerd en die metingen spreken boekdelen.

Mijn vraag is of het Stadsbestuur goed beseft dat er zich een probleem stelt en welke maatregelen men wil nemen.

Een element in de discussie is de geplande verlaning van dat stuk autostrade. Dit was een verkiezingsbelofte van sp.a in de campagne 2006, zie het artikel van de heer Gunther Vanpraet, toen nog journalist, in Het Nieuwsblad van 9 september 2006. Maar het is totaal onduidelijk of er sindsdien al vorderingen zijn op dat gebied.

Geluidsschermen zijn misschien wel een deel van de oplossing. Op andere plaatsen in Vlaanderen worden geluidsschermen geplaatst, ook in Oostende, denken wij maar aan het scherm tussen het President Kennedyplein en De Bolle. Geluidsschermen hoeven er bovendien niet lelijk uit te zien, zoals in Jabbeke of in Loppem. Ik heb hier enkele foto's bij van exemplaren

Geluidsschermen zijn misschien wel een deel van de oplossing. Op andere plaatsen in Vlaanderen worden geluidsschermen geplaatst, ook in Oostende, denken wij maar aan het scherm tussen het President Kennedyplein en De Bolle. Geluidsschermen hoeven er bovendien niet lelijk uit te zien, zoals in Jabbeke of in Loppem. Ik heb hier enkele foto's bij van exemplaren